Ma da i u Jasenovcu je ubijeno 7 miliona Srba...ajmo pobit sve Hrvate sad.
Printable View
Ma da i u Jasenovcu je ubijeno 7 miliona Srba...ajmo pobit sve Hrvate sad.
Tvoje neznanje je i dalje fascinantno,kao i ranije.
Valjda si upoznat sa fazom tzv."NOB"-a kada je Broz sa Vrhovnim Štabom pobegao na Vis,posle desanta na Drvar? Da bi malo ostrvce moglo da bude partizanski glavni grad i uporište svo civilno stanovništvo je prebačeno u Egipat na Sinaj.
U kontinentalnom delu Jugoslavije,tada uopšte nije bilo značajnije teritorije pod kontrolom partizana gde bi Broz mogao bezbedno da smesti svoj štab.
Sve dok Crvena Armija nije zauzela Beograd i veći deo Srbije,Vis je bio gotovo jedino uporište partizana u Jugoslaviji.Tek nakon dolaska Crvene Armije u Srbiju,partizani su se vratili u Srbiju.
Kakav si ti pionir kada ne znaš ove fakte o najpoznatijem mašinbravaru?
Znaš li da je neznanje o NOB-u najveći neprijatelj mladih pionira?Šta bi ti drug Tito rekao da je živ,a znaš valjda da je on voleo da propituje mlade pionire?:)
Očigledno da bi ti u vreme Titoslavije imao čistog keca iz istorije.
U ovom tekstu si naveo mnogo neistina, a prva je da je doslo do saradnje izmedju uustasa i partizana, jer je doslo do saveza izmedju cetnika i usstasa u cilju slamanja partizanskog (komunistickog, mada nije bilo potrebno biti komunista da bi bio u partizane) otpora. Ao sto bi mi se djed sad nervira' kada bi ovo cita, jer on nije mirisa' teritoriju Bosne, samo CG i pred kraj rata kada su odredi slati iz CG za Bg radi oslobodjenja. Drago mi je sto mi nijesi odgovorio za kralja, sto znaci da sam u pravu.
Saradnja komunista sa ustašama je bila ranije tokom prvih meseci posle osnivanja NDH i tokom 1941 u Lici,1942 u istočnoj Bosni,1943 u zapadnoj Bosni,o tome sam ranije postovao.
Ovde sam pisao o zločinima partizana u Srbiji 1944,čije su jedinice bile delimično popunjene bivšim ustašama koji su prešli u patizane,a ne o saradnji partizanskog i ustaškog pokreta.
Partizanske jedinice uglavnom sastavljene od bivših ustaša,domobrana,i Crnogoraca su bile udarna pesnica Broza u obračunu komunista sa stanovništvom Srbije,uglavnom civilima.Masovna klanja,i druga zverstva partizana 1944/1945 u Srbiji,su dokumentovana,pred Okružnim sudovima u Srbiji,je u toku desetine hiljada postupaka rehabilitacije ubijenih bez ikakvog postupka i prava na odbranu.
Očigledno Broz nije znao za "slobodnu teritoriju" tvog dede,pa je odmaglio za Vis,jer nije imao gde da smesti svoj štab u Jugoslaviji,već na ovom udaljenom ostrvu koje nikada Nemci nisu zauzeli,nego prvo Italijani a posle kapitulacije Italije 1943 Anglo-Američke snage.Na Visu je postojala i vazduhoplovna baza Saveznika,pa je Broz prebegao kod njih,jer je u kontinentalnom delu Jugoslavije pretrpeo grdne poraze i jedva je živu glavu izvukao.
Za kralja sam ti detaljno odgovorio,nego nisi čitao.Kralj je 1941 bio maloletan,nije se ništa pitao,nego vlada generala Simovića,a kasnije vlada Slobodana Jovanovića.
Kao i vlade i šefovi država Norveške,Holandije,Belgije,Grčke i drugih okupiranih država,on se sklonio od nacista-nije to ništa bilo neuobičajeno jer je u Londonu tada bilo 10-tak izbegličkih vlada okupiranih država.
Vidim ja da ti je svo znanje kao ona odluka AVNOJa ali zdravo ti nama bio bar nas uveseljavas jer ti si kao onaj sto nedje cuje zvona ali nema pojma sa koje crkve. Cuo si ti da da je poslije 1944 neki pokret rasturen samo nijesi bas dobro razumio koji, ali nema to veze.
Stvarno da onaj onaj ruski general Dapcevic nije zauzeo terazije jos bi i danas tamo visio kukasti krst, ali sta se moze kad je tako bilo ;)
Ne samo da si pun neznanja,nego se time i hvališ,što je poseban kvalitet.
Ako nisi čuo za Vis i period kada je to ostrvo bilo partizanski glavni grad i njihov centar,trkni malo do wikipedije ili uzmi neki istorijski udžbenik,pa se "uveseljavaj" do mile volje.
Tebi treba dodeliti titulu iz neznanja novije istorijem,bar bachelor ako ne i master:p
Ovo se odnosi na tadasnju Jugoslaviju, kralja.
Vis je ostrvo, dio teritorije Hrvatske dakle covjek je bio na slobodnoj teritoriji, nema veze ko ga je oslobodio. Niko nije reka' da mi je djed sa svojim saborcima oslobodio teritoriju vec se borio za njeno oslobadjanje. Jedino mi malo cudno sto pokusavas da prikazes Srbiju kao zemlju dje nije bilo 10 partizana, n'o nije bitno...
Kakva zavera ćutanja? :confused:
Problem je što danas u Srbiji postoji jaka revizionistička struja, potpuno neprimerena jednoj demokratskoj i civilizovanoj zemlji. Mislim, gradnju spomenika saradnicima okupatora može samo teška budala da tumači kao patriotizam, slažeš li se? A takvih ima u Srbiji prilično. Pa onda vidimo Nedića na nekakvom spisku znamenitih Srba itd. Na sreću, u Srbiji postoji i sloboda govora pa mi koji mislimo da su takve stvari sramotne možemo to jasno i glasno da izrazimo.
Zločine bivšeg režima treba osuditi ali to ne znači da istorija može da se koriguje prema željama nekih spodoba. Koliko je jedna zemlja civilizovana najbolje pokazuje njen odnos prema sopstvenoj prošlosti. A naša prošlost su i kralj, i Tito i Milošević i Đinđić, sve smo to mi bili i ostali. Ti zli komunisti koje pominješ, da i to smo bili mi.
Zar ne primećuješ da se na RTS-u,b 92 i svim ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom uopšte ne pominju komunistički zločini,ni Goli Otok,ni represija.Ponekad,i to stidljivo se pojavi neka emisija o "crvenom teroru",ali u neke sitne sate.
Pod pritiskom pročetničke struje usvojen je princip da se ide linijom manjeg otpora i da se proglasi da smo imali 2 antifašistička pokreta,što je ulepšavanje istorije.
Fakat je da smo imali komunistički i rojalistički pokret kojima je antifašizam bio sporedan,koji nisu prezali ni od saradnje sa fašistima u određenim periodima,samo da bi ostvarili svoje projekte.Postoje pouzdani dokumenti da su komunisti sarađivali sa ustašama,i da ta saradnja nije bila nešto sporadično,nego institucionalizovana kroz postojanje stalne partizanske misije u Zagrebu pri Pavelićevoj vladi i kroz zajednička dejstva na terenu,Istočna Bosna,Banjalučka Krajina i Lika.Da ne govorimo o prebacivanju komunističke "elite"-španskih boraca iz Francuske pod direktnim patronatom Hitlera.