Maks Crvena Hrvatska nije postojala. Ona ti je nešto kao Kosovska bitka. Sredstvo podčinjavanja Crne Gore i Crnogoraca. Ne kažem da Crnogorci nijesu imali veza sa Hrvatima, jesu i to više nego sa Srbima ali to ne znači da smo Hrvati.
Printable View
Ne bih sad dubio priču, ne bih ni pokušava postavit jednu cjelovitu viziju naše prošlosti, samo ću nabačat nekoliko pitanja-odgovora koji neke predhodne priče čine barem upitnijem.
Prema pisanju Popa Dukljanina svi vladari Duklje imali su manje više slavenska imena, tako da je čudna priča da nema Slavena među Dukljanima i da su naši predci stigli docnije?
Što se tiče dominantnoga etnosa u genezi cg nacije ne čini li vi se da su dominantni oni koji su nametnuli svoj jezik? Ne mogahu im ništa ni Iztočno ni Zapadno Carstvo.
Nije li pomalo čudno da se ta davna država zvala baš Duklja? I koliko god se širila i smanjivala, ime je ostajalo? I, zanimljivo, kad god bi se skupila svela bi se na CG? A, nije naša? Čudno razmišljanje.
Ne znam što se pominju Albanci kad oficijelna nauka, vaskolika, na ovijem područjima vidi samo Ilire?
Velite da su se Slaveni i ini napuštajuć zetsku ravnicu popeli na brda i tamo miješali s nekijem Vlasima? Ja znam za legendu koja veli: "Prije nas ođe je živio neki čudni narod, zvali su se Mataruge, koji su se odselili nekud u Srbiju kad su naši predci stigli". Ne znam što vele vaše legende, ali legende jesu svakojako.
Opet, zanimljivo je, što veli Ćipur, da su jedna velika francuzka ili jedna velika talijanska nacija sastavile jedva dvije stotine godina (manje/više) svojega bitisanja, dvije stotine godina imena, i niko im to ne ospori! A, mi se moramo tamo nekome pravdat što su naši predci imali nesreću da u vrijeme pomračenja njine slave (koje sleduje svijem narodima), na našu zemlju nagrnu sa $evera divlje horde Srbalja .. ili kako li se već zovijahu.. Iako im je povijest sva od pomračenja.
Cek,kad sam jos letos 1 put dosao na forum i raspitivao se za Pivljane,rece mi da su Crnogorci,jer samo kod Crnogoraca postoje plemena,a sad su Vlasi!?"Staru Crnu Goru i sva crnogorsko-brdska plemena koja mi znamo NAPUNILI su ljudi iz DUKLjANSKE RAVNICE"..
Piva ne spada u Staru Crnu Goru i u brdska plemena,nego kao sto pise na Montenegrini,Crnogorosko-Hercergovacko pleme..ili ne?
Mada da ima neke istine u tome,vidi se iz toga kad moja baba kaze da su njeni "sisli ozgo"(sa Ceva-Dedeici),mada sad za Djacice ne znam jesu li iz Zetske ravnice...
Što se veli "istražili se kao Mataruge" Mi smo izgleda porijeklom od tih Mataruga koji su po svoj prilici Iliri. Mnogi su otišli za Srbiju a neku i za Hercegovinu od kojih sam ja.Poslije smo promjenili prezime a to je bilo neđe u XV vijeku. Naravno to je jedna od priča.
Ferhat Dinoša je jednom rekao na TV da Mataruga na albanskom znači PREKO PUTA.
Ruga je sigurno put, ulica. Ukucajte u Google - Rruga Nëna Tereze, dakle, to je ulica majke Tereze.Bukumire na albanskom znači DOBAR HLjEB.
Dakle, prije će bit da pominjete neka ilirsko-albanska plemena.
Ja pričam o Vlasima. Na Cetinju postoji VLAŠKA CRKVA koju je Ivan Crnojević, a koju su sagradili Vlasi, koje je zatekao. Đe su Vlasi otišli? Niđe naravno.