Sto se tice guzvi... mi smo nesposobni da ista uradimo povodom istih...
Apsolutno necu da ulazim u to koliko se miliona eura ulaze na najvece gluposti u cilju 'poboljsanja turizma' i inace ali zar je tolika investicija i toliki problem napravit' recimo one pjesacke mostove na mjestima gdje se stvara najveca guzva iskljucivo zbog pjesaka koji idu na more i vracaju se kuci? Ovo pitanje me muci godinama (da ne kazem da je i decenija prosla) i stalno se 'nadam' da ce se neko ovoga sjetit'...
Pocevsi od Bara, glavna guzva nastaje u Susanj gdje mnogi prelaze ulicu cak i na pjesackom prelazu a opet se stvaraju poprilicne guzve. A da ne pominjem one koji prelaze ulicu van njega pa sve to postaje mnogo gore. Onda sve do Sutomora uglavnom nema problema a tamo nas opet ceka jedna od vecih guzvi u tom dijelu gdje stotine pjesaka prelaze ulicu onamo blizu autobuske pa onda u preko puta Voli-ja. Ponekad je tu i saobracajaj koji obicno od guzve napravi jos vecu guzvu. Kad se prodje to krizno 'sezonsko Sutomore' uglavnom stanje nije lose sve do prilaza Budvi. Mislim da se negdje kod Becica opet prave guzve pa onda dolazimo do Budve gdje je mozda i najveca guzva u CG. I ovo pominjem magistralni put da ne ulazim u haos koji nas ocekuje ako krenemo gradom. Poslije Budve obicno nema vecih problema i to je to sto se tice makar primorja koje je i glavna turisticka atrakcija ljeti, jel' te.
Znaci to je mozda 3-4 'kljucna mjesta' gdje se prave poprilicne guzve, zavisno od vremena i satnice ali to traje, kao sto rekoh, godinama i godinama unazad. Kad bi se postavili oni pjesacki mostovi guzve bi se, makar u tom pogledu pjesaka i prelaza ulice, sveo na minimum. Zar je to toliko tesko/skupo/komplikovano za postavit'? Ove stvari postoje i u mnogo nerazvijenijim drzavama od CG ali mi uvijek imamo nekih vaznijih prioriteta tokom sezone kao sto je bilo rasturanje puteva u cik sezone (zadnjih godina, ne ove) i ostalih 'bisera' nasih 'upravitelja'. Ne pricam ja o nekim 100-milionskim ulaganjima kao onim po Americi, Kini, Hong Kong-u itd. vec obicnom mostu koji bi isao preko puta na mjestima gdje se stvaraju najvece guzve i preko kojih bi pjesaci bili obavezni da prelaze sto bi svakako znacilo ZABRANA prelaza ulice preko magistrale blizu tih mjesta.
Koliko je ovo realno ne znam ali morao sam da izdusim nedje povodom ovoga.
Eto tako.