Originally Posted by
Jal Cargo
Uloge (naizgled) razlicite, metode iste. Govorio sam, da ponovim, o agresiji, okupaciji, logorima i likvidacijama. To su cinjenice koje ne mozemo zaobici, a moram ti skrenuti paznju da je kategorizacija zlocina, motiva zbog kojih su pocinjeni, i vrijednosti ljudskih zivota vrlo nezgodan teren, bojim se da bismo mogli odvesti cijelu diskusiju u besmislenu raspravu o vjerskim spisima i njihovim poukama.
Uzmimo dogadjaje u Iraku kao primjer, oni mogu imati opravdanje sa stanovista interesa SAD kao globalnog regulatornog tijela, interesa koje i ja prepoznajem kao neminovne i korisne za oblikovanje medjunarodnog poretka, i poziciju Crne Gore u njemu. Medjutim, ajmo sad da utvrdimo moralne standarde diskusije iz kojih proizilazi kritika Drljevica: ako znamo da su Njemci isprovocirali rat kako bi zadovoljili svoje imperijalne apetite; ako znamo da su SAD intervenisale u Iraku vodeci se iskljucivo znacajem geografije regiona i njegovih resursa, upravo iz (sustinski) istog razloga kao Njemacka - da bi se odrzao i unaprijedio status supersile, ovakve "policijske intervencije" se podrazumijevaju, onda se namece zakljucak da smrt 100000 irackih civila ima tezinu, posmatrano sa bilo koje vremenske distance. Ostale zakljucke izvuci sam.
Moram da te ispravim. Rekao sam da je "imao cilj", ne i da ga je realizovao.
Drugo, terminima "protektorat", "kolaboracija" i "zavisnost od volje druge vojske", ti si upravo opisao anganzman nase vojske i spoljne politike u okviru postojecih relacija sa NATO, pocev od Avganistana, a na nekin nacin si predvidio i buducnost same drzave i njeno mjesto u medjunarodnim odnosima. Monako, Svajcarska, Lihtenstajn, Luksemburg, Andora... sve te drzave (bez obzira na formalnu neutralnost nekih), u slucaju znacajnijeg oruzanog sukoba, kao i Crna Gora, morale bi biti neciji "protektorat" i "kolaboracionista" zavisan od volje druge, saveznicke vojske.
....Ako zaista zelimo denacifikovati drustvo, ako zelimo njegovati antifasiticke vrijednosti, onda je i Rumija jedna od nezaobilaznih tema.
Do ponedjeljka. ;)
_________