Tuda je petkom oko 4 kolaps i kad nije sezona a kamoli sad
Sent from my HTC One using Tapatalk 4
Printable View
Tuda je petkom oko 4 kolaps i kad nije sezona a kamoli sad
Sent from my HTC One using Tapatalk 4
Radovi pred samu sezonu (a i u toku nje) su postali tradicija... Kontam da je to sa namjerom da stranci kazu "vidi kako su ovi vrijedni, sve sredjuju za turiste" a bolje da ne kazem koje im je pravo misljenje... Ni mi nemamo bolje...
ali pazi, kod nas na ovu prepogodnu klimu su mogli ui u februaru i u martu da rade...ne kontam zašto u julu??? Valj da otvore nešto 13. jula? Ne znam?!
Inače, ima li ko da me prosvijetli oko Čolinog koncerta (i to je turistički dobar aranžman, po meni) zašto koncert onamo i DJE onamo? Rekoše neko jutro da će bina biti kod spomenika a publika će ka jugu, tj uz cetinjski put na onaj parking?! Ok, ali ono je prilično mali prostor...gledala sam juče na google mapi, onaj prostor gdje je bio koncert Parnog valjka je skoro pa tri puta veći....onamo je neki uglasti prostor, ne kontam, mada jesam prostorno dezorjentisana pa molim one koji nijesu da mi pojasne ako mi percepcija nije dobra, a nije:D
Shefe, registrovah se tamo, bas lagano sve extra, postavio sam dvije sobe za pocetak.
Ovdje ne trebam da zakljucavam datume ako imam neku rezervaciju jel? Samo da kazem gostu da je termin zauzet i to je to?
Devizni imam, trebam li odmah da unesem informacije ili samo kad oni budu uplacivali?
I jos nesto. Ja sam npr postavio cijenu 30e za jednu noc, kad hocu da saljem upit pokazuje malo vecu cijenu kao service fee, to je valjda normalno?
Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
Pa nema apsolutno nikakve logike ili je makar ja ne vidim... Imaju cijelu godinu sa pogodnom klimom bez guzve i pritisaka da rade na tenane a oni vazda u cik sezone po najvecim vrucinama nesto kopaju i 'rade'... Ne mogu da ukapiram, ne.
A ovo za PG ti ne znam... ja imam dvije rute kroz PG, cim zadjem nedje dalje izgubim se pa mi treba GPS da se vratim.. nista me ne pitaj :)
nexus, postavi link da vidju...
Sto se tice cijene i 'service fee', to je normalno. Za ovo ostalo ce ti Gandi rec' da ja ne nagadjam...
neksuse nista ne zakljucavaj sami ti salju upit. Napisi neku lijepu pricu i stavi neku svoju sliku isto posto to citaju i gledaju.
Za pocetak stavi nesto na pocetak teksta newly renovated and just went on Airbnb more than happy to share local culture bla bla. Isto tim gostima moras malo vise paznje posvetiti nasuti po rakiju ispricat im ponesto sto ih zanima da se osjecaju kao kuci. Sto je najbolje airbnb je russian free :))))))))
Inace fina turisticka prica.
Prije 3 sezone imao sam grupu od 9 izvidjaca iz belgije, odusevili se kako su docekani, organizacija aktivnosti itd. Prosle godine na preporuku te grupe imao sam 8 grupa od 6-20 ljudi. Ove godine samo danas 150 skauta iz belgije u 9 grupa, ni jedan nije smjesten kod mene jer srce je sezone i ne mogu svi da plate ili nemam kapaciteta ali svi su dosli preko mene i sve im ja organizujem. 60 na rafting 40 mountain biking samo danas znaci haos. Do kraja septembra ima jos 25 grupa od 8 do 40 ljudi po grupi. E gospodo to je turizam :)
Ja sam ti malo kao gandi, ne volim ovdje da se reklamiram. :P Salim se naravno, ali za to imamo oglase :) saljem ti link jednog apartmana, slike cu dopuniti kad budem imao vremena..
Sliku postavih, biografija comming soon :D Naravno da ce se osjecati kao kod kuce, imam samo 4 apartmana i skoro cijelo vrijeme sam tu oko njih i trudim se svima izaci u susret sto vise moguce. Mada vidim da je i ovdje konkurencija bas velika pa cemo vidjet koliko cu imati rezervacija, za ovu sezonu sam malo zakasnio mozda ali bar sledece.
poslacu ti sjutra popodne pvt kad pauzu napravim i budem sa kompa kako da uvecas bookinge odatle. Kolege se moraju pomagati
Nista vam te ne valja bez profi fotki kojima biste privukli goste... Zna se da u ogromnoj vecini slucajeva fotke presudni faktor kod odluke za smjestaj ;)
Ado mucenik poludje sto se u Srbiju vodi kampanja protiv nas a ovamo kaze da nam ne trebaju srpski turisti.. Covjek sam sebe iskljuci sto se svake rasprave tice o turizmu haha
Vazi, nije zurba. Poceo sam malo da se snalazim sad na sajtu, unio podatke deviznog, sad valjda samo da cekamo da se neko javi :)
Ti to sebi pravis reklamu ili...? :) Salim se naravno.
Znam da moraju bolje i imam takve fotke ali imaju watermarkove(ne pomaze ni photoshop) sa jednog drugog sajta pa ne bih da postavim takve slike. Moracu da napravim nove ali kao sto rekoh, za ovu sezonu sam malo zakasnio.
Ovo je ziva istina inace. Dok sam vrsljao po seminarima koje je organizovao booking.com i drugi sajtovi ili organizacije u principu se dolazi do zakljucka da gosti u odredjenom cjenovnom rangu(nece gost sa budzetom za smjestaj od 40eur za noc odsjesti nedje dje je 120 bez obzira na fotke) gledaju prvo slike pa komentare pa lokaciju.
Nazalost meni su fotke semi pro ali se ne zalim. Svakom ko se bavi turizmom preporucujem da uzme profi fotografa. Momak iz kotora je pare uzeo, prijavi te, odradi fotke, uploaduje, formira cijene.Tvoje je da $edis kuci i cekas rezervaciju. 150eur je uzimao
Sto se fotki tice, kod nas je jos uvijek zastarala svijest (nazovi ga mentalitetom ako oces) gdje ugostitelj razmislja "Ma ocu ja ovoga platit' 100-150 eura za neke kao profi fotke. To mi je 3-5-nebitno nocenja. Uzecu ja telefon (od druga) i slikacu fino. Dovoljno ce bit' potencijalnoj musteriji da vidi sta nudim".
U razvijenijim zemljama (da sad ne nabrajam, mogu samo USA recimo da pomenem) gdje je turizam na VISOKIM granama, glavni nacin da se isticu jedni od drugih ugostitelja je upravo nacin reklame. Znaci tamo vise nije u pitanju 'profi fotograf'. Njima se to podrazumjeva. Nikome tamo ne pada na pamet da uzima svoj telefon ili cak aparat i da slika svoj smjestaj. Nego pokusavaju da se isticu drugim tehnikama pa postavljaju video gdje kamera ide od prostorije do prostorije. Angazuju firme (koje su btw. u krv skupe) koje naprave cijeli jedan 360° projekat te kuce recimo itd. itd. Nego to je neka prica o kojoj mi necemo moc' da pricamo ni za koju deceniju, vjerujem.
Da se vratim u realnost i konkretno na AirBNB. Tamo musterije obicno ukucaju svoju destinaciju, podese neke filtere (obicno do cijene preko koje ne bi isli) i onda gledaju... Svaki 'oglas' ima JEDNU 'glavnu' sliku. E ona je taj 'key element' koji toliko znaci. Makar ja tako mislim. Evo sam recimo ukucao Budvu... Toliko ima tih 'glavnih slika' gdje je MORE. Zasto? U redu, more je primamljivo... Mozda znaci da je apartman na moru a moze samo da je u Budvi sto je vec bilo poznatno nakon ukucane destinacije. To, makar po mom misljenju, nikako NIJE reprezentativna slika smjestaja. Ni kao 'glavna' ni kao 'eto i ovu sliku plaze da stavim'. Taj koji je izabrao grad gdje ce da boravi vec je vidio sta taj grad nudi prije nego je potrazio smjestaj na AirBNB. Ta slika mora mu nece otkrit' nista novo. Osim, kad bi ja bio u pitanju, da je 'prodavac' neozbiljan.
http://www.dodaj.rs/f/1f/4f/DG1yC8v/untitled-1.jpg
Ali dobro, listam dalje... generalno lose slike...
Sta je sa ovom ponudom? Jel' to neki smjestaj koji treba nekome da se ponudi od stranaca? Pa prelistao bi ga dalje pa sve i da je 10e noc, a ne 60e!
http://www.dodaj.rs/f/2p/wd/4JYWEKYr/untitled-1.jpg
Idem dalje... na nekima su kao 'glavna slika' postavljene dvije stolice. WTF?!
http://www.dodaj.rs/f/l/fK/1IThm3W7/untitled-1.jpg
Trebao sam da prelistam par strana da bi dosao do JEDNE slike koja je, makar po meni, solidna. Nije WOW ali je, po meni, primjer kako 'glavna slika' treba da izgleda...
http://www.dodaj.rs/f/Y/io/3PMTeC5U/untitled-1.jpg
Ima ih jos ali bi se usudio da kazem da ni 10% tih fotki nisu reprezentativne vec da su lose. I nije to iz ugla fotografa... Ne komentarisem ovdje boje, kontrast, ostrinu nego ono sto ta slika prikazuje... Ako je nekome plaza ili dvije stolice ono 'glavno' sto potencijalni gost treba da vidi... neka samo tako nastavi..
Moja poenta nije da MORATE da zovete profi fotografa da vam odradi slike niti me licno boli uvo za to da bi ja dizao svijest nasih ljudi povodom toga. Vec je u pitanju sama reprezentacija vaseg smjestaja. Mozete vi i sami da napravite sa obicnim telefonom bolje rezultate nego li polovina (da budem skroman, sigurno i vise) nasih smjestaja na AirBNB. Samo se treba malo potrudit', smislit' kako ce te slike da izgledaju, pitat' nekog ko se razumije (fotografa ali ne onoga koji ce ti rec da si njega trebao zvat') "Kako ti se cine ove slike mog smjestaja", izabrat' JEDNU sliku prostorije (kad ih ima vise) a ne 10 iz svih mogucih uglova, sredit' malo to mjesto da lici na nesto a ne kao da se ceka cistacica da dodje svakog casa itd. itd.
Na AirBNB zaista mozes da napravis jedan lijep 'kutak' za svoj profil i svoj smjestaj, samo ako se potrudis a meni se sve cini da je TRUD ono sto vecini nasih ugostitelja nedostaje...
Evo se raspisah mnogo vise nego sto sam planirao... Prastajte... Mozda nekome bude od neke koristi... U svakom slucaju, ne moze da skodi. Nadam se.
Let me give my 2 cents worth....iz malo drugacije perspektive, kao rodjeni Amerikanac koji cesto koristi usluge tipa airbnb/booking/tripadvisor, etc. Istina do sada najvise sam koristioo u USA ali i ovog ljeta u CG, BiH, Cro.
Primjera radi, podjem na airbnb i ukucam Herceg Novi, od tog do tog datuma, 4 osobe, Entire Place, 2 bedrooms. Cim dodju results podesim filtere na Price Range. Ako racunam da sam voljan da platim oko 150 eura nocenje, nemam sta bespotrebno gledat masu soba, apartmana itd koja su po 25 eura kad je (pretpostavljam) velika vjerovatnoca da ne ispunjavaju moje uslove. Ukucam minimum 100 maksimum 200. Ako se ispostavi da je moja procjena pogresna, i da se uslovi ispunjavaju i sa mnjom cifrom, boze moj filter se ponovo podesava. Dalje....slike se prelistavaju vec na search results. Ne ulazi se na profil ako slike ne ispunjavaju neki minimum. Onda po redu se gledaju Reviews. Iako su Reviews na redu poslije slika, imaju vecu tezinu. Ako nema Reviews, stavicu profil na favorite, ali idem dalje da trazim mjesto sa bar vrlo dobre reviews.
Znaci po redoslijedu se gleda - General Location (sa osnovnim filterima - koliko osoba, itd.) , Price Range, Photos, Reviews, Amenities, Exact Location (ovdje se analizira najbolja lokacija ako nakon prethodnih kriterijuma imas vise opcija za razmatranje).
Po vaznosti - Price, Reviews, Location, Photos, Amenities, Exact Location.
Za nas zapadnjake....Reviews, Reviews, Reviews. Ako budete koristili ovakve servise, nezavisno od cijene vaseg proizvoda/smjestaja/usluge...morate raditi s ocekivanjem da ce musterija na kraju ostaviti sjajan Review. Time ce vam samo olaksavati posao marketinga i pomoci da musterija vas lakse nadje ubuduce. Ima i drugih stvari...pomaze i dobar website radi kreiranja kredibiliteta i predstavljanje profesionalnosti.
Ali na kraju ce prodavac dobiti musteriju koju zasluzuje. Ako mu se ne svidja musterija koju dobija.....sorry, ne prodaje se....poboljsaj ponudu. :)
Jedan primjer. Ovog ljeta dolaze sa nama prijetelji sa djecom iz Amerike, koji ce ostati nedjelju dana. Trazili smjestaj preko airbnb, u redu nasli. Sad se dogovaramo dje da prosetamo, sta da vidimo, ocemo li sami ili da trazimo jedan dan preko nekog tur operatora. Da skratim pricu...naidjem na ovaj profil. Procitajte Reviews. 34 Reviews. 34 petica. Zavrsen posao. Covjek je vec zaradio od nas ne znam koliko ce na kraju stotina eura da bude, a da se nijesmo jos ni vidjeli/culi/dopisivali.
Kome se shvata shvatice. ;)
http://www.tripadvisor.com/Attractio...icipality.html
Taman da pohvalim makedonski turizam... divljac za 10-ku.. Malo se povratih od cg piletine i ostalih pitomih zivotinjica.
Hvala Lepo
Evo nesto interesantno za danasnji turizam i odmor u CG.
-------------------------------------------------------------------
Sojenica Ada Bojana Emmanuelle je opremljena sa jednim francuskim lezajem, trosjedom i foteljom, trpezariskim stolom i stolicama, tako da je dosta komotna za boravak 5 osoba. Nudi potpunu diskreciju od ostalih kucica, pruza savrsen mir i pravi bjeg od raznih galama.
Kuhinja je nova i kompletno opremljena za 6 osoba, posjeduje 2 frizidera i sav pribor za spremanje hrane tako da se ne mora ponijeti nista sa sobom.
Kupatilo je isto komplet opremljena.
Vode u sojenici imate stalno, gdje voda nije iz Bojane odakle je prljava nego je iz naseg bunara (tople vode ima stalno).
Cijena sojenice se krece od 40-60 eura po danu u zavisnosti od broja nocenja.
U cijenu sojenice su ukljucena:
- posteljina,
- peskiri za tusiranje i peskiri za umivanje,
- fen, TV, higijenski papir za kupatilo i kuhinju,
- dvije lezaljke za suncanje,
- privatan parking.
Lokacija sojenice od Usca Bojane i plaze Ivana je nekih 450 metara udaljenosti, link na Google mapi: Apartments Ada Bojana Emmanuelle
Galerija slika: Ada Bojana Emmanuelle
Ako vas interesuje jos neki detalj slobodno mozete nas kontaktirati na neki od nacina:
Facebook inbox: www.facebook.com/adabojana.emmanuelle
mail: [email protected]
tel: +382-69-619-789
Attachment 133247Attachment 133248Attachment 133249Attachment 133250Attachment 133251Attachment 133252Attachment 133254Attachment 133255Attachment 133257Attachment 133258Attachment 133259Attachment 133260Attachment 133262Attachment 133264Attachment 133265Attachment 133266Attachment 133263Attachment 133261
http://www.vijesti.me/vijesti/hotel-...-sezone-841946
Neka digne dva prsta onaj koji vjeruje u ovu vijest.
Pa kaže: Firma "Betongruop" je dosad bila poznata kao vlasnik prestižnog lounge bara "Royalto" u Beranama.
Najavljena investitcija rekonstrukcije hotela "Berane"*iznosi 4,5 miliona eura.
Jes da nije CG ali evo ko oce da ulaze u Nis :)
http://www.stnekretnine.rs/
A pola Nisa su vec Albanci kupili.... Kako grdan grad majko rodjena...pi
Uhhh kakav cheasecake imaju ....
Punih sad gorivo u Makedoniji i shok.... 29 centi niza cijena po litru nego u CG.. 18 e manje po rezervoaru...
Kod njih gorivo nije luksuz..
Hvala Lepo
nasla si sa kim ces nas poredit.
izvini lepo.
A jes... zaboravih da pored uradjenih dionica autoputeva..trenutno rade 3 odjednom...i njima velika zarada na gorivu sa svim taksama a u cg greota skuplja drzavna birokratija... sto jes, jes...razlika bas...;)
Kad bolje razmislim treba crnogorcima jos nameta...bar po 50c extra iznad sadasnje cijene, pa jopet...:)
Hvala Lepo
Samo da nam ne doneses one kipove iz Skoplja za koje su dali neko grdilo para. Trijumfalna kapija omg.
Sto se goriva tice mislim da je u MK najeftinije u regionu. 1.14eur bezolovni 95 oktana
ne brinite za skulpture i fasade radi drzavnosti u cg...kod nas se ionako nista ne vidi da je ostalo ... na pricu i bajke ne ostaje nista.. dosta da su prozivjeli na nevidjeno puta puta...
Sve je u CG pod kontrolom... g. Migo ce prekrecit centar PG za svoga mandata... ;) Dovoljno...:D
Hvala Lepo
Valjda su potrošili 500 miliona na sve one skultpure. Na stranu to što pola onih lavova ima prevelike glave u odnosu na tijelo i izgledaju kao da su feminizirani, onaj jahač sa propetim konjem na samom ulazu na glavno šetalište ostavlja najbolji utisak. Kad se čovjek približi kipu, sve što može da vidi jeste konjev vrsnik, do jahača se ne može dobacit. Može se reći da su napravili bolji i stariji... neki drevni grčki grad.
Zovite Glenna da ispriča koji vic
http://jedro.me/index.php/tob-turist...ise-nego-lani/
Sve to stoji, ali nakon soc realizma kojem robuje i PG, sve, pa i kich pije vodu.. Srusili su sve "otomansko" u centru, rascistili, primorali sve vlasnike hotela i stanova da renoviraju fasade u duhu koji je zahtijevan od njihove Vlade koja radi na nacionalnoj svijesti makedonskog naroda... Posebno insistiraju na stil koji zbog otomanske okupacije nikad nisu mogli osjetiti u profanoj arhitekturi u intezitetu koji su trebali imati - barok i zapadnu kulturu..
Sve to kosta, ali ne zale - za slavu i vjecnost Makedonije.. Pojedinacno su svi prolazni pa ostavljaju nesto da ostane "iza njih".. Iako su oni sve mogli sami "pojesti", ugraditi u svoje vile i samo za svoju djecu, pa i te milione, milijarde - sta vec, ili pricati bajke i prodavati za glas - maglu.
Srecom nijesu pitali Crnogorce sta ce sa svojim novcem i sta je "ukusno" ili "neukusno", nego su napravili plan za sebe, nacionalni identitet i strategijski plan za svoju drzavu. Turista iz tog razloga uopste ne fali u Skoplju..Svi hoteli prepuni..
Novina je da su se "sjetili" da obrade i hortikulturu, pa sad prepravljaju i presadjuju velika formirana stabla.. Ne djeluje lose ni malo.. Nasmijah se kad vidjeh ogromne celicne saksije u Vardaru sa velikim Vrbama, normalno i vodoskoci... a meni misao zgrada po sred Ribnice...:D
Hvala Lepo
Uraditi onakvo nesto centru Skoplja je ludost. Da su izmislili nesto originalno pa ajde. Kopije svjetskih spomenika... Trijumfalna kapija ......
Cak su napravili partijski muzej VMRO.
Dati na spomenimke 500 miliona i vise (u Skoplju sam bio nedavno i neki kazu da se potrosila milijarda) u i sve to u drzavi u kojoj je prosjecna plata 350 eura. Cista ludost i bahacenje vlasti.
Vodno i zicara su mi bili skroz OK, za razliku od onog kica od gvozdenih galija u rijeci dubine pola metra.
Vise mi se svidio onaj orijentalni dio Skoplja, nekako je autohton, a ovi spomenici .... blah.
Kod nas je bitnije da ljudi šetaju i gledaju kako drugi narodi nešto stvaraju nego da se odje napravi !!! Mnogi kažu da su Crnogorci najveći putnici i gosti ali dako Migo okreči Podgoricu i to bi bilo iznad očekivanja ...
ps: kad kažem da okreči ne mislim da stavi skela pa 4 god