Ne jer je tako procijenio neki njihov strucnjak.
Krajem maja ili pocetkom juna prosle god je bilo.
Printable View
Gojko, sokole, kako idu vaše aktivnosti? Jeste li na dobrom putu da raskrinkate zavjeru osiguravajućih kuća širom svijeta (naravno, mislim na životna osiguranja)? Ima li ikakvih pomaka, rezultata, dokaza – nakon vašeg dugogodišnjeg (inspektorski vođenog) rada? Što ste se umirili na ovom forumu? Mada imate vi dovoljno povoda da pišete i na raznim drugim internet stranicama, ali nešto ni tamo ne vidim da vam ide od ruke. Pa i na vašem blogu vam je dovoljno rečeno od strane ljudi koji vaše pisanje smatraju smiješnim, tako da ja u suštini i ne bih trebao da vam ništa dodajem. Odlično su vas okvalifikovali. Pa pokušavate nekakvom degutantnom patetikom i marketinškim forama sa slikama. Ne bih vam ni pisao, da ne bih zamarao ostale forumaše sa našim ličnim "obračunom", one koji odluče da ovo ipak čitaju i pored dužine ovog teksta, ali moram, kao što sam vam bio i obećao, jer ste me jednom iziritirali sa sljedećim pisanjem, koje se odnosilo lično na mene, a napisano je u vašem obraćanju drugom forumašu:
...pa sam vam bio obećao ovo:
Nije vam bilo dovoljno, nego se nakon toga usudiste da mi napišete i da sam tipični primjer agenta osiguranja kakvim ste ih opisali na vašem blogu, tj. da sam jedan od onih koji je:Evo dođe trenutak da vam uzvratim. Ustvari, samo ću izgubiti svoje vrijeme i ništa više, odvajajući ga za ovo pisanje. Kažem "izgubiti", jer je veoma komplikovano sa vama diskutovati o osiguranju, prosto nemoguće i beznadežno. Bespredmetno, bez svrhe, kako god to nazvali. Jednom sam vam to simbolično i objasnio riječima da vi smatrate i polazite od toga da je 2+2=5, pa se onda ljutite ako to nije tako.
Vaše uvrede mene ne pogađaju, pa se neću spuštati na vaš nivo, koji ste ponovili i u nekim drugim postovima. Ja samo mogu, što sam već i radio, "udariti" na vašu pamet i radnje vezane za osiguranje, a neću sebi dati za pravo da "udarim" na vašu ličnost, karakterne osobine, obraz i druge privatne stvari - to nije moj manir, ni prema vama, ni prema bilo kome tokom ovo nešto decenija mog života. Takav način obraćanja ostavljam vama.
A sve je počelo vašim "bisernim" zaključkom:Neki forumaši su vam već dovoljno odgovorili na sve ovo. Čitajući ove vaše pisanije zapitam se koju ste školu završili. Koju god da ste, a to ne moraju biti studije pravnih nauka, dođe mi da zaplačem i da se nasmijem istovremeno, kada npr. kažete: "Prevara je utkana u ugovor! Nemate papir usaglašen i potpisan s obe strane! Ne znate šta i sa kim potpisujete!" A tek što reći o vašim riječima da klijent potpisuje dozvolu da bude prevaren, da ostaje bez zaštite pravosuđa... Ili, da sagledamo stvar i na ovaj banalan način: što reći o klijentu za kojeg kažete da pristaje i potpisuje da bude prevaren (i da ga ne zanima da se informiše o svim detaljima koji ga zanimaju, bilo pitajući agenta ili čitajući opšte i posebne uslove osiguranja, da bi tako spriječio da se eventualno osjeća prevarenim; ili da nakon što dobije polisu ne iskoristi zakonsku mogućnost da u predviđenom roku odustane od ugovora i da mu se tako vrati uplaćena rata; Jeste li nekad kupovali npr. stan, ili zakupljivali? Da li vam je bilo muka da tada čitate ugovor? Da li ste tada dali novac za stan a da ne pročitate ugovor?).
Shvatio sam ranije da bi ste vi drugačije organizovali proceduru otvaranja/dobijanja polise. Po vašem mišljenju ovo kako funkcioniše toliko desetljeća nije valjalo, treba mijenjati. Ne odgovara vam što se prvo popuni formular, koji se uz opšte i posebne uslove osiguranja ostavi klijentu (ili se ti uslovi dostave zajedno sa polisom, zavisi koja je osiguravajuća kuća u pitanju, ali to suštinski ne mijenja ništa), pa onda klijent izvrši uplatu, pa se nakon toga izdaje polisa. A recite mi (ustvari nemojte mi govoriti) kako bi inače klijent mogao dobiti polisu – koja zavisi od njegovih godina starosti, zdravstvenog stanja, istorijata bolesti i ostalih bitnih individualnih parametara – ako prvo ne popuni formular, u kojem treba navesti te stavke koje su bitne da bi osiguravajuća kuća, tj. ljekari cenzori koje oni angažuju, obradili taj zahtjev i pripremili polisu, sa osiguranim sumama koje su navedene u formularu, ili sa eventualno redukovanim sumama ili uvećanim premijama, kao i sa svim otkupnim i kapitalizovanim vrijednostima polise. Kako bi i zašto oni obradili zahtjev i sproveli proceduru polisiranja ako klijent uplatom prve rate ne dokaže da hoće baš taj i takav program, sa tolikom uplatom, na toliko godina, da se nije šalio.
Apsurdne su vaše riječi da "papir nije usaglašen i potpisan s obe strane". Prvo, vi potpisujete pripremljeni formular osiguravajuće kuće, pa je samim tim on potpisan od obadvije strane (a biće potpisan i od posredničke kuće WVP - o načinu rada drugih agenata/agencija nije moje da govorim). Samim tim znate i sa kim potpisujete (da nije tako ne bi sve te kuće mogle ni da postoje, da budu registrovane po zakonu). I usaglašen je taj papir od obadvije strane, samim tim što vi birate konkretni program i tarifu između raznih koje oni nude, jer ne možete izmišljati neki program i tarifu koji osiguravajuća kuća nema, tj. da tražite od njih nešto po važoj želji, što oni nemaju. Vaše je da uzmete ili ne uzmete neki od njihovih mogućih programa/polisa. Ako želite u redu, ako ne - nikome ništa. I tačka.
Ja ne idealizujem saradnike WVP-a. Rekao sam to i ranije, da ima onih (kao u svakom poslu) koji ispravno rade i onih drugih, koji tako rade bilo iz neznanja, tj. neposjedovanja pravih i dovoljnih informacija, bilo iz lošeg tumačenja sopstvenog interesa u svemu tome. I ljekaru se može desiti da nagrdi pacijenta, pilotu da sruši avion i mangupu da proba da opljačka banku, ali ovdje vi imate mogućnost da ne uđete u nešto što eventualno ne želite, da vas niko ne nagovori (kakvi ste vi to ako dozvolite da vas nagovore, da uzmete nešto iz tog razloga) i da vam ništa ne ostane sakriveno (jer sve detalje imate crno na bijelo, na papiru, da se ne oslanjate na usmene izjave; da se osvnem na ono kupovanje stana - da li ćete kupovinu i isplatu novca obaviti na osnovu usmenih dogovora ili ćete tražiti da se sve stavi na papir?).
Dakle Gojko, molim vas budite oprezni kad pominjete obraz, bezdušnost, moral i laganje nepoznatih i poznatih, pa i najbliže familije. Predaleko, nedozvoljeno predaleko ste otišli. Zar zaista mislite da sam ja svojoj supruzi i djeci otvorio polise lažući i varajući i njih i sebe. Previše ste sebi dopustili, previše ste se osilili.
...A previše ste sebi dopustili i komentarišući organizaciju prodaje polisa (koja može biti vršena direktnom prodajom, zatim preko direktnih agenata osiguravajućih kuća, preko zastupničkih agencija i preko posredničkih agencija), a naročito ste udarili na agenciju WVP u Srbiji. Zašto vas muči interna organizacija posla jedne firme? To je stvar te firme, kao i u svakoj drugoj firmi. Petljate li se tako u posao bilo koje (svake) firme? Je li vam to profesionalna deformacija? Kao inspektora, pretpostavljam da bi u svemu tome trebalo da vas nažesti ako tu ima privrednog kriminala. Muči vas što ne možete da ga pronađete? To vas frustrira, pa tako lupetate? Pa ste se osilili da uđete u boj i sa osiguravajućim kućama. Vala bi trebalo od tolike siline materijala koju ste "otkrili", gdje ukazujete na neke – po vašem mišljenju – nezakonitosti, da se nešto i uspije sudski DOKAZATI, da je neki klijent prevaren/oštećen. Mada, u slučaju da spor završi na sudu i sud presudi u korist klijenta, on će svakako biti obeštećen od strane osiguravajuće kuće, tako da klijent na kraju ne može ostati oštećen. Baš me zanima da li ćete uspjeti u svojim namjerama, s obzirom da evo decenijama osiguranje funkcioniše na određeni način i "inspektori" kao vi ne uspješe ništa da dokažu od svojih tvrdnji o tzv. prevarama osiguravajućih kuća.
Ja se neću ovdje osvrćati na način rada direktne prodaje osiguravajućih kuća i drugih agentskih firmi. To me ne zanima. Meni je jasan način rada firme kojoj ja pripadam, WVP agencije. I zato ću vam odgovoriti na neke vaše navode u vezi načina rada WVP-a. Taj način rada smatram odličnim. I rezultati to pokazuju, od dana osnivanja firme u Austriji, prije oko 27 godina, do danas, kada se WVP proširio na veliki dio teritorije Evrope, od Italije do Rusije. I niko me nije izmanipulisao ili slagao, kao što navodite. I nemam nikakav uslov da osiguram određeni broj ("meni najbližih") ljudi. I nemam nikakve druge uslove, ni kvantitativne ni vremenske. I dobro je što mi je bio na raspolaganju mentor (i još uvjek je, iako više nijesam "mladi saradnik"), što sam tako mogao bolje da savlađujem materiju i usavršavam se, pa sam time i korisniji za klijenta. I nije obaveza da na sastanak sa klijentom novog saradnika i mentor mora da ide – novi saradnik može sam to da odradi ako želi, to on određuje i niko mu ništa ne može narediti, tj. u svemu je sam svoj šef, sam određuje koliko i kad će da se angažuje, a mentor mu je na raspolaganju ako saradnik želi. Je li ovo čudno, ili je dobro da firma tako funkcioniše? I dobro je što je moj poznanik došao sa svojim mentorom da meni ponudi polisu, jer sam tako dobio bolju i kompletniju informaciju, od iskusnog savjetnika, jer moj poznanik nije dovoljno poznavao materiju i programe. Da nijesam prihvatio da sa njim tada dođe i njegov mentor, nego da mi je poznanik došao sam da mi priča o osiguranju, danas na žalost vjerovatno na bih imao polisu. I ne može se desiti da mentor "istisne" saradnika iz posla, da "prigrabi njegovu proviziju" (već se može desiti da saradnik preskoči mentora u hijerarhiji firme, pa da ga mentor izgubi kao svog saradnika). I normalno je da saradnik nekad "ostane bez provizije" ako ništa ne odradi tokom tog perioda, jer se i zaposlio da radi na proviziju/procenat, takav je ugovor (samim tim, što se više angažuje više će i zaraditi), ali niko tada neće "umjesto njega dobiti pare", jer nema od čega, ako nije odrađen/uplaćen nijedan ugovor. Itd, itd, moj Gojko.
Još što se tiče načina rada WVP-a, na seminaru na kojem se obučavaju novi saradnici WVP-a ne može se čuti ni jedna jedina instrukcija za eventualno obmanjivanje klijenta, ili za "skrivanje" informacija, tamo se agenti ne "obučavaju da lažu". Priručnik za prodajni razgovor, koji ste prikazali, je samo jedna od formi priručnika koji su pravljeni svih prethodnih godina, a vrlo slične su sadržine. To su priručnici za nove saradnike, koji tek ulaze u posao, kao pomoć dok ne steknu iskustvo i rutinu u komunikaciji i predstavljanju ponude. Kao što ste vidjeli, u tom priručniku je stavljen na papir tok razgovora, od prvog kontakta i ugovaranja sastanka, preko samog prodajnog razgovora i to izgleda dosta banalno. Pokušano je da se maksimalno olakša novom saradniku da započne sa poslom. Nije se mogao praviti priručnik posebno za doktore nauka i ljude sa visokim IQ, a posebno za manje sposobne. Isto tako, niko od saradnika ne mora slijepo da se drži tih uputstava. I ja sam takav sličan priručnik pročitao nakon mog prvog seminara, čisto da vidim što tu piše i od tada ga više nijesam otvarao, a ne vidim ni što bi bilo strašno da sam ga opet ponekad poželio pročitati. A u njemu ne vidim ništa štetno za klijenta (kao što vam je i "boyka" već "neutralno" rekao na ovom forumu). Opet, zalazimo u unutrašnju organizaciju rada jedne firme, tj. WVP-a, što ne vidim da vas treba uopšte da interesuje. Ali vidim da ste napali na WVP ističući i navodeći neke stvari koje kod WVP-a ustvari ne postoje, a postoje kod drugih (nuđenje novajlijama stalnog posla, uslov da novajlija proda određeni broj polisa itd), ali vi izgleda što god čujete o radu agenata i agencija iskoristite za napad na svakoga, pa i na WVP.
Dalje, u vezi vaših riječi, da kažem i da se ne osjećam prevarenim ni kao klijent osiguravajuće kuće, nego sam prezadovoljan što već godinama imam polisu. Još mi se nisu "otvorile oči" na način na koji vi aludirate, iako sam, kao neko ko je dugo u poslu sa osiguranjem, odlično upoznat o svemu i još nijesam, kako vi kažete, "ustanovio da sam prevaren".
Kad malo bolje pogledam, vidim da se i vama omakne "naginjanje" ka isticanju banaka:...A što to isplaćuje banka ako nastane osigurani slučaj (već prežvakano pitanje na ovoj temi)?
Zar ugovor kao forma dokumenta ne obavezuje osiguranje na nešto što piše u tom ugovoru? A banka se ugovorom obavezuje na isplatu kamate! Eureka! Vjerovatno ta visina kamate ne važi kroz npr. 6 godina, ako je potpisan ugovor na oročavanje od godinu dana, nego ta visina kamate važi za ugovoreni period? Samo razmišljam, onako, za sebe. Na usput, nevezano za temu osiguranja. I ne pokušavam da ukapiram čemu ova priča o bankama, jer je već to prežvakano na ovoj temi.
Interesantno.
A onda i ovo:Iz vašeg nastupa, meni koji poznajem materiju, lako je zaključiti da je vama potrebna (medijska) pažnja i da se (u vezi nečega) dokazujete (ovo nije aluzija na vaše učešće u kvizovima), a ne da doprinesete objektivnosti i istini. Imali ste priliku da dokažete suprotno, jer vam je na raznim sajtovima dosta toga rečeno, ali vi se na to ne osvrćete, kada vam priča/situacija ne odgovara. Ja sam vam npr. pomenuo neka pitanja, kao odgovor na vaše pisanje, ali nije bilo vašeg daljeg komentara (sjećate li se npr. mog pitanja u vezi firme Viner broker iz Niša, kao i konkretne cifre od 114.409,30 eura koju sam pomenuo za jedan konkretan slučaj).
...A sad još malo konkretno, redom, vezano za vaše "dokaze" o prevarama i lažima.
· Osiguravajuće kuće ipak nude privatne penzije, to nije kao što vi rekoste "šarena laža". Možda je samo ime drugačije, jer se zove doživotna privatna renta.
· Zašto klijent ne bi pročitao ugovor o osiguranju kad uzme polisu? Zar nije normalno da ga pročita već ako je uplatio polisu, a ne da ishod određene situacije (i to tačno onakav ishod kakav opisuje/predviđa ugovor) doživljava kao prevaru osiguravajuće kuće samo zato jer mu je bilo glupo da pročita ugovor?
· Zašto bi osiguravajuća kuća nasljedniku isplaćivala ugovorenu sumu (umjesto tzv. matematičke rezerve) ako je osiguranik poginuo u saobraćaju čineći krivično djelo (izazivajući nesreću pod dejstvom alkohola većim od 0,3 promila, ili vozeći magistralom brže od dozvoljenog)? Da li vi, kao policijski inspektor, čovjeku koji učini neko kriminalno djelo pod dejstvom alkohola (saobraćajna nezgoda, pljačka, silovanje itd – bilo koje djelo), kažete "nema veze, jer si bio pijan, to se ne važi, idi kući"?
· Zašto bi osiguravajuća kuća nasljedniku isplatila ugovorenu sumu (umjesto tzv. matematičke rezerve) ako je klijent umro npr. od srčanog infarkta, a prilikom uzimanja polise nije prijavio da je već imao zdravstvenih problema sa srcem? Ko je tu prevarant?
· Zašto bi osiguravajuća kuća nasljedniku isplatila ugovorenu sumu (umjesto tzv. matematičke rezerve) ako bi se prethodno pomenuti slučaj odigrao tako da je klijent pod dejstvom alkohola uzeo polisu? Alkohol ne mijenja ništa u tom slučaju, ne opravdava klijenta i ne nameće dodatnu obavezu za isplatu osiguravajućoj kući (niti je čini prevarantskom, jer klijent nije bio oštećen, kao ni nasljednici). Nije osiguravajuća kuća ustanova koja treba da vaspitava klijenta, da brine o njegovoj trenutnoj mentalnoj prisebnosti i da procjenjuje to stanje. I kako to da neko pod dejstvom alkohola uzima polisu, kad se polisa ne uzima u jednom potezu? Ako je bio pod alkoholom tokom popunjavanja formulara i odmah nakon popunjavanja uplatio prvu ratu, valjda se nekad nakon toga rastrijeznio, pa je u narednih oko mjesec dana mogao da uvidi da nije "čiste svijesti" donio odluku, pa ako se predomislio mogao je da odustane i da dobije nazad uplaćeni novac.
· Zašto bi osiguravajuća kuća zanemarila činjenicu da je osiguranik "bio alkoholičar u vrijeme sklapanja polise". I da je "tada bio zdrav, samo što je bio alkoholičar". I što bi nju zanimali razlozi zašto je osiguranik odlučio da pije alkohol i postane alkoholičar.
· Zašto bi osiguravajuća kuća "pravniku iz Novog Sada koji je dizao neki džak i ukliještio kičmu" dala pare za operaciju, kada taj čovjek uopšte nije imao/uplaćivao program koji predviđa takvo pokriće?
· Zašto kao nekakav dokaz prevare navodite tamo nekog gospodina iz tamo nekog grada, istovremeno ustanovljavajući da je on prošao tako kako je prošao jer "nije pročitao ponudu koju je potpisao a koja čini sastavni dio ugovora". Pa sve ste time rekli. Na stranu to što u tom konkretnom primjeru mnogo detalja nedostaje i na osnovu iznesenog se nikako ne može zaključiti da je on bio oštećen. I tako dalje i tako redom. Svi su vam "dokazi" takvi.
· Gojko, već kada prenosite nečije riječi na ovoj temi, nemojte da vas te iste riječi zbune. Npr. riječi Marka Đurovića, koji je prenio ono što je čuo od drugoga (o "negativnim" aspektima osiguranja), a odlučio se da uplaćuje polisu za sebe. Jeste li primjetili da je na pitanje zašto uplaćuje polisu, kada je od osobe kojoj vjeruje saznao za "sve te negativne stvari", odgovorio: 1) polisa je dobra stvar; 2) ne uspijeva mi klasična štednja; 3) ovako ću imati planiranu sumu novca na isteku ugovora. U vezi tih njegovih "negativnih" aspekata, koje vi ističete, pomoći ču vam sa sljedećim informacijama. Osiguravajuća kuća će platiti puni iznos osigurane sume nasljedniku ako je osiguranik izvršio samoubistvo nakon isteka 3 godine (a ne kao što ste vi rekli da će teško dinara dobiti). U slučaju smrti usljed bavljenja opasnim aktivnostima (npr. paraglajding, ronjenje, alpinizam, auto trke, pilotiranje vojnim avionom itd) takođe će biti isplaćena ugovorena suma (naravno, ako je klijent to posebno ugovorio/doplatio, jer se radi o rizičnim aktivnostima), a ne kao što ste napisali. Naravno da neće biti isplaćena osigurana suma u slučaju da je klijent umro a da se može dokazati da je u trenutku uzimanja polise bio bolestan od teške bolesti (a zašto bi za takav slučaj bila isplaćena suma), ali će se isplatiti matematička rezerva, a ne "ništa ili neka teška mizerija". Za slučaj smrti usljed nezgode, prirodne smrti, isplate pri raskidu polise i isplate na kraju ugovorenog roka: biće isplaćeno tačno onoliko koliko sljeduje korisnika (tj. nema "variranja, cimanja, gengi, natezanja, pogađanja i pregovora").
· Ostavite se priče o visini dobiti kroz polisu i o kalkulatoru Narodne banke Srbije na kome se može izračunati dobit od polise, jer je tako nešto nemoguće. Jer dobit ne može unaprijer da se zna, jer se ona klijentima pripisuje (i saopštava) godišnje, iz godišnje dobiti poslovanja osiguravajuće kuće.
· U vezi famoznih članova 8 i 9: zar ne shvatate apsurdnost onoga što govorite? Zašto bi osiguravajuću kuću obavezivale usmeno date izjave, kada postoji ugovor između dvije strane? Čemu služi ugovor Gojko? Da li u nekom ugovornom odnosu važe usmene izjave? Po toj logici bi npr. i klijent, koji usmeno izjavi da će sigurno uplatiti premiju, mogao/trebao da dobije polisu od osiguravajuće kuće, bez uplate, samo na osnovu usmene najave.
· Opet se miješate u internu organizaciju/proceduru. Kad mi klijent dostavi dokaz o uplati da je uplatio prvu ratu osiguravajućoj kući, taj papir/uplatnicu, zajedno sa dva primjerka ponude/formulara (jedan ostaje klijentu), sa nalogom za posredovanje i kopijom lične karte potpisanim od klijenta, šaljem u WVP i na te ponude se stavlja pečat WVP-a i onda se to prosljeđuje u osiguravajuću kuću. Tako da ne morate da brinete, ponuda je svakako potpisana od strane WVP-a kao posrednika i takva se stavlja na uvid Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore, koja sve to kontroliše. A ja (i svaki saradnik WVP-a) imam ugovor sa WVP-om, u skladu sa važećim zakonom u Crnoj Gori (pa se tako i svi porezi i doprinosi odbijaju od moje zarade). A klijentu je sasvim validan formular osiguravajuće kuće (koji mu ostaje) i bez mog potpisa, ali je u suštini bitnija polisa koju naknadno dobije direktno od osiguravajuće kuće.
· To ćete detaljno saznati od tog, ili od nekog drugog agenta u Srbiji. Ja ne znam detaljno programe osiguravajućih kuća u Srbiji. Znam da ovdje u Crnoj Gori ima razlika između osiguravajućih kuća, pa će npr. kod neke postojati pokriće za slučaj smrti usljed poplave, a kod druge neće. Uostalom, sve to precizno piše u opštim i posebnim uslovima koje klijent dobija, pa ne vidim u čemu bi bio problem. A ne vidim ni zašto me to pitate kad sve te podatke već imate i istakli ste ih na svojim internet stranicama. I tamo lijepo piše kad se isključuje obaveza osiguravajuće kuće za isplatu osigurane sume.
· Ako dozvolite da vam kažem. Savjetnici osiguranja, za razliku od pomenute robe, nude provjereno dobar proizvod, dokazan kroz ogroman broj decenija. Proizvod koji vam se ne može pokvariti. Koji nema rok trajanja. Koji ne možete preplatiti. Za koji se nećete pokajati. Koji neće izaći iz mode. Je li dovoljno (pošto ima još)?
Nažalost kod nas ima građana koji su naivni na način na koji ste i vi naivni, pa im se čini da strane osiguravajuće kuće ovdje rade nepošteno. Pri tom ne shvatajući da je to isti način rada kao u njihovoj matičnoj državi (Austriji), jer su one u 100% vlasništvu matičnih austrijskih kuća. I u Austriji postoji formular koji klijent ispuni. I u Austriji osiguravajuću kuću ne obavezuju usmene izjave, jer sve stoji na papiru.
Policijski inspektore, jel' vi to ozbiljno?
Upravo tako inspektore. Ali previše ste se unijeli u ovaj film inspektore, promašili ste scenario. I žanr.
Jeste, upravo ste maliciozno prikazali, kao da je bilo prevara, pa da se onda intervenisalo, a ustvari se radi kao što rekoste o smjernicama koje važe u osiguranju kako bi sve bilo u skladu sa određenim pravilima.
Inspektore, inspektore... U ovome je izgleda problem. Jel' vi to sad liječite neke frustracije?
Skidam kapu, nakon više meseci studioznog rada stiže odgovor! Pohvalno .... Mene pravo da Vam kažem mrzi da ga čitam al iz poštovanja prema ovilikom trudu učiniću to, obećavam ... al sumnjam da će oni koji razmišljaju o osiguranju ..
No ne mogu se oteti utisku , da se vi jedan nesumnjivo elokventan i uporan čovek.. al nekako gubite vreme sa izgubljenom stvari ....
Znate li na šta me podseća Vaše pisanje? Na haško tužilaštvo .... Nabacaju gomilu blata i misle da su čoveka oblatili, tj osudili ... Nego da VAs pitam , jeste li vi onu ponudu koju sam zalepio, onako smanjili da ne može da se pročita? I jeste li vi Aleksandar Eror koji je otvorio svoj blog a ovde se krijete iza Velikog Štrumfa?
Ne sekirajte se odgovoriću Vam, kad budem imao vremena, najpre da proičitam .. Istina je batalio sam malo osiguranje, šta ću navalili drugi poslovi .. A i onako mislim da sam rekao suštinu ...
Inače vidim da oće da mi sabotiraju blog, tužakaju me guglu, pokušavaju da mi ubace viruse itd .. Smešno .. istinu je nemoguće sakriti ...
Hvala, dovoljno mi je da vi to pročitate, vama sam to napisao.
A na što vas podsjeća vaše pisanje? Što vi nabacate? I što mislite da ste uradili sa tim?
Da sam mogao, ja bih onu ponudu uvećao pet puta, da svi dobro vide taj famozni dokument koji ste vi nazvali prevarantskim - dokument koji popunjava i dobija svaki klijent te osiguravajuće kuće (prije nego što uplati svoju polisu). Dokument koji predstavlja ugovor između dvije strane, u kojem se unose svi bitni parametri i u kojem piše da su opšti i posebni uslovi osiguranja njegov sastavni dio. Klasika.
Uopšte ne treba da vas intrigira ko sam ja po imenu i prezimenu. Za vas je dovoljna činjenica da sam ja neko ko se razumije u osiguranje. A moje ime i prezime znaju moji klijenti i to mi je dovoljno.
Uopšte se ne sjekiram i ne morate da mi odgovorite, ne treba mi vaš odgovor.
A ja mislim da ste rekli sve što ste mogli i da nemate više što da kažete. Osim da pokušavate da na isti način i dalje "otkrivate" i iznosite pričice i informacije, za koje, na samo vama znan i svojstven način, smatrate da predstavljaju dokaze o nekakvim prevarama, kao i da nastavite sa degutantnom patetikom i marketinškom taktikom u vašim obraćanjima. I po kojom uvredom, na usput.
Ne rekoste mi jeste li vi Aleksandar Eror?
Vidite Veliki Štrumfe, ne mogu se oteti utisku da ste vi rođeni za političara, puno pišete, govorite a ne odgovarate na suštinu ..
Suština mojih tvrdnji, koje su potkrepljene očigledno neoborivim dokazima, a što se može videti na mojim sajtovima Kako se zaštititi od prevare osiguravajuće kuće, kao i Životno osiguranje - Prevara? jeste da su osiguravajuće kuće u regionu bivše YU, prevarantske organizacije. Vrlo slične šibicarima po autobuskim stanicama .. Znate ono gde je kuglica od folije čokolade ...
Suština prevare je dovođenje u zabludu... To se radi pomoću specifičnog ugovora, i agenata prevaranata koji dovode u zabludu buduće osiguranike, a istovremeno se osiguravajuća kuća ograđuje od tih lagarija svojih zastupnika... Ja ne znam drugu reč za takvo postupanje osim - Prevara! Kako biste vi to nazvali?
Ja to kažem pod punim imenom i prezimenom. jedna od tih kuća Winer Štetiše ima sve moje podatke, pa nek izvole da me tuže, ja bih tu njihovu tužbu rado objavio na svom blogu i potrudio se da javnost prati tok parnice ... Ali oni ćute... Zašto ? Zato što su fini i dobri ili neće da se zamlaćuju sa nekim tamo inspektorom ili ....
Dakle ja sam Gojko Rodić a vi ? Veliki Štrumf?!
Neka ta osiguravajuća društva tako štrumfuju u svojim matičnim državama, nama su ovde potrebne čestite i ozbiljne institucije ... Sa životnim osiguranjem i penzijama ne treba se šaliti na ovakav način ...
Uopšte nije bitno kako se ja zovem. Meni ovdje nije potrebna lična promocija. Niti se u čitavoj priči nešto mijenja zavisno od toga da li sam ja Aleksandar Eror ili Petronije Petronijević.
Kojim dokazima? Dokazima čega? Kome su ti dokazi očigledni? Vama? I meni je očigledno da vam je to prazna priča, pa što ćemo sad. Dokazi, dokazi, dokazi. Da li vi uopšte znate što je to, što to znači dokaz? Kako to mislite kad kažete da su neoborivi, sa pravne tačke gledišta? Jer, te vaše dokaze ne treba niko da obara, nego vi treba konačno da makar jednom dokažete nešto sa tim "dokazima". Dakle, znate li što znači kad se kaže DOKAŽETE (sa pravne tačke gledišta)?
Ja vam ozbiljno i iskreno predlažem, što ste ranije i bili najavili, ali nikako da to i uradite, da bez odlaganja informišete matične austrijske kuće što im rade njihove firme po eks YU državama, da ih zamolite da obrate pažnju i preduzmu adekvatne korake. Da im odmah prijavite sve prevare. Sigurno im je u interesu da im ćerke firme ne kaljaju 200-godišnji ugled. I sigurno će uzeti u razmatranje vaše navode. Bez problema ćete tim lokalnim kompanijama zadati jak udarac ako se nešto od vaših tvrdnji dokaže. Jer ko bi ubuduće vjerovao takvim kompanijama i uplaćivao tamo novac ako se pročuje I DOKAŽE da su varali klijente, da im nijesu isplaćivali novac KOJI IH JE SLJEDOVAO (po ugovoru, naravno, a ne po usmenoj priči). Brzo će se proširiti takva dokazana negativna informacija u današnje vrijeme medija i elektronske komunikacije.
...I pomoću famoznih članova 8 i 9, je li tako? A što ako klijent direktno ugovori polisu u kancelariji osiguravajuće kuće, bez učešća zastupnika? I tada će ispuniti i dobiti isti formular, sa istim članovima. Za vas bolni članovi, 8 i 9, ne govore o tome da ugovornu stranu ne obavezuju usmeno date izjave zastupnika i posrednika, nego da generalno, ničije usmene izjave ih ne obavezuju, kao što je slučaj i u bilo kojoj vrsti ugovora.
A zašto bi vas tužili? Jeste li im nešto dužni? Je li oni treba da od vas ostvare/dobiju neko svoje pravo? Bože kako ste vi nešto umislili. Ili neka npr. krenu sa tužbama protiv svih negativaca po pitanju osiguranja.
Sad mi pade na pamet - što ne bi ste vi osnovali neku osiguravajuću kuću, pošto znate kako sve u osiguranju treba da funkcioniše!!!! Ili makar agenciju za zastupanje, ili posredovanje. Imate preduslove za dobar poslovni uspjeh. Svojim dosadašnjim zalaganjem, kao i budućim ispravnim radom, imali bi ste obezbijeđen veliki broj klijenata. Ako uspijete u tome biće mi drago i neću zauzvrat od vas ništa očekivati, ni zahvalnost.
1) Zbog čega ćeš da prekineš, je li ti problem da navedeš? Zbog ostalih forumaša, pošto ja pretpostavljm što je u pitanju.
2) Koliko godina si uplaćivao i na koliko godina ti je bio ugovor? I ako ti nije problem da napišeš koji program imaš - je li možda Safe Life?
3) Ko ti je obećavao i zašto si se oslanjao na obećanja? Zašto, kad sve fino imaš u ugovoru, od prvog dana kad si dobio polisu. Otvori, pročitaj otkupnu vrijednost i dodaj na to dobit koja ti je do danas pripisana (zavisno od toga od kada imaš polisu) i to ti je to otprilike.
4) Nećeš ni malo biti u gubitku, jer si (odlučio i) ušao u takvi ugovorni odnos i jer si ČITAVO VRIJEME OSIGURAN na iznos (x1, x2, ili x3) ugovorene osigurane sume.
Dragi Veliki Štrumfe, ili ti Savjetniče!
Ja naravno nemam ništa lično protiv Vas, kako bih mogao i imati kad vas ne poznajem, osim kao Velikog Štrumfa ili Savjetnika..
Tako da ovo nije rasprava ili " Obračun" kako rekoste između mene i VAs .. Vi ste samo personifikacija ili metafora ...
Naše rasprave o osiguranju su javne . čitaju ljudi i VAše i moje postove, koga zanima gledaće i moj blog i linkove, dokaze koje iznosim ceniće budući klijenti kao validne ili nesuvisle ...
Sada bih Vam se ipak morao zahvaliti .. na Vašim odgovorima ... Nadam se da se nećete ljutiti ako iste upotrebim i na svom blogu ... Samo malo da ih razredim da budu čitljiviji ( ne volje ljudi da čitaju gusto složen tekst, to ih zamara pa brzo odustaju,). da te tekstove ilistrujem slikama itd ....
Jel koliko videh iz vaših odgovora, vi ništa moje niste negirali, naravno to i nije moguće jer je crno na belo po dokumentima, samo ste drugačije interpretirali .... E upravo to je najjaće, to što ste izneli na moje navode trebalo bi da se odštampa, zapravo bih ja odštampao i delio uz ponudu i ugovor.... To je ono što bi trebalo unapred razjasniti budućem klijent, osiguraniku..
Inače mislim da ste u pravu, možda sam malo preterao i uvredio Vas lično, ali to ne treba tako da gledate... Uvredio sam Velikog Štrumfa a ne Vas lično ...
Htedoh nešto reći nešto drugo, da, ja bih osiguravajuće kuće vodio na sasvim drugi način, i verujem da je to moguće, i na radost i zadovoljstvo klijenata, zaposlenih u kući kao i društva i države... Uveren sam da je to moguće, na žalost niko me ne pita ... U ovom poslu poverenje je na prvom mestu . kao i u mom policijskom poslu..
Osiguravajuće kuće u regionu prokockale su poverenje građana, zato se procenat životno osiguranih nikada neće popeti na 20%, koliko se traži da bi postali članovi EU .....
Pravi, uspešan i pošten model funkcionisanja osiguravajućih društava biće uspostavljen kada se ukine ovaj prevarantski koji seče grane na kojima i sama osiguravajuće društva sede ....
Zato sam uveren da ove moje aktivnosti imaju smisla, vajde, koristi , za sve pa i same kuće koje će morati da menjaju modus operandi ...
Vi, gosin Savjetniče rekoste ovo?
Quote:
Shvatio sam ranije da bi ste vi drugačije organizovali proceduru otvaranja/dobijanja polise. Po vašem mišljenju ovo kako funkcioniše toliko desetljeća nije valjalo, treba mijenjati. Ne odgovara vam što se prvo popuni formular, koji se uz opšte i posebne uslove osiguranja ostavi klijentu (ili se ti uslovi dostave zajedno sa polisom, zavisi koja je osiguravajuća kuća u pitanju, ali to suštinski ne mijenja ništa), pa onda klijent izvrši uplatu, pa se nakon toga izdaje polisa. A recite mi (ustvari nemojte mi govoriti) kako bi inače klijent mogao dobiti polisu – koja zavisi od njegovih godina starosti, zdravstvenog stanja, istorijata bolesti i ostalih bitnih individualnih parametara – ako prvo ne popuni formular, u kojem treba navesti te stavke koje su bitne da bi osiguravajuća kuća, tj. ljekari cenzori koje oni angažuju, obradili taj zahtjev i pripremili polisu, sa osiguranim sumama koje su navedene u formularu, ili sa eventualno redukovanim sumama ili uvećanim premijama, kao i sa svim otkupnim i kapitalizovanim vrijednostima polise. Kako bi i zašto oni obradili zahtjev i sproveli proceduru polisiranja ako klijent uplatom prve rate ne dokaže da hoće baš taj i takav program, sa tolikom uplatom, na toliko godina, da se nije šalio.
Da, ne valja, jer ostavlja prostor za manipulacije ili prevare ...
Agent osiguranja danas je nepotreban .. Šta pričaju danas agenti osiguranja svojim klijentima ? .. Nije dobro pušiti, nego lepo te pare uplatiti osiguranju i Bog da te vidi, potećiće med i mleko .. Zar zbog tih mudrolija da te neko smara u rođenoj kući? Da ti priča kako dok si mlad radiš, pa tada treba da štediš za stare dane? Pa jesmo li mi debili da to ne znamo?
Naravno da je bolje ne pušiti a te pare ulagati u osiguranje. Ali šta Vi ustvari zamerate mom predlogu?
Čovek izađe na sajt osiguravajuće kuće i popuni formular. isti onaj koji mu daje agent uživo, s tim da ne može da se desi da agent zaboravi da mu ostavi ponudu niti može da se desi da osiguravajuća kuća zaboravi da pošalje polisu a da odgovornost svali na klijenta kako to piše u čl. 10 Ponude ( pogledati treću stranu ponude)
I lepo čovek upiše sve podake, godine starosti, da li puši ili ne, bolesti od kojih je bolovao, akko treba karton iz Doma Zdravlja, aneamezu, sve šta god treba .... Nakon toga mu kuća u elektronskom obliku dostavi polisu...
Ako čoveku sve paše on uplati a kuća mu pošalje istu tu polisu overenu i ispečatiranu... Šta je tu problem?
Pa problem je što se tako uništava prostor za manipulacije i prevare... Zar ne Savjetniče?
Đe je najjeftinije/najbolje uzet zdravstveno putno osiguranje? :)
Da se nadovežem na poslednji post, dragi Savjetniče
Kažete neko se može " šaliti" pa popunjavati formular bezveze, a kuća angažuje ljekare, cenzore i čitavu bulumentu stručnjaka! Jel vi to ozbiljno?
U čemu je razlika popunio čovek formular agentu kod kuće ili na sajtu osiguranja ....I u prvom slučaju , tako bi bar trebalo da bude, klijent nakon što je uplatio i sve dobio može odustati i sav novac će mu biti vraćen .... Ali zašto bi tako radili .. Prvo kako da odustane kada većina klijenata "zaboravnošću" agenta i ne zna za tu mogućnost, Drugo, ne samo da agenti varaju ljude navodeći im da će im novac u potpunosti biti vraćem po isteku treće godine osiguranja, već to rade i u samim osiguravajućim kućama ... Naravno posle će se pozivati na famozne čl. 8 i 9 i reći , to je bio neki neodgovoran službenik, kaznićemo ga samo kad ga nađemo :cower: ... Šta kažete? Ja izmišljam?
Evo ja sad javno pozivam sve zainteresovane da okrenu telefon neke osiguravajuće kuće i da se interesuju za životno osiguranje... I da onda pitaju. šta se dešava ako ne budem nakon nekoliko godina imao više para za premije ....
Može, ko želi da testira moje tvrdnje a zanima ga osiguranje da ode direktno u osiguravajuću kuću i da tamo isto pita .... Naravno pozvam sve koji imaju vremena da slušaju savete agenata da isto učine ...
A sad da se vratimo formularu na sajtu , dakle zašto je to bolje
1. Osiguranik može da pita sve što ga interesuje a osiguranje mu odgovara pismeno na svom sajtu ... Dakle osiguranik ima crno na belo šta mu je rečeno i kuća ne može da se vadi na čl. 8 i 9 iako nema pečata i potpisa, jer se zna ko je vlasnik sajta i taj za lagarije mora snositi odgovornost ...
2. Osiguranik se ne može naknadno žaliti da je prevaren jer dobija napismeno odgovore na sva svoja pitanja
3. Osiguravajuća kuća neka traži od osiguranika sve moguće lekarske nalaze ili neka uradi kao što je i dosada radila ... Neka kaže klijentu, ukoliiko se utvrdi da ste nas slagali u vezi neke bitne činjenice vezane za vaše zdravlje, profesiju ili rizik, i mi vam to dokažmo , ugovor će biti storniran a vama isplaćena matematička rezerva ....
Molim, lepo sve jasno i crno na belo ..... Ali, kao što rekoh, znatno suzbijen manevarski prostor za manipulaciju ... PA da kažem jope, Zar ne Savjetniče? I kome to ne odgo:cry:vara . . I zašto dobri moj savjetniče?
Da se nadovežem na poslednji post, dragi Savjetniče
Kažete neko se može " šaliti" pa popunjavati formular bezveze, a kuća angažuje ljekare, cenzore i čitavu bulumentu stručnjaka! Jel vi to ozbiljno?
U čemu je razlika popunio čovek formular agentu kod kuće ili na sajtu osiguranja ....I u prvom slučaju , tako bi bar trebalo da bude, klijent nakon što je uplatio i sve dobio može odustati i sav novac će mu biti vraćen .... Ali zašto bi tako radili .. Prvo kako da odustane kada većina klijenata "zaboravnošću" agenta i ne zna za tu mogućnost, Drugo, ne samo da agenti varaju ljude navodeći im da će im novac u potpunosti biti vraćem po isteku treće godine osiguranja, već to rade i u samim osiguravajućim kućama ... Naravno posle će se pozivati na famozne čl. 8 i 9 i reći , to je bio neki neodgovoran službenik, kaznićemo ga samo kad ga nađemo :cower: ... Šta kažete? Ja izmišljam?
Evo ja sad javno pozivam sve zainteresovane da okrenu telefon neke osiguravajuće kuće i da se interesuju za životno osiguranje... I da onda pitaju. šta se dešava ako ne budem nakon nekoliko godina imao više para za premije ....
Može, ko želi da testira moje tvrdnje a zanima ga osiguranje da ode direktno u osiguravajuću kuću i da tamo isto pita .... Naravno pozvam sve koji imaju vremena da slušaju savete agenata da isto učine ...
A sad da se vratimo formularu na sajtu , dakle zašto je to bolje
1. Osiguranik može da pita sve što ga interesuje a osiguranje mu odgovara pismeno na svom sajtu ... Dakle osiguranik ima crno na belo šta mu je rečeno i kuća ne može da se vadi na čl. 8 i 9 iako nema pečata i potpisa, jer se zna ko je vlasnik sajta i taj za lagarije mora snositi odgovornost ...
2. Osiguranik se ne može naknadno žaliti da je prevaren jer dobija napismeno odgovore na sva svoja pitanja
3. Osiguravajuća kuća neka traži od osiguranika sve moguće lekarske nalaze ili neka uradi kao što je i dosada radila ... Neka kaže klijentu, ukoliiko se utvrdi da ste nas slagali u vezi neke bitne činjenice vezane za vaše zdravlje, profesiju ili rizik, i mi vam to dokažmo , ugovor će biti storniran a vama isplaćena matematička rezerva ....
Molim, lepo sve jasno i crno na belo ..... Ali, kao što rekoh, znatno suzbijen manevarski prostor za manipulaciju ... PA da kažem jope, Zar ne Savjetniče? I kome to ne odgo:cry:vara . . I zašto dobri moj savjetniče?
https://encrypted-tbn0.google.com/im...1VK26kea2zzu0Q
Evo još jednog dobrog razloga, za ovakav način sklapanja polisa ....
Osiguravajuće kuće uštedele bi silne pare koje troše na obuku agenata i njihove provizije ... Dakle izbacili bi zastupnike, koje kakve štumfove iz priče i umesto toga od istih ljudi izabrali čestite, poštene , odgovorne ljude koje bi zaposlili u kući kao svoje službenike
Ovi više ne bi morali smarati ljude po kućama i po milion puta ponavaljati savete kao nije dobro pušiti i da treba štedeti za stare dane ...
Umesto toga oni bi sa licencom kuće, kao radnici osiguranja mogli sedeti, kući, na ulici, u kafiću , bilo gde i odgovorarati ljudima na pitanja i završavati polise i formulare on lajn .. s tim što bi to sada bilo crno na belo ... Nema vađenja na čl. 8 i 9 i 10 i 11 Ponude ... ne ne Veliki štrumfe ...
I da pitam Jope, Zar ne dobri naš Savjetniče ..
Dobro zapamtite šta ću Vam sad reći, i ako imate pameti i osećaja za vreme u kome živite, možete učiniti mnogo toga valjanog ... a vidim da niste glup čovek ...
Osiguravajuća kuća koja bude prva počela postupati na način koji sam izneo, uz pravu marketinšku kampanju, ističući prednosti ovakvog postupanja, a navodeći mane koje sam naveo , zadobiće poverenje klijenata i izbiti na sam vrh, naravno ako zbog gramzivosti to poverenje ne prokocka ...
Dakle ako imate bilo kakvog uticaja, predložite takav pristup, uštedeće se pare, pojftiniti polisa, građani sa većim poverenjem pristupati životnom osiguranju ... itd
Naravno još bi što šta, kad me već pitate kako bih ja to organizovao trebalo uraditi ... Npr transparentnije prikazati gde se novac ulaže, u koje investicione jedinice, koliki profit, dobit ostvaruije , itd, itd
Pa kad jednog dana Savjetniče postanete Šef takvog osiguravajućeg društva, a ja za koju godinu odem u penziju, rado ću Vam biti Savjetnik..
Dakle Savjetniče, shvatićete ukoliko već niste, a verujem da jeste, ne može se braniti neodbranjivo ... Pametni ljudi vide greške i ispravljaju ih .... Marketinške priče agenata da penzioni fondovi propadaju nisu samo marketinške priče , to je istina i ljudi to znaju ... Oni koji to mogu sebi priuštiti uplaćivali bi sebi privatnu penziju ili životno osiguranje radi rente ili samog osiguranja, ali sasvim osnovano nemaju poverenja ... Izmenite pristup ljudima, nemojte ih lagati, isecite nepotrebne troškove, budite transparentni i ljudi će rado pristupati osiguranju ...
Gojko, ne pokušavajte da se "vadite". Ja u toj uvredi nijesam bio ničija personifikacija, nego se itekako ta uvreda odnosila direktno i lično na mene. Jer, ako navodite da agent svjesno laže i vara svoga klijenta (itd, itd) kada mu kaže da sa mjesečnom uplatom od 100 eura u slučaju smrti nasljednik može da dobije preko 100.000 eura, onda ste mislili na moje riječi iznesene na ovoj temi, jer sam vam ja taj podatak iznio. I zatim vam napisao konkretnu cifru, u dvije decimale, koja predstavlja minimalnu zagarantovanu isplatu, ne računajući moguću dobit do trenutka nastanka osiguranog slučaja (mada vam to ništa ne znači, jer se nijeste ni osvrnuli na taj podatak).
Ne oduševljava me ta vaša namjera. Umio sam posjetiti vaš blog i napisati nešto da sam htio, ali nijesam imao nikakvu želju da se na njemu pojavljujem. A tek sad kad vi budete prenosili moje riječi, sistematizovali i komentarisali, pa još ukrašavali vašim nebuloznim slikama... Ali, kako god želite, sami krojite svoju sudbinu (internet prezentaciju).
A oćete li tamo prenijeti/navesti i da ste mi izbjegli odgovore na dva komentara (u vezi 114.000 eura i u vezi relacije koju ste naveli između Wiener Stadtische firme i Viner broker firme)?
Au, vi izgleda ovo stvarno i ozbiljno mislite. Evo vam još jedan povod da se obratite svim osiguravajućim kućama svijeta, da im predložite da se polise prodaju i ugovori popunjavaju na ovaj način, bez agenata, čatovanjem i dopisivanjem na internetu. Da vam je samo znati što ste sve ovdje ispisali i zamislili. Da se čovjek izasmije. Zapitate li se nekad da li može biti i da nijeste baš u pravu u vezi ovoga, da ste nešto (tj. mnogo toga) propuštili da uzmete u obzir i da vam neke stvari (razni aspekti) u vezi ovoga nijesu jasne. Ni pravne, ni internetske.
Ja ne zaboravljam da klijentu ostavim ponudu/formular/ugovor koji on popuni i potpiše, pa neću komentarisati drugačije slučajeve i – ako ih ima – zašto se to dešava i da li je namjerno ili slučajno. Ali se pitam kako se u takvim slučajevima desi da klijent uplati polisu a da ne uzme primjerak ugovora, tj. kako i zašto se uopšte odluči da uplati novac (i da li mu je poznat neki primjer da neko, praveći i potpisujući bilo kakav ugovor u životu, ne uzima i primjerak za sebe). Jer, niko mu ne traži da prvo treba da uplati pa da će mu onda biti uručen formular koji je popunio i potpisao, nego se klijentu (koji se izjasni da hoće da uplati polisu) ostavi primjerak popunjenog ugovora i popunjena uplatnica (sa pozivom na broj tog ugovora), iako to ne znači da će on uplatiti odmah, ili sjutradan, već se može desiti i za nekoliko dana, tj. kad on želi.
Ali i pored svega toga, tj. i ako klijent nema svoj primjerak formulara (kao što može biti slučaj i da ga ima pa ga izgubi neke godine tokom trajanja ugovora), ostaje činjenica da klijent može odustati od ugovora 30 dana nakon prijema polise (i biće mu vraćena uplata). A polisa je "glavniji" dokument i uz nju se dobiju papiri gdje je sve detaljno objašnjeno.
A ovo da osiguravajuća kuća zaboravi da pošalje polisu – e to se već u praksi ne dešava, a i logično je valjda da se klijent njima obrati ako u određenom roku ne dobije polisu. I piše mu u ugovoru da se u takvom slučaju njima obrati (inače će izgubiti pravo na eventualne naknadne reklamacije).
Ipak, hvala na doprinosu, jer ste me naveli sada na jedno razmišljanje: što ako se klijentu ne ostavi njegov primjerak ugovora, a onda mu ni polisa ne bude uručena u roku koji je naveden u članu 10 (mada ostaje moje gore navedeno razmišljanje – zašto bi se odlučio da uplati bez primjerka ugovora i zašto se u tom slučaju ne bi obratio osiguravajućoj kući ako u određenom roku ne dobije polisu; a ostaje i činjenica da, bez obzira na nedobijanje polise, klijentu ona važi, tj. osiguranje teče; kao i činjenica, koju predviđa zakon, da se podrazumijeva da osiguravajuća kuća prihvata ponudu/ugovor klijenta ukoliko mu ne odgovori u predviđenom roku). Da li tada važi pravilo/član po kojem, kada konačno dobije polisu, klijent može odustati od ugovora u predviđenom zakonskom roku (s obzirom da i Zakon o obligacionim odnosima – koji važi i za osiguranje – to predviđa i s obzirom da se u članu 10 ugovora pominje gubljenje prava na eventualne reklamacije a ne na mogućnost odustajanja od ugovora)? Iskreno govoreći, to mene lično ne muči i ne treba da me zanima, jer mi se ne može desiti da ne ostavim primjerak ugovora klijentu, a tu mu sve lijepo piše, pa sam miran po tom pitanju. A sa druge strane, ne radim u osiguravajućoj kući, niti sam njihov advokat, da bih sa njihove pozicije o ovome govorio. Ja se trudim da svoj posao obavljam kako treba (i moja firma WVP nas tako uči, jer kao posrednici radimo za klijenta), a svako radi na svoj način i odavno sam rekao da ima i nesavjesnih učesnika čitave ove priče sa prodajom osiguranja (kao što ih ima i u svakom poslu).
Kažem da brkate mnoge stvari, jer očigledno nije ovo materija za vas. Kažem da tu postoje – NA ISTOJ STRANICI UGOVORA – i još neki članovi, pa nema potrebe da se tako kačite na članove 8 i 9 (koji su, kao što sam vam ranije napisao, NORMALNE stvari u bilo kakvom ugovoru) i da ih proglašavate famoznim, nego bi bolje bilo da uočite i član 17 pod naslovom "Otkup", jer se on odnosi na konkretni slučaj koji pominjete. Gojko stručnjače. I zaštitniče pravde. I "oštećenih". A pod istim naslovom je i primjer tabele iz koje klijent može ukapirati princip, a, kao što piše u članu 17, uz polisu će biti uručena i tabela sa PRECIZNIM otkupnim vrijednostima za svaku godinu tokom trajanja konkretnog ugovora (tako da nema što osiguravajuća kuća da se poziva ni na kakvi član, jer nije ništa oštetila klijenta). A svi članovi ugovora su stali na nepunu jednu stranicu, kao što možete primjetiti, pa valjda klijent može toliko uspjeti da pročita (a dobije i detaljne opšte i posebne uslove osiguranja, tako da mu je sve stavljeno na papir i sve je definisano i jasno). I pri dnu te stranice ugovora fino mu piše (kao što se podrazumijeva i za bilo kakav drugi ugovor) da je "saglasan sa svim elementima ponude".
Ja vam nedavno fino rekoh da pokušate da osnujete osiguravajuću kuću. A takođe vam rekoh i da kontaktirate osiguravajuće kuće i iznesete im svoje mišljenje. Pokušajte makar ovo drugo.
U osiguranju nijedan cent ne može ostati sakriven, tj. da se ne zna gdje je uložen. I uvjek se zna profit, precizno – i to ne fingirana, nego stvarna. I nema transparentnijeg upravljanja novcem i kontrolisanijeg finansijskog poslovanja.
Ne znaju, nažalost!
Pa neka ih tako i dalje. Neka čekaju još. Neki imaju povjerenja, pa već imaju polise (i ja među njima, a kako vrijeme prolazi, upoznajući se sa materijom sve više, u sve većem sam ubjeđenju da sam napravio dobar potez i sa sve većim osjećajem zadovoljstva).
Dragi moj Savjetniče,
Vidim da Vam je po svaku cenu važno da Vaša bude poslednja, mada ništa suštinski ne kazali pa nek vam bude ..Ja nemam ništa novo reći pa ću Vam samo, naravno ne zbog vas nego zbog ostalih, kazati ..
Nikakvih smetnji nema da se polise sklapaju na način koji sam predložio, jedina smetnja jeste to što se na taj način znatno sužava prostor osiguravajućim kućama , za prevare, otimačine i manipulacije..
Evo juče u novinama piše da građani Srbije drže u slamaricama oko 3 milijarde evra, ne veruju ni bankama, a kamo li osiguravajućim kuća. Koliko ljudi u Crnoj Gori ima životno osiguanje i privatne penzije 2%? Kažite pošteno koliko ste polisa sklopili u poslednjih godinu dana i koliko je procenata od tih ljudi nastavilo da uplaćuje a koliko je prekinulo?
Naravno i ne očekuem da mi pošteno kažete, ali zar to nije dovoljno da se sami zamislite kuda to sve vodi ...
Da Vam ljudi ne veruju , i što Vam ljudi ne veruju , nije moj zasluga nego vaša ( mislim na osiguravajuće kuće i agente) ...
Ja samo možda Don Kihotovski pokušavam da to nezadovoljstvo artikulišem, i utičem da se stvari promene na bolje ... A to se mora kad tad, a siguran sam da će se vrlo brzo desiti ........
5-6% u Crnoj Gori. Može se tumačiti i da je malo i da je puno, zavisi kako se gleda na to i što se sve uzme u obzir. U svakom slučaju prava priča je u Crnoj Gori počela sa dolaskom austrijskih kuća, prije nekih 7 godina i od tada je prisutna tendencija rasta i ta tendencija će se nastaviti, sa ili bez mog učešća u tome, sa ili bez vašeg “doprinosa”, to je neminovno i sigurno. Ne mislite valjda da ti procenti neće biti znatno veći. Što mislite koliki je bio taj procenat prije nego što su došli austrijanci?
Ne brinite vi Gojko. Vjerujte da ja više razmišljam o toj temi nego vi i da bolje od vas znam kuda neke stvari mogu da vode vezano za ovu temu, jer ja to bolje razumijem i više sam u toku, u tom sam poslu, svakodnevno. Prvo, ne treba mi samoreklama. Drugo, ne želim da otkrivam svoj identitet, pa stoga i ne želim da iznosim podatke koji mogu u bilo kojoj mjeri tome doprinijeti. Treće, znam da vas u ovom pitanju ustvari najviše zanima procenat onih koji su preko mene uzeli polisu pa (eventualno) prekinuli sa uplatama, ali vam to neću referisati, iako bih vas (možda) veoma razočarao sa odgovorom. I odlično znam kuda vodi moj način rada i odnosa prema klijentu, tj. način i kvalitet predstavljanja ponude osiguranja i davanja relevantnih informacija, pa zato i radim na takav način.
Bogomi Gojko i vaša je zasluga - i lično vaša i svih ostalih negativaca i bombardera. Zar mislite da sva priča da je osiguranje prevara nema uticaja na razmišljanje ljudi, na njihovo (ne)povjerenje? Imala je uticaja, ja to dobro vidim u praksi. Ogromnu ste štetu napravili i vi negativci-bombarderi i agenti koji loše rade svoj posao. Često čujem od sagovornika (i po pravilu su to takve priče) da je on čuo od nekoga da je nekoga osiguranje prevarilo jer mu nije isplatilo novac za neki određeni slučaj (a pri tom uopšte izgleda nije bitna činjenica da taj slučaj polisa nije pokrivala), ili da mu lopovi (osiguravajuća kuca) nisu vratili dotadašnje uplate (a to su ustvari “premije” koje predstavljaju CIJENU POLISE OSIGURANJA) kada je odlučio da više ne uplaćuje polisu osiguranja. Za ovo drugo vidjećemo reakcije kroz nekoliko godina kada prođe dovoljno vremena da otkupna vrijednost – koja je od dana dobijanja polise klijentu poznata za sve godine trajanja ugovora (a u otkupnoj tabeli se jasno vidi da nema otkupa polise, tj. nema povraćaja novca u prve dvije godine) – zajedno sa do tada pripisanom dobiti bude veća od do tada uplaćenih premija. Za sada poneko to vrlo uprošćeno i nekompetentno gleda na način “ja plaćao polisu toliko i toliko eura ukupno do sada i sada sam odlučio da više neću da imam polisu a oni lopovi neće da mi vrate te pare”.
Vi ustvari Don Kihotovski pokušavate da dokažete nešto, a ni vama samima nije jasno što. I dalje ostajem pri tvrdnji da ne možete dokazati da je 2+2=5. Vama ostavljam da procijenite koliko su ti pokušaji pametni i koliko oni utiču da se stvari promijene na bolje (već kad kažete da vam je to cilj).
Kada se ukidaju zeleni kartoni?
Manje-vise svuda je isto, svi samo 'zastupaju' coris. Skoro sam pred put kupio preko neta na www.sava.co.me