Mislim da nije potpuno, ima ruta kojom se otpremaju ranjeni u bolnice a tuda valjda stize hrana, i alkohol :)
Printable View
Nesto razmisljam, ne znam bi li ja podrzavao, lomio, palio Podgoricu, ubijao milicajce, krsima im otvarao lobanje za Ivana Strugara i Merimu Njegomir, odnosno kako bi njih postavio na vlast.
Mozda i bi.Sto znam.
Sve je to tužno, ali ići do krajnosti da se nekome oduzme život?!?!?!
http://www.dreamdeferred.org.uk/2014...-the-fascists/
http://storify.com/tashLDN/ukraine-r...st-svoboda-etc
Malo priče o divnim i vrlim demonstrantima.
Tvitovi u nedogled osobe koja prica o Svobodi, kao fashistickoj partiji. To ti je kao da je neko rekao 5 oktobra, izasli su Grobari i Delije na ulice protesti nisu legitimni. Znaci imas jedan mali dio ljudi koji nijesu fasisti nego Nacionalisti. Ali to je normalno za Rusiju, Poljsku i Ukrajinu oni imaju tone tih partijica zasnovanih na neo nacionalizmu.
Drugi sajt je pisanije iste osobe o istoj partiji :)
O cemu se radi ?
• Much of the mainstream coverage in the Western media, in line with EU and US politicians, has been sympathetic to the “Euromaidan” protests which began when Ukraine’s president Victor Yanukovych pulled out of signing an association agreement with the EU at the eleventh hour.
Sinoc smo debatovali o tome koliko oprezno i nepotpuno zapadni mediji izvjestavaju. Nijesu ovo 90te gdje se pristrasno izvjestavalo. Smatram da jovo sto izlazi u javnost je vise nego objektivno.
Konstantno - agresivna zamjena teza u službi ideološko-političkog promiskuiteta - za sticanje povoljnijih uslova za letargiju, vješta akrobacija naslijeđenim i stečenim...
Zaista je došlo vrijeme za podržati ne-bilo-kakvu ANTI-PROTEST inicijativu čiji će cilj biti održavanje polu-javnih nedjeljnih brifinga u saradnji sa domaćim i stranim informacionim agencijama uz podrobnije informisanje javnosti o jednoj takvoj pošasti modernoga doba i šizofrenog konformizma (čoporativnog buntovništva) FINANSIRANOG SPOLJA - da bi se SAM narod izborio sa tim zlom!
Naravno, samo u svrhu toga da se izbjegnu žrtve i nesagledivo nazadovanje jednog naroda - jedne države...!
O čemu se radi? Prosto sažeto na jednom mjestu ono o čemu relevantni mediji i sami pišu:
http://www.theguardian.com/commentis...nato-expansion
http://www.ibtimes.com/euromaidan-da...otests-1556654
http://www.bloomberg.com/news/2012-1...-fascists.html
I tako u nedogled. Ko ne vidi, taj ne želi da vidi.
Pa polako, uopste nisam osporio da postoje nacionalisticke partije unutar prostesta :) Kao sto te partije/organizacije imaju svoje glasace/pristalice, tako i imaju pravo da se pridruze mijenjaju postojece vlasti, na jedini moguci nacin koji im je ostao.
Kada bismo isli tvojom logikom trebali bismo bojkotovati i grcki parlament gdje ima 18 poslanika koji su se javno deklarisali kao neo nacionalisti...
Mislim lako je traziti iglu u plastu sijena, i govoriti kako demonstranti nisu u pravu. Koliko god se trudim da budem objektivan ja ne mogu da nadjem ni jednu jedinu lijepu/pozitivnu/produktivnu stvar koju je sadasnji predsjednik a bivsi premijer u 2 navrata uradio za svoju zemlju.
Ne tražim je ni ja. Daleko od toga. Misliš da nešto branim Janukoviča?
Nacionalnisti? O fašistima pričamo. Stranci koja je na izborima ubola oko trećine opozicionih glasova. Koja je direktno i najviše odgovorna za naoružavanje demonstranata svih ovih dana.
Priča o fašistima nije traženje igle u plastu sijena.
Kad se o fašizmu radi... Priča o "igli o plastu sijena" je prosto neozbiljna. I ti to dobro znaš :)
Što dovodi u još zajebaniju situaciju, kreten pur ekselens šestica živa protiv neo nacista.
@Mad_dog_KO, pravo tako!
I što je najcrnje, ovakvi likovi iz Svobode samo štete reputaciji Klička i ljudi koji pričaju prozapadnu priču. I ne samo to - radi se o ljudima koji prosto priželjkuju oružani sukob na ulicama.
Prije samo godinu i po su na ostrvima po Dnjepru imali obuku po kampovima, kako da se razračunavaju sa navijačima ekipa na Evropskom prvenstvu koji među sobom imaju tamnopute i Jevreje. Eto, to je Svoboda...
Glavni razlog zašto sve ovo može da ode u 3pm.
Ne razumijemo se opet... SVE Slovenske zemlje trenutno imaju problem sa nacionalizmom i Ukrajina je jedna od njih, ali to uopste nije toliko problematicno kao sto predstavljas. Na parlamentarnim izborima osvojili su jedva 10% glasova a aktivno clanstvo im je 13-15 hiljada ljudi sto na 40ak miliona koliko ima ukrajina predstavlja zanemarljivu cifru.
Znaci identicno je bilo u Srbiji 5og oktobra. Pricalo se da CIA finansira proteste, da su Delije, Grobari i Radovci nacisti(vecina jeste) ali oni tada skidose Milosevica pa ne dodje novi Hitler...
P.S.
Njemacka radnicka partija je imala samo 3% na prvim izborima... ne sporim da ovo moze prerasti u nesto vise
Loše, užasno poređenje. Opet, ja te molim, sam po netu pogledaj malo šta Zapad piše o Svobodi. Eto, da se sam uvjeriš...
Ako hoćeš da tražiš dobro poređenje, sjeti se Legijine uloge i njegove paravojske u procesu skidanja Miloševića. And that went, we know how...
To ti sve govori neko ko je ponosan što je 5. oktobra bio u Beogradu.
Nema, nema kompromisa sa fašistima.
Ja se potpuno slazem sa tobom da nema kompromisa sa nacistima. Samo ti kazem da nije sve crno kao sto izgleda ili kao sto mediji predstavljaju.
Zanima me zasto sam napravio lose poredjenje? Da li su navijaci medju prvima izasli na ulice i skidali Milosevica? Da li je od istih tih navijaca kasnije nastao Obraz1389, Dveri, Nacionalni stroj? Samo sto je njih dosta vise bilo nego sto je Svobodaraca sada. Pa je evo srbija stoji, demokratija vlada, a drzava se bori protiv ex. nacionalizma.
Svaka cast za 5oktobar, Postovanje !
Loše je, užasno, to što Svoboda i slični njoj stoje rame uz rame s ljudima kojima je prosto dosta siromaštva, nejednakosti, oligarhije i ostalog.
Ali ni oni nemaju neki izbor. Bez nacističkih paravojnih formacija ovo bi bio miran protest koji bi Janukovič lako izdržao.
S njima, sa već postojećih 10% podrške koje samo Svoboda ima, strah me što se može desit s tom zemljom, a onda i sa ostalima đe postoje takve partije. To bi bio primjer kako doć do vlasti za recimo mađarske naciste.
Iz toploga kreveta, i s lap topa, nadam se da Janukovič neće pasti, zbog onoga što bi moglo da uslijedi. Nego opet, njegov opstanak će svakako naćerat na dodatnu podršku ultra desnici.
Izbor je užasan, ali mislim da bi rušenje Janukoviča imalo mnogo gore posljedice po svijet.
Ono čemu se ja nadam iz toplog kreveta, je da Kličko i Janukovič imaju dovoljno razuma da kažu tome narodu - ajte doma, da kažu policiji - ajte u stanice, i da za mjesec, dva, nebitno, opet izađu na izbore. Čini mi se da je prije samo tri dana to bilo na stolu?
I još čemu se nadam iz toplog kreveta - je da će nakon tih izbora pobijediti prozapadna struja koja neće morati da računa ni na molotovljeve koktele, a kamoli šta više, bilo kakvih neonacista.
Pa i da Partija regiona ponovo pobijedi na izborima - to nije ni izbliza loša varijanta koliko je ona koja uključuje eskalaciju sukoba ove dvije strane širom Ukrajine.
e do svega sam mislio da ovdje može doći ali do poređenja Regana i Ruslane... :D
Zašto si napravio loše poređenje? Zato što sam sa distance od 13 godina svjestan da nijesu navijači i goloruki narod skinuli Miloševića. Prije ih je skinuo onaj prećutni dogovor da se Legija, Beretke i svi slični ne miješaju u kompletan sukob i ostave po strani. Kad se to desilo, Sloba nije imao ko da brani...
A svi znamo šta je dalje išlo - pristajanje na njihovo postojanje, pa traženje kompromisa neko vrijeme, pa pokušaj da se rasformiraju, pa... Do Đinđićeve smrti.
Iskreno, vrijede li životi Kijevljana, poginulih demonstranata, policajaca, prolivena krv - vlade sa ovima i ovakvima iz Svobode jednog dana? Treba li Ukrajina da bere slične plodove nakon svrgavanja vlasti, koje Srbija bere evo 13 godina?
Eto ga nakon 13 godina, SPS i bivši radikali opet na vlasti u Srbiji. Eto ga standard neznatno viši nego tad. Jedino o čemu se odmaklo je donekle svijest naroda da je tadašnja elita bila odgovorna za zločine na Kosovu i BiH. Je li to dovoljna zaostavština 5. oktobra?
Misliš da bi nacionalno, jezički, na milion načina podijeljena Ukrajina mogla da preživi takvih 13 godina?
Pali se coek na Ruslanu, hipster :)
Dobro veli neko, Merima Njegomir i Strugar.
ko ima pola sata slobodnog vremena neka pogleda ovaj video kako bi mogao bolje da razumije ove "spontane" revolucije, i to gle cuda bas u onim drzavama koje su se bar malo usprotivile zapadu
http://www.youtube.com/watch?v=lpXbA6yZY-8
Definitivno cemo vidjeti sta ce biti. I to nesumljivo vec sjutra vece.
Mada ne zamjeri ja i dalje smatram da mi poredjenje nije bilo lose. U paravojne/vojne jedinice nisam ulazio. Mogao bih sad da nabrajam i njihove pukovnike zeljne krvi/vlasti/para, koji bi lagano krenuli da ubijaju narod ili prodaju istog predsjednika za kojeg cekaju da se bore.
Svi imamo pravo na svoje misljenje. Moje misljenje je da je bolje ici Egipatskim modelom, probati, smijeniti, unistiti pa praviti ponovo, nego totalitarizam/korupcija/oligarhija. Egipat je u uzasnom stanju trenutno, ali ce se za 4-5-10 godina popraviti. Bolje je odsjeci ruku odmah pa neka iskrvari, nego pustiti da je gangrena jede pa sporo i bolno umirati. Ukoliko Janukovic ostane definitivno ce izbiti gradjanski rat. Doslo je do velike krvi sinoc, a krv se ne prasta lako. Culi smo Obamino misljenje i poruku danas a sjutra cemo cuti i EU + Putina...
Znaš zašto ne vjerujem u egipatski model ođe? Zato što je ovo multikulti zemlja đe je jasno povučena linija između proruskog juga/istoka i prozapadnog zapada/sjevera.
I, čini mi se ključno: ovo nije sukob na klasnoj/ekonomskoj osnovi. Ovo je sukob oko identiteta jedne zemlje i naroda u njoj.
Bilo kakav scenario sličan egipatskom bi značio i zveckanje oružjem po toj liniji razdvajanja dva identiteta. A oni na jugu/istoku su: 1. do zuba naoružani i lojalni janukoviču, 2. ekonomski/resursima mnogo bogatiji i strateški mnogo bitniji.
Ne znam o čemu pojedini ođe pričaju... 5. Oktobar se desio zbog pokradenih izbora, ođe zahtjevi nijesu preuzimanje vlasti nego raspisivanje izbora... Ako se predśednik povuče to ne znači da će Svoboda doći na vlast... Potpuno mi je nejasno kako neko ne može shvatiti da sva trenutna dešavanja idu na ruku takvih organizacija, koje i žele da dođe do krvoprolića i otvorenog sukoba... Niko ne kaže da su svi demonstranti cvjećke, niko ne kaže da ovi što najviše divljaju i pale nijesu ološ koja je zadojena mržnjom, no većina tih demonstranata su obični građani, ljudi koji su tu par mjeseci... Nijesu se oni odjednom pojavili pa da kažeš sve je namješteno... Kad se nađeš u situaciji da se boriš za goli život, kad vidiš kako ti prijatelji ginu ili bivaju ranjeni, nije ti bitno je li pored tebe kakav pacifista ili crni đavo... Zato ne tražite opravdanje jer ne postoji... Odgovoran je isključivo onaj koji je mogao sve da riješi mirnim putem, i koji jedini može ublažiti trenutno stanje... Što vrijeme više protiče to će sve teže biti, što bude više žrtava jaz će se samo povećavati, do tačke kad više neće biti bitni zahtjevi i njihovo ispunjenje... Kad ginu nevini ljudi nije bitno ko je počeo tuču, bitno je ko je mogao prekinuti... Jednostavnije objašnjenje ne postoji...
Bar to nije problem znati, ukoliko pobijedi opcija naklonjena Rusiji bice im slicno Srbiji, neka ne ocekuju neki bolji zivotni standard ali zato im pokusaja revolucija i sankcija nece faliti iz zapadnog legla demokratije. Ukoliko na vlast dodje prozapadna vlast slijedi potpisivanje raznih predpristupnih ugovora za EU, te smjestanje Ukrajine u cekaonicu sa nama, Turcima, Makedoncima, Kosovarima, Albancima i ostalim nesretnicima koje nijesam nabrojao. Naravno kad ukinu carine prema EU, to znaci da su sve sto se radi u Ukrajini ugasili, da ce sve to kupiti prijetelji sa zapada za sitne novce, a sto ce porasti glad, nezaposlenost i slicne tekovine demokratije nije bitno. Jedino sto ce dobiti u ovom drugom slucaju su nato baze, to ujedno znaci i prestanak buducih protesta, jer ce se u krvi ugusiti svaka pomisao.
Pregovori Janukoviča i opozicije su bili zakazani za 8h po našem vremenu. Nema potvrda da li su počeli...
Do problema u organizaciji pregovora došlo je jer je Janukovič u startu saopštio da njegova ostavka ne može i neće biti tema. Takođe, tražio je da sastanku ne prisustvuju predstavnici EU i SAD. S druge strane opozicija je odbila ideju Janukoviča da sastanku prisustvuje predstavnik Rusije.
Sa trga nezavisnosti tokom ranih jutarnjih sati povučeni su pripadnici Berkuta i dr. pripadnici MUP-a. Trenutno se nalaze znatno dalje od tog lokaliteta. To su iskoristili demonstranti i ponovo zauzeli sve zgrade oko trga, a na samom trgu (po riječima dopisnika BBC-a) izvode se (quote)"pravi građevinski radovi". Čitav prostor se bukvalno fortificira sa svim onim što su demonstranti mogli naći i izvući iz okolnih zgrada.
Reporter javlja da se dalje od Majdana čuju pucnji (moglo se čuti i tokom TV priloga), ali se ne zna ko puca i zašto...Posebno je to teško zaključiti jer se široka zona ovog dijela grada nalazi obavijena gustim dimom...
Evo sad (u 8:30) javiše da primirje niko ne poštuje, već da sukoba vatrenim oružjem ima na svim stranama đe postoji dodir Policije i demonstranata.
SAD jutros rano (oko 1h po našem vremenu) uvele zabranu izdavanja američkih viza za 20 zvaničnika ukrajinskih vlasti.
-----------------------------------------------------------
Euronews i Kyiv Post jutros javljaju:
U Lavovu , Ternopilu , Lutsku , Ivano - Frankivsku , Užgorodu , Chernivtsi i Rivne , aktivisti su zauzeli zgrade oblasnih samouprava , u nekim gradovima i sve druge državne organe i javne zgrade (Tužiteljstva , policijske stanice, i zgrade privatnih agencija za obezbjeđenje...).
U Lutsku i Ternopylu kompletna Policija je prešla na stranu demonstranata i traže smjenu predsjednika Janukoviča .
U međuvremenu zauzimanje udaljenih policijskih stanica u Lavovskoj oblasti se nastavlja. Nekoliko stotina demonstranata su formirali štab u zgradi Policijske uprave grada Lavova. Najmanje trideset ljudi je povrijeđeno u događajima koji su prethodili zauzimanju ovih zgrada u Lavovu i sinoć im je ukazana medicinska pomoć .
Svo oružje i municija odneseni su iz skladišta Ukrajinske Službe bezbjednosti u gradovima Ivano -Frankivsk i Lavov .
Vijest je potvrdio i Volodymyr Porodko , zamjenik šefa ukrajinske službe sigurnosti u Ivano -Frankivsku .
Oružje je odnešeno i iz svih policijskih stanica u Lavovu. Informaciju je potvrdio gradonačelnik Andriy Sadovy ali on je rekao da je se municija nalazi kod određenih ljudi i nije dijeljena demonstrantima.
Iz arsenala Policije za Lavovsku oblast nedostaje oko 500 lakih topova i minobacača ali ono što brine je što niko ne zna gdje se sada nalaze", rekla je za Euronews ' Victoria Ivaskevych u Lavovu .
"Janukovič je povukao veliki broj pripadnika Policije iz svih regija i uključio ih u događanja u Kijevu, što je za posljedicu imalo nedovoljan broj policajaca preostalih da održavaju red i štite objekte u unutrašnjosti zemlje. Sada plaća cijenu te odluke" . kazala je ona. .
Pukovnik Petro Shuliak , zapovjednik u Ivano - Frankivskoj policijskoj jedinici , rekao je da on neće slijediti naloge iz Kijeva, a posebno one da otvara vatru na ukrajinske građane . "Službenici vojne jedinice 1241 MUP-a Ukrajine služiće Ukrajini, " rekao je Shuliak .
Izvršni odbor regionalnog vijeća Lavov -a, novoformirane "Narodne Rade" (Narodne skupštine) dao je ovu izjavu :
"Režim je počeo opsežnu i aktivnu vojnu akciju protiv ljudi . Deseci ljudi ubijeno je u Kijevu , a stotine su ranjene . Slijedeći volju društva ,izvršni odbor regionalnog vijeća Lavova , Narodne Rada , preuzima punu odgovornost za sudbinu regije i njenih građana ", navodi se u saopštenju .
Izvršni odbor se sastoji od izabranih lica , predstavnika Maidan samoodbrambene organizacije , javnih ličnosti, intelektualaca i naučnika - stoji u saopštenju Vijeća za Lavovsku oblast . Izvršni odbor je na na čelu s Petrom Kolodiyem , predsjednikom regionalnog vijeća Lavova . Lavov ,grad od 750.000 ljudi , je glavni grad regije od 2,5 miliona građana .
Ukupno je devet regija do sada prešlo u ruke demonstranata .
"Podupiremo demonstraciju radikalnih metoda , jer ova vlast ne želi slušati vlastiti narod i ne razumije drugi jezik . Već smo mirno pokušali mnogo puta u prošlosti, no predsjednik nas je ignorisao , tako da ne postoji drugi način ", rekle su dvije mlade žene u Lavovu .
Inače, Izvršni odbor kontroliše sva izvršna tijela državne uprave , i isti poziva i daje instrukcije građanima šta da čine i kako da se ponašaju.
U dokumentu se podsjeća da je glavna funkcija izvršnog odbora održavanje reda i zakona u regiji, te organizacijai pomoći aktivistima koji demonstriraju u Kijevu. Jedan od predstavnika ovog Vijeća nas je uvjerio da su već osigurali logistiku aktivistima na Majdanu i da ovi dobijaju na vrijeme sve što im je potrebno.
U Uzhgorodu demonstranti su u zgrade oblasti/regije Zakarpatija, razbili vrata i probila barikade koje su postavili službenici obezbjeđenja. Policija je procijenila da ih ne može zaustaviti i povukla se u stranu.
U Odesi oko 100 neidentifikovanih muškaraca sa maskama i kacigama, naoružani bejzbol palicama napali su demonstrante proevropske opozicije koji su protestovali u blizini sjedišta regionalne uprave .
U Odesi su najmanje tri novinara , dva snimatelja sa "Prve gradske televizije" i fotoreporter iz redakcije Komsomolskaya Pravda povrijeđeni.
Žena je u kritičnom stanju nakon što je snimljena danas u Khmelnytsky tokom naleta lokalne Službe sigurnosti Ukrajine na demonstrante. Automobil je dolazio iz pravca periferije i bez upozorenja iz njega je otvorena vatra. Sa šest do osam metaka žena je pogođena u grudi.
Ni u Dnjepropetrovsku nije bilo mirno. U blizini regionalnog sjedišta državne uprave aktivisti su zahtijevali od vlasti da prestanu ubijati ljude u Kijevu . Oni su nosili baklje i transparente izvikujući parole poput: "Režim ubija ljude" , " krv vam je na rukama " , i "Ukrajino ustaj ! "
Ukrajinski MUP je potvrdio oko 40 masovnih okupljanja u zemlji i saopštio da ova okupljanja istražuje. Ovo je saopštio predstavnik MUP-ovog Glavnog odjela za istrage Oleh Tatarov .
Saobraćaj u Kijevu je izuzetno otežan i ograničen samo na one koji dobiju dozvolu Policije, saopštila je press služba ukrajinske Vlade .
Ukrajinska partija Svoboda je dobila 10 posto glasova na prethodnim izborima, a ne trecinu, kako je ovdje napisano.
Drugo, ne vidim sta je problem-petog oktobra u Srbiji su ekstremni desnicari ne samo ucestvovali u protestima, nego je citava stvar bila predvodjena od strane klerofashiste skroz-naskroz, Vojislava Kostunice, pa je i dalje taj protest trebalo podrzati i sa ponosom svi mozemo da kazemo da smo ga podrzavali, neko i direktno.
I da, ne vidim sta je problem oko Ruslane, samo sam rekao da bi sa PR stanovista bila super kandidat na izborima, pri cemu i dalje stojim.
Inace, izgleda da je citav problem jutros nastao jer je policija u ranim jutarnjim casovima iznenadnim napadom pokusala da ipak zauzme trg, sto im nije uspjelo, za sada. Takve su makar najnovije info. Specijalci su takodje koristili vatreno oruzje i barem tri demonstranta je ubijeno. Izvor-Associated Press. Takodje, i pored blokada, broj demonstranata je uspio da naraste-sad ih je oko 40 hiljada.
https://twitter.com/RTENewsPaulC/sta...748160/photo/1
Na slici, hitna pomoc nosi lesh demonstranta u obliznji hotel koji je pretvoren u improvizovanu bolnicu i mrtvacnicu.
Zaista sam čuo za svašta, ali ovakvo rukovođenje Specijalnom policijom je za rubriku "Vjerovali ili ne"...Ko da jedinicom komanduje neki prodavac kokica...
Prvo povuče specijalce daleko od trga i demonstrantima da teren i visoke kote (krovove i prozore), a onda ide da ga opet zauzme...
Nestvarno zaista...
Ipak mislim da ovdje nije problem u Policiji i komandnom osoblju koliko u političkom vrhu koji ne zna šta hoće i daje sluđujuće komande. Nevjerovatno, zaista nevjerovatno... Taktika "korak, naprijed, dva koraka nazad"...U međuvremenu ljudi u ovoj jedinici ko drogirani bezglavo nasrću i ginu a da nijesu imali nijednog trenutka realnu mogućnost ne samo da izvrše zadatak, već ni da zaštite svoj život.
Po najnovijim izvjestajima Sky Newsa, policajci su se sada "uozbiljili". Poslije najnovijeg neuspjeha "jurisne taktike" od jutros sad su se povukli i postavili snajperiste, koji pucaju po demonstrantima. Iako su demonstranti odbranili trg, "pobjedu" su skupo platili, jer se broj mrtvih i ranjenih vec mjeri desetinama (umjesto prethodna 3). Novinar Sky Newsa sa lica mjesta prenosi sledece, citiram "The police are now reacting very aggressively and basically just shooting people".
U drugim vijestima, Obama po prvi put direktno kritikovao Putina zbog Ukrajine.
Demonstranti su pred zgradom Parlamenta i pokušavaju da se probiju unutra. Pokušaja zauzimanja Parlamenta bilo je i juče, ali ih je Policija pucajući iz zgrade odbijala. Sada je stiglio naređenje svim pripadnicima Policije i svom osoblju da se povuku iz zgrade Parlamenta.
Inace, kao sto sam vec negdje i napisao, javno mnjenje na Zapadu je, za razliku od ljetosnje mogucnosti intervencije u Siriji, izuzetno naklonjeno demonstrantima u Ukrajini. Vjerovatno najoprezniji i najumjereniji stampani medij na svijetu, Dejli Telegraf, jutros je razvukao naslov "We're Letting Putin Win". Times je otvoreno pozvao vodje opozicije u Ukrajini da "iskoriste greske Janukovica" i preuzmu kontrolu nad situacijom. Angela Merkel se u Njemackoj nasla na udaru kritika jer je njena reakcija na krizu ocijenjena kao "mlaka". New York Times je juce u editorijalu iz istog razloga kritikovao Obamu i State Department.
To više nije Policija (ako je ikad i bila)... To se sada teško može drugačije smatrati sem kao vojna jedinica u građanskom ratu. Ne znam ko se od vas sjeća (eto ja sam stariji) sve me podsjeća na sukobe u Bukureštu 25. decembra 1989., kada su pripadnici Policije i Sekuritatee branili režim Čaušeskua. Tako su i oni odustali brzo od odupiranja u formacijama i postavljali snajperiste po zgradama i prozorima sa kojih su otvarali vatru na demonstrante..
Ministri spoljnih poslova Poljske, Njemacke i Francuske otkazali danasnji sastanak sa Janukovicem iz bezbjednosnih razloga.
Bilans jutrosnjih sukoba, trenutno: 14 mrtvih i nekoliko desetina povrijedjenih demonstranata, 20 povrijedjenih specijalaca.
Policija pod kontrolom Janukoviča zaustavila je voz (na relaciji Lavov-Kijev) u nenaseljenom dijelu na periferiji Kijeva i iz njega oduzela veću pošiljku oružja koje je demonstrantima u Kijevu poslato iz Lavova.