Je li ovo tacno da 5% drzavnog budzeta ide na vojsku? Zar nije standard po nekih 2%?
Printable View
Je li ovo tacno da 5% drzavnog budzeta ide na vojsku? Zar nije standard po nekih 2%?
uobicajno je 2-3 % ali ne drzavnog budjeta vec bruto nacionalnog proizvoda. U srbiji je za 2008.g. predvidjeno 2.4 % GDP.
Vise nam vala svako pomaze "unistavanjem zastarele ili neupotrebne" opreme :mad:. Zemlje kao Amerika i Holandija koje nam pomazu sa ovim uopste netrebaju da se mijesaju... hebo ih...
Ocemo li dobiti neke druge PVO sisteme?
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.ph...jest&id=255090
Pitam se, za mornaricu se pare ulazu ali ce to samo biti patrulna mornarica... za pjesadije mozda nove automatske puske, oprema, uniforme, za vazduhoplovstvo mozda Mi-171 i Ka-32... a za PVO sisteme nista ne cujem :confused:
Bicemo nemocna vojska u buduce vrijeme...
Pa bicemo jer smo mala drzava i nemamo potrebe za nekim naoruzanjem. Mada mogli bi oni umjesto sto finansiraju unistenje, da finansiraju neke novo jer mi samo unistavamo a nista ne dobijamo. Mada dobijacemo donacija ne brini, treba neko za USA... ups.. mislim NATO da se kolje tamo :).
Jel ko sluzio vojsku od vas? :)
Znam, ali mu glupi ih fino podrzavamo u to :lolblue:
Ovo je odlicna pocket rocket... koja je opasna u slucaju da bih dosla u ruke terorista... oni mogu dizati civilne avione sa ovim projektilima iz zraka...
A jos jedno 63 vojske na svijetu koriste ove Strele. Medjutima i pripada VS (Vojska Srbije).
Ne boli me murica, no mi je zao sto ne znate koliko lubenica moze da nosi desetar, a koliko vojnik. :)
Neki vic, a? :)
Ne, ziva istina ;)
Desetar nosi 2 lubenice - pod jednu ruku jedna, pod drugu ruku druga.
Sa druge strane, vojnik nosi 4 lubenice - pod jednu ruku jedna, pod drugu ruku druga + desetara na qurac ...
Idite u vojsku momci, trebace vam :lol:
Dosta mi je jedna bila, i predosta ... :)
Onda ne davi... :)
Ti ovo zoves davljenje? :D
:bart:
Sve sto je do sada CG unistila je bilo potpuno neupotrebljivo oruyje. T 55 npr je totalno ali totalno yastareo i pri tome izraubovan, imati njih u naoruzanju znaci da bi cg morala da trosi veliki novac na remont i odrzavanje i opet bi imala zastareli tenk iz 50 tih godina, jedino da ga modernizuje ali to jako puno kosta i opet imas los tenk (slovenija je ulozila velike pare u modernizaciju t 55 *****li se par godina i poslali ih u magacine uy veliku buku koliko para su spiskali ni nasta).
Imajte u vidu starost tog oruzja i pogotovo to da su intenzivno korisceni u ratovima 90 tih i da su jako dugo vremena lose odrzavani.
Dobro je pitanje koliko vas je islo u vojsku nakon vojske ja sam dosta promjenio moje stavove, pogotovo po pitanju postojeceg oruyja.
Nicega od unistenog mi nije zao.
Ja nisam, jer jos nemam 18 a niti cu jer su ukinuli to. Tamar-e upravu si, ali mogli bi da doniraju nesto a ne samo za unistenje...
Dobro, ali se ovaj poslednji sporazum konkretno odnosi na malokalibarsko i lako naoruzanje. To mislim da nije bas pametno. Bar ne U OVOM momentu. Prije bih podrzao neki postepen proces modernizacije nasih snaga u tom pogledu. Ja bih, naravno, volio kada bi nasi vojnici svo svoje dosadasnje lako naruzanje zamijenili novim, savremenim modelima, ali mi je ovo malo uzurbano sve i ishitreno. Od babe nevjestu ne mozemo preko noci napravit', nikako...
Nisam pricao za T-55 tenkove. Neka su ih unistili.
Ali sada ipak nemamo ni tenkove za podne borbe ni PVO sisteme za vazdusne. Uvjek je imati nesto bolje ista no nista.
Sa mornarice ce da skidaju PVO sisteme, i protiv brodske, a u slucaju napada? Kako da se odbranjujemo kada nemamo jedan nacin, niti neku drugu alternativu u slucaju prvi nacin ne radi? Sa prackama da pucamo!?
Evo koga interesuje, čuo sam, jedan momak, 19 godina, počeo prije mjesec i po u vojnu policiju i primio prvu platu 700 e.
A evo vam i konkursa skinutog sa sajta vojske:
Na osnovu tačke 4., a u vezi sa tačkom 1. alineja 1) Rešenja o prenošenju ovlašćenja za rešavanje o odnosima u službi u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i Crne Gore ("Službeni vojni list", br. 10/05 i 11/06), shodno članu 16. stav 1. Pravilnika o prijemu u profesionalnu vojnu službu ("Službeni vojni list" broj 4/94, 1/95, 8/95, 20/96, 40/99 i 10/02), a u vezi sa tačkom 4. Odluke o proglašenju nezavisnosti Republike Crne Gore ("Službeni list RCG", broj 36/06), Generalštab Vojske Crne Gore,Konkurs za prijem vojnika po ugovoru na službu u Vojsku Crne Gore
O G L A Š A V A
Popunu slobodnih formacijskih mesta prijemom u profesionalnu vojnu službu vojnika po ugovoru na određeno vrijeme,
1) U Četi vojne policije (mjesto službovanja Podgorica):
za dužnosti: a) u pješadiji
2) U Bataljonu za počasti (mjesto službovanja Podgorica):
za dužnosti: a) u pješadiji (gardista)
3) U Pješadijskoj brigadu (mjesto službovanja Podgorica, Nikšić):
b) u artiljeriji
c) u ARJ PVO
d) u inžinjeriji
e) u saobraćajnoj službi
4) U Brigadi za specijalne operacije (mjesto službovanja Danilovgrad, Pljevlja, Kolašin, Kumbor):
b) u vezi
c) u inžinjeriji
d) u ABH-odbrani
e) u pomorstvu
f) u mornaričkotehničkoj službi
g) u saobraćajnoj službi
h) u sanitetskoj službi
5) U Mornaričkoj bazi (mjesto službovanja Bar, Kumbor):
za dužnosti: a) u pomorstvu
b) u mornaričkotehničkoj službi
c) u intendantskoj službi
d) u saobraćajnoj službi
Opšti uslovi za prijem:
-da je zdravstveno sposoban za vojnu službu (utvrđuje vojnoljekarska komisija),
-da ima propisanu stručnu spremu,
-da nije osuđivan za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje
šest meseci,
-da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak za krivično delo za koje se
goni po službenoj dužnosti,
Posebni uslovi za prijem:
- da ima završenu najmanje srednju školu (III ili IV stepen),
- da nije stariji od 28 godina za prijem u rodu, odnosno 30 godina u službu,
- kandidat koji konkuriše za vozača mora imati položenu najmanje "B" i "C" kategoriju,
- prednost imaju kandidati koji su odslužili vojni rok,
- za gardiste - da su visine preko 180 cm.
Uz molbu se prilažu sledeća dokumenta:
-autobiografija,
-izvod iz matične knjige rođenih,
-uvjerenje o državljanstvu,
-ovjerena kopija svedočanstva-diplome o završenoj školi,
-potvrda da je odslužio vojni rok,
-ovjerena fotokopija vojničke knjižice,
-uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak i da nije osuđivan,
-ovjerena kopija vozačke dozvole (ako konkuriše za vozača m/v),
-ovjerena kopija lične karte, tačna adresa i broj telefona.
Prava i obaveze za vrijeme službe po ugovoru:
Ugovor se zaključuje na period od 1 (jedna) godine dana.
Vojnici po ugovoru na određeno vrijeme imaju pravo na: platu i druga novčana primanja prema Uredbi o platama; godišnji odmor prema Uredbi o godišnjim odmorima i odsustvima; zdravsteveno i socijalno osiguranje i druga prava i obaveze prema propisima za lica primljena u profesionalnu vojnu službu na određeno vrijeme.
Način podnošenja molbe:
- za prijem u Četu vojne policije, molbe se podnose u kasarni "Masline",
- za prijem u Bataljon za počasti, molbe se podnose u kasarni na aerodromu "Golubovci",
- za prijem u Pješadijsku brigadu, molbe se podnose u kasarni "Masline",
- za prijem u Brigadu za specijalne operacije, molbe se podnose u kasarni u Danilovgradu,
- za prijem u Mornaričku bazu, molbe se podnose u kasarni u Kumboru.
Molbe se dostavljaju jedinicama u navedenim mjestima sa naznakom "za oglas".
Kandidate koji ispunjavaju uslove oglasa, komisija za prijem upućuje na ocjenu zdravstvene sposobnosti.
Oglas ostaje otvoren od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja do popune slobodnih formacijskih mjesta.
Nepotpune molbe neće se razmatrati za prijem u službu.Odluku o izboru kandidata za prijem donosi nadležni starešina, a o izboru kandidati će biti obaviješteni u propisanom roku.
Za kandidate koji budu izabrani za prijem, određuje se probni rad, radi provjere osposobljenosti za dužnost za koju se primaju u službu, u trajanju od 3 (tri) mjeseca.
Security Guard Vojska CG...
NSX obrazati jesi ti sluzio vojsku???????
Malo glupiraju (za zahtijev za Cetu Za Pocast, Gardista) sa njihovim 1.80m.
E pa dobro tako cu i ja kad mene pozovu:
MNT MNTovic, CRNA GORA je u rat i pozivamo te da izduzis svoju duznost sprima OTACBINE!
- MNT: Ne nemogu! Nisam 1.80 :lolblue:
Kad je Gen. Jovan Lakcevic chovjek tolikog formata ne vidim problem u manje vojnike???
MNT to ti je samo za gardiste 1.8, a ostali mogu bit patuljci...samo uslove da ispunjavaju, pretpostavljam...
E ako bi ti da braniš CG sa bataljonom za počasti, to je druga stvar... :D
Ma probao da izvedem shalu. Znam da je za Gardiste 1.80m, ali ima mnogo zemalja u koje ima i Gardisti manji od tih 1.80m.
Kad sad na danasnji dan gledas nase Gardiste, ima ih od minimalno 1.80m do 2m. Ka da gledas brdovinu. Te puske na komand ili tacan momenat nikad ne idu jednako gore ilio dolje (mars ili kako to vec na nas jezik kazes)
Crnogorci nisu veliki narod (cini mi se, corret my if i'm wrong) pa bi lakse bilo traziti manje od 1.80.
Imam zbilja pitanje kad smo vec ovde.
Zavrsio sam skole u inostranstvo, znaci li to da im mogu poslati molbu i kopiju ovjerena svedočanstva-diplome o u inostranstvo završenoj školi????
Ehhh vojska. Ja sam svojevremeno bio regrutovan za auto jedinicu Bela crkva. Sa opcijom za specijalne jedinice. Imam i vojni knjizicu :)
Par mjeseci poslije toga dosla mi je zadnja opomena da ako se ne pojavim pred vojni sud da ce doc da me privedu. Ja podjoh tamo, jer se navodno nijesam odazvao na poziv za regrutaciju. I poslije kraceg ubjedjivanja i prepirke pokazah sudiji vojnu knjizicu i pustise me.
Pola godine nakon toga opet sam zavrsio na vojni sud jer se ovoga puta 3 put nijesam odazvao pozivu na sluzenje vojnog roka.
Ponijeh potvrdu sa fakulteta i oslobodise me sluzenja za neko vrijeme. I jos jednom sam zaglavio na vojni sud, doduse to je sad bio civilni isto zbog ne odazivanja poziva na regrutaciju.
Sve u svemu, nijesam bio u vojsku, ali jesam po vojnih sudova :D
"Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom" -Petar II Petrović Njegoš
U stvari, u nasem slucaju je mnogo bolje imati nista, jer nista se ne placa. To "nesto" bi se placalo, a ne bi sluzilo nicemu.
Ne bi sluzilo nicemu zato sto ne postoji ni teoretski slucaj da Crna Gora dodje u situaciju gdje bi joj bili potrebni tenkovi, a o PVO da ni ne govorimo.
Ne postoji taj teoretski slucaj zato sto ne postoji niti jedna vojna sila (sila u relativnom smislu) koja bi dobila ista vojnim napadom na Crnu Goru u doglednoj bucunosti.
Ukoliko slijedimo cistu logiku da Crnoj Gori (u vojnom smislu) najveca opasnost prijeti od eventualnog naleta neprijateljski raspolozenih vanzemaljaca ili treceg svjetskog rata, dolazimo do zakljucka da nam u oba slucaja ta vojna oprema ne bi bila od ne znam kakve koristi.
Sada mi objasni - kratko i jasno - zasto bih ja (poreski obveznik) placao vojnu opremu koja mi definitivno nikada nece biti potrebna.
Samo je HERKULES, mogao potrefit AHILA u petu,
nek mijenja ime u BRANKOVIC.
Mene si miliji, shto si isha po VOJNIM SUDOVIMA,
nego, ne daj Boze, bio na ratishte.