Originally Posted by
Cika_Dzo
Ovo si u vidu kritike uputio i meni jednom.
Mislim da se tad nismo baš najbolje razumjeli,pa ću uskočiti samo na sekundu.
Pazi,zavisnost od autoriteta je evidentna i kod tebe. Kako?
Objasniću. Alex Collier kaže da smo dio kompleksnog astralnogeopolitičkog sistema u kome se naša planeta naziva 'Terra'. Alex Collier nema nekih dokaza za ovu tezu (on sam), već se poziva na ovo i ono (uglavnom tuđa istraživanja i priče drugih ljudi koje on sam sklapa u svoju cjelinu i čak preoblikuje priču Billyja Meiera, zanimljivog vagabunda iz Švajcarske). Ti, odgledavši nekoliko intervjua, njuškajući po nekoliko linkova, odlučuješ da ta priča ima smisla, i nakon dugog surfovanja, zaključuješ da je to validno.
Šta se upravo desilo?
Ti si prihvatio ono što je neki autoritet tvrdio. Ti nisi sam došao do tog mišljenja, niti sam posjeduješ dokaze za tako šta, iako si ponekad mišljenje prilagodio svojoj stvarnosti kroz proces razumijevanja. I ne samo to. To što taj autoritet tvrdi je izgrađeno na osnovu priča drugih, brojnih autoriteta. Njihove, opet, priče, imaju korijen u ovome ili onome.
Ta podložnost autoritetu vrlo je relativna stvar.
Ležalo mi je ovo na srcu, nadam se da se razumijemo. :)
Moraš biti obazriv kad govoriš o nečijoj podložnosti autoritetu, naročito kad govoriš o autoritetima na polju znanja i poimanja svijeta oko nas. Nerijetko i iskusniji upadaju u ovu mrežu.