Originally Posted by
Rovchanka
Kad sam dolazila iz pravca BG ka CG, naisla sam na granicni prelaz nesto posle 22 sata. Tad su me upozorili da se tuneli rade i da necu moci da prodjem do 3 ujutro, tj. da posle 3 zavrsavaju sa radom u tunelima ali rasciscavanje traje do 5-6 ujutro... Prvi mah ljutnja zasto nema obavestenja na putu, bar kod dijela puta koji vodi prema Jabuci.. Prvo tajac a onda i izvinjenje srpske policije..
Povratak do skretanja za Pljevlja.. Novi granicni prelaz i pitam za savjet koji put da izaberem do PG, da li je blize i sigurnije da idem preko Mojkovca, ili na Zabljak, pa za NK. Preporucuju Zabljak.
Pljevlja u pola noci, nigdje table za PG ili primorje.. Pitam se da li bi i jedan stranac turista znao da se nalazi u CG dalje od onog pecata u pasoshu...
Djelovalo mi je da taj gradic veze nema sa CG. Bez tabli i putokaza ka PG, HN, Baru.. ma nista..
Sa Lever Tare neki putokaz za Mojkovac niti koliko km do Mojkovca, a kamoli da pokazuje put za Kolasin tur. mjesto ili PG, a tek primorje - tabula rasa. Od toga nista.. U sebi sam poodavno zalila ljude koji zaista ne znaju nista o CG i koji su dozvolili sebi da ih neko navuce da dodju u CG..
Biram put ka Zabljaku.. Ni na toj strani nema ni jednog putokaza Zabljak tot km, Savnik tot km, Niksic, PG, Risan Novi.. nigdje nista.. Turista i da hoce ne bi mogao da izabere kojim putem da ide ka destinaciji.
Smijem se usput i onima koji su zaduzeni za turizam u CG, i onima koji su u obavezi da pomognu taj jad od turizma za korist budzeta Drzave i za korist njima samima jer od tog novca zive (ili oni zive od plata iz kredita za koje se Drzava zaduzuje). Od Zabljaka potrefih put samo zbog info koje sam imala o novom putu, inace, ni tamo putokaza sa km udaljenosti. Ni tamo ne postoji ideja o PG a kamoli koje primorsko mjesto..
Najveci biser nad biserima, ludilo saobracajnog sektora.. Raskrsnica na kojoj su postavljene 2 table Krnovo Niksic i Niksic Pluzine... Enigma.. Video igrica, koji put bi izabrao jedan prosjecan strani turista. Morala sam razmishljati crnogorski, nikako kao stranac. Da sam kontala kao stranac jutro bih provela na Krnovu medju onim pesticidima za krtolu.. Ali skrenuh desno - crnogorska intuicija.
Jeste da se dolaskom na raskrsnicu koja vodi za Pluzine moglo lijepo skoknuti i do Bosne umjesto ka primorju ili Glavnom Gradu - Podgorici, ali Crnogorka u meni ipak prepoznaje u jutarnjim satima put ka oslobodjenju - Niksicu, bratskom gradu....... i sta dalje da pricam. Tabli sa distancama u km nije bilo ..
Podsjetilo me to na nekadasnja desavanja u BG i to x god nakon rusenja mosta u NATO bombardovanju, gdje su ljudi zavrsavali sa autima u provaliji jer nije bilo oznaka na putu da most ne postoji. Na pitanje jednog novinara zasto ne postave table sa upozorenjem itd.. Saobracajni policajac je odgovorio "Pa citav svet zna da je taj most srusen sto bi morali da upozoravamo." Da, oni to znaju a gasterbajteri nisu znali i ...