Ovaj je tekst skoro doslovni prijevod clanka u "Rosijskoj Gazeti", tj u sluzbenoj mediju Vlade Ruske Federacije.
Ovaj je tekst skoro doslovni prijevod clanka u "Rosijskoj Gazeti", tj u sluzbenoj mediju Vlade Ruske Federacije.
Da hoće do kraja ić, a da mi onda ovo budemo znali iskoristit, ali ... od ovoga biće veliko NIŠTA.
To, do kraja, mislio sam na to da će Rusi iznjeti sve ,,papire'' u vezi KAP-a i ostalog (koliko novca i kome i sl.), pa potom i tužilac odradi svoj posao ... Znam, to je još, nažalost, daleka budućnost.
Iskreno, nije mi žao zbog navedenog. Od Rusa ja lično nikakve koristi nisam imao osim štete, cijene stanova su otišle u nebo. Razumijem da su donijeli novac, ai jedino što vidim su propale privatizacije, pokupovane kuće, bezobrazluk i drsko visoke cijene kvadrata. Ne želim ih u svom okruženju.
Нисам говорио о вјеродостојности текста, већ о садржају текста.Ти који су га писали а то би била Влада Русије, имали су намјеру да дигну прашину, много већу него те "санкције" које нам спремају.И мислим да је то није рађено само за потребе јавности Црне Горе, већ свих земаља у окружењу са акцентом на Србију.
Da ponovim osnovnu dilemu. Nesumnjivo je da je CG trebalo da se svrsta uz EU, ukljucujuci sankcije. Glavno pitanje je - da li je bilo potrebe da se trpamo u prve redove i da Djukanovic daje provokativne izjave u Vasingtonu?
Niko nam na Zapadu ne bi zamjerio i da smo se uzdrzali od toga. Pa bih rekao da je citav potez jedna vrlo losa procjena Djukanovica, koji se zamjerio Moskvi znatno vise nego sto je bilo potrebe, a zauzvrat ne dobija nista vise od onoga sto bi dobio da se samo tiho svrstao uz EU.
Dobro je da mi znamo kakva su globalna kretanja i namjera Moskve i okolnih zemalja i da li je dobro da čekamo ili da se samo guramo i probijamo za ono što nam je potrebno. Istina je da su Rusi uložili dosta novca u CG, ali nisam siguran da li su građani osjetili to. Takođe, jedino što znamo su nekakvih 200+ miliona koje sada vraćamo, što nekakve garancije, što za ukradenu struju, a da ne spominjemo sve one prethodne novce kojima smo nadoknađivali ruski bahatluk i bezobrazluk.
Јеси ли ти био у црној гори прије 5-6 година?
Нас је тад бог погледао са русима (и другима у мањој мјери), и да је ико са приморја имао икакав смисао за бизнис црна гора би данас била мало нормалнија држава.
Овако су фино дигли цијене станова у подгорици и београду, накуповали се кола и напунили пара словенце и остале што су држали казина и кладионице.
А за кап, сами смо криви за то што нам се десило (не ја не ти, већ влада), они су потрчали да га продају како тако и наравно да ће неко искористити то.
Ако не рус, онда енглез ил мароканац.
Naravno da sam bio. Samo su pojedinci prodali imanja i stanove, što je rezultiralo rastu cijene kvadrata, ekspanziji gradnje fušerajskih stanova (neke zgrade ni danas nisu tehnički primljene) i kao rezultat tome daljem rastu cijene nekretnina. Da je neko imao smisao, zašto nije, je li bilo do nas ili ne, nemamo što pričati po završenom poslu.
Ja znam Zavala - investitor svjetski lopov, Kap i Željezara - kriminalci, cijene stanova porasle i to je sve. Nikakve konkretne koristi.
To je bilo par godina novčanog blagostanja od kojeg su samo pojedini imali koristi. Vlasnici apartmana, trgovci nekretnina, rent-a-car firme, taxi službe, po koji hotel koji je znao kako da radi, lokali, restorani i sl. Rasipali su se Rusi fino. Državni budžet se takođe fino popunio, ali eto, funkcioneri su nam bili zlatni, privatna i državna kola i gorivo, diplomatska putovanja, po koji stan, školuj đecu itd...
Појединци?
Па да је и један од тих појединаца отворио фабрику или погон неки па да запосли људе и производи нешто.
Значи руси су криви за лоше зграде и за наше понашање. Ма много би боље било да нам нико више не да те паре, јер ће нас нагрдит, а ми смо ионако гадљиви на паре.
Иначе завалу завршавају други руси, а за жељезару имаш објашњење на самој теми.
Свака нормална земља би искористила такав прилив новца да унаприједи себе само смо ми били паметнији.
Drug, sve što ti govoriš, već znam. Ono što ja kažem je da kada se sve sabere i oduzme, ništa dobili nismo, nego izgubili. A to što Rusi dolje grade, grade sami sebi vile, i mi nikakve veće koristi od toga nemamo.
A naš narod je alav, više su voljeli trošiti i kupovati bijesna kola nego da su novac uložili u pokretanje nekog biznisa.
Ne znam za vas, ali ja u zadnje vrijeme čujem francuski, norveški i ruski jezik podjednako. Što je za mene prijatno izneneđenje, s obzirom da smo u bliskoj prošlosti navikli samo na baćuške.
Kada se dogodio prvi pucanj policije u demonstrante (ili pobunjeni narod) na Majdanu, znao sam da je vrpca na Pandorinoj kutiji povučena. Od tada, uglavnom ili gotovo isključivo sam pisao osvrte na ono što se tamo dešava. Tek od prije nekoliko dana napišem ponešto o domaćim aktuelnostima. I to tek od onda kada je talas cunamija iz Ukrajine počeo polako zapljuskivati naše obale...
Vjerujem da su mnogi od vas bili zbunjeni prije mjesec-dva i pitali se - zašto toj temi (o nekoj dalekoj državi) treba pridavati toliku pažnju? Da li to mislite i danas?... A šta bi ste rekli ako vam kažem da će se na predstojećim lokalnim izborima 25 maja (od strane svih političkih konkurenata) praviti osvrti na situaciju u Ukrajini, nove okolnosti u svijetlu našeg učlanjenja u NATO i uopšte, poziciju CG u odnosu na sve to?... Ej,..na izborima na kojima se trebaju birati organi vlasti koja odlučuje đe će se graditi koja (komunalna) kanalizaciona mreža, gradska deponija, ili recimo koliko često će tokom nedjelje đubretari odnositi smeće (??)...
Da li će to nekog iznenaditi?? Taman posla... Svi građani će željeti da to čuju, a većina da o tome što partije o najpoželjnijem geopolitičkom pravcu CG zagovaraju, i najviše sluša.
U svega 2 mjeseca Svijet se tako promijenio... Nakon Olimpijade u Sočiju, kao da smo ušli u paralelnu dimenziju...Najzanimljivije zapravo tek dolazi...
Država je širok pojam, tu sam se zanio, ali u prethodnim postovima sam to malo precizirao
Gologuzi proleteri uzeli debele pare za neke njive krseve i livade koje nikada do tad nisu mogli da sanjaju, usli iz Golfa dvojke i Jugica preko noci u BMW X5 i Porche Cayenne , vecina je ta pare koje su dobili od Rusa procerdala i opet im Rusi i za to krivi?
Vidjecemo sad kad se smanji broj ruskih turista u Crnoj Gori kakva ce se onda pjesma pjevati.... :)
Samo budale sjeku sebi granu na kojoj sjede, a da prije toga nisu obezbjedili sebi nesto bolje...
I tako je Crna Gora zahvaljujuci sljepilu svojeg rukovodstva sebi napravila neprijatelja od Rusije, a bolje goste i prijatelje nije nasla na drugoj strani?
Zvek