Model Y, par mjeseci stara
https://i.postimg.cc/FHTKYXhK/IMG-1295.jpg
Printable View
Model Y, par mjeseci stara
https://i.postimg.cc/FHTKYXhK/IMG-1295.jpg
3000km domet
https://youtu.be/Alul_GuIhbw
Idemo Toyota, ovaj Huawei [emoji1787]
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Provozah ovaj byd danas, 35k u madjarsku 600km domet
Top auto
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Jes osjećaj je super sa električnim autima no meni je to ono u Nikšić ako mi nekad pošalju taxi u tom obliku prvi put pitah taksistu a kako se ovaj đavo otvara?:joy: Tesla je bila u pitanju.Bešumno skroz,laganica.Inače u Nikšić primjetih ove taxi službe sve više furaju električna.
Drugu neće da puni kombi Peugeot E-expert...zakucao na 30% baterije.Neće da je puni
@TAKUMI ,ima li ti ga rašta dovodit ili da mu preporučite nekog?
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Jediino ako je tu nedje u Njujork.
Za pocetak neka makne klemu na 5 min i neka provjeri na koliko mu je limit punjenja.
Moguce da je inverter u pitanju. Ima li garanciju?
Na njegova oba sve radi.
Međutim ugradili smo još 4 komada po PG i ne rade baš kako treba.
Onda ti nije do punjača [emoji6]
Sori, ali nikakve konsultacije ni sa kim. Nema potrebe, ljudi mi pisu/zovu za razne probleme i zajebancije, i kad je vrijeme i kad nije vrijeme za to. Evo zadnji primjer, pise/zove me lik (ne znam ko je i ne znam odakle mu broj), kaze da ima taj i taj problem, ja mu kazem sta treba da se radi i koji dio da se zamijeni, dajem mu cijenu i sve i kazem mu da sam u SAD i ako mu se zuri da podje kod tog i tog majstora, kaze OK i da ga najavim, kontaktiram majstora, objasnim mu sta treba da radi, koji dio da poruci i da ce ga ovaj kotaktirat i sve. Porucio je dio u nadi da ga ce ovaj zvati. Nije ga zvao vec je posao kod drugog majstora sa mojim instrukcijama. Sigurno sam potrosio 2 sata koja nemam, ovaj majstor me poslao u ***** i td.
Nismo se razumjeli.
Pod konsultacijama ja sam smatrao sledeću konverzaciju:
-Dobar dan,u vezi tog i tog auta,taj i taj problem da li i kad mogu dovesti auto?Hvala.
-a)Dobar dan.Radim to-dođite tada i tada
-b)Dobar dan.Ne radim takvu vrstu kvarova.Preporučujem tog i tog kolegu.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Opel predstavlja Mokka GSE, sportsku električnu izvedbu s 278 KS, agresivnim dizajnom i naprednim podvozjem. Ubrzanje do 100 km/h za 5.9 sekundi čini ga ozbiljnim konkurentom u rastućem segmentu gradskih jurilicahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e5139f05a3.jpg
Segment malih električnih sportskih automobila postaje sve popularniji, a čini se kako je Stellantis tiho pripremio prilično raznoliku ponudu unutar svojih brendova. Nakon modela kao što su Abarth 600e, Alfa Romeo Junior Veloce i Lancia Ypsilon HF, na scenu stupa i Opel sa sportskom verzijom popularnog crossovera Mokka.
Ova električna inačica oživljava Opelov GSE podbrend, donoseći oštriji stil i značajna poboljšanja performansi. Kako prenosi Carscoops, do sada najbrži električni Opelov model izgleda osjetno agresivnije od standardne Mokke, crpeći inspiraciju iz GSE Rally prototipa. Crni umetci na prednjem i stražnjem braniku naglašavaju otvore za zrak, dok GSE oznake na masci i bočnim stranama jasno signaliziraju njegovu sportsku narav. Ipak, najviše se ističu 20-inčni naplatci od lake legure aerodinamičnog dizajna, iza kojih se naziru velika, jarko žuta kočiona kliješta.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9dead1382c.jpg
Unapređenja se nastavljaju i u kabini. Prednja sjedala presvučena su Alcantarom i oblikovana za dodatnu bočnu potporu, a isti materijal korišten je i na umetcima u vratima. Redizajnirani upravljač, aluminijske papučice te bijeli i žuti akcenti pomažu razlikovati GSE od pitomijih izvedbi. Digitalni kokpit s dva 10-inčna zaslona sada uključuje i grafike usmjerene na performanse, pružajući vozaču podatke u stvarnom vremenu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5a40b6c02e.jpg
Snagu osigurava jedan električni motor koji na prednje kotače isporučuje 278 konjskih snaga (207 kW) i 345 Nm okretnog momenta. Ove brojke u skladu su s najjačim verzijama modela iz Abartha i Alfe Romea, ali i s ranije predstavljenim GSE Rally konceptom. Za prijenos snage na podlogu brine se Torsen diferencijal s ograničenim proklizavanjem.
Opel tvrdi da Mokka GSE ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi, dok je najveća brzina elektronički ograničena na 200 km/h. To ga čini bržim čak i od snažnijeg, ali i težeg modela Grandland Electric s pogonom na sve kotače.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...72d003ad63.jpg
Osim što ima gotovo dvostruko više snage od standardne Mokke Electric, GSE se odlikuje jedinstvenim postavkama podvozja. Ovjes je spušten za 10 mm i uključuje dvostruke hidrauličke amortizere za bolju kontrolu. Stražnja osovina je kruća, upravljač je rekalibriran, a za zaustavnu moć brinu se Alcon kočnice s diskovima promjera 380 mm i četveroklipnim kliještima.
Mokka GSE koristi isti paket litij-ionskih baterija kapaciteta 54 kWh kao i standardni model. Međutim, zbog poboljšanih performansi i dodatnog hardvera, očekuje se da će WLTP doseg biti nešto manji od 406 km koliko nudi standardna verzija. Unatoč svemu, GSE zadržava masu ispod 1.600 kg, što je respektabilno za potpuno električni crossover s ovakvom razinom performansi.
Detalji o početku prodaje i cijenama za Opel Mokka GSE u Europi bit će objavljeni u nadolazećim mjesecima.
Nadolazeći CLA model bit će prvi Mercedes koji dolazi s Microsoft Intune sustavom integriranim direktno u MB.OS operacijski sustav.
Najveća novost je Microsoft Teams s Meetings funkcijom. Vozači će moći sudjelovati u video pozivima tijekom vožnje (u zemljama gdje je to dozvoljeno).
Iz sigurnosnih razloga vozači neće moći vidjeti prezentacije ili dijeljene ekrane drugih sudionika, a sustav se automatski isključuje kada se sastanak završi.
Također je dostupan i Office 365 Copilot AI asistent, napredni generativni AI koji pomaže u organizaciji rada i komunikaciji, kao i proširena kalendar funkcija za postavljanje podsjetnika. Korištenje ovih funkcija svakako olakšava poboljšani glasovni chat.
Ove funkcije bit će dostupne kao dio Entertainment Package Plus paketa koji uključuje i potpuni podatkovni plan. Mercedes još nije objavio precizne cijene, ali sigurno neće biti izrazito povoljno
Huawei je podneo patent za novu (solid-state) bateriju sa čvrstim jezgrom za električna vozila koja bi mogla obezbediti domet od čak 3.000 kilometara (oko 1.864 milje). Ukoliko baterija pokaže da su njene specifikacije ostvarive u realnim uslovima eksploatacije, reč je o revolucionarnoj tehnologiji koja bi mogla potpuno redefinisati industriju električnih vozila (EV).
Za razliku od litijum-jonskih baterija koje se trenutno koriste u vozilima poput Tesle ili Hyundai Ioniqa, Huawei koristi čvrstu strukturu jezgra baterije koja nudi 2 do 3 puta veću energetsku gustinu. To znači ne samo više snage, već i znatno veći domet.
Još upečatljivije je to što Huawei tvrdi da se ova baterija može potpuno napuniti za samo pet minuta, a što je uporedivo sa vremenom potrebnim za punjenje goriva na benzinskoj pumpi. Uz to, domet od skoro 3.000 km u testovima u Kini praktično eliminiše ključni problem “ograničenog dometa”, jedan od glavnih problema kod električnih automobila danas.
https://www.instagram.com/reel/DJCAr...I3bzMzd2cxendr
[emoji16][emoji16][emoji16]
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Toliko o odustajanju od EV vozila kao i od baterija.
Toyota sada planira proizvodnju električnih vozila u Europi, a uskoro će biti lansiran niz novih električnih SUV-ova i crossovera. Tvrtka priprema svoju češku tvornicu za proizvodnju do 100.000 električnih vozila godišnje. Start proizvodnji vozila u toj tvornici je predviđen za 2028.
Češka tvornica bit će Toyotina treća baza za proizvodnju električnih vozila u punom opsegu, nakon Kine i Japana. U SAD-u je Toyota nedavno najavila planove za premještanje proizvodnje električnih vozila u svoju tvornicu u Kentuckyju kako bi proširila proizvodnju Grand Highlandera.
Toyotin dugo očekivani električni SUV s tri reda sjedala trebao bi početi s proizvodnjom u toj tvornici krajem 2026., godinu dana kasnije nego što je prvobitno planirano.
Do kraja godine, Toyota će lansirati tri nova električna SUV-a, uključujući ažurirani bZ4X, CH-R+ i Urban Cruiser. U 2026. godini uslijedit će još tri električna vozila.
I to su samo modeli marke Toyota.
Toyotin luksuzni brend Lexus predstavit će nekoliko vlastitih novih električnih vozila. Lexus bi trebao lansirati tri nova električna vozila tijekom sljedeće godine, počevši s ažuriranim RZ SUV-om.
U prvoj polovici 2025. Toyota je prodala rekordnih 591.115 vozila u Europi, što je čini drugom najprodavanijom markom iza Volkswagena. Iako je prodaja električnih vozila Toyote i Lexusa porasla za 42% u prvoj polovici godine, japanski proizvođač automobila suočava se s novom konkurencijom, posebno iz Kine.
https://electrek.co/2025/07/29/toyot...O02FYgghOT3dCw
Momci, imam Smart Forfour sa baterijom od 17kw koja i dalje radi posao kako treba. Obzirom na to da je vozilo iz 2018 god smatram da će uskoro, za godinu ili dvije, početi da pokazuje prve znakove slabljenje baterije. S vašim poznavanjem materije zanima me znate li ima li neko u Cg ili u okruženju da radi zamjene baterija i eventualno bili mogla da se stavi jača baterija da mi ne bude više domet 120km već da može i na 200 da izađe.
Hvala
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Raspitaj se kod ovih. Nije PG nego Zagreb, a opet to nije daleko.
https://evclinic.eu/
Sa istog linka
https://evclinic.eu/2025/07/11/lexus...e-at-192000km/
Iako legenda kaže da Toyota/Lexus hybrid baterije ne otkazuju ni nakon 700.000 km, ovu smo mjerili čak 14 puta da budemo sigurni — jer je već na 194.000 km od 32 ćelije potpuno otkazalo njih 26. Vlasnici često voze s uključenim OBD uređajem i brišu greške, što dodatno uništava sustav, pa je baterija najvjerojatnije bila neispravna i ranije.
Sad kad su sve ćelije zamijenjene, baterija je i dalje “originalna” po legendi — jer poklopac i vijci nisu mijenjani. Dakle, još 4–5 puta reparirati do 700.000 km, dok se ne potroši navoj poklopca i termiti ne pojedu kućište, tek tada će se eventualno “mijenjati cijela baterija”.
Tehnički gledano – tad bi izdrzala 700.000 km i Legenda bi bila potvrđena.
OEM; oko 2400-2600€
EVC: 1000-2200€
+ BONUS za 3000€ dodatno, negiramo da je ikad bila popravljana u ime legende.
Part number: G9280-53020
Ideja za ulaganje u dobar biznis...
Očekuje se da će reciklaža baterija postati kamen temeljac globalne energetske tranzicije, kako električna vozila (EV) i druge tehnologije na baterije budu postajale sve rasprostranjenije. Prema ekskluzivnim podacima kompanije Benchmark Mineral Intelligence, Kina drži dominantnu poziciju i u fazi prethodne obrade i u fazi rafiniranja reciklaže baterija.
Reciklaža baterija obuhvata dve glavne faze. U prvoj se otpadne baterije obično usitnjavaju i odvajaju da bi se proizveo materijal poznat kao crna masa. Sledeća faza je rafiniranje, koje prerađuje tu crnu masu u vredne hemikalije na bazi litijuma, nikla i kobalta za ponovnu upotrebu u katodama novih baterija.
Obim, infrastruktura i rana ulaganja Kine u lance snabdevanja baterijama pretvorili su se u ogromnu prednost u kapacitetu reciklaže. Kao najveći proizvođač i korisnik litijum-jonskih baterija, očekuje se da će azijska zemlja preraditi 3,6 miliona tona otpadnih baterija u 2025. godini, u odnosu na 1,2 miliona tona u 2022. godini. To čini čak 78 odsto globalnog kapaciteta, jer će projektovani ukupni globalni kapacitet biti oko 4,6 miliona tona.
Na drugom mestu je Evropa sa 416.000 tona, a na trećem zbirno ostatak Azije, sa 361.000 tona. Dok SAD pokušavaju da smanje svoju zavisnost od Kine u sektoru minerala, Severna Amerika proizvodi samo 196.000 tona recikliranog materijala iz upotrebljenih baterija.
U fazi rafiniranja, situacija je još koncentrisanija. Projektovano je da će se kapacitet rafiniranja “crne mase” u Kini skoro utrostručiti, sa 895.000 tona u 2022. na 2,5 miliona tona u 2025. godini – što predstavlja 89 odsto globalnog kapaciteta.
Očekuje se da će ostatak Azije rafinisati 225.000 tona, Evropa 28.000 tona, a Severna Amerika samo 21.000 tona. Između 2022. i 2025. godine kapacitet rafinerija u Kini porastao je za 179 odsto, dok se očekuje da će kapacitet Severne Amerike porasti za 425 odsto – iako sa mnogo manje osnove, piše portal Elements.
Kako globalna potražnja za električnim vozilima i skladištenjem baterija raste, zemlje koje žele da izgrade domaću infrastrukturu za reciklažu moraju ubrzati investicije kako bi smanjile zavisnost od kineskih lanaca snabdevanja.
Tokom protekle tri godine tržište sistema za skladištenje energije u baterijama (BESS) je bio najbrže rastući segment globalne potražnje za baterijama. U 2024. godini tržište je poraslo za 52 odsto, u poređenju sa rastom od 25 odsto na tržištu baterija za električna vozila. Među vodećim kompanijama na tržištu BESS-a su tehnološki giganti kao što su Samsung, LG, BYD, Panasonic i Tesla.
Novi oglas za dodjelu subvencija za kupovinu električnih vozila
https://forbes.vijesti.me/aktuelno/n...ricnih-vozila/
Sent from my iPhone using Tapatalk