Smjernice za kupovinu auta
Skroz sam izasao iz prica oko kupovine auta pa niti sto pratim niti sto znam. Osim toga da su cijene polovnih vozila skocile nenormalno.
Plot: Ja sam svoj Audi A3 2.0 (2005. god) kupio 2013. godine i platio 5600 ili 5800 (ne sjecam se tacno) a sad bi za takvo auto (mislim staro 8 godina) platio vjerovatno duplo vise.
Danas sam imao "lijepu" situaciju dje sam stao na sred puta jer me izgleda mijenjac izbacao iz brzine i morao sam slepom nazad do majstora. Kakve su prilike, bice mijenjac da se mijenja ili ozbiljno servisira a to za DSG znaci vjerovatno neka cifra od najmanje 500-600e, moguce i blize 1000e.
S' obzirom da cijelo auto ne vrijedi nesto mnogo vise od toga (moja pretpostavka, pojma nemam) najvjerovatnije se ne bi ni bacao u taj trosak nego bi ga prodao nekom otpadu i gledao kupovinu drugog.
U kojem smjeru da gleda co'ek danas? Meni je taj A3 bio idealan i najprije bi isto njega uzeo, samo znatno novijeg. Ali ne bi bjezao ni od nekih slicnih auta iako ne znam u kojem pravcu bi gledao.
Za budzet ne znam jer ne pratim ali vjerujem da danas ispod 10-15k nema sto ni da se gleda u tom 'rangu'. Novija od toga (mladje od pomenutih 8 god) su vjerovatno blize 20k i preko, starije od toga me ne interesuje.
Najbitnija stavka je da je automatik, ne mogu da se pracakam sa manuelnim mjenjacem i vise sam zaboravio na njega. Ima tu jos nekih 'preferenci' poput 4-oro vrata, da nije karavan, da bude makar iste ili jace snage od pomenutog A3, da nije koza unutra itd. ali da sam ne idem u pretjerane detalje.. vise me zanima u kom pravcu co'ek da gleda.
Po svemu sudeci ni kupovina novog auta danas nije toliki bauk jer se definitivno smanjio "gap" izmedju novih i polovnih vozila a znajuci kakvi se sve krsevi kod nas prodaju kako po razno-raznim placevima tako po "respectable" mjestima (poput Kramara recimo) co'ek ne zna vise ni sto kupuje.
Svakako ne razmisljam o novom trenutno, vise na glas razmisljam jer su stvari definitivno drugacije od onih kad sam ja zadnji put kupovao i uopste gledao cijene auta.
Eto... prihvatam sve smjernice i preporuke jer sam trenutno bez kola a trebaju mi a nemam dobar osjecaj da ce mi se ova moja vratit'.