Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 25 of 102

Thread: Analiza krvne slike

  1. #1
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Post Analiza krvne slike

    Da vidimo sta nam nalazi kazu.

    Eritrociti ili crvena krvna zrnca(RBC)-prenose kiseonik koji je vezan za hemoglobin od pluca do svih tkiva.
    Smanjene vrijednosti ukazuju na anemiju ili gubitak krvi.Kod zena je cesce nizi.
    Povecane vrijednosti su vezane za policitemiju(kad kostana srz proizvodi vise RBC,trovanja kobaltom a i kod zdravih osoba.
    Normalne vrijednosti 3.86-5.08.

    Hemoglobin (HGB)- glavni sastojak RBC.Sastoji se od globina proteina i hema(sadrzi gvozdje).
    Snadbijeva tijelo kiseonikom i eliminise ugljen dioksid.
    Smanjene vrijednosti ukazuju na anemiju nedostatka gvozdja.
    Povecane vrijednosti ukazuju na prekomjeran unos gvozdja i kod anemija gdje organizam ne moge da iskoristi gvozdje(anemija nedostatka bakra).
    Normalne vrijednosti 120-150.

    Hematokrit(HCT)-volumen eritrocita u jedinici pune krvi.
    Smanjen kod ciroze jetre,hipertireoze.
    Povecan kod dehidratacije organizma.
    Normalne vrijednosti 0.35-0.53

    MCV-prosjecan volumen eritrocita.
    Povecan kod megaloblasticne anemije,nedostatak vitamina b9 i b12.
    Smanjen kod amenije nedostatka bakra(hipohromna anemija)
    Normalne vrijednosti 81-99.


    MCH i MCHC slicno kao kod prethodnog-volumen hemoglobina u eritrocitima.Smanjene vrijenosti ukazuju na anemiju.
    Normalne vrijednosti MCH-29-33.MCHC-320-350.

    RDW-varijabilne velicine eritrocita.Povecane vrijednosti ukazuju na nejednako formirane eritrocite.Cesto povecane vrijednosti idu sa smanjenim MCV.
    Normalne vrijednosti 11.5-16.


    Leukociti(WBC)-bijela krvna zrnca.Stite organizam od infekcija.Postoje 5 vrsta bijelih krvnih zrnaca.
    Povecane vrijednosti su znak upale,cesto bakterijama,virusima i da se tijelo brani.
    Smanjene vrijednosti(leukopenija) kostana srz ne proizvodi dovoljno WBC.
    Razlozi su raznovrsni: imunosupresivni ljekovi,trovanje benzenom,nedotatak selena i bakra,pacijenti na radioterapiji.Tijelo ne moze da se brani i ceste su infekcije(lako dobijanje infekcija).
    Tretman po uzroku.
    Normalne vrijednosti 4-10.

    EOS,MONO,BASO,LYM,NEU tipovi bijelih krvnih zrnaca.Stite odganizam od parazita,bakretija,stranih tijlela.
    Povecane vrijednosti su rijetke.Smanjene vrijednosti isto kao kod WBC.

    Trombociti (PLT)-celije koje ucestvuju u zgrusavanju krvi.
    Smanjene vrijednosti kod ceste upotrebe aspirina,prevelike kolicine vitamina E,antikoagulansnih ljekova i kod nedostatka bakra i vitamina K,hemoterapije,hepatitisa C.
    Normalne vrijednosti 150-450.
    VAZNO! Kod nalaza KKS(kompletne krvne slike),komjuer podvuce nenormalne vrijenosti parametra ----- ovako isod naziva.
    Paragraf INTERPRETATION komjuter iznosi problem tj.dijagnozu koju imate: npr. Nucleated RBC,Agranulocytosis...

    Doktor ili sestra koja pogleda nalaz cesto zanemaruju taj dio.

    Ako Vam postoji naziv u tom paragrafu to je dijagnoza(Leukocytosis, Lymphocythosis, Eosinophilia, Thrombocytosis.)-to su cesti problemi.Najvjernije za tumacenje naziva pogledajte i prevedite na wikipedia ili tekst na google prevodilac.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Sedimentacija eritrocita ili sedimentacija-pokazuje upalno stanje organizma.
    Cesto je dobro vaditi nju i C-reaktivni protein,ukoliko Vam doktor ustanovi upalna stanja ili vi na to posumnjate.

    Kreatinin,Bilirubin i mokracnu kisjelinu u krvi treba vaditi uz kompletnu krvnu sliku za provjeru rada bubrega i jetre.

  3. #3
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Meni je hemoglobin jednom bio 225, inace je oko 200 stalno, reka mi je doktor:"Ti ces jednog dana samo dumres, kao Terminator" Naravno ne samo zbog hemoglobina, jelte, nego opsteg stanja mog organizma
    And now I can't break away from this fire that we started

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    29,273
    Rep Power
    9153

    Default

    Quote Originally Posted by Zaovičić View Post
    Sedimentacija eritrocita ili sedimentacija-pokazuje upalno stanje organizma.
    sedimentacija uvijek postoji a samo visoka to moze pokazivati

  5. #5
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Visok hemoglobin je posledica problema sa plucima,visokim krvnim pritiskom,nizak natrijum(trovanje vodom) ili povecan eritroprotein.

    @Hari Krisna-nisam se dobro izrazio,povecana pokazuje upalno stanje.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Posle koliko vremena je preporučljivo da se uradi nova analiza krvi? Od kada sam vegetarijanac praktikujem da to bude 1-om godišnje, jednom sam dala dobrovoljno krv, drugi put uradila kks, i sad u ovom periodu planiram opet da uradim analizu krvne slike jer je prošla godina...
    Da li je sasvim dovoljno kontrolisati 1-om godišnje? Ili možda uopšte nema potrebe to da radim, jer je ovo jedini povod kad odem do doktorke...
    Last edited by Bgj; 01-06-12 at 23:49.
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  7. #7
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Sprdas li se da si vegetarijanac?
    And now I can't break away from this fire that we started

  8. #8
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Sprdas li se da si vegetarijanac?
    Ne, sasvim prirodno se to desilo kod mene, a da mi organizam u bilo kom trenutku zatraži meso, jela bih ga. Počela sam samo zbog toga što sam vegetarijanac da kontrolišem krvnu sliku, iako generalnogledano drugog razloga nemam
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  9. #9
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Pa kako mozes bez mesa zeno; da preguras dan?
    And now I can't break away from this fire that we started

  10. #10
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Pa kako mozes bez mesa zeno; da preguras dan?
    Vjeruj mi da mi energije ne fali
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  11. #11
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Ne vjerujem ja nista dok se sam ne uvjerim

    Ne znam, ja ne bih mogao, zao bi mi bilo moje izrazene ocnjake da ne koristim u svrhu zbog koje postoje
    And now I can't break away from this fire that we started

  12. #12
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Problem je to nita ne treba na silu, tvom organizmu je porebno meso i to mora obezbijediti za normalno funkcionisanje. Mnogi ljudi iz pogrenih razloga postaju vegetarijanci, dok im je konstantno meso u glavi. Treba uvjek obezbijediti svom organizmu ono to trai.
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  13. #13
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Quote Originally Posted by Bgj View Post
    Posle koliko vremena je preporučljivo da se uradi nova analiza krvi? Od kada sam vegetarijanac praktikujem da to bude 1-om godinje, jednom sam dala dobrovoljno krv, drugi put uradila kks, i sad u ovom periodu planiram opet da uradim analizu krvne slike jer je prola godina...
    Da li je sasvim dovoljno kontrolisati 1-om godinje? Ili moda uopte nema potrebe to da radim, jer je ovo jedini povod kad odem do doktorke...
    Posto si vegetarijanac i dajes krv,mozes jednom godisnje,zdrave osobe mogu jednom u 5 godina,a ako nesto primijete da sa njima nije u redu onda mogu tad,uglavnom nije pravilo,ali bespotrebno je vaditi krv ako ste zdravi,tj,ako ne osjecate bol,nemate promjene u izgledu koze,kose itd.

  14. #14
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Quote Originally Posted by Zaovičić View Post
    Posto si vegetarijanac i dajes krv,mozes jednom godisnje,zdrave osobe mogu jednom u 5 godina,a ako nesto primijete da sa njima nije u redu onda mogu tad,uglavnom nije pravilo,ali bespotrebno je vaditi krv ako ste zdravi,tj,ako ne osjecate bol,nemate promjene u izgledu koze,kose itd.
    Dala sam jednom dobrovoljno krv, i iskreno nešto nemam namjere opet, bez da hitno bude nekom potrebna moja krva grupa, tako da sam sa tim završila. Onda i neću kontrolositi krvnu sliku jer zaista nema potrebe. Hvala na odgovoru
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  15. #15
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Crnom Gorom uzduz i poprijeko
    Posts
    8,659
    Rep Power
    2870

    Default

    Meni je hemoglobin strasno nizak, mada i ove ostale vrijednosti...
    journe sans vin, une journe sans soleil

    Pametnome co`eku ne treba puno.

  16. #16
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Biel/Bienne
    Posts
    9,125
    Rep Power
    17141

    Default

    Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Pa kako mozes bez mesa zeno; da preguras dan?
    oni shaolini bez mesa(mlijeka,sira,jaja) su sasvim izdrzljivi.

    posto sam hipohondar,takve analize cesto radim(svake 3 mjeseca,dosadih doktoru).zadnja mi pokazala da mi dobar horesterol baaas dobar. tako da sam mirna i srecna jos 3 mjeseca xD
    http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
    Les chiens aboient, la caravane passe.

  17. #17
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    29,273
    Rep Power
    9153

    Default

    Ubijedi ti doktora da nema zdravih samo onih koji nijesu dovoljno ispitani

  18. #18
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Quote Originally Posted by aLaPaCha View Post
    Meni je hemoglobin strasno nizak, mada i ove ostale vrijednosti...
    Hemoglobin ispod 120 je anemija.
    Ako je ispod te vrijednosti,a nemas hipotireozu,probleme sa jetrom,leukemiju,onda je problem nutritivne prirode,jer bi bilo normalno uz navedene bolesti imati nizak hemoglobin.
    Vitamini B-grupe,Vitamin A i gvozdje(najbolje trovalentno gvozdje(Legofer sirup) i obavezno vitamin C zajedno radi bolje absorpcije i nema nuspojava),naravno uz kontrolu krvne slike,nakon koristenih preparata.
    Ostale vrijednosti,ako nemas navedenih problema(naveo sam u prvoj temi).
    Terapija gvozdjem ide mjesec dana,dva puta na dan po 15ml ima na mjerici u vitamin C(moze pola one tablete od 500mg),ali samo ako je hemoglobin otisao nize od 120 i ponavljam ako nemas navedene bolesti,jer kod njih je to normalno.
    Najbolje da se obratis izabranom doktoru,poneses mu nalaz i da ti prepise(uglavnom prepisuju Legofer sirup),nema nuspojava(mucnina i nadimanje,ali normalna je crna prebojenost stolice).
    Last edited by Zaovičić; 02-06-12 at 01:24.

  19. #19
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Bolje bi joj bilo da prikolje jedno jagnje, no da pije tablete...
    And now I can't break away from this fire that we started

  20. #20
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Montenegro - where amazing happens
    Posts
    3,084
    Rep Power
    2774

    Default

    @Zaovičić, jesi ljekar ili se samo igraš doktora?
    In vino veritas

  21. #21
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Bolje bi joj bilo da prikolje jedno jagnje, no da pije tablete...
    Haha mislis da prinese jedno jagnje.Ne to nista nije strasno posle mjesec dana terapije sve se vraca na normalu,jos zenski pol zbog menstuacija,pa i tezih gube dosta gvozdja i ponavljam sve uz nadzor ljekara oko suplementacije.

  22. #22
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    595
    Rep Power
    287

    Default

    Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
    @Zaovičić, jesi ljekar ili se samo igraš doktora?
    Ma blizu,ali doktor nisam.Cisto zbog sebe da znam neke osnosvne stvari.

    Sto pitas,da nisam konkurencija?

    Imate na google more stvari koje vas interesuju,ja sam tu trazio,nista novo izmislio nisam.
    Last edited by Zaovičić; 02-06-12 at 01:39.

  23. #23
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,595
    Rep Power
    6880

    Default

    Na google ima toliko dezinformacija, da za istu stvar će neki reći da je zdrava a neki da je loša, a prosto bude genijalno kao što se desilo na sajtu jednih dnevnih novina, u određenom vremenskom razmaku gdje jednu namirnicu propagiraju kao zdravu, a onda kao nezdravu. (oduševiše me komentari nekih ljudi koji su to isto primijetili ) Tako da ipak iza nekih 'dijagnoza' opet treba da stoji ljekar, a ne mi putem googla.
    "Zemlja koje nigdje nema, to je pravi dom..."

  24. #24
    Join Date
    May 2005
    Location
    Karadag
    Posts
    5,274
    Rep Power
    2673

    Default

    Medicina je nauka koja lijeci posledice, a ne uzrok necega, to odma da razjasnimo.

    I najbolji doktor je samo tijelo, tijelo se regenerise, i samo trazi namirnice. Koliko puta vam se desilo da se probudite, a da MORATE pojesti mesa, ili kolac, ili popit kafu.

    Dovoljno je samo to pratit, i nema zime
    And now I can't break away from this fire that we started

  25. #25
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Montenegro - where amazing happens
    Posts
    3,084
    Rep Power
    2774

    Default

    Nope Samo sam se pitao kakvo znanje stoji iza tvoje priče (laičko ili neko drugo).

    Inače mi je "reply with quote" zabudalio, ovo je odgovor Zaovičiću, naravno.
    Last edited by johnny bravo; 02-06-12 at 02:07.
    In vino veritas

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. DNK analiza Crnogoraca
    By Bosniaco in forum Istorija
    Replies: 304
    Last Post: 09-08-14, 18:17
  2. Info Analiza bilansa
    By Linno in forum Prodaja / Oglasi
    Replies: 1
    Last Post: 29-05-12, 20:20
  3. Hemijska analiza zene
    By makach in forum Sve i svasta
    Replies: 5
    Last Post: 03-11-09, 21:37
  4. IMEI Analiza...
    By Sailoreagle in forum Mobilna telefonija i telekomunikacije
    Replies: 0
    Last Post: 23-06-05, 16:50
  5. Hemijska analiza zene
    By ines in forum Vicevi
    Replies: 4
    Last Post: 12-04-04, 14:33

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •