Results 1 to 20 of 20

Thread: An eye for an eye...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Question An eye for an eye...

An eye for an eye
    will make us all blind

Mahatma Ghandi

Baš me nekako pogodila ova izreka Mahatma Gandija. Blago je reći da sam lično oduševljen sa djelom ovog čovjeka...

Želim postaviti pitanje, da li je moguće pronaći mir Božiji na zemlji između raznih religija?

Svi vjeruju u Boga, milosnog i punog ljubavi...odakle onda ovolika mržnja među njegovim sledbenicima.
    Možda smo mi ovdje na Balkanu pravi primjer...nažalost onaj ružni.

Zašto vjerujući i stremljeći ka nečem velikom i savršenom radimo ovako niske i ružne stvari ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Oko za oko" je Jevrejska izreka koju su oni sami napisali u Starom Zavetum, jer je to bio njihov nacin tadasnjeg zivota. Svidja mi se ovo Gandijevo nastavljanje te izreke. Moras da razumes da su Jevreji (bili) jako osvetoljubiv narod, jer su bili mali narod i kad god bi neko od njih bio ubijen pre 4.000 godina, to je bio veci gubitak, nego kada bi poginuo neko iz veceg naroda. Naravno, ovde govorim o broju ratnika koji je bio gubitak za njih. Zbog toga su izmisliil tu izreku, pa kada je Isus to opovrgao recima; "ako te neko udari na jedan obraz, ti mu okreni drugi", onda im se to nije bas dopalo. Ali, to nije nasa filozofija zivota i to nije nase vreme kada moze takvo nesto da se upraznjava. Citala sam dosta toga o "krvnoj osveti" kod Crnogoraca i videla sam da to nije mahnito ubijanje samo da bi se neko osvetio, nego da postoje tacno odredjena pravila. Jevreji takvo nesto nisu imali, oni su ubijali i trudnice i decu i nemocne, samo da bi se osvetili. Veran covek osvetu prepusta Bogu. Veruj mi da se on mnogo gore osveti, nego sto bi covek ikada to mogao da ucini, svojim ocima sam to vise puta videla.

Thanks Thanks Given 
    780
    Thanks Thanks Received 
    516
    Thanked in
    241 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post
    Veran covek osvetu prepusta Bogu.
    a ne---normalan covjek to prepusta pravosudju ili pak ako je bas neophodno koristi izreku "Oko za Oko"
    Veruj mi da se on mnogo gore osveti, nego sto bi covek ikada to mogao da ucini, svojim ocima sam to vise puta videla.
    sav sam se najezio... ajde sad molim te prepricaj nam kako je to sve izgledalo kad je bog izvrsavao nesto tako po tvom misljenju strasno... nemoj samo molim te da pocines da filozofiras nego ispricaj kako je i sto je bilo! jes da ja nisam inteligentna osoba i nacitana kao ti ali volio bi da cujem sto se desava pa mozda me to nacera da o svemu jos jednom razmislim i pokajem se i priznam koliko sam grjesan i sl... nadajuci se da ce mi neko pomoc kad ja to ne umijem!

sto cu kad sam budala! POMOGNI MI!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To je bila i ona priča vezana za Karađorđa, kako je njegove ubice stigla nebeska kazna, pa su im se poslije đeca rađala sakata, ugasila im se loza, a oni svi poginuli. Ta crkvena sujevjerna sranja ostavite za podforum "naučna fantastika". Ta viša sila koja bi kaznila takvom kaznom toliko i krivih i nevinih ljudi i to zbog ubistva jednog oceubice i bratoubice, to ne može biti Bog, samo Luciferko nevaljalko.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Sto znam...

Ja sam dosta tezak u vezi ovih stvari, i generalno nisam pristalica osvete, ali bih je mogao izvrsit, ponekad cak i rado, cini mi se...

Sve potice is moga ubjedjenja da drugima ne treba radit nista sto ne bi volio da se meni. To se dosta puta u mom zivotu meni obilo o glavu, ali to su sve bile, da ih nazovem sitnice, koje sam dozivljavao od drugova, ili kolega s posla. Tada se nisam svetio, jer kod mene ne postoji rijec "malo" "do pola". Znam sebe, i znam da bi osveta moja bila strsna, sprovedenq do granice neljudskosti. To me cak ponekad i plasi, i to je razlog sto sam dosta mirna osoba, jer se bojim svoje reakcije izazvane djelovanjem drugih na mene na nacin na koji ja nikad ne bih djelovo prema nekom...

Ali, kazem, ukoliko bi doslo do toga, da mi neko napravi nesto strasno, sa cim ja ne bih mogao da zivim, a ne bih mogao da zivim sa stvarima koje bi uticale na moje roditelje, sestru, sestrica, zenu i jos nerodjenog sina, tada znam da bi osveta bila strasna, isla bi do kraja, i do neljudskosti, bez ikakvih kocnica i obzira...

Mozda je pogresno razmisljanje, ali znam da bi tako bilo, i to je osnovni razlog sto izbjegavam konflikte, i pazim kako se ophodim prema svakome, da bih isto tako dobio kulturno ophodjenje prema meni i mojoj porodici...
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Osveta je kao pivo dobra samo kad je hladna.
    Osveta u afektu kad su emocije vrele ne daje nikakvog efekta i samo je naizged slatka. Ako se neko ponese ka' krme lose je satisfakcija da se i sam bude to isto.
    Dokaz sopstvene nemoci, neznanja da se prilagodi situaciji i zbog nemogucnosti da se odredi koja je mjera te osvete obicno se uradi nesto protivno sopsvenom karakteru.
    Problem sa osvetom je vazda i problem kako se moze to vratiti 'istom mjerom' jer ako te ostavi djevojka ne mozes ti onda nju ostaviti pa da je istom mjerom, ako te neko opsuje uzvratiti istom mjerom opet vise govori o tebi nego o osobi kojoj se svetis i sve tako sto na kraju dovede do toga da je pomalo glupo svetiti se i prakticnije primiti stvari takve su i iz svega izvuci pouku.
    Da bi se uspjesno osvetio osobi potreban je uslov da ti vise nije stalo do te osobe.
    Dakle onda kad je ka ladno pivo, ali kad ti vise nije stalo onda je pitanje zasto se uopste svetiti .
    Povrijediti, uvrijediti, naljutiti.... moze samo osoba koju su cijeni, postuje, voli..., a potreba da se takvoj osobi sveti nije bas nesto sto bi izazvalao posebno olaksanje, a zadovoljstvo jos manje.
    Vraćajući na ono sto je napisao Kvarni, takodje ne bih volio da se nadjem u situaciji da se neka osveta mora vratiti jer to bi svakako bilo stostruko.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Osveta je kao pivo dobra samo kad je hladna.
    Osveta u afektu kad su emocije vrele ne daje nikakvog efekta i samo je naizged slatka. Ako se neko ponese ka' krme lose je satisfakcija da se i sam bude to isto.
    Dokaz sopstvene nemoci, neznanja da se prilagodi situaciji i zbog nemogucnosti da se odredi koja je mjera te osvete obicno se uradi nesto protivno sopsvenom karakteru.
    Problem sa osvetom je vazda i problem kako se moze to vratiti 'istom mjerom' jer ako te ostavi djevojka ne mozes ti onda nju ostaviti pa da je istom mjerom, ako te neko opsuje uzvratiti istom mjerom opet vise govori o tebi nego o osobi kojoj se svetis i sve tako sto na kraju dovede do toga da je pomalo glupo svetiti se i prakticnije primiti stvari takve su i iz svega izvuci pouku.
    Da bi se uspjesno osvetio osobi potreban je uslov da ti vise nije stalo do te osobe.
    Dakle onda kad je ka ladno pivo, ali kad ti vise nije stalo onda je pitanje zasto se uopste svetiti .
    Povrijediti, uvrijediti, naljutiti.... moze samo osoba koju su cijeni, postuje, voli..., a potreba da se takvoj osobi sveti nije bas nesto sto bi izazvalao posebno olaksanje, a zadovoljstvo jos manje.

Vraćajući na ono sto je napisao Kvarni, takodje ne bih volio da se nadjem u situaciji da se neka osveta mora vratiti jer to bi svakako bilo stostruko.

Vecina nas je bila, tokom zivota, uvrijedjena, htjeli smo da vratimo istom mjerom, da i drugoga boli, ali spustanje na taj neki nivo malogradjanstine, podmetanja, i uvreda iza ledja, nije moj stil. Veci napredak covjek ostvari ako nastavi dalje, jer vracanjem na te neke stvari samo se gubi dragoceno vrijeme i zivci. Bolje je napredovat, i ne dozvolit sebi spustanje na neki nivo...

Sto se tice boldovanog, postoje situacije, za koje presudu ne bih prepustio ni ljudima, ni sudu, ni bogu (ako postoji). Pravo na osvetu bih u tim situacijama, iskoristio do maksimuma...
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

eye for an eye
    will make us all blind.

ovo mozda i ne bi bilo toliko lose da svi oslijepimo, pa da mozda neka nova djeca odrastu i krenu svojim putevima. mozda se neko sjeti pa i otkrije neku novu ameriku.

sto se tice tvog pitanja o religijama, to je lako objasniti. prije svega ne vjeruju svi u boga kako si ti napisao, a druga stvar jeste da je religija stvorena kao oblik vlasti, i upravo zbog toga, koliko god to izgledalo smijesno, ima ponasanje politicke partije, dakle uvijek zeli da vlada. samim tim ima i opoziciju ( druge religije ) i iako to papa nikad nece reci, on bi odmah potpisao da ne postoje muslimani. Svakodnevno se radi na anti komercijali svih velikih religija, ali isto tako se radi na prikupljanju novih clanova. to je kao mali hladni rat koji traje vec dugo. i u poslednje vrijeme je eskalirao. jednostavno sto vise ljudi, veca kontrola, veci novac, veca moc. ono sto nijesu predvidjeli niko od pripadnika ovih velikih expanzivnih religija jeste da ce ovaj "rat" otjerati brojne i natjerati ih da se zapitaju. Nikad u istoriji nije bilo vise agnostika, ateista, deista i slicno procentualno. A zanimljivo je da se nalazimo u ekonomskoj krizi, kad bi upravo broj trebao da bude veci Eto nadam se da sam ti barem dijelom objasnio zasto, uglavnom borba za vlast, nadmoc i pohlepa.
    Crazy isn't being broken or swallowing a dark secret. It's you or me amplified.

Katjon vazda :)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

"Oko za oko" je Jevrejska izreka koju su oni sami napisali u Starom Zavetum, jer je to bio njihov nacin tadasnjeg zivota. Svidja mi se ovo Gandijevo nastavljanje te izreke. Moras da razumes da su Jevreji (bili) jako osvetoljubiv narod, jer su bili mali narod i kad god bi neko od njih bio ubijen pre 4.000 godina, to je bio veci gubitak, nego kada bi poginuo neko iz veceg naroda. Naravno, ovde govorim o broju ratnika koji je bio gubitak za njih. Zbog toga su izmisliil tu izreku, pa kada je Isus to opovrgao recima; "ako te neko udari na jedan obraz, ti mu okreni drugi", onda im se to nije bas dopalo. Ali, to nije nasa filozofija zivota i to nije nase vreme kada moze takvo nesto da se upraznjava. Citala sam dosta toga o "krvnoj osveti" kod Crnogoraca i videla sam da to nije mahnito ubijanje samo da bi se neko osvetio, nego da postoje tacno odredjena pravila. Jevreji takvo nesto nisu imali, oni su ubijali i trudnice i decu i nemocne, samo da bi se osvetili. Veran covek osvetu prepusta Bogu. Veruj mi da se on mnogo gore osveti, nego sto bi covek ikada to mogao da ucini, svojim ocima sam to vise puta videla.
    Zaista jeste tako.

međutim sama izreka jeste evoluirala, utkala se u sve pore života. I sami smo svjedoci učinka ovakvog razmišljanja. Vrijeme ne igra apsolutno nikakvu ulogu u brisanju mržnje,želje za osvetom. Jugoslavija 90-ih je svima pokazala praktično i nemilosrdno.
    Ako posle pola vijeka masovne urbanizacije, podizanja nivoa kulture i razvijanja građanskog duha koje se sprovodilo na ovim prostorima od kraja II.svj.rata pa do početka građanskog rata, nije urodilo plodom, pitam se da li je uopšte moguće drugačije.... Sve se nastavilo onamo gdje je stalo sa istom žestinom i sa istom mržnjom. I zaista svi su oslijepili...

Nažalost od tog milosrđa nema ništa. Najveći mir je ostvaren upravo u spomenutom periodu, ali zaslugom cold war-u...tako da filozofija ove izreke je i tu našla smisao kao tvorac mira. Jednostavno niko nije smio da počne...bojao se odmazde.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

A Stari Zavjet nije tvoja sveta knjiga ??

A prva zapovjest tvog boga ne glasi parafraziram
    "Ne imaj drugih bogova jer ja bog tvoj sam bog ljubomoran i udariću po tvom 4-5 potomku"

Ja sam u potpunosti za krvnu osvetu
    ali tu krvnu osvetu izvršavati isključivo na počiniocu, a ne kao stari Crnogorci i Malisori ubiti najboljeg iz te familije
    I generalno za osvetu bilo koje vrste (mislim za teška dijela a ne uvrede). Naš sistem kažnjavanja je više nego smiješan (5-6 god. za Pedofiliju,3-4 za silovanje!!!!!!!)

Najbolji primjer mi je jedna od malih arapskih zemalja (ne znam ime a muka mi je da googlam) gdje smrtnu kaznu za ubistvo izvršava najbliži rođak ubijene osobe ili smrtnu kaznu za sliovanje izvršava žrtva silovanja.
    Pod uslovom da žrtva nema stomak za to napravi se downgrade na doživotnu robiju.

ili npr.
    neko ko nema potrebu za osvetu

Kinezi!!!!
    Za sve teške zločine tu je smrtna kazna bez obzira jesi li neko mudovište ili ne (sin kineskog ministra inostranih poslova je pogubljen zbog silovanja)
    ko bi obuzdao milijardu ljudi bez strogih kazni

Arapi!!!!
    Ubistvo,Silovanje,Dilerisanje bilo kakve droge - automatska smrtna kazna
    mislim da se u nekim dijelovima i dalje sprovodi odsjecanje ruke za krađu

ŠTA MISLITE KOJA JE KAZNA ZA PEDOFILIJU (5 godina kao kod nas ili smrt)

I MIRNA BOSNA

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Možda smo mi ovdje na Balkanu pravi primjer...nažalost onaj ružni.

Zašto vjerujući i stremljeći ka nečem velikom i savršenom radimo ovako niske i ružne stvari ?
    Nismo možda primjer nego smo jedan od pravih primjera

iz ovoga gore navedenog možeš da zaključiš zašto smo takve budale kao što jesmo
    APSOLUTNO NEMA STRAHA OD ZAKONA KOJI TE UMJESTO NA TEŠKU KAZNU ŠALJE NA ODMOR!!!

Da su se u Kini počeli ponašati kao u Jugoslaviji pošlo bi oko 25000 vojnika ubili par stotina huškača i nema rata u kom gine desetine hiljada nevinih ljudi.
    Zbog par desetina ljudi u krvi je nestala sedma sila svijeta (Jugoslavija)
    JESTE DA ZVUČI GRUBO,NELJUDSKI I NECIVILIZOVANO ALI SPAŠAVA ŽIVOTE I ZEMLJU

Last edited by Rakun; 04-08-10 at 10:57.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by assassinate View Post
    io... ajde sad molim te prepricaj nam kako je to sve izgledalo kad je bog izvrsavao nesto tako po tvom misljenju strasno... nemoj samo molim te da pocines da filozofiras nego ispricaj kako je i sto je bilo! jes da ja nisam inteligentna osoba i nacitana kao ti ali volio bi da cujem sto se desava pa mozda me to nacera da o svemu jos jednom razmislim i pokajem se i priznam koliko sam grjesan i sl... nadajuci se da ce mi neko pomoc kad ja to ne umijem!
    Evo npr.
    božija kazna za narko dilera je da se polako davi (u parama)
    božija kazna za onoga ko počini silovanje je mogućnost da zakači Triper
    božija kazna za ubistvo su prljave ruke
    božija kazna za ubistvo u ratu je RAJ ako ubica nosi zlatni krst metar sa metar oko vrata

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    122
    Thanked in
    46 Posts

to vam oni sve toche na chesmu ka' dell boy na mućke
    (╯°□°)╯ ︵ ┻━┻

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

da li je moguće pronaći mir Božiji na zemlji između raznih religija?

NE !!!

Dok ih god ima koliko ih ima ... ( a i kakve su, blago nama)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

a ne---normalan covjek to prepusta pravosudju ili pak ako je bas neophodno koristi izreku "Oko za Oko"

Pravosudje ne moze uvek da zadovolji covekove krvozedne potrebe, ali Bog kaznjava jos na ovoj zemlji jako ruzno...
    sav sam se najezio... ajde sad molim te prepricaj nam kako je to sve izgledalo kad je bog izvrsavao nesto tako po tvom misljenju strasno... nemoj samo molim te da pocines da filozofiras nego ispricaj kako je i sto je bilo! jes da ja nisam inteligentna osoba i nacitana kao ti ali volio bi da cujem sto se desava pa mozda me to nacera da o svemu jos jednom razmislim i pokajem se i priznam koliko sam grjesan i sl... nadajuci se da ce mi neko pomoc kad ja to ne umijem!

sto cu kad sam budala! POMOGNI MI!
    Nisi budala, nego si neznalica i neiskusan. Jednodienzionalna osoba ne moze da ima iskustva koja ima dvodimenzionalna ili trodimenzionalna osoba. Ti si sam sebe uskratio za to, za pogled preko zida, tebi je pogled na zid pred nosom dovoljan, pa sada imas komplekse da si budala. Ne, nisi ti sada budala, ti ce biti budala na dan Suda, sada si samo neznalica i uskracen za ovozemaljski mir, a to je tvoja stvar.

Zaista imam opipljive dokaze Bozije osvete onima koji su mi naneli zlo, ali ne bih o tome na javnom mestu, to je moje privatno iskustvo u privatnom zivotu. Ti mozes ili ne moras da mi verujes, necu ti ja dokazati nista ni time ako se ovde skinem pred svima, tako da je stvar verovanja u tebi, a ne u meni.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zaista jeste tako.

međutim sama izreka jeste evoluirala, utkala se u sve pore života. I sami smo svjedoci učinka ovakvog razmišljanja. Vrijeme ne igra apsolutno nikakvu ulogu u brisanju mržnje,želje za osvetom. Jugoslavija 90-ih je svima pokazala praktično i nemilosrdno.
    Ako posle pola vijeka masovne urbanizacije, podizanja nivoa kulture i razvijanja građanskog duha koje se sprovodilo na ovim prostorima od kraja II.svj.rata pa do početka građanskog rata, nije urodilo plodom, pitam se da li je uopšte moguće drugačije.... Sve se nastavilo onamo gdje je stalo sa istom žestinom i sa istom mržnjom. I zaista svi su oslijepili...

Nažalost od tog milosrđa nema ništa. Najveći mir je ostvaren upravo u spomenutom periodu, ali zaslugom cold war-u...tako da filozofija ove izreke je i tu našla smisao kao tvorac mira. Jednostavno niko nije smio da počne...bojao se odmazde.
    Ne znam kako je bilo u bivsoj Jugoslaviji devedesetih, dugo sam u inostranstvu, ali sam videla ucinak toga, naime da ljudi kao ti imaju neku vrstu "vijetnamskog sindroma" mozda u obratnom smislu, upravo po ovim tvojim recima da se niko nije usudio da zapocne bojeci se odmazde. Ali, mozda je to i bilo pametno da niko nije nista pocinjao, jer su tako stvari mogle da nadju put u svom koloseku i da se nastavi dalje. Koliko sam videla nista i niko ne bi ostao da se nastavilo tako kao devedesetih. Tako da je globalno bilo dobro sto se ljudi nisu koristili ovom izrekom.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Želim postaviti pitanje, da li je moguće pronaći mir Božiji na zemlji između raznih religija?
    NE!!
    Mir Božiji (mada su se u njegovo ime vodili najkrvaviji ratovi) je nemoguć dok postoje religije
    eventualno bi postojao mir kada bi postojalasamo jedna religija i pod tim ne gledam na Hrišćanstvo kao na cjelinu

jedini uslov za mir je jedna religija
    ali zbog bolesnih interesa njenih čelnika našli bi način da je podjele

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,950
    Thanked in
    1,462 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    NE!!
    Mir Božiji (mada su se u njegovo ime vodili najkrvaviji ratovi) je nemoguć dok postoje religije
    eventualno bi postojao mir kada bi postojalasamo jedna religija i pod tim ne gledam na Hrišćanstvo kao na cjelinu

jedini uslov za mir je jedna religija
    ali zbog bolesnih interesa njenih čelnika našli bi način da je podjele
    Kao i uvijek jedna religija bi se podijelila na vise vjerovanja. Pogledaj samo koliko varijanti Hriscanstva ima.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Kao i uvijek jedna religija bi se podijelila na vise vjerovanja. Pogledaj samo koliko varijanti Hriscanstva ima.
    Zbog čega to nije slučaj u islamu. Svi muslimani u svijetu, koji su vjernici uče Kuran na Arapskom jeziku, kako bi spoznali pravu suštinu poruke. A podijeljeni su na stuje oko shvatanja te knjige, i istorijske predaje. To je i logično jer ne posjedujemo svi istu mogućnost da na isti način razumijemo istorijski tekst. Ja i ti možemo pročitati neki tekst po hiljadu puta, ali nam nikada neće biti isto razumijevanje i interpretacija.
    Last edited by Dawud; 07-08-10 at 13:10.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post

OVO SU SAMO PRIZNATE, BEZ AVETINJA TIPA JEHOVONIH SVJEDOKA

AJ,IZAZIVAM TE DA SE SNAĐEŠ OVDJE
    Last edited by Rakun; 11-08-10 at 11:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar on ne bjese spavao sa svojom praunukom?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks