Protekle jeseni uletjeh u avanturu zvanu: Postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu. Iako el.ing, ucinje mi se da bi mi dobrodoslo malo ekonmske edukacije uz, naravno, informaticke predmete koji su mi dugo godina i struka.
Nakon pocetne skepse da li uopste, nakon puno godina, mogu da ista novo zapamtim i prihvatim, udjoh u stanje zadovoljstva onim sto sam cuo na ovom masovnom ucilistu. Sjajni (jos uvijek) dr Djuro Susnjic, penzionisani profesor i intelektualac, pisac, sociolog religije iz Beograda obiljezio je pocetak studija i pobrao opste simpatije plasticnim nacinom predavanja. Kad je zavrsio sa predavanjima, suze su mu zaiskrile. Neobicna licnost i rijetka emocija, priznajem...
No, nije naslov ovog topica dat po njemu, vec po jednom nasem, iskusnom a jos uvijek vrlo perspektivnom profesoru, aktuelnom potpredsjedniku Vlade Crne Gore, dr Vujici Lazovicu, koji izrasta, bez sumnje, u sjajnog predavaca, eruditu, animatora i komunikatora. Nadasve, shvatio je sustinu vaskolike ekonmske nauke i jos pride suptilne informaticke djelatnosti, tako da je postao jedinstven spoj info-ekonomije, rijetka pojava u CG, gdje su informatika i ekonomija najcesce suprotstavljene i vode bespostedni rat. Na mom smjeru predaje dva ispita (tj. po polovinu od svakog). U protekli petak uvece bili smo svjedoci neprevazidjene predstave, predavanja iz modeliranja inf. sistema, gdje je iskazao najvise domete predavastva. Ono sto sam ranije gledao kod uglavnom beogradskih ili zagrebackih profesora, sad vidjeh i kod ovog crnogorskog. Lakoca izlaganja, pomalo ironican pristup ka onome sto to i zasluzuje, slikoviti primjeri svega teorijski izrecenog, sjajna komunikacija sa studentima... Ostao sam 'zabezeknut'

i prijatno iznenadjen potencijalom dr Lazovica.
Ovakva sprega trenutno najaktuelnijih djelatnosti u savremenom svijetu, ekonomije i informatike, rijetko se moze sresti u CG. Nadam se da ce ih na najboji nacin staviti u sluzbu Vlade Crne Gore i da cemo, i zahvaljujuci njemu, uci u kvalitativno bolji period, sveukupnog razvoja crnogorskog... Pogotovo sto je vec kao dekan Ekonmskog fakulteta dokazao da je i operativac, jer je ovu ustanovu podigao na sami vrh slicnih institucija.
Bookmarks