Page 11 of 20 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast
Results 251 to 275 of 494

Thread: Debata CG u NATO-DA ili NE

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

DA. ionako smo skoro okruzheni NATO Alijansom, zashto ne bi bili i dio nje.

Dakle normalni ljudi nemaju nishta s tim, u te vojne svrhe postoji placenichka vojska.
    Da sutra neko napadne neku NATO chlanicu, povuklo bi sve ostale iz Alijanse u pomoc.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Da smo na OSTRVO,
    kao Malta i Kipar, clanice EU, koje su ushle u EU a nijesu chlanice NATO PAKTA,
    shto MNOGI NOVINARI PRECUTKUJU,
    a mnogi i OTVORENO LAZU, da su sve NOVE CHLANICE EU, chlanice NATO PAKTA,
    shto im ne sluzi NA CHAST, ja bih bio PROTIV, ali u ovakvom OKRUZENJU,
    moramo za visoku cijenu kupovat NATO ORUZJE, da bi JAMERIKA POKRILA DUGOVE ZA WW CHETVRTI protiv TERORIZMA,
    treci WW, je protiv KOMUNIZMA, prvi i drugi je jasan i poznat svima, koliko nas ima.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Quote Originally Posted by greenmann View Post
    Da sutra neko napadne neku NATO chlanicu, povuklo bi sve ostale iz Alijanse u pomoc.
    S obzirom da jos niko nikada nije konkretno napao NATO clanicu, tesko da mozemo biti sigurni sta bi se desilo u tom slucaju, zar ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Napala je Turska Kipar,
    pa NATO nije q.rcem mrdnuo.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    11 Posts

100% sam za ulazak u NATO (USA - UK - FOREVER). U našoj vojsci su i dalje prisutni,u ne baš malom broju,oni koji sa mržnjom gledaju u zastavu Crne Gore,al nek im bude. Lično namam namjeru da zaboravim MART 1999...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Evo ću i ja, ovako URBI ET ORBI, da izrazim moj skromni stav "glede" NATO-a...
    Moram da priznam da iako nijesam sklon savezima koji za svrhu imaju ujedinjavanje oružja i tehnike, odavno sam shvatio da će ratovi nestati tek kad nestane čovjeka. Moj voljeni malešni i (u globalnim okvirima) teško uočljivi narod i moja mala (velika) domovina, potpuno su beznačajni iz ugla interesa velike Alijanse kakav je NATO.
    Niti je NATO blok Sila Osovine, niti je CG Kraljevina Jugoslavija pa da sad mi s pozicija veličine teritorije i strateškog položaja vijetamo i razvlačimo unedogled 'oćemo li ili ne u taj Savez, pa da još ovi unutar njega sa nestrpljenjem i nervozom očekuju odgovor što smo odlučili. Mislim,..ne zanosimo se...
    Gledao sam juče na RTCG prilog sa samita NATO u Bukureštu đe naš inoministar Roćen poput uspaljene tinejdžerke nekulturno vuče za sako Buša (inače najgoreg predsjednika SAD otkad postoje) i moli ga da mahne u kameru gledaocima iz CG! Ovaj se nevoljko naceri udaljenoj kameri i zamlatara šakom. Kad je Roćen pokušao da još koju razmijeni sa njim, ovaj ga u stilu "miči mi se dosado" ostavi da mu gleda u leđa i produži dalje. Ovo je po meni najbolja slika koliko NATO haje 'oćel doć tu i Crnogorci.
    Mi smo jedan od nekoliko razmaženih ex-YU naroda kojima je komunistička vlast 50 godina drvila koliko smo značajni za vojne blokove i mi i dalje mislimo da je Berlinski zid na istom mjestu i neko treba da nam se udvara da bi mi uz fanfare ušli i sjeli u pročelje.
    Ono što smo skloni u našoj dementnoj prirodi da zaboravljamo jeste
    1. da nijedna članica EU nije to postala a da prethodno nije postala članica NATO! Kada se to zna onda ova dilema postaje vještačka.
    2. koliko god to neke pacifiste iritiralo, ali opstanak naše države nije ni izbliza tako osiguran koliko mi to volimo da mislimo. Primjer Kipra kojim se dokazuje jalovost NATO-a nije dobar jer su involvirane zemlje učesnice bile članice NATO-a (čak za Kipar i nijesam siguran) ali je 30-ogodišnje odbijanje zemalja članica Saveza da prihvate podjelu ostrva dalo rezultate. Upravo posmatramo kako se ukida turska samoproglašena država na sjeveru ostrva. A zamislite da je NATO podržao tursku invaziju da li bi se danas iko više sjećao da je Kipar ikad bio ucijelo. Ta principijelna odluka NATO posebno ima na težini kada se ima u vidu da je Turska tada za NATO bila značajnija nego većina drugih članica jer je branila prolaz goleme sovjetske 5. pomorske eskadre iz Crnog mora u Mediteran i u Zakavkaskom regionu po obodu svoje teritorije bila krcata NATO silom kao brana invaziji Sovjeta u Iran što je bila glavna meta u planiranju Moskve, a ne Afganistan koji se kasnije dogodio kao alternativa i prva etapa u prodoru na Persijski zaliv i Indijski okean. No, danas je malo onih koji se toga sjećaju, mada bi moj drug Milovan to trebao da zna.
    Sada je već više nego jasno da je Srbija odlučila da se veže za Rusiju i ostane van Saveza, što je jasan znak da se ista ne miri sa novom kartom regiona i tražiće svoju šansu u budućim trgovinama NATO-Rusija. Koliko vas misli da mala i "nesvrstana" Crna Gora, koja je NATO-u odlučno rekla "NE", ne može postati više nego zgodan kusur neke takve trgovine?
    Pa zaBoga, koliko vas zaista misli da bi smo mi bili nezavisni, da vlade zemalja članica NATO nijesu dale zeleno svijetlo?
    Ja čak mislim da mi kao narod isključivo NATO-u dugujemo (US 6. flota,SFOR i NATO snage u AL) što Milošević nije izveo intervenciju u CG, a zauzvrat pokazujemo nepristojnu nezahvalnost svrstavajući se protiv Saveza. Ili neko misli da se Milošević i njegova tenkovska mašinerija uplašila crnogorskog MUP-a? Sjeća li se iko više one Momirove "ili će se potčiniti (vojsci i Beogradu) ili ih neće biti!" upoređujući crnogorsku policiju sa bizama i bizinima. O tome, zasad toliko...
    Koliko god taj Savez bio kontroverzan po svojoj formi i suštini, on je do danas najsigurniji čuvar vrijednosti zapadne civilizacije kojoj i mi (valjda?)želimo da pripadamo. Ili ćemo satirati ovu državu i saveznike unedogled tražiti po pustarama Azije kulturno i mentatlitetski se prepoznajući tamo.
    Tj., dok i konačno ne razljutimo Gospoda i isti zaključi da je ovoj državi i previše pružao prilika, te da je vrijeme da okonča njeno nepotrebno postojanje.
    Last edited by El Re; 04-04-08 at 13:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Istina, mi trebamo da prestanemo da mislimo da mi nesto cinimo NATO-u ako udjemo. Jes vala, bas ce se oni obogatiti od nasih kupovanja oruzija... Tako da je nama vise korist NATO nego sto smo mi njima. Ovo niti brine gradjane niti je toliko od vaznosti njima licno, i ne vidm sta imaju oni da se protive. Hoce kao gospodin Mandic, da imamo svoju vojsku, koju ce nam nebo cuvati SRBI? Pa razmislite ljudi, hocete li da vam nebo brane Srbi, ili NATO? Poz!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

[quote=El Re;905739]
    1. da nijedna članica EU nije to postala a da prethodno nije postala članica NATO! Kada se to zna onda ova dilema postaje vještačka.
    quote]

Malta i Kipar,
    su chlanice EU,
    nijesu chlanice NATO PAKTA,
    radi ISTINE.

Nijesi chitao moj predhodni post,
    o LAZIMA koje nam neprestano ponavljaju NOVINARI.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pa neko je naveo da je Kipar napadnut, a da nista nije poduzeto. Pa evo, Milovan kaze da Kipar nije clan NATO-a pa ne vidim sta ima da se poduzme .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Konflikt oko KIPRA,
    je bio izmedju Grchke i Turske,
    kiprani su bili meta za podkusurivanje, obadvije drzave su bile chlanice NATO PAKTA,
    GRCHKA JUNTA I TURSKA VAGABUNTA, su omjeravale snage,
    sve preko kichme SIROTINJE RAJE,
    isto kao nashi balkanski BASTADURI, da lakshe KRADU I OTIMAJU OD GOLOGUZE RAJE.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kako bilo, to se nije ticalo Kipra, jer Kipar nije u NATO. To sto je i Grcka u NATO, ne znaci nista. Kipar je nezavisna drzava, i sama se brani. Grcka nebi smjela da napada Tursku zbog NATO-a, a da ne pricam kolko je Turska vojska jaca od Grcke...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

[quote=milovan;905966]
    Quote Originally Posted by El Re View Post
    quote]

Malta i Kipar,
    su chlanice EU,
    nijesu chlanice NATO PAKTA,
    radi ISTINE.

Nijesi chitao moj predhodni post,
    o LAZIMA koje nam neprestano ponavljaju NOVINARI.
    Vidim ja da sam propuštio šansu da dobijem nešto iz onog tvog fonda nagrada za pisanije...Biće da sam ispao iz konkurencije još na prvoj krivini. Tamo neđe kod priče o vrijednostima Hrišćanstva...

Žao mi je što si iz podužeg posta komentarisao samo taj dio, a sve drugo ti nije bilo inspirativno.
    Kakogod, iako prihvatam ispravku ipak tvrdim da ni Malta ni Kipar nijesu mjerodavni za naš slučaj. Prvo su ostrva i to dosta izolovana , a drugo, ove obje bivše britanske kolonije su itekako logistički centri NATO iako nijesu formalno dio Alijanse. I to sa tradicijom još iz kolonijalnog doba.
    U istočnoj Evropi (đe i nas vide ovi sa Zapada) niko nije ušao u EU bez prethodnog članstva u NATO. Evo, tek preciznosti radi...I tvrdim da Crna Gora nije ta kojoj će se uvažiti taj ekskluzivitet. Tim prije što će Srbija već je izvjesno, ostati izvan i EU i NATO. Mislite nas će primit u EU, a konvoj NATO će iz Atine recimo za Sarajevo penjati se u Draču na brod kako bi zaobišao našu uvaženu turističku teritoriju? Oće naravno...To inače nema potrebe da nam smeta da od EU ištemo pare da pomažu našu vrletnu trasu jadransko-jonske autoceste i podižemo obrve ako ne daju što iskamo.
    Ili zamislite ozbiljniju vježbu NATO (a obično su takve i za njih je potrebna teritorija od najmanje 50000 km", recimo u Albaniji, đe NATO eskadrila F-16 se polomi da ne povrijedi vazdušni prostor male suverene turističke države od 13 812 km2. Daj ljudi zaBoga...
    Ko ne razumije da iza NATO stoji EU i njena politika,..šta reći...Pa visoki komesar Unije za spoljnu politiku i bezbjednost čuveni H.Solana (koji nas je u CG živaca koštao sa svojom formulom od 55%), je na to mjesto došao sa mjesta generalnog sekratara NATO. A možda smo i to zaboravili...
    Mi Crnogorci, a to su nam valjda Turci ostavili, šta li, bi voljeli sve ako može kako džabe. Jer džabe je najslađe, zar ne? A malo nas je i SFRJ razmazila...Na njena smo jasla bili 50 godina i komandovali od Triglava do Đevđelije taman ko da su Crnogorci bili brojno ubedljivo nad ostalima, a ne su neke tadašnje nacionalne manjine bile brojnije od nas. Oslačale su nam privilegije i apanaže još iz vremena kad su ih šiljali ruski carevi, pa se još pritom jogunimo ako nijesu izdašne! Ostalo to u genima...Kad bi nam moga kako NATO za kontra uslugu učinit da se dobro živi i planduje, a i da su naši ljudi kako na čelu Združenog štaba da mi te "Turke" izdavijamo u Iraku, nebi nas sva Evropa mogla umirit kolika bi ovđe podrška bila! A ovako? Kakvo je to društvo đe nam se ne udvaraju i ne meću nas u pročelje? Pa to nije vrijedno našeg interesovanja!
    Vazda se sjetim jedne izjave Živka Andrijaševića đe on kaže da je Crna Gora postojala do onog trenutka do kog su velike sile viđele potrebu za njom, samo kralj poeta nije imao vizije da to nasluti i na vrijeme razumije, pa politiku nije mijenjao do zadnje ure. I 1860. i 1918. njegova je politika bila ista samo se Svijet drastično promijenio u međuvremenu.
    Interes koji CG ima od članstva u NATO daleko nadilazi interes NATO od CG, i zreli narodi ili narodi koji zaslužuju da imaju sopstvenu državu se razlikuju po sposobnosti da taj interes prepoznaju.
    I nebi me iznenadilo da mi ponovo krenemo nekim putem mimo drugih naroda. Nebi ni bilo prvi put...Nama ni komunizam nije valjao no smo izmislili svoj pravac-samoupravljanje! Nije važno što je sve to bilo avetanje, važno je da smo bili originalni!
    A Srbima ni najmanje ne zamjeram što su protiv. Čak tvrdim da od toga mogu imati interesa. Još ako i CG ostane izvan, mogu slobodno biti potpuno zadovoljni. Bilo kakva iz BG podstaknuta nestabilnost u CG bi od strane NATO tretirana kao interni problem "suverene turističke" CG i njenog revizije željnog susjeda.
    Last edited by El Re; 04-04-08 at 21:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako je Srbija odlučila ostati van NATO saveza , a sva je prilika da će biti tako , onda bih se ja odlučio za malkice drugačiju varijantu i izabrao bih ulazak u NATO .
    Prosto , što Srbija sama , mirno i dostojanstveno,onako pravoslavno jer dobija u ratu a gubi u miru , odluči , nema druge nego ići kontra toga jer se ne može pogriješiti.

ZATO-NATO !
    Brooclyn Forever !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

[quote]
    [quote=El Re;906219]
    Quote Originally Posted by milovan View Post

Vidim ja da sam propuštio šansu da dobijem nešto iz onog tvog fonda nagrada za pisanije...Biće da sam ispao iz konkurencije još na prvoj krivini. Tamo neđe kod priče o vrijednostima Hrišćanstva...

quote]
    Dijalog i razmjena mishljena, bar kod mene ne ostavlja trag na LICHNOM PLANU.
    Ja poshtujem Vjernike koji znaju da ima BOGA.
    Ateiste koji znaju da NEMA BOGA.
    I moje AGNOSTIKE , koji znaju da NISHTA NE ZNAJU.

Nijesan ni za ni protiv NATA,
    ali ako se vodi DEBATA, treba govorit ISTINU, do skoro sam i JA vjerovao, da ni jedna NOVA chlanica nije ushla u EU, dok na HRTu u emisiji OTVORENO, SDPovac Milanovic, ne navede "C"IPAR i MALTU.

Nagrade dobijaju oni sa najvishe glasova, jedan chovjek jedan glas,
    ali da budem iskren,
    vishe nemam namjeru da molim DIDIJA chetvrti put, da podijeli moju peMziju od 1000, pa dako se neki TAJKUN SHETI, da odvoji od SVOJIH MILIONA, oni se nijesu znojili za NASHE PARE.
    Last edited by milovan; 05-04-08 at 00:02.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ali mi smo Balkan, oni nisu. To je dovoljno, pa nam trebaju NATO da nas stiti da se ne pobijemo, a EU da nam govore zakone, tj. da ih postujemo, jer ne mozemo sami. Zato sam ja za uclanjenjem, jer jedino tada ovdje moze da zazivi zakon, i da se obezbijedi sigurnost.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ova anketa nema blage veze..ne kapiram sta je pjesnik htio reci..da cedem grijesi uprocentima ili sta li vec:yipiiii:
    :)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Ali mi smo Balkan, oni nisu. To je dovoljno, pa nam trebaju NATO da nas stiti da se ne pobijemo, a EU da nam govore zakone, tj. da ih postujemo, jer ne mozemo sami. Zato sam ja za uclanjenjem, jer jedino tada ovdje moze da zazivi zakon, i da se obezbijedi sigurnost.
    Nemam nishta PROTIV,
    ali prije uchlanjena, objasnit NARODU od A do Cet,
    shto to ZNACHI,
    pa kad NAROD PRELOMI U MOZAK, NEKA IDU DHJE SU NAUMILI
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pa dobro, nije moj posao to da radim. Postoji knjiga o NATO-u objavljena na crnogorski jezik. Isto tako, Vlada Crne Gore mora da napravi jednu web prezentaciju o NATO, i reklame. Da fino objasne sta je prednost a sta mana. I naravno, da se potrudi da to uradi profesionalno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Čitam malo ovu diskusiju pa par zapažanja:

1. Intervencija u Afganistanu - Hrvatska već nekoliko godina u Afganistanu ima vojnu policiju i medicinske timove iako još uvijek nije u NATO-u. Na stranu američki interesi, zar netko misli da je ljudima tamo bolje pod talibanima. Sumnjam.

2. Troškovi - umjesto ročne vojske koju služe mladi od 18 godina i tako efektivno gube godinu svog života pri čemu su trošak umjesto korist društvu, imamo malu profesionalnu vojsku prilagođenu kolektivnoj obrani. Troškovi za takvu vojsku su puno manji, nekih 2% BDP u odnosu na gotovo 10 % prije. Od čega na kraju 99% završi u privatnim džepovima, a vojska šaka jada.

3. Svaka članica samostalno odlučuje o svom doprinosu, pa je tako Francuska dugo bila u NATO-u samo na papiru. To se odnosi i na sudjelovanje u operacijama i na baze itd...

4. Teško je očekivati da će netko postati profesionalni vojnik, a da nije svjestan mogućnosti da bi mogao sudjelovati u nekoj misiji ili sukobu. To je odabrao sam i za to je dobro plaćen. Nitko ih ne goni silom.

5. Biti u NATO-u znači dostupnost tehnologije ali i znanja, i pruža mogućnost da se i vlastita "pamet" prodaje drugima. Hrvatska tako ima ogromnih iskustava u razvoju kojekakvih vozila za uklanjanje mina, ali nije mogla sudjelovati ni na jednom natječaju jer nije članica.

itd...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Istina, mi trebamo da prestanemo da mislimo da mi nesto cinimo NATO-u ako udjemo. Jes vala, bas ce se oni obogatiti od nasih kupovanja oruzija... Tako da je nama vise korist NATO nego sto smo mi njima. Ovo niti brine gradjane niti je toliko od vaznosti njima licno, i ne vidm sta imaju oni da se protive. Hoce kao gospodin Mandic, da imamo svoju vojsku, koju ce nam nebo cuvati SRBI? Pa razmislite ljudi, hocete li da vam nebo brane Srbi, ili NATO? Poz!
    Ja se pitam da li si mi ti uopste procitao post, prethodne stranice? Kao sto sam fino mogao objasniti, bi moglo u buduce ispasti da nasi vojnici i nasa vojska u NATO sastav nece dobrovoljno ici na tzv mirovne misije, nego vec na silu. Ako to mi ne rijesimo onda ce ostale clanice i sile to za nas rijesiti pod pritiskom.

Ovo na dobrovoljni teren ce nam gutati za dvije-tri godine ako udjemo u NATO sastav, ali ce im onda dosaditi, pa ce prica nastaviti za nas dalje, ali uz drugi put.

Kao sto je El-Re naveo (u obliku Busa-Rocena), su Ameriku briga pogibe vojnika iz drugih zemalja, samo da se njihov posa obavi.

Ja ne vidim nikakav razlog za ucestovanje CG i VCG u takozvane mirovne misije. Mi nijesmo poceli te ratove, niti imamo bilo koju vezu sa tim zemljama. Ako ti pojedinci (ili bolje receno teroristi) iz tih zemalja zele da divljaju dalje (autobombe, IED's itd) iz vjerskih ili mrznih razloga, onda neka to cine slobodno, ali bez nas.

Misije u Irak i Afganistan su nista drugo osim okupacije pocete iz laganih razloga.

Da, dobice pare za to ne brini, nece na silu ici.
    Ja uopste ne shvatim kako ti mozes da uporedis pare sa zivotom? Covjekom?

Ti valjda jedva cekas da obavestavas naslednicima da im je dragi poginuo, i da su ga neprijatelji rado ubili, jer je nepotrebno otisao u boj u zemlji dje uopste nista nema da trazi, niti da se bori.

Pa dobro, nije moj posao to da radim. Postoji knjiga o NATO-u objavljena na crnogorski jezik. Isto tako, Vlada Crne Gore mora da napravi jednu web prezentaciju o NATO, i reklame. Da fino objasne sta je prednost a sta mana. I naravno, da se potrudi da to uradi profesionalno.
    I to ima; http://www.nato-montenegro.cg.yu/

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Napala je Turska Kipar,
    pa NATO nije q.rcem mrdnuo.
    Turska je najveci saveznik NATO-a, tako da se NATO nikada nece protiviti Turskoj. Izlaz Turske iz NATO saveza, bi samo nanijelo NATO-u vise stete, a sa druge strane bi to Rusiju ispalo bas potrebno.

NATO se Turskoj nikada nece okrenuti (iz gore pomenutih razloga ali isto) jer je Turska kao jedina Evropska clanica NATO-a u stanje da ga do zadnjeg komada stisne.

U teritorijalne konflikte Grcke i Turske se NATO uopste nece mijesati, samo vec iz vojih razloga.
    Last edited by KUB-M; 05-04-08 at 12:12.

Thanks Thanks Given 
    132
    Thanks Thanks Received 
    20
    Thanked in
    17 Posts

Ulazak u NATO? Hm, ne znam nesto nisam siguran da ce nam bit bolje ako udjemo a onda i nije lako izbrisati bombardovanje ovog naroda od strane pomenutog... U svakom slucaju usli ili ne mi cemo vazda bit u s.r.a.n.j.u...
    Tako da mi je svejedno...
    Živio mi Srđane Aleksiću!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Gledam anketu, i opet sam ostala u manjini. E vazda li mi je manjina sudjena
    Protiv jer ne vidim Crnu Goru u jednoj takvoj organizaciji. Znaci, ulazak u NATO znaci modernizaciju vojne opreme a to su dodatni troskovi za iovako siromasnu Crnu Goru. Samim tim sto je ova zemlja tako mala, ne vidim potrebu bilo kakve militarizacije.
    Jos jedan bitan, za mene mozda najbitniji detalj, trazice garant dio obale za svoju flotu. E pa N E D A M. Jedva se jednih rijesismo, tako da mi drugi ne trebaju. Pogledajte Kumbor, kazu da je to jedan od najljepsih djelova obale u zalivu, maltene okupiran. Groblje satrudija. Mi imamo malu obalu i prisusto bilo kakvih snaga ce se primijetiti. Ne mislim sad da ce se razmiliti, ali ipak...Jednostavno Protiv
    Ne treba da brineš, taj komad obale će dobiti od nas. Nije Bush došao u Zagreb najesti se škampa

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by KUB-M View Post
    Ja se pitam da li si mi ti uopste procitao post, prethodne stranice? Kao sto sam fino mogao objasniti, bi moglo u buduce ispasti da nasi vojnici i nasa vojska u NATO sastav nece dobrovoljno ici na tzv mirovne misije, nego vec na silu. Ako to mi ne rijesimo onda ce ostale clanice i sile to za nas rijesiti pod pritiskom.

Ovo na dobrovoljni teren ce nam gutati za dvije-tri godine ako udjemo u NATO sastav, ali ce im onda dosaditi, pa ce prica nastaviti za nas dalje, ali uz drugi put.

Kao sto je El-Re naveo (u obliku Busa-Rocena), su Ameriku briga pogibe vojnika iz drugih zemalja, samo da se njihov posa obavi.

Ja ne vidim nikakav razlog za ucestovanje CG i VCG u takozvane mirovne misije. Mi nijesmo poceli te ratove, niti imamo bilo koju vezu sa tim zemljama. Ako ti pojedinci (ili bolje receno teroristi) iz tih zemalja zele da divljaju dalje (autobombe, IED's itd) iz vjerskih ili mrznih razloga, onda neka to cine slobodno, ali bez nas.

Misije u Irak i Afganistan su nista drugo osim okupacije pocete iz laganih razloga.

Ja uopste ne shvatim kako ti mozes da uporedis pare sa zivotom? Covjekom?

Ti valjda jedva cekas da obavestavas naslednicima da im je dragi poginuo, i da su ga neprijatelji rado ubili, jer je nepotrebno otisao u boj u zemlji dje uopste nista nema da trazi, niti da se bori.

I to ima; http://www.nato-montenegro.cg.yu/

Turska je najveci saveznik NATO-a, tako da se NATO nikada nece protiviti Turskoj. Izlaz Turske iz NATO saveza, bi samo nanijelo NATO-u vise stete, a sa druge strane bi to Rusiju ispalo bas potrebno.

NATO se Turskoj nikada nece okrenuti (iz gore pomenutih razloga ali isto) jer je Turska kao jedina Evropska clanica NATO-a u stanje da ga do zadnjeg komada stisne.

U teritorijalne konflikte Grcke i Turske se NATO uopste nece mijesati, samo vec iz vojih razloga.

Kako ce ici na silu? Kao npr Francuska, sto nije bs puno ucestvovalo u NATO u zadnje vrijeme, pa tako ni CG. Ne mozes ti nikog da tjeras. VCG je profesionalna vojska odnosno ides tamo kao tvoje radno mjesto, a ne na pozivu da ti MORAS da budes u Vojsku. Tako da bi vojnici isli na svoju odogovrnost. Glupo mi govoris da ide tamo SAMO za pare. Pa ide za pare, njegova stvar. Ako pogine, znao je sta moze da mu se desi. Stvarno neke budalastine govorite, kao da su djeca od 3 godine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako ce ici na silu? Kao npr Francuska, sto nije bs puno ucestvovalo u NATO u zadnje vrijeme, pa tako ni CG. Ne mozes ti nikog da tjeras. VCG je profesionalna vojska odnosno ides tamo kao tvoje radno mjesto, a ne na pozivu da ti MORAS da budes u Vojsku. Tako da bi vojnici isli na svoju odogovrnost. Glupo mi govoris da ide tamo SAMO za pare. Pa ide za pare, njegova stvar. Ako pogine, znao je sta moze da mu se desi. Stvarno neke budalastine govorite, kao da su djeca od 3 godine.
    Ne lupetajte, molim vas posteno!

Alooo Francusku ne mozete porediti sa Crnom Gorom. Francuska je velika nuklearno-naoruzana sila, a Crna Gora je pored Francuske samo mrav. Francuzi imaju sto da se pitaju u NATO i ostalom dijelu svijeta dok Crna Gora nema.

Ja mislim da prvo trebamo gledati svoj obraz, i ostaviti nase ljude tamo i dje trebaju da su; kuci, ili na vojne vjezbe.

Ucestovati u takozvane mirovne misije NATO-a nas nece samo kostati i zivota nego i mnogo vise para. Vecina ovog naroda ovdje se protivi povecanjem godisnjeg vojnog budzeta Crne Gore. A na drugu stranu zele biti clan NATO-a. Boga mi se to tako ne igra, ulaz u NATO znaci u automatski i povecanje godisnjeg vojnog budzeta. Uvijek je tako bilo.

Ja uopste ne znam dje me vi nijesti razumjeli, ali vam preporucujem da moje postove ponovo procitate.

NATO ce nam samo za jedno 2/3 godine gutati zakon da ce samo dobrovoljci ici na misije, da nam na kraju sve vise i vise vojnika zatraze u svoj korist. Posto Crna Gora nece moci pokriti ovo zahtijevanje (toliko vojnika za svoju zemlju a toliko za strane misije) ce siljati slijedece vojnike pod silom. Pa bjese oni voljeli ili ne.

Armija BIX je na isti nacin nedavno poslala vojnike ka Irak.
    Last edited by KUB-M; 05-04-08 at 15:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Hehe, ne trebas da mi persiras , a to dali ce ili nece nam NATO uvesti zakon, to ne mozemo predvidjeti. Znam samo da u NATO nema "vecih" i "manjih". Tako da zakon isto vazi i za Francuze i za Crnogorce, bar bi trebalo tako da bude .

Page 11 of 20 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)