Originally Posted by
HAMLET
Pozdrav svima,
trazeci gde u Avgustu da posaljem oca i majku sa moja dva sina na more, naleteo sam na ovaj forum i sa zanimanjem sam procitao prethodne post-ove. Moram da primetim, na moje iznenadjenje, postojanje ne prikrivene netrpeljivosti izmedju vecine ucesnika i iz SRB i iz MNE, ali to samo govori o vaspitanju i zrelosti istih. Inace u CG sam letovao od 1991 do 2006 (sa izuzetkom Santorini`96, Rodos `02 i Taormina `03) i to u Ulcinju, Rafailovicina, Becicima, Budvi, Stolivu, Risnu i HN. Poslednji put sam bio u Budvi `06, apartman cena 70e/dan. Obozavam CG obalu i po mom misljenju nema lepse na mediteranu ali... Poslednje dve godine Turska-Antalija. Ove godine bili od 28.06. do 12.07. u hotelu Miracle-Antalija, ultra all inclusive po ceni od ~3300 eur za dve odrasle osobe i dva deteta. Mislim da trenutno po toj ceni ni u Grckoj ni u Italiji, a ni u Crnoj Gori ne mozete dobiti takav smestaj i takvu uslugu, pa preporucujem narocito za familije sa decom. Poslao bih i oca i majku sa decom u Tursku ali ne znaju ni jedan strani jezik, tako da ostaje jedino CG kao izbor. Sto se mene tice ja cu u CG samo kao i obicno na jedrenje sa drugarima (kraj Septembra i sredina Maja), a na letovanje kad uvedete taj "elitni" turizam. Ono sto mi smeta na CG primorju je:
-svaki put kad smo bili jedno ili oba deteta su zaradila neku infekciju (prljavo more i plaze)
-guzva kako na plazi tako i u saobracaju
-buka
-"paradajiz" turisti iz Srbije i vikend "paradajiz" turisti iz Crne Gore
-gradjevinska sezona u Junu, Julu, Avgustu i Septembru
Ono sto volim u CG:
-Obala i prirodne lepote u celoj CG
-Ljude, ljubazni i prijateljski (vecina)
-Kotor i Herceg Novi, Boku i restoran Stari Mlini
Sto se tice standarda u Srbiji prosecna plata je zvanicno ~400 eur, ali prosecan stanovnik Srbije nije isto sto i prosecni turista. Od 7 i kusur miliona stanovnika sada na letovanje ide 10-15%. Posto ste "paradajiz" iskljucili uredbom o unosu hrane oni ce u Grcku za neku sicu ili na Adu Ciganliju. Oni koji imaju nesto para Grcka ili Turska, a koji imaju puno gde hoce. Zena i ja solidno zaradjujemo i mozemo godisnje potrositi na putovanja do 8-9 hiljada eur bez kredita (letovanje 14 dana, letovanje za starce i decu 10, zimovanje 7 i dva puta negde po Evroi po 5 dana). Za ovo sto mi zelimo od odmora, hotelski smestaj u CG je preskup i izgleda da nismo dovoljno "elitni", mada moju porodicu po primanjima svrstavam u visi srednji sloj u Srbiji ili srednji sloj po Zapadno Evropskim standardima.
Plasim se, da ako razvoj elitnog turizma podrazumeva izgradnju hotelskih lanaca, ne dodje kao u Turskoj do toga da stanovnik Antalije moze da se okvasi u moru samo ako se makne 20-30 km od svog mesta na neku ne uredjenu plazu. Cini mi se da pre toga morate poraditi vise na ifrastrukturi, cistoci mora i obale, smanjenju buke i zaustavljanju izgradnje privatnog smestaja i kategorizaciji istog. Uvodjenje eko-takse i zabranu unosa hrane podrzavam, mada je "tajming" malo trapav. Inace ne menjajte se kao ljudi, jer vas volim zato sto ste takvi kakvi ste.
Bookmarks