Page 8 of 108 FirstFirst ... 4567891011121858 ... LastLast
Results 176 to 200 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Kralj_Nikola View Post
    Svi smo imali takve snove..
    To jeste. Ali ako neko *često* ima takve snove, onda sigurno ima problem.

Svi ružni snovi su "đavoljska rabota".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Što tačno znači DŽIN?
    Demon, to je najblize...dakle Sejtanov(Satanin) nizi sluga!
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Lično sam prisustvovao pomenutoj seansi na kojoj su takođe bili reporteri "Vijesti". Čak šta više snimao sam pomenuti događaj digitalnim foto aparatom. Za prvih pola sata koliko sam ja ostao tamo, šestoro ih je imalo simptome (3 muškarca i 3 žene). Veoma jake simptome imali su jedan muškarac i jedna mlada djevojka. Obzirom da i sam često provjeravam kod drugova i prijatelja da li imaju u sebi šejtana zaključio sam da ih ima svaki treći čovjek. Želite li da se istestirate? Jedan od načina da bi sami sebe istestirali je da posjetite http://lijecenje-kuranom.com i skinete AUDIO RUKJU koja ima oko 4.5MB i koja traje oko 30 minuta. Prije nego što je počnete slušati morate zatvoriti oči i od Boga zatražiti da vam bude od koristi. Ukoliko imate šejtana u sebi pojaviće se sledeći simptomi: trnjenje ruke, trnjenje noge, trzanje određenog dijela tijela, bol u nekom dijelu tijela, treperenje očiju, tegoba u prsima, otežano disanje, pojačana nervoza, nagla pospanost, bol u želucu, poigravanje stomaka, nagon na povraćanje, izrazito pojačan puls i sl.

Drugi način na koji se možete istestirati je da par puta izgovorite riječi koje ću vam navesti i da nakon toga progutate pljuvačku. Prilikom izgovaranja riječi koje ću navesti može se desiti da imate navedene simptome ili nakon toga. Dakle:

Bismilahi Rahmani Rahim. Elhamdulilahi rabil alemin, Erahmani Rahim, Maliki jevmidin. Ijake nahbudu ve ijake nestein, ihdine siratal mustekim, sirataledine en amte alejhim, gajril magdubi alejhim, valad dalin. (3 puta)

Kul huvalahu ehad Allahu samed, lem jelid ve lem juled, ve lem jekulehu kufuven ehad. (3 puta)

Kul euzu bi rabi nas, meliki nas, Ilahi nas, min šeril vesvasil hanas, eledi juvesfisu fi suduri nas, minel džineti ve nas. (3 puta)

Ono što bih napomenuo je da ne smijete čitati u sebi već je potrebno izgovarati normalnim glasom, kao kada sa nekim pričate.
    Ukoliko budete imali neki od navedenih simptoma za dalje informacije možete me pitati a ja ću vam ostaviti broj telefona pomenutog šeiha, inače mog prijatelja Ferida Orahovca.

Ukoliko imate ADSL možete i pokledati kako izgleda jedna video rukja na sledećim adresama:

SAMO ZA HRABRE:
    http://islamika.net/index.php?option...ectlink&id=120

Grupna video rukja:
    http://islamika.net/index.php?option...ectlink&id=122

Paraliziran prohodao, na Arapskom sa prevodom na engleskom :
    http://video.google.com/videoplay?do...islam+Exorcism

Maroco, borba protiv 3 dzinna, na arapskom, Rođena ga majka opsihrila :

Prvi dio:

drugi dio :

Prelazak dzinna na islam:
    http://video.google.com/videoplay?do...uslim+Exorcism

Tesko opsihren mladic, Maldivske otoke, Na maldivskom jeziku:
    http://video.google.com/videoplay?do...uslim+Exorcism
    Mabus,
    Da li su na arapskom tekstu dati *Shehadeti*, jer ne zelim da predjem u Islam izgovaranjem dva takva teksta?
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Islam je religija mira i to je definitivno.Kakvog rata?Ljudi ne pricajte gluposti!Dzihad jeste sveti rat,ali ne zaboravite da u Kuranu pise otprilike ovako:ubijaj te nevjernike na svakom koraku,gdje god ih sretnete,ALI IH NIKADA PRVI NE NAPADAJTE.Sto se tice slicnosti izmedju Biblije i Kurana,jesu slicni, a jedna osnovna i glavna razlika je sto po Kuranu Isus Hrist(Isau) NIJE ZAKOVAN NA KRST,vec se kaze:samo vam se pricinilo da je to bio Isa sin Merjemin(Isus sin Marijin).Sto se tice ovoga stucnjaka iznad mene da ga pitam jesu li veci teroristi Muslimani bombasi samoubice koji nikada nikoga i nigdje nisu prvi napali ili su veci teroristi Amerikanci koji zbog interesa ubijaju sirom svijeta?Kako bi se vi branili da ste na njihovom mjestu,sta bi uradili da su vam Americke bombe ubile brata,oca ,sestru ili majku?
    Ono sto je UZASNO je sto se cini u divnom i gostoljubivom Bagdadu, koji mi je pruzio PUNO GOSDTOPRIMSTVO i skoro tri godine mozda najljepse u zivotu....kad pomislim i vidim slike na TV -place mi se!

A ne brani one avetinje Mabus, AKO BOGA ZNAS!!! Pa oni svoj narod ubijaju, i jedni druge....pa na 1000 mrtvih i ranjenih je 1 Amerikanac....a i taj nacin borbe je KRETENSKI I SUPROTAN SVIM RELIGIJAMA KNJIGA!
    To su izmislili *tumaci* Islama...a u duhu Kuurana je da se Alahu ostavi borba, ako je TAKO UZASNA CIJENA KAKVA JESTE!
    Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Mabus,
    Da li su na arapskom tekstu dati *Shehadeti*, jer ne zelim da predjem u Islam izgovaranjem dva takva teksta?
    Pozdrav,
    Šehadeti nisu niđe u Quranu zapovijeđeni kao obavezni tj. da ih je potrebno izgovoriti da bi prešao u Islam.
    Prema tome ja smatram da je dovoljno da nečije srce prihvati da je Allah jedan Bog i da je Muhammed s.a.v.s. Božiji poslanik.
    To bi u tom slučaju moralo kao obavezno povući i ostale stvari kao što je način molitve kako je to Poslanik s.a.v.s. radio, uzimanje abdesta prije molitve kao obavezno i izgovaranje fatihe prilikom molitve jer se bez fatihe molitva ne prihvata. Molitva je stub Islama, tako da su stvari koje sam naveo osnovne da bi neko pristupio Islamu.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Šehadeti nisu niđe u Quranu zapovijeđeni kao obavezni tj. da ih je potrebno izgovoriti da bi prešao u Islam.
    Prema tome ja smatram da je dovoljno da nečije srce prihvati da je Allah jedan Bog i da je Muhammed s.a.v.s. Božiji poslanik.
    To bi u tom slučaju moralo kao obavezno povući i ostale stvari kao što je način molitve kako je to Poslanik s.a.v.s. radio, uzimanje abdesta prije molitve kao obavezno i izgovaranje fatihe prilikom molitve jer se bez fatihe molitva ne prihvata. Molitva je stub Islama, tako da su stvari koje sam naveo osnovne da bi neko pristupio Islamu.
    Zbilja postujem Islam, vidio sam u praksi da on RADI i proizvodi bolje ljude, vjerujem da je Muhamed Bozji poslanik, ali ja vjerujem u HRISTA SINA BOZJEG KAO VJESNIKA I TUMACA BOZJE VOLJE I PUTA, i zelim da tako ostane, jer taj put smatram najljepsim....zbog Hristove beskrajne DOBROTE koju niko nije tako forsirao( neka baci prvi kamen ko nema grijeha.//.ko ti trazi kosulju-daj mu i kaput....okreni i drugi obraz....zlo tuci samo jos vecim dobrom....dodjite kod mene svi koji ste umorni i optereceni i ja cu vas odmoriti...budite bezazleni kao djeca...itd,itd....JA TAKO!

Ali Islam je jednostavan, direktan, regulise svakodnevno ponasanje, VEOMA MILOSTIV ( pravilo o *zekedu*/milostinji i milosti ..i druga), prilicno tolerantan....(ostrade vecina nasih crkava i manastira, uprkos mngo godina pod Islamom, pa neka prica wto ko hoce!...I NE SAMO NASIH....tek su se u 20 vijeku ludi Talibani oducili u njihovoj zadrtosti da ruse kipove Bude...a tamo jeIslam 1200 godina ili cak i vise)...itd..ALI JE NAJVAZNIJE DA ISLAM *RADI* I ISPRAVLJA SVOJE VJERNIKE I DA SAM JA SVJEDOK!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Bio je jednom jedan Džin-paša, mislim da je bio hercegovački paša, stoloovao u Hercegovini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Islam se zivi kroz petodnevnu molitvu. Bez nje se mozda moze osjetiti miris Islama ali ne u njegov sladak ukus. Uticaj molitve na ljudsku dusu je neopisivo jak. Njome covjek lijeci sebe, podize koncentraciju i kristalise um. Molitva je permanentno cudo koje dusa moze da zivi svakodnevno. Neopisiva je razlika izmedju dana koji je ritmiran molitvom i onog koji je ritmiran strastima ili culnim zadovoljstvima. Ljudi koji su okusili cari molitve ce moci potvrditi teoriju da slast i ukus zivota pocinju tek kada se molitva proba i odrzi. Jedan islamski ucenjak je govorio da mi ne znamo sta znaci jesti i piti dok ne probamo postiti Ramazan. Govorio je da dusa koja nije okusila Ramazan ne zna sta znaci jesti ili piti, te da je duhovno needukovana po pitanju hrane. Slicno je i sa molitvom. Dusa koja je osjetila car molitve zivi jace i punije.

Perfketnog vjernika nema. Bog nas je stvorio gresne i da nismo gresni kaze u Kuranu, Bog bi nas zamjenio sa onima koji grijese. Put molitve nije lak, i na njemu ce dostina vjernika koji probaju taj put naici na trnje i prepreke. Da nam je sve lako i permanentno lijepo, rekao bi jedan moj drug bio bi ovo raj, ne zivot. Osoba koja je osjetila molitvu na svojoj dusi zna da ce joj dan gdje dusom zaroni u molitvu biti mnogo drugaciji od onog gdje mozda bude okupiran poslom, lijencarenjem ili pak nekim drugim dusevnim zadovoljstvima. Molitva je ta koja daje bazu zivotu. Bez nje zivot, meni barem, nema smisla. Mnogi koji su probali istu slast ce potvditi isto. Intelekt je tada kristalno cist, jacina i moci uma su neopisivo jaki. Sve postaje ljepse, jace i dublje u smislu. Ljepse se dusa smije, sladje jede, mirnije hoda i dise, sva culna zadovoljstva su jaca i bolja kada je molitva prisutna nego kada se zivi bez nje. Ona je tu za nas, kao prirucnik za zivot. Bog nam je prepisao molitvu zbog naseg dobra, ne zbog njega. Ne trebamo mi Njemu, ali je On nama veoma potreban. Molitva nam je dar od Boga, a tako velicanstven dar se ne odbija.

Nema tih dzina, ni iskusenja koje bilo koji sejh moze od covjeka ukloniti sam! Svaku bol ili patnju Bog veliki uklanja, i svako lijecenje je jedino moguce uz Boziju pomoc. 'La Hawla WaLa Kuwatta Illa billahil alijil aZim' su rijeci iz raja i znace da nema snage bez snage Bozije. Ponavljanje ovih rijeci utice veoma smirujuce na dusu i iste su jos jedna od mnogobrojnih Bozijih blagodati. Meditirajuci smisao ovih rijeci shvatamo da se ne moze ni jedan dah uzeti bez Bozije volje, ni korak napraviti a kamoli potrcati, te da je svaka snaga koju posjedujemo proizvod Bozije volje. To sto mi imamo izbor nad tom snagom je nesto drugo. Primarna snaga, kako tijela tako i duha dolazi od Boga. Pretenciozno bi bilo tvrditi drugacije. Ljudi koji se bave borbom dzinovima znaju da su se mnogi na tom polju opekli, izgubili svijest ili pak zivot i da je pretencioznost na tom polju prvi korak ka pocetku propasti. La Hawla WaLa Kuwatta Illa billahil alijil aZim.

Svi mi u sebi imamo misteriju koju treba da otkrijemo i upoznamo. Sejh je tu u da nas uputi ali posao mi sami moramo da odradimo. Svako u svoju dusu treba da kopa, sam, uz pomoc Boziju i pomoc sehja, da se spiritualno razvija, siri i zblizava Bogu. Ljudi od Boga su tu da nas usmjere i pokazu. Za kopanje unutar nas samih smo svi individualno zaduzeni. Molitva nam je na tom putu glavna ‘alatka’. Velika steta je ne zivjeti je i propustati blagodati koje ona nosi. Molitva je stit koji cuva vjernika od svakojakih negativnih djelovanja, bila ona od ljudi, dzina ili raznoraznih iskusenja. Nema te negativne stvari koja se moze desiti vjerniku koji praktikuje Islam i molitvu a da nije Bozija volja. A kad se desi nesto negativno, a desava se, i dobro je sto je tako, desi se kao test duse kojoj se u tome da zadatak da se sa tom teskocom izbori i savlada je. Iskusenja su neohodan put vjernika.

Molitva je cudo dragi moji, ne zaboravimo je kako i oni gore ne bi zaboravili nas.

Za svijetlost Boziju se vrijedi boriti zato neka vam je sretno ‘rudari’ Boziji! Neka nam Bog svima pomogne i olaksa ‘rudnicke’ dane.

Neka je mir sa vama. Selam Alejkum

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Old Bone, ukoliko procitas prvih pet ajeta sure 72 (El-Ginn), vidjeces da Islam ne dozvoljava da se Isus naziva Bozijim sinom. Otprilike se kaze: A On sebi nije uzeo ni druge (Marija) ni djeteta (Isusa). Isa a.s. se u Qur'anu spominje kao Boziji poslanik, kao sto su to bili Avram, Mojsije, Solomon itd. Nije grijeh to sto ti izdvajas Isusa kao sebi simpaticnijeg od drugih poslanika. I medju samim muslimanima ima onih kojima je drazi Ibrahim a.s. ili Musa a.s. od Muhammeda s.a.v.s. Medjutim ono sto nas cini muslimanima je to sto smatramo da je Quran zadnja Bozija ne promijenjena objava. U Qur'anu se Isa a.s. spominje na najljepsi nacin. Meni je npr. najdrazi Sulejman a.s. tj. vas kralj Solomun. Hocu da kazem da to sto ti smatras Isa a.s. odabranijeg od ostalih nije prepreka prema Islamu. Ima jedan ajet u Quranu u kojemu se odprilike kaze: Onoga koga Allah hoce da uputi on SRCE njegovo prema Islamu prostranim ucini - subhanalah.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Lightbulb

Po krščanskoj i islamskoj demonologiji ko bi trebao predstavljati više sluge ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prijatelju Old Bone, ne zelim da ulazim u Tvoj odabir u vezi Islama, ali ti moram naglasiti da je Hriscansko ucenje i Muhamedovo- razlicito u osnovi.Iako obje religije propovjedaju milosrdje,ljubav,postenje, Islam nema ono osnovno-Isusa Hrista kao Spasitelja i Gospoda.

Evo razmisli, pa mi reci:

Biblija: Isus Hristos je Sin Bozji,Bog,Spasitelj, koji je raspet i nakon 3 dana je uskrsnuo!
    Kur´an: Isus Hristos nije Sin Bozji vec posalnik kao i svi ostali,niti je Bog, niti je spasitelj ni Gospod, nije raspet, nije uskrsnuo!

Uocavas li krucijalnu razliku?!

Sve najbolje!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pošto vidim da ima miješanja jabuka i pomorandži evo engleske stranice o pojmu džinn:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Genie

Iblis (AKKA Lucifer, satana) *je* džin. Šejtani su džini koji su nevjernici. Ima džina vjernika (muslimana).

Evo još nekih linkova:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shaitan
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ifrit
    http://en.wikipedia.org/wiki/Marid
    Ako nekoga interesuje ova problematika, mogao bi, za početak, da prevede neke od navedenih članaka i stavi ih na neku od južnoslovenskih wikipedia. A poslije da fino ovdje postavi linkove.
    Last edited by edin1; 23-11-07 at 18:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by shalom7 View Post
    Biblija: Isus Hristos je Sin Bozji,Bog,Spasitelj, koji je raspet i nakon 3 dana je uskrsnuo!
    Kur´an: Isus Hristos nije Sin Bozji vec posalnik kao i svi ostali,niti je Bog, niti je spasitelj ni Gospod, nije raspet, nije uskrsnuo!

eee ja! :bart: Shvatio sam, to bitno mijenja stvar. Sad shvatam kako je jedna vjera jako pametna, a ova druga namrtvo glupa! :lolblue::lolblue::lolblue:
    Pa da! Kako to nisam do sad shvatio? A ja zivio u uvjerenju da su obije religije jedna obicna smijurija.
    Egil said he would risk coming to the Thing all the same:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by shalom7 View Post
    Prijatelju Old Bone, ne zelim da ulazim u Tvoj odabir u vezi Islama, ali ti moram naglasiti da je Hriscansko ucenje i Muhamedovo- razlicito u osnovi.Iako obje religije propovjedaju milosrdje,ljubav,postenje, Islam nema ono osnovno-Isusa Hrista kao Spasitelja i Gospoda.

Evo razmisli, pa mi reci:

Sve najbolje!
    Naravno da je i po Quranu spasitelj. U jevanđeljima se ne može naći Božiji govor tj. kako bi vi to rekli od Boga oca, već se isključivo prenose upute Isusa svojim učenicima i ljudima njegovog vremena. Međutim u Quranu Bog govori, Bog prepričava događaje koji se tiču Isa a.s.
    Kao što rekoh Isa a.s. u Quranu se pominje u prelijepom kontekstu, čak do te mjere da srca vjernika pogađa. Pročitajmo neke citate iz Qurana koji se tiču Isa a.s.:
    171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega;
    zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: “Trojica su!” Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.
    172. Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti:
    173. vjernike koji su dobra djela činili On će prema zasluzi nagraditi i još će im, iz obilja Svoga, više dati; a one koji su zazirali i oholili se – na nesnosne muke će staviti i oni neće naći sebi, mimo Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.

Sura 2---135. Oni govore: “Budite Jevreji, onosno kršćani, i bićete na pravom putu!” Ti reci: “Ne, mi smo vjere Ibrahimove, koji je ispravno vjerovao; on nije nikoga Allahu ravnim smatrao.”
    136. Recite: “Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato
    vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo.”
    137. Pa, ako budu vjerovali u ono u što vi vjerujete, na pravom su putu; a ako glave okrenu, oni su onda samo inadžije, i Allah će te sigurno od njih zaštititi, jer On sve čuje i sve zna.

45. A kada meleki rekoše: “O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;
    46. on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit”,-
    47. ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?” – “Eto tako”, - reče -, “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude.”
    48. I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu,
    49. i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: “Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;
    50. i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaza od Gospodara vašeg, - zato se Allaha bojte i mene slušajte -,
    51. Allah je diosta i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!”
    52. A kada se Isa uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: “Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?” – “Mi”, - rekoše učenici, - “mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi poslušni Njemu.
    53. Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi Poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike!”
    54. I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.
    55. I kada Allah reče: “O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:
    56. one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na onom svijetu i niko im neće moći pomoći.”...
    57. A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. – Allah ne voli nasilnike.
    58. Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Kur’an mudri.
    59. Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: “Budi!” – i on bi.
    60. Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj!
    61. A onima koji se s tobom budu o njemu raspravljali, pošto si već pravu istinu saznao, ti reci: “Hodite, pozvaćemo sinove naše i sinove vaše, i žene naše i žene vaše, a doći ćemo i mi, pa ćemo se usrdno pomoliti i Allahovo prokletstvo na one koji neistinu govore prizvati!”

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što se tiče džinna izdvojio sam jedan interesantan članak sa internet stranice NUM u kojemu se kaže:
    1. Džinni su hakika/stvarna pojava, i nisu hurafa/izmišljotina.
    2. Džinni su stvoreni radi 'ibadeta/robovanja Allahu dž.š..
    3. Džinni su stvoreni od vatre.
    4. Džinni su nazvani ovim imenom zbog toga što je kod njih osnova skrivenost i prikrivanje.
    5. Džinna ima nekoliko vrsta; neki od njih lete, neki od njih se pretvaraju u zmije, neki se kreću ogromnom brzinom.

6. Svaki čovjek ima po jednog džinna uz sebe koji se ne odvaja od njega tokom cijelog života.
    7. Džinni umiru.
    8. Džinni jedu i piju, samo što se džinn nevjernik hrani od onoga nad čim nije spomenuto Allahovo ime, a isto tako se hrani i sa onim koji jede lijevom rukom.
    9. Džinni se mogu pretvarati u razne oblike – pretvaraju se u ljude, u paščad, u stoku itd..
    10. Riječ džinn se odnosi na sve vrste džinna, dok se riječ šejtan odnosi samo na džinne-nevjernike.

11. Najveća fitna koju voli izazvati i proizvesti šejtan jeste razdvojiti između dvoje, a pogotovo između muža i žene.
    12. Džinni su obveznici/mukellefun isto kao i ljudi, i ima ih džinna-muslimana i džinna-nevjernika.
    13. Muhammed s.a.w.s., je i Allahov poslanik njima.
    14. Džinnima se tkđ. bilježe djela, pa će za dobra djela biti nagrađeni, dok će za loša djela biti kažnjeni.
    15. Ko se pokaje od džinna uživaće u Allahovu dž.š., magfiretu i oprostu.

16. Džinni će biti proživljeni na Sudnjemu danu, isto kao i ljudi.
    17. Džinni-nevjernici će biti kažnjeni džehennemom.
    18. Džinni su stvoreni od vatre, ali oni sada nisu u vatrenom obliku.
    19. Džinni-vjernici će ući u džennet – po jačem mišljenju.

20. Džinna ima muških i ženskih.
    21. Džinni se međusobno žene i plode.
    22. Džinni su obično aktivni noću.
    23. Šejtani ne mogu otvoriti vrata, niti mogu otkriti nešto ako je nad svim tim spomenuto Allahovo ime.
    24. Džinni imaju moć nošenja teških stvari, i njihovog prenosa s mjesta na mjesto.
    25. Džinni imaju moć brzog kretanja.
    26. Šejtan se smije – osobi koja zijeva.
    27. Šejtan plače - onda kada čovjek učini sedžde-i-tilavet.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pozdrav Mabus!

Stoji da Kur´an lijepo i prelijepo govori o Isusu.Ali, samo kao o poslaniku, Allahovom robu.Za prve Hriscane, Isus Hristos je bio Gospod,Sin Bozji,Spasitelj gresnika.
    PA nisu apostoli dali svoje zivote za nekog poslanika,vec za Vaskrslog Gospoda...?!
    Drugo,Kur´an daje i neke istinite informacije o Isusu.Npr. da ga je zacela Marija, iako nije imala polni odnos sa muskarcem. Nazalost, tu su se potkrale i neke istorijski netacne informacije- npr. da Isus nije raspet na krstu.

Mabus, ja ne kazem da u Islamu nema lijepih i istinitih stvari.Nemoj pogresno da me shvatis. Ali, nas kolega koji ej zainteresovan da primi Islam mora biti svjestan da je Isus Kriscanstva i Biblije, razlicit od Isusa Islama i Kur´ana.

Sve najbolje!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

zbog Hristove beskrajne DOBROTE koju niko nije tako forsirao( neka baci prvi kamen ko nema grijeha.//.ko ti trazi kosulju-daj mu i kaput....okreni i drugi obraz....zlo tuci samo jos vecim dobrom....dodjite kod mene svi koji ste umorni i optereceni i ja cu vas odmoriti...budite bezazleni kao djeca...itd,itd....JA TAKO!
    To je to, ali nije lako tako raditi i hljeba stalno nadavati onome ko tebe tuce samo kamenjem...

Nije lako bilo Isusu ni hriscanima, laksi je put Islama koji se jos drzi onoga "oko za oko i zub za zub"..

Pravo hriscanstvo je samo za izuzetno jake duhom i srcem...
    Last edited by odli; 24-11-07 at 02:40.
    Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vidjeces da Islam ne dozvoljava da se Isus naziva Bozijim sinom.
    A naziva li Islam ikoga Bozjim sinom ili djetetom?

Jer, Biblija govori da svi treba da budemo Bozja djeca..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by odli View Post
    ...laksi je put Islama koji se jos drzi onoga "oko za oko i zub za zub"..
    Molim te da ne širiš dezinformacije glede islama. Evo šta u Kur'anu stoji:
    Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici. (Qur'an 5:45), (Sura Al-Ma'ide)
    Opraštati svakome sve po svaku cijenu je van pameti, i ja sam siguran da hrišćanstvo tome ne uči.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dobro da ova tema nije skrenula u off topic : "kršćanstvo vs Islam ", kao što je nebrojeno puta svaki topic ovog pdf-a skretao.

Dakle sve pohvale.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by odli View Post
    A naziva li Islam ikoga Bozjim sinom ili djetetom?

Jer, Biblija govori da svi treba da budemo Bozja djeca..
    Čitaš li ti uopšte tuđe postove?

Umjesto "Božiji sin" u islamu se koristi termin Božiji rob, miljenik, odabranik i sl., da bi se jasno dalo do znanja da Bog nema ni užu ni dalju rodbinu (tj. Bog nije rodio i rođen nije). Mislim da većina hrišćana nije shvatila preneseno značenje sintagme "Božiji sin".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by edin1 View Post
    Čitaš li ti uopšte tuđe postove?

Umjesto "Božiji sin" u islamu se koristi termin Božiji rob, miljenik, odabranik i sl., da bi se jasno dalo do znanja da Bog nema ni užu ni dalju rodbinu (tj. Bog nije rodio i rođen nije). Mislim da većina hrišćana nije shvatila preneseno značenje sintagme "Božiji sin".
    Mislim da nisi razmislio do kraja.

Hriscani takodje ne tvrde da je Bog rodjen, nego da je rodio, tj. stvorio..
    Dakle, ako je on stvorio/rodio, onda je roditelj, vrlo logicno, a mi kao njegova stvorenja smo njegova djeca...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by edin1 View Post
    Molim te da ne širiš dezinformacije glede islama. Evo šta u Kur'anu stoji:

Opraštati svakome sve po svaku cijenu je van pameti, i ja sam siguran da hrišćanstvo tome ne uči.
    Vjeruj da je danasnja psihologija dokazala da je oprastati vrlo pametno, jer to kao prvo koristi tebi i vise nego tome kome oprastas..

(kad se oprastanjem oslobodis negativnih osecanja koja su, inace, i uzrok psihosomatskih bolesti..)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tačno je to Odli, međutim Edin nije rekao da je opraštanje glupo. On je rekao da ne treba opraštati SVAKOME PO SVAKU CIJENU, što bi značilo da on priča o jednim a ti o drugim stvarima.
    Ili npr. da li bi ti uzvratila šamar nekoj djevojci koja bi te iz čista mira počela udarati na ulici, ili bi joj okrećala drugi obraz?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ovako, treba mi pomoc. Pitanje nije vezano s temom, ali mi odgovor treba za sjutra hitno! Ne mogu nigdje da pronadjem odgovor i evo po internetu sam evo vec 2 dana... Zasto je zelena boja simbol islama? Please, HITAN odgovor.

Page 8 of 108 FirstFirst ... 4567891011121858 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks