znate li ko sto u vezi ovoga
osim aviona....kako sam nacuo pravio se i novi tenk "vihor"
............evo kako se glupo ginulo.........a znam.....100% sigurno....da je sin od ovog pilota poslje par godina preko interneta stupio u kntakt sa holandsikm pilotem koji mu je oborio oca.
imaju li ovo srbi ili je ovo neka zejebancija
znate li ko sto u vezi ovoga
osim aviona....kako sam nacuo pravio se i novi tenk "vihor"
Imate li koje dokaze? Infmaciju izvore i tako dalje jer od ovoga nikada nisam cuo. Ovo je samo propaganda. Amerikanci su trigger happy i nikad nekoga ne bi pustili na slobodu koji im se opet naoruzan do zuba moze vratiti...
Nego sto nego slavlje??? Pa da li su morali plakati???
Ja neznam sta ovuda glupo mastas, ali pravlje na slavje je vise nego logicno bilo. Amerikanci vec godinama sire propagandu o kako su njihove F-117 nevidljivi vrhunska technologija i dalje.
To su sve najvece zajebancije se moglo vidjeti, jer da bi malo dalje gledao nego sto sada radis bi mogao pronaci da je PVO SRJ upotrebljavala stare modifikovane Cehoslovacke radare iz 50-ih komunisticnih godina da locira F-117 i da ga gadje...
Sprdaj se ti dalje ne boj se niko ti nista nece braniti, ali da je u tom ratu ko o tvoje familije stradao se ne bi oliko radovan cuo.
No dobro igraj ti dalje Americke igrice na konzole, pune pre-programiranih Americkih pobjeda, bice ti lakse...
Mogu ti vec reci da sam 100% siguran da si ti 100% ne siguran u ovu pricu(lol).
Holandjani su samo jedan MiG-29 pogodili a to je bio avion koji je valjda ili Dragan Illic upravljao ili Milorad Milutinovic, avion Milenka Pavlovica nista sa tim nema, on je stradao povise Valjeva, gde su taj dan vjerovatno Ameri operisali.
Last edited by MNT; 20-02-08 at 14:34.
nema sto ja da budem siguran ili nesiguran.........to je dokumentarac....ja sam ga samo postavio da se pogleda.
Sto se tice ovoga pilota koji je "pusten"........da ga pusti da odleti.....ne mogu da vjerujem u to....jer ce, ako ne isti taj "nas" pilot, onda neki drugi da sjedne u njega i da pokusa da obori NATO avion..........jedina varijanta da ga pusti je da mu kaze.....vazi, iskoci iz njega pa se prizemlji padobranom.
Ciji sin je nasao holandskog pilota koji mu je oborio oca ne znam tacno....ali znam da je to 100% sigutno.....uspio je da ga nadje upravo ovako preko foruma......tu "pricu" sam dobro zapamtio, davno sam nedje gledao na TV
Last edited by finder; 20-02-08 at 17:56.
21 Feb 2008. 09:21
Vojska dobra s puškama, ali ne i sa engleskim
Crnogorska Vojska je u dostizanju NATO standarda najdalje otišla u obuci i spremnosti njenih pripadnika, ali i tempu usvajanja novih procedura, dok je nizak nivo znanja engleskog jezika i dalje najveći problem, ocijenio je novoimenovani v.d. načelnika Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samadžić.
On je za Vijesti kazao da će od 254 lokacije koje trenutno koristi Ministarstvo odbrane, za dalje funkcionisanje Vojske biti dovoljne svega 30.
Samardžić je najavio da je u toku izrada nove organizacije Ministarstva odbrane i VCG, da će najveće izmjene pretrpjeti Kopnena vojska, dok će Vazduhoplovstvo i Mornarica ostati u dosadašnjim okvirima. On je rekao da je Vlada dala zeleno svijetlo da da novi model ima do 2.400 pripadnika, ali da će unutrašnja struktura pretrpjeti značajnije izmjene, te da će biti smanjen komandni kadar, u korist većeg broja profesionalnih vojnika.
Na pitanje kakva je generalna ocjena postignutih standarda Vojske u odnosu na one koju očekuje NATO, Samardžić je kazao "ima još dosta toga da se uradi".
‘’U ovom trenutku ne možemo govoriti o spremnosti vojske za ulazak u NATO, ali možemo govoriti o tome da je tempo napredovanja naših oficira i podoficira daleko brži nego što se očekuje. Osim toga, i sve više međunarodnih aktivnosti doprinosi da se brže stvaraju oficiri potrebni za NATO’’, kazao je admiral Samardžić.
On je rekao da se zato moraju što prije mladi ljudi "stavljati u vatru".
On je rekao da ima dosta mladih oficira koji dobro znaju jezik, ali da je težište da se taj broj proširi na podoficire i vojnike po ugovoru. Samardžić je kazao da je ove sedmice počeo masovni kurs engleskog jezika u saradnji sa Institutom za strane jezike, za više od 300 pripadnika VCG u svim kasarnama.
‘’Oni moraju shvatiti da učenje engleskog jezika nije dobrovoljnost, nego dnevno zaduženje kao i vatrena obuka ili fizičko vaspitanje’’, kazao je on.
Na konstataciju da Ministarstvo odbrane i Generalštab imaju 325 zaposlenih, te da je to više nego profesionalnih vojnika, Samardžić je kazao da je osnovni cilj nove organizacije da se napravi "efikasniji i racionalniji sistem" i da se smanji broj "upravnih organa, odnosno ljudi u komandama na račun povećavanja operativnosti jedinica".
On je kazao da će crnogorska Vlada na sjutrašnoj sjednici razmatrati Nacrt zakona o mirovnim misijama, kojim je definisan način angažovanja pripadnika Vojske, civilne zaštite i policije, ali i zaposlenih u organima državne uprave.
Tim dokumentom je predviđeno da će se jedinice VCG za učešće u mirovnim misijama popunjavati na dobrovoljnoj osnovi, odnosno nakon prethodne pojedinačne izjave zainteresovanih o učešću u međunarodnim snagama.
‘’Najbitnije je da pripadnici Crne Gore koji budu učestvovali u bilo kojoj misiji budu pokriveni osiguranjem. Plaćanje naših pripadnike neće se razlikovati od zemalja regiona. Primjera radi, pored redovne plate, nadoknade zavisno od zemlje i težine misije se kreću od 70 do 100 eura dnevno’’, kazao je Samaržić.
prenosim post clana zixo sa air serbia
Gubici aviona MiG-29B/UB RV i PVO VJ u Agresiji NATO-a na SRJ 1999. godine
1. 18103 uništen na zemlji 27.IV. u okolini Beograda
2. 18104 uništen na zemlji 11.V. u Nišu (bio sleteo oštećen od F-16AM 24.III.)
3. 18106 24.III. poleteo sa aerodroma Ponikve oko 20:45, prvo oštećen od NATO lovaca a zatim pokušavajući da sleti na aerodrom Niš biva oboren oko 21:12 od strane PVO iznad Ribarske Banje, pilot Major Predrag Milutinović se katapultirao (inače avionu se pokvario radar, dok je električni generator otkazivao)
4. 18107 uništen na zemlji 26.III. u okolini Beograda
5. 18109 4.IV. poleteo oko podneva sa Batajnice, oboren od strane F-16CJ USAF ali dok je padao pogođen i Strelom-2M/A od strane PVO, pilot Potpukovnik Milenko Pavlović poginuo (inače avionu se pokvario INS i električni generator)
6. 18110 26.III. se srušio prilikom sletanja na Ponikve jer je pilot Major Slobodan Tešanović promašio pistu u SMU ali se katapultirao.
7. 18111 24.III. poleteo sa Batajnice oko 20:37 sa pilotom Majorom Nebojšom Nikolićem za komandama. Oboren iznad Knićana oko 20:47 od strane F-16AM RV Holandije. Pilot je iskočio. (inače avionu se pokvario radar i SUV)
8. 18112 24.III poleteo sa aerodroma Niš oko 19:50. Oboren oko 20:20 iznad Suve Reke od strane F-15C USAF-a. Pilot Major Iljo Arizanov se katapultirao. (avionu se pokvario radio kao i signalizator radarskog ozračenja)
9. 18113 26.III. poleteo sa Batajnice oko 17:00 oboren od strane F-15C USAF oko 17:10 iznad Zapadne Srbije. Pilot Kapetan I Klase Zoran Radosavljević poginuo.
10. 18114 poleteo i oboren isto kao i kada 18113. Za komandama je bio Major Slobodan Perić koji se katapultirao. (inače avionu se pokvario radar)
11. 18302 (MiG-29UB) uništen na zemlji 27.IV. u okolini Beograda
Svi avioni pogođeni IN+ARS raketama AIM-120A AMRAAM.
Podaci o kvarovima na elektronici migova u bojevim misijama su porazavajuci.
Jos tada su 29--tke vapile za remontom, a evo tek sada u RV Srbije stizu prvi remontovani migovi.
"Владај нашим грчем, крвава Русијо
царуј душом нашом, Велика Будућа"
Licno mislim da ne bi trebalo mnogo ulagat u CG vojsku a te pare preusmjeravat u turizam industriju i druge grane privrede..Mozda taman ta profesionalna vojska os 2000 da bi stitili granice i formirati mozda 1 specijalni odred
Jer mislim da CG ne prijeti nikakva opasnost u narednih 10 godina...
Eto to je moje skromno misljenje...![]()
http://www.acig.org/artman/publish/article_380.shtml
evo......to sto je taj sa "air srbija" ispisao....valjda je odavde uzeo informacija ( sajt je na engleskom )....sa slikama aviona
acig je prilicno nepouzdan, nesto kao wikipedia.
ATAMAN
Migovima je vreme za remont bio 96 godina.
15 MIG 29 su isporuceni SFRJ bez kompletne opreme 1987, a imam i informaciju da je do 1990 trebalo biti isporučeno 200 ovih avion a koji bi zamjenili MIG 21.(svi ovi avioni su bili unapred plaćeni).
ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE
Informacije su ti naravno netacne
16 aviona je isporuceno u toku 1987 i 1988 godine i to 14 jednoseda brojevi 18101-18114 i 2 dvosjeda brojevi 18301 i 18302.
Na sta mislis da nisu imali kompletnu opremu. Naravno da su je imali, doduse u pitanju su bili izvozne 29ke dakle dosta losije od onih koje je tada imao SSSR ali bile su kompletne.
O cifri od 200 komada... pa sta da ti kazem nego da vise ne vjerujes tom izvoru vec malo vise svojoj logici. Kao prvo nema sanse da su ih mogli proizvesti toliko samo za nas u toku 2 godine, Osim toga SFRJ nije ni u snu imala dovoljno para da ih kupi a i da smo imali SSSR nam ih ne bi isporucio. Ni mnogooo bogatije drzave od SFRJ nikada nisu kupile toliko 29 (osim SSSR sa kojim se bas i ne mozemo porediti)
Tacno je da je bilo u toku pregovaranje za jos 16 Mig 29 kao i za nabavku novih PVO sredstava i helikoptera.Bilo je govorkanja da smo im nesto unapred i platili, cak i da jesmo sve je to leglo na cuveni klirinski racun koji je ne tako davno podeljen i sve je regulisano.
Unapred placeno 200 mig 29????? pa samo cisti avioni bez dodatne opreme rezervnih djelova, oruzja municije itd itd bi dosli oko 3,5-4 Milijardi dolara. Imas li ti ikakvu predstavu o budjetu JNA tih godina. Tu vise nema tajni JNA se davno raspala i sve tajne su davno otkrivene, ali eto jos uvjek ima dovoljno najblaye receno gluposti.
Sa kojih aerodroma bi letjeli??? Plan je bio da druga eskadrila 29 ide na Bihac ali prije toga je trebalo resiti velike tehnicke probleme oko njihog koriscenja sa tog aerodroma.
Last edited by tamar; 24-02-08 at 12:34. Reason: dopuna
Osim toga JNA nikada nije imala ni bliyu 200 migova 21
Sve analize o ulozi NATO alijanse potvrdile su da je za pripremanja svakog kandidata za NATO najbitnije slabljenje vojske zemlje kandidatkinje
Uništite vojsku, pa možete u NATO
Situacija u Crnoj Gori može poslužiti kao pravi primer urušavanja odbrambene moći. Prema najnovijim predlozima Ministarstva odbrane, Crna Gora bi imala 2.400 vojnika, odnosno 410 oficira, 898 podoficira, 782 vojnika po ugovoru i 310 civila
Piše: Budimir Milutinović
Sve analize o ulozi NATO alijanse potvrdile su da je jedan od najbitnijih rezultata pripremanja svakog kandidata za NATO koji automatski "olakšava dijalog sa alijansom", uključujući aktivnosti u okviru Partnerstva za mir, slabljenje Vojske koja na kraju nije u stanju da brani i odbrani svoju teritoriju. Jedan od jasnih primera za ovu tezu možemo naći u nekoliko država, a prvo bismo se osvrnuli na Bugarsku, čija je odbrambena strategija potpuno podređena strategiji NATO.
Bugarska je ukinula Komandu operativnih snaga, Komandu za specijalne operacije, Istočnu i Zapadnu komandu kopnenih snaga, Taktičku avijacijsku komandu, Komandu vazdušne odbrane, umanjila je broj pripadnika oružanih snaga, iako je želela da ga sačuva na nivou 45.000 vojnika. Sve u svemu, svoju državnu teritoriju Bugari planiraju i jedino mogu, da brane samo sa istočne strane.
Turska kao "večiti" osvajač bugarskih teritorija mogla bi to da učini bez problema, kao i mnogo puta ranije. Osim toga Bugarska često kupuje vojnu tehniku i opremu od već preporučenih proizvođača, što je obaveza na koju se obavezala posle ulaska u NATO. Ovakva pozicija pojačava bugarsku zavisnost od vodeće članice bloka - SAD.
Upoređujući Bugarsku i Srbiju koje imaju približno isti broj stanovnika i isti vojni budžet ali Srbija i pored zabrinjavajućeg stanja u oružanim snagama i okruženju ima dvostruko manje vojnika od Bugarske. Situacija u Crnoj Gori može poslužiti kao pravi primer urušavanja svoje odbrambene moći.
NATO - POGORŠAVA ODNOSE
-Čak je i njegova ekselencija ruski ambasador Aleksejev u nedavnom intervjuu za TV Beograd rekao da ulazak Srbije u NATO ne bi poboljšao odnose dveju zemalja. To je potpuno izvesno jer bi na taj način Ruse doveli u ne baš prijatnu situaciju. Sa jedne strane, od njih očekujemo veto i podršku kada je reč o rešavanju Kosmetskog problema, dok, sa druge strane, tražimo da uđemo u NATO. Te dve stvari ne idu jedna sa drugom i očigledno je da bi nam Rusi otkazali podršku - upozorava vojni analitičar Miroslav Lazanski.
Prema najnovijim predlozima Ministarstva odbrane Crna Gora bi imala 2.400 vojnika, odnosno 410 oficira, 898 podoficira, 782 vojnika po ugovoru i 310 civila. Na osnovu ovih podataka vojni stručnjaci ocenjuju da se radi o veoma maloj oružanoj formaciji, pa na ovaj način Crna Gora svoju i bezbednost svojih građana stavlja u ruke drugim subjektima, koji se, nažalost, nalaze van granica najmlađe evropske države.
Međutim, na osnovu makedonskog iskustva jer je i ova novoformirana država svoju sudbinu prepustila NATO i SAD i po svoj prilici da će se njena sudbina određivati baš u okrilju NATO, koji se na Balkanu oslanja na albanski faktor, tako da sve zemlje koje su svoju sudbinu vezale za spoljne faktore nemaju sigurnu budućnost.
Na drugoj strani NATO traži od novoprimljenih članica i onih koje očekuju prijem da svoje najbolje vojne sastave raznih rodova pošalju u međunarodne mirovne operacije. Tako je Hrvatska radi pristupanja u NATO koje se očekuje uskoro, pristala na slanje novih 5600 vojnika u mirovne operacije. Srbija bi u ako želi da bude u istoj situaciji sa Hrvatskom trebalo da ustupi NATO više od 13.000 vojnika.
Međutim, ni u Hrvatskoj, ali ni u Srbiji ovakav broj vojnika neće lako biti poslat u Avganistan, Irak ili na neko drugo vruće mesto. Ovakvi transferi vojnika već izazivaju primetna negodovanja nacionalno demokratskih snaga, dok su liberalno demokratske opcije mnogo raspoloženije za ispunjenje svih uslova koje postavljaju NATO i SAD.
Pod znakom pitanja je često saradnja sa NATO i zbog moralnih razloga. Na prvom mestu ustručavanja od otvorene i bezrezervne saradnje i podrške su bombarderske akcije NATO alijanse u Bosni i u SR Jugoslaviji. Tu je i problem koji izaziva zahtev da zemlje članice PZM potpišu sporazum o neizručivanju američkih državljana optuženih za genocid, ratne i zločine protiv čovečnosti Međunarodnom krivičnom sudu, što je u slučaju Crne Gore bio uslov za američku vojnu pomoć.
Tu je i sporazum SOFA o statusu snaga, koji u slučaju Crne Gore daje pravo američkim vojnicima da borave u Crnoj Gori na teret crnogorske države. Zbog ovakvih sporazuma Balkan je za Amerikance postao pravi zemaljski raj, u kom mogu da rade šta im padne na pamet i da zbog toga ne odgovaraju nikom.
Budimir Milutinović
Jakog li naliv pera heh
niko mi jos nista ne izpisa o tome kakve su moranrice slovenije i albanije i dje smo mi u odnosu na njih........slovenci su mi posebno interesantni sobzirom da imaju svega par kilometara obale,
Cuo sam da su planovi bili da jedan ulaz Zeljave prerade za ona dva vertikalca na MiG-29. Inace, trebala se jos po koja eskadrila dvadesetdevetka za u Bihacu nabaviti, sto se naravno nije dogodilo.
Ovdje mozete da preduzmete mjesecni caopis nase vojske i ministarstva odbrane:
BR 1: http://www.gom.cg.yu/files/1206620537.pdf
BR 2: http://www.gom.cg.yu/files/1206620684.pdf
(Potreban je Adobe Reader za otvaranje caopisa).
CG usla u ID sa NATO.
[quote=KUB-M;904967]
Ako si procitao moj post do kraja vidio si da sam naveo da su postojali kontakti oko jos 1 eskadrile MIG 29 ali naravno nema govora o nabavci 200 komada a koji su navodno i placeni. A na tu "informaciju" se odnosio komentar koji si citirao.
Shto se VOJSKA&OFICIJERI,
ne angazuju na ovu akciju NEKA BUDE CHISTO,
da povrate ugled u NAROD,
i krenu ispred naroda,
da se bore za EKOLOSHKU DRZAVU, i fataju leptire kad procvetaju BRSKVE I KAJSIJE, umjeshto shto PLANTAZE prskaju i truju narod i pchele.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
OK onda sam te pogresno razumio.
Inace MIG 29 nije trebalo da bude osnovni lovac to je jos jedan razlog zbog cega se nikada nije planirala neka veca nabavka tih aviona. On je samo trebao da popuni vreme do izlaska naseg domaceg lovackog aviona na kome se tada dosta radilo i odmaklo.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks