Ajmo svi na pice.
300 stranica!
RICARDO TORMO: ALONSO ISPRED HULKENBERGA
Na prvom danu ovotjednih testiranja u Španjolskoj, dvije su momčadi testirale svoje nove bolide.
U kokpitu jutros predstavljenog Renaulta R28 bio je dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso. Španjolac je testirajući sustave bolida odvezao 39 krugova i postavio najbrže vrijeme od 1 minute i 13.027 sekundi.
S druge strane, Williamsov test vozač, Nico Hulkenberg, testirao je novi, također jutros predstavljeni, FW30 bolid. Nijemac je odvezao gotovo dvostruko manju kilometražu - 20 krugova - i svoj najbrži krug odvezao za 1 minutu i 14.559 sekundi, što je više od sekundu i pol u odnosu na Alonsa.
Na žalost Williamsa, debi FW30 bolida nije se odvijao prema planu. Hulkenberg je prilikom izlijetanja sa staze oštetio podvozje bolida, te je umjesto na stazi, gotovo sat vremena proveo u garaži promatrajući zaposlene mehaničare.
Testiranja na Ricardu Tormu nastavljaju se sutra, kada će se Renaultu i Williamsu pridružiti ostale momčadi.
bolesno ljubomorno vreme i ljubomorne žene....
Ajmo svi na pice.
300 stranica!
TAKUMI
Evo ja castim (usput i za buducu titulu Ferrarija) a i jer sam jedino zensko medju vas 'iljadu momaka odje. Ionako me vazda prozivate pa eto da pice latim, da opet ne pocnete![]()
Questi i tempi fatti registrare oggi a Valencia nella giornata di test di Formula 1:
1. Heikki Kovalainen (Fin) McLaren-Mercedes, in 1'11''000 (92 giri)
2. Felipe Massa (Bra) Ferrari, 1'11"662 (81)
3. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari, 1'11"850 (108 )
4. Lewis Hamilton (Gbr) McLaren-Mercedes, 1'12"076 (115)
5. Kazuki Nakajima (Jpn) Williams-Toyota, 1'12"255 (93)
6. Fernando Alonso (Spa) Renault, 1'12"360 (111)
7. Nico Rosberg (Ger) Williams-Toyota, 1'12"493 (117)
8. Mark Webber (Aus) Red Bull-Renault, 1'12"594 (87)
9. Nick Heidfeld (Ger) BMW-Sauber, 1'12"976 (51)
10. Sebastian Vettel (Ger) Toro Rosso-Ferrari, 1'13"015 (63)
11. Timo Glock (Ger) Toyota, 1'13"129 (95)
12. Robert Kubica (Pol) BMW-Sauber, 1'13"230 (121)
13. Sebastien Bourdais (Fra) Toro Rosso-Ferrari, 1'13"307 (118 )
14. Adrian Sutil (Ola) Force India-Ferrari, 1'13"409 (98 )
15. Jarno Trulli (Ita) Toyota, 1'13"547 (96)
16. Rubens Barrichello (Bra) Honda, 1'14"588 (36)
17. Takashi Kogure (Jon) Honda, 1'16"954 (40).
https://forum.cdm.me/showthread.php?t=27&page=296
Zadnjih desetak postova, khm![]()
She is only here to annoy herself!
oces da kazes da je Heiki najbolji vozac u F1?![]()
(nečitko)
Pa definitivno neko ko "nema sanse" protiv hamiltona nece vozit sekundu brze sa 20 krugova manje![]()
razlicit program, razlicita setovanja, bla bla... Sjutra ce mozda opet biti sporiji za sekundu, i tako u krug...
(nečitko)
ov nema veze sa sezonom......različito su im bili podešeni bolidi....možda različite gume....dok ne počne sezona nem aništa od poređenja.......
Rosberg ohrabren performansama FW30
Nico Rosberg kaže da je Williams napravio "lijepi korak" unaprijed s novim FW30, no ambicije želi držati pod strogom kontrolom razuma.
Upravo je Rosberg jučer bio najbliži Ferrarijima, a današnje duge serije uistinu ukazuju na Williamsov pomak.
Iako je zadovoljan prvim dojmovima koje je na njega ostavio novi bolid, Rosberg ushićenje zadržava za sebe.
"Prvi dojmovi su pozitivni. Odmah sam osjetio da je to lijepi korak unaprijed i uvijek je dobro pozitivno se osjećati čim iziđete iz garaže. Zaista, lijep korak unaprijed." kaže mladi Nijemac.
"Ali, ne želim reći 'hej, ovo je nevjerojatno', jer nema smisla. Ovo su prvi dani i moramo čekati."
Rosberg je ipak priznao da su ga serije s većim brojem krugova ipak ohrabrile, budući da je FW30 prilično upravljiv i kad je na samom limitu.
"Bolid nije uvijek jednostavan za vožnju. U ovom trenutku, stvari nisu najjednostavnije i imamo nekih problema koje moramo riješiti. No, ja sam zadovoljan. Duže rečacije su dobre i barem su obećavajuće."
BMW Sauber nije u formi u kojoj bi trebao biti s novim F1.08. Potrebno je još puno posla kako bi se otklonili problemi s balansom koji ih muče ovih dana.
Zaključak je to Nicka Heidfelda koji je uvjeren da će momčad do VN Australije riješiti sve probleme. No, priznaje da novi bolid još uvijek ne daje predviđene rezultate.
"Čini mi se da su prošle godine u ovom stadiju stvari bile bolje. Prošle smo godine ranije pronašli balans i bili smo čak i bolji nego što smo očekivali." rekao je Nick.
"Ali, još ne mogu reći da je bolid lošiji jer su nam područja na kojima moramo poraditi poznata. Prilično smo sigurni da ćemo do Melbournea sustići raspored koji smo si zadali."
Na zamolbu novinara da opiše ponašanje bolida, Heidfeld je rekao: "Što se tiče balansa, još uvijek nismo tamo gdje smo željeli biti. To smo vidjeli još prošlog tjedna. Imamo nekih poboljšanja, ali znamo gdje trebamo raditi. Svakodnevno imamo nove dijelove i mislim da ćemo bolid brzo popraviti kako bi postao onakav kakav treba biti."
"Neki su dijelovi još uvijek u zračnom tunelu, ali mislimo da će bolid čak i bez njih biti bolje balansiran."
Prema Heidfeldovim riječima, najveći problem je nekonzistentna upravljivost tijekom jednog kruga.
"Ne želim ići u detalje, ali rekao bih da je balans preširok u smislu da se ne radi samo o preupravljanju ili o podupravljanju, nego o kombinaciji, zavisno o mjestu na stazi na kojem se nalazimo."
"Napravili smo neke promjene na postavkama, a aerodinamika postaje bolja. No, stvari još uvijek nisu onakve kakve bi trebale biti."
F1: Hamilton o Kovalainenu i Alonsu
Lewis Hamilton priznaje kako sljedeće sezone neće imati ispriku ako izgubi titulu prvaka.
Nakon što je prošle sezone izgubio titulu za samo jedan bod, Hamilton otkriva kako ove godine mora odraditi dobar posao.
“U pravilima glede cjelokupnog paketa, ne postoji isprike,” rekao je za The Associated Press.
"Prošle sezone jedina je isprika što sam bio debitant, i sve je bilo novo. No ove godine zasigurno nastavljam učiti. Naravno grešaka će uvijek biti, ali nastojat ću ih raditi što manje."
Iako cilja na titulu, Hamilton uživa u jednakom statusu sa Heikkijem Kovalainenom.
"Ja volim samo poštenje, i želim da Heikki ima iste uvjete. Ako ga pobijedim sa istim gumama, istim motorom, i činjenicama, onda se zna tko je bolji vozač. Ne želim imati nikakvu prednost."
Hamilton je komentirao i suradnju sa Fernandom Alonsom: "Na početku je bio vođa, no to se kasnije promijenilo. "
"Mislim da to ovoga puta neće biti tako, trebali bi biti momčad. Trebali bi biti izjednačeni. Alonso mi je pokazao kako se ne bi trebao ponašati F1 vozač."
Lojzeka za sefa
P.S:
Kimi Raikkonen završio je na vrhu poretka na posljednjem danu ovotjednih testiranja u Valenciji u Španjolskoj.
Nakon aktualnog svjetskog prvaka, na drugom mjestu smjestio se Heikki Kovalainen, kojega prate Felipe Massa, Kazuki Nakajima i momčadski kolega Lewis Hamilton. Robert Kubica postavio je šesto najbrže vrijeme, gotovo sekundu sporije u odnosu na vodećeg, ali je zahvaljujući 14 tisućinki prednosti završio ispred Sebastiana Vettela u Toro Rossu.
Nick Heidfeld za volanom prošlogodišnjeg bolida bio je skoro pola sekunde sporiji u odnosu na momčadskog kolegu, no dovoljno brz da završi ispred Tima Glocka, Giancarla Fisichelle i Nelsona Piqueta. 12. mjesto pripalo je Sebastienu Bourdaisu, kojega prate Mark Webber, Jarno Trulli i Nico Hulkenberg.
Kao i jučer, na začelju poretka završili su Hondini vozači. Jenson Button u novom RA108 bolidu odvezao je 76 krugova i postavio najbrže vrijeme od 1 minute i 13.689 sekundi, dok je posljednji Takashi Kogure bio sporiji za dodatne dvije sekunde.
1. K. Raikkonen - Ferrari - 1:11.189 - 88 krugova
2. H. Kovalainen - McLaren-Mercedes - 1:11.206 - 89 krugova
3. F. Massa - Ferrari - 1:11.831 - 96 krugova
4. K. Nakajima - Williams-Toyota - 1:11.971 - 107 krugova
5. L. Hamilton - McLaren-Mercedes - 1:11.994 - 84 kruga
6. R. Kubica - BMW Sauber - 1:12.095 - 78 krugova
7. S. Vettel - STR-Ferrari - 1:12.109 - 95 krugova
8. N. Heidfeld - BMW Sauber - 1:12.526 - 105 krugova
9. T. Glock - Toyota - 1:12.600 - 39 krugova
10. G. Fisichella - Force India-Ferrari - 1:12.705 - 62 kruga
11. N. Piquet - Renault - 1:12.949 - 93 kruga
12. S. Bourdais - STR-Ferrari - 1:12.973 - 89 krugova
13. M. Webber - Red Bull-Renault - 1:13.060 - 91 krug
14. J. Trulli - Toyota - 1:13.133 - 15 krugova
15. N. Hulkenberg - Williams-Toyota - 1:13.306 - 74 kruga
16. J. Button - Honda - 1:13.689 - 76 krugova
17. T. Kogure - Honda - 1:15.703 - 25 krugova
Idemo po naslov!!!
TAKUMI
F1: Kovalainen izaziva Hamiltona
Heikki Kovalainen smatra kako može nadjačati Lewisa Hamiltona.
Kovalainen nije skrivao oduševljenje prema novoj momčadi: “Osjećaj je sjajan. Jako sam sretan što sam ondje. Dečki su sjajni, vrlo motivirani, uživam raditi sa njima,” rekao je Finac za The Telegraph.
“Ne znam što je pošlo po krivu prošle sezone. Mislim da mogu vratiti momčad. Mogu naučiti mnogo. Ne mogu se zamisliti u političkim problemima. To nije moj posao. To me ne zanima. Želim voziti bolid što brže kako bi porazio sve protivnike. Ako ne uspijem, radit ću sa svojim inženjerima kako bih bio jači. Volio bih zadržati jednostavnost.”
Kovalainenov momčadski kolega Hamilton nije nepoznanica za Finca, jer se obojica poznaju još od karting dana: “Prvi puta sam zapazio Lewisa kada sam vozio karting i imao 14 godina. Uvijek sam mislio da je vrlo dobar vozač. Također, uvijek sam se želio utrkivati protiv njega. Ne bojim se nikoga. Jednom smo bili zajedno na naslovnici karting magazina. To je vrlo uzbudljivo. Njegova obitelj vrlo je ljubazna. Često razgovaramo.”
“Moj cilj je izboriti svjetsko prvenstvo. Momčad mi garantira ravnopravan bolid. Ako izborim prvenstvo, tada će se ljudi više zanimati za mene. Ipak, Lewis je super zvijezda.”
McLAREN I FERRARI I DALJE SAMI NA VRHU?
Što je novog u Formuli 1, i što možemo zaključiti iz prvih ozbiljnih testova za 2008. na hladnoj stazi u Valenciji proteklih dana?
Ponajprije, Ferrari i McLaren-Mercedes će i ove godine, čini se, biti glavne snage u Formuli 1. Ljudi Rona Dennisa su nakon Valencije vjerojatno izbacili iz sebe kolektivni uzdah olakšanja jer se čini da je model MP4/23, u najmanju ruku, stroj tehnički ravnopravan standardima koje je postavio prethodnik, unatoč svim intervencijama i prijetnjama FIA-e. OK, posve je izvjesno da novi McLaren, bar u prvo vrijeme, neće moći koristiti neke komponente koji su, jasno, ˝posuđene˝ iz razvojnih procesa Ferrarija (famozni ugljični dioksid u gumama, neke komponente razvoja ˝beztrzajnog˝ mjenjača itd.), no izgleda – barem u ovoj fazi – da to i nije od presudne važnosti.
McLaren je, naime, drugog udarnog dana prošlotjednog testiranja zabilježio apsolutno najbrže vrijeme. Jedini je problem što je to vrijeme postigao – krivi vozač. Heikki Kovalainen je u posljednja dva dana testa uvjerljivo nadjačao Lewisa Hamiltona, i tu činjenicu ne treba tretirati drugačije od onoga što ona jest: radi se o prvom iznenađenju 2008. Da, dobro, testovi nisu prava stvar, i tko zna kakva je zapravo bila strategija McLarena u Valenciji. Možda je Finac bio zadužen za kvalifikacijske set-upove, a Hamilton za one predviđene za utrke. Tek, prednost Kovalainena iznosila je u srijedu čitavu sekundu, u petak osam desetinki sekunde. Ako je i objašnjivo, malo je ipak – previše.
I sad imamo zgodnu, premda malo površnu, igru usporedbi. Kovalainen je, za sada, brži od Hamiltona. Hamilton je lani bio brži od Alonsa. Kovalainen je, također lani, bio nešto malo brži od Fisichelle. A Alonso je, to zna svako dijete, 2005. i 2006. pojeo Fisichellu za doručak. Što nam sve ovo govori o pravom odnosu vozačkih snaga u današnjoj Formuli 1? Ništa osobito, sve dok ne prođu prve utrke 2008., i dok se ne uvjerimo da Kovalainen može uistinu ozbiljno uzdrmati briljantnu reputaciju Hamiltona.
Što se Ferrarija tiče, oni 2008. počinju u vrlo solidnom stilu. Felipe Massa i Kimi Räikkönen bili su u Valenciji gotovo uvijek pri samom vrhu poretka i pokazali da je model F2008 rođen kao uspješan i brz auto. U nastojanju da izbjegnu slabosti u sporijim zavojima i na stazama s puno ˝hopsanja˝ po rubnicima, slabosti vrlo očite 2007., Aldo Costa i njegovi dečki vratili su Ferrari na normalno međuosovinsko rastojanje. Recept se čini uspješnim, ali postavlja pitanje: što bi bilo da su taj recept primijenili već 2007.?
Što se vozača tiče, stara priča. Massa je uglavnom bio brži od vječno pospanog novog svjetskog prvaka, osim posljednjeg dana kad se Finac odjednom probudio i, vjerojatno u oštrom kvalifikacijskom set-upu, nadmašio Brazilca za pune tri četvrtine sekunde. Nagovještaj događaja u novoj sezoni?
Van orbite McLarena i Ferrarija možda najbolji početni dojam ostavlja Williams. I Nico Rosberg i Kazuki Nakajima uspjeli su se vodećima prikrasti na manje od sekundu razmaka. Novi Williams FW30 očito je brz auto (premda Patrick Head tvrdi da još nije dovoljno brz), i ako bude i dovoljno pouzdan ekipa iz Grovea nastavit će svoj povratak prema vrhu.
BMW Sauber izgleda, bar u ovoj fazi priprema, na jednakom razmaku od najboljih kao i lani. Obzirom da se Williams-Toyote čine uvjerljivijima, možda horizont za Nicka Heidfelda i Roberta Kubicu i nije tako svijetao kao što se činio na kraju 2007. U mjesec i pola dana do odlaska u Australiju još se puno toga može promijeniti, ali za sada se ne čini da su dr Mario Theissen i njegovi ljudi pronašli rješenje za onaj magični deficit od pola sekunde.
Za sada se ne čini da je to uspjelo niti Patu Symondsu i njegovima iz Renaulta. Vratio se Fernando Alonso, i u Valenciji bio za otprilike 0,6 sekundi brži od novopromoviranog Nelsona Piqueta juniora. Ako uzmemo za ozbiljno Alonsove lanjske procjene da on sam donosi ekipi upravo 0,6 sekundi po krugu, to bi onda značilo da je ritam sina starog Piqueta prava mjera (trenutne) vrijednosti Renaulta R28. Za sada, više nego nedovoljno da se Renault vrati među pobjednike.
Isto se može reći i za Toyotu, kojoj polako ulazi voda u uši. U svjetlu glasova iz Japana da crveno-bijelima ostaju još tek dvije sezone da počnu pobjeđivati i opravdavati golem budžet na raspolaganju, ni Jarno Trulli ni Timo Glock ne izgledaju – ovog trenutka – uvjereni da će ih model TF108 odvesti vrlo daleko. Ovo pogotovo u svjetlu činjenice da Williams, s Toyotinim motorom, ima znatno brži paket.
Ostali su tamo gdje su bili i lani. Red Bull Marka Webbera je tek posljednjeg dana u Valenciji bio brži od sijamskih blizanaca iz Tora Rossa. Honde trenutno izgledaju užasno, i posve je očito da Brawn-efekt još nije u ovoj ekipi stupio na snagu. Force India je manje-više ostao Spyker u novom ruhu, premda je posljednjeg dana testa Giancarlo Fisichella (možda s vrlo malo goriva u tankovima) zapravo pokazao relativno pristojan potencijal, i bio brži od Renaulta, Red Bulla i Honde. To je vrijedno bar spomena, i ostaje da se potvrdi u narednim testovima.
Super Aguri nije se pojavio u Valenciji i pojačao spekulacije da je ova ekipa, ako baš ne u terminalnom egzistencijalnoj hropcu, a ono svakako u procesu radikalnog financijskog prestrukturiranja, koje će možda uspjeti, a možda i neće.
No, sve su ovo tek vrlo rani znakovi. Pričekajmo iduće testove; možda će nam oni donijeti više odgovora na brojna pitanja pred nama
Renault još nije niti imao zvanično predstavljanje bolida, u pitanju je bio "samo" shakedown. (BTW, Ferrari je to imao na Fioranu, BMW, McLaren su također imali sve to prije...) Po nekim sitnicama na bolidu sam primjetio baš ono što ti kažeš - još miriše na naftalin.
Tehnički bolidu opće ne mora izgledati baš ovako, sačekajmo predstavljanje 31.01. A po meni se čini, ovakav bolid koji je netom izašao iz tvornice, ima zaostatak za vodećima oko tih 6 desetinki. Što mislim da je sjajno s obzirom na prošlogodišnju formu.
A naravno da u Renaultu imaju više lufta za podešavanje i upoznavanje bolida. Počeli su ga raditi među prvima, ako ne i prvi, a među zadnjima ga predstavljaju - dakle maksimalno koriste vrijeme i vjerovatno su ocijenili da će im ova serija testiranja biti dovoljna za podešavanje. Po riječima ljudi u Renaultu testiranje u Valenciji je bilo primarno usmjereno ispitivanju funkcionalnosti bolida kao i njegovog rada i izdržljivosti. Vozači su na ovim testiranjima po prvi put sjeli u taj bolid. Mislim da to govori mnogo. Shakedown ilitiga "da vidimo da li i kako ide" u punom smislu riječi...
I ja sam se pitao kako to da imaju samo jedan bolid, ali ovo misllim da mogu nazvati prototip koji je izašao ispod čekića prije Valencije. McLaren, BMW, Ferrari... svi oni rade duplo brže sa 2 bolida na stazi i dobivaju dvostruko više informacija. Ali oni su odavno sklopili bolide, Renault ne.
Renault definitivno ima više za uštimavati bolid, samo je pitanje da li su imali tj da li će imati dovoljno vremena za to. Ja realno očekujem Renault na postolju, možda im se zalomi koja pobjeda; biti će tu iza McLarena i Ferrarija, malo bolji no BMW prošle godine. Iza njih BMW i Williams. To je nekako moj dojam po ovom pojavljivanju bolida.
ODOBRENA PROMJENA KVALIFIKACIJA
Nakon višemjesečnog čekanja, čini se kako ćemo ove sezone gledati ponešto izmijenjeni format kvalifikacija.
Kao što ste mogli pročitati na našim stranicama, u rujnu prošle godine Sportska Radna Grupa dogovorila se oko skraćivanja posljednjeg, trećeg dijela kvalifikacija koji je kroz 2007. godinu često bio kritiziran zbog dugotrajnog i dosadnog perioda potrošnje goriva prije prave borbe za pole position.
Novi format kvalifikacija bit će gotovo jednak onom starom, osim što će finalna kvalifikacijska runda od 20 minuta biti skraćena na samo 10. Prema procjenama, zbog upola manje vremena, vozači će sada imati samo dvije ili tri prilike za pravi leteći krug.
S druge strane, navodno se razmišlja i objavljivanju podataka o težini bolida odmah po završetku kvalifikacija. S obzirom da vozači koji su zauzeli prvih 10 startnih pozicija ne smiju mijenjati strategiju za utrku, informacije o težini njihovih bolida svakako bi pomogli gledateljima da razumiju što se događa za vrijeme utrke, ali i komentatorima koji bi mogli iznijeti relativno precizne prognoze o strategiji pojedinih vozača.
F1: Hamilton ne vjeruje u Alonsa
Lewis Hamilton demantirao je tvrdnje u kojima stoji kako će Fernando Alonso vratiti Renault na vrh.
Za njemački magazin SID, 23 – godišnji McLarenov vozač smatra kako će se njegova momčad i Ferrari boriti za Naslov.
Podsjetimo, Hamilton je imao problematičan odnos sa Alonsom tijekom protekle sezone.
Nakon što je bio upitan tko će njegovom timu biti glavni rival sljedeće sezone, Britanac je odgovorio: “Dva Ferrarija, a moguće i BMW Sauber.”
“Možda i Renault, ako budu imali dobar bolid.”
“Sa svojim bivšim vozačima Renault je mnogo naučio od prošle sezone,” dodao je Hamilton, upućujući na Giancarla Fisichellu i Heikkija Kovalainena.
“Oni su velika momčad, ali moraju mnogo raditi na novom bolidu. Hoće li to biti dovoljno za njih, vidjet ćemo.”
Honda službeno predstavila bolid i momčad za 2008.
Predsjednik Hondine F1 momčadi Yashuiro Wada na današnjoj je službenoj prezentaciji bolida i momčadi za 2008. rekao da u novoj sezoni nemaju pravo na pogreške.
"Kao što znate, prošla sezona bila je vrlo teška i razočaravajuća za nas. Ali, to je sada prošlost. U Hondi od ljudi uvijek tražimo da idu do limita i da se nikad ne plaše neuspjeha. Pogreške su normalna stvar kada su ciljevi visoki i ja ih prihvaćam jedino u takvim okolnostima." rekao je Wada.
"Važnije je naučiti lekcije iz pogrešaka koje smo napravili i napredovati. A to je cilj za ovu godinu. Uz neka nova lica i ideje moramo napredovati. Vrlo sam zadovoljan s ovim novim koracima koje smo napravili."
"Novi bolid je velika evolucija prošlogodišnjeg, a također imamo i evoluciju marketinškog koncepta. Nadamo se da ćemo ove godine Hodinim navijačima širom svijeta ponuditi bolje rezultate, dok jurimo za našim trkaćim snovima."
Nick Fry je rekao da Honda prolazi kroz proces ubrzane evolucije kako bi se što prije vratila na vrh poretka.
"2007. bila je godina koja nije ispunila naša očekivanja. Kao rezultat toga, u momčadi su kroz proteklih šest mjeseci napravljene velike promjene. Ja to zovem ubrzanom evolucijom."
"Cjelokupna dizajnerska filozofija bolida sada je drugačija, u svakom aspektu. Kada dođemo u Melbourne, svaki dio na bolidu bit će drugačiji od onoga što smo imali prošle godine."
Novi šef Hondine F1 momčadi Ross Brawn rekao je da u 2008. namjeravaju postepeno, ali konstantno, napredovati.
"Ambicije su nam da pozitivno napredujemo. I bit ćemo sretni dok god budemo napredovali." rekao je Britanac. "Imamo ogromne potencijale na različitim područjima u Japanu i Brackleyu. Moj cilj je objediniti ih."
"Momčad je prošle godine očito imala vrlo tešku sezonu, ali je izuzetno inteligentno odgovorila na te probleme. Poteškoća kod prošlogodišnjeg bolida je ta što je proizvodio mnogo downforcea, ali na vrlo agresivan način."
"Fokus na ovom bolidu bio je da aerodinamički potisak generiramo na više prijateljski i dostupniji način. Smanjili smo šasiju, promijenili smo neke oblike na bolidu kako bi dobio na potencijalu, posebno kod budućeg aerodinamičkog razvoja jer će ovo biti vrlo intenzivna sezona."
"Mnogo je novih ideja i željeli smo bolid koji će tijekom sezone biti sposoban prihvatiti mnoštvo promjena."
"Bolid koji vidite je više temeljna verzija koja je definirana tijekom listopada i studenog. Prije nego što uopće dođemo u Melbourne na bolidu ćete vidjeti prilično dramatične promjene, poput novog poklopca motora, novog podvozja, novih krila, bočnih deflektora i sličnih područja. Dakle, ovo je početna specifikacija, a do Melbournea ćemo imati vrlo kvalitetan program."
Honda je predstavila i nove livreje koje su dio Earthdream koncepta i evolucija prošlogodišnjih.
Reno je danas predstavljen:
Renault F1 tim danas je u Parizu predstavio svojeg izazivača za sezonu 2008.
Novi R28, koji je prošli tjedan bio prvi put testiran u Valenciji, zadržao je prošlogodišnju kombinaciju bijele, žute, narančaste i tamnoplave boje. Iako se na prvi pogled možda ne čini tako, novi bolid francuske momčadi osvježen je brojnim promjenama, što je potvrdio tehnički direktor, Bob Bell.
"2007. je, prema našim standardima, bila vrlo loša godina," komentirao je Bell. "Za 2008. godinu imamo visoka očekivanja unutar i izvan momčadi, te je na nama da vozačima damo konkurentan bolid. U pogledu dizajna bolida, prošlogodišnje probleme ostavili smo iza sebe, a same probleme smo pregledali iznova.
Momčad se potrudila na svim područjima, a posebice na aerodinamici. Prednji dio bolida privukao je posebnu pozornost s potpuno novim prednjim spoilerom i ovjesom. Stražnji dio je također temeljito prerađen, no nismo zanemarili osnove.
Bolid je bio pouzdan tijekom prvog testiranja i prošli tjedan smo ostvarili ohrabrujući napredak s razvojem performansi. Uvjereni smo da će se prednosti koje smo uočili u zračnom tunelu odraziti na stazi," dodao je Bell.
evo ga r28....viđite Alonsa sa slr722 na twinga:yipiiii:
Nesto mi govori da ce bit brzi sa tim Twingom![]()
ne znam chemu dalja polemika..... Kimi shampion !!!
ada, procitao je ovaj post:
https://forum.cdm.me/showpost.php?p=...postcount=7499
pa rijesio da ne polemise vise![]()
(nečitko)
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks