- 17. izvor
Sima Milutinović Sarajlija, svjedoči kako su Drekalovići i Bratonožići prešli iz katoličanstva u pravoslavlje!!!
Svjedoči nam da su bili katolici, al kad pređu u pravoslavlje, po Simi Sarajliji, odmah postaju Srbi!!!:lolblue:
Znači, jasno je, da je za Simu Sarajliju, ovđe se on nehotice iskazao, izuo - SRBSTVO=PRAVOSLAVLJE.
Originally Posted by Sima Milutinović Sarajlija:
Još nam Sima Sarajlija svjedoči opštepoznatu stvar, koliko puno Kuči i Bratonožići imaju albanske krvi.
Gle čuda, stvarno se nije širilo pravoslavlje na uštrb katoličanstva u Crnoj Gori!
Ne ne nije, nije to ustanovio đenijalni istoričar dusanp i dr Kamenko Kokorecković!!!
Ako dr Kamenko to nije ustanovio, to se dakle nije ni desilo!!!
Turci su početkom 16 veka zauzeli veći deo tadašnje Ugarske,koji je ostao pod njihovom kontrolom sve do pred kraj 18 veka.
Na vrhuncu turske vladavine 1541 je osnovan Budimski ejalet,koji je obuhvatao
18-21 sandžaka.
Delovi Ugarske su bili pod vlašću Turaka preko 250 godina,jer je Ugarska tada obuhvatala i sadašnju Hrvatsku,Vojvodinu,Baranju itd.
- 18. izvor
Evo fino ovaj Francuz objašnjava kako je carigradski patrijarh bio povlašćen. Dakle carigradski patrijarh povlašćen = pravoslavci povlašćeni.
Pravoslavci u Osmanskoj imperiji praktično skoro nikad nijesu bili ugrožavani od strane Sultana. Kad su bili ugrožavani bili su ugrožavani od strane lokalni moćnika - aga i begova, uglavnom odmetnutih i od samog Sultana.
Da ponovim, da nekima uđe u zatrovanu zagađenu svijest. Katolička crkav je u Osmanskom Carstvu bila krvnički, besomučno proganjana, trpjela je 1000 puta veće nedaće u odnosu na pravoslavnu crkvu.
To su obične istorijske činjenice, koje vam niko nikada nije rekao, koje su ukrivene od vas.:hardrock:
Znači ja sam vam sad otkrio to, ja sam loš i pokvaren, jer sam vam otkrio istinite činjenice! :blah:
Baš sam ja loš, istina nije dobra za vaše srce i vašu svijest! :bart:
Nausput, na kraju ovog teksta Gilles Veinstein za razliku od naših dušmana i janičara, patoloških lažova: Rista Ćirovog, Aleksandra Stamatovića, Predraga Vukića ... Svetosavaca kod koji je istina i neistina jedan pojam a može da se upotrebljava po potrebama Svetosavlja, za razliku od njih, msje Francuz hladno konstatuje apsolutnu istinu, koju sam ofarbao u crveno.
Evo srpski link, tekst se nalazi u arhivi beogradskog dnevnog lista :arrow: http://www.danas.co.yu/20031024/feljton1.htmlOriginally Posted by Istoričar Žil Vejnstejn:
Dalje, ovaj isti francuski istoričar pojašnjava
Evo srpski link, i ovaj tekst se nalazi u arhivi beogradskog dnevnog lista :arrow: http://www.danas.co.yu/20030922/feljton1.htmlOriginally Posted by Istoričar Žil Vejnstejn:
Last edited by Ćipur; 22-05-08 at 20:49.
Evo malo se raspitah za ove Shimune, potvrdishe mi neki moji Pivljani da je to relativno novo prezime, da su oni od Vukovica sa Mratinja (koji su opet doselili iz Katunske Nahije... Poslanik Miodrag Vukovic je ja mislim od tih Vukovica sa Mratinja i Shcepan Polja), postoje 2 varijante kako su dobili to prezime... Slave kao i Vukovici svetog Arhandjela Mihaila, i nijesu selili sa Mratinja.
A ovu prichu potvrdjuje i Svetozar Tomic u knjizi "Piva i Pivljani" iz 1946.
http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/p...ivljani_c.html
Last edited by getaway blues; 09-12-07 at 14:16.
Just to slip the skin...
Ćipure,sam sebi uskačeš u stomak i sve više se gubiš
Sada si postovao neke tekstove iz kojih se jasno vidi da su Turci favorizovali patrijaršiju u Carigradu,da su promovisali grčki jezik kao bogoslužbeni,da su nastojali da unište nacionalne pravoslavne crkve,Pećku i Ohridsku arhiepiskopiju,i da ih podrede Carigradskom patrijarhu,da su uništavali crkvenoslovenske liturgijske knjige itd.
Valjda si i sam svestan,da to nije pogodovalo širenju pravoslavlja,jer su grčki episkopi postavljeni u eparhijama u Srbiji,Bugarskoj,i Grčkoj bili turske marionete bez ikakvog ugleda u narodu,eksponenti tuđinske vlasti koji su bili posrednici u skupljanju harača.
Sam si postovao,da je Turcima bio prvenstveni cilj da unište i uguše pomesne pravoslavne crkve,srpsku i bugarsku,i da kroz uništavanje ovih nacionalnih institucija balkanskih naroda,pravoslavlje pretvore u nenarodnu veru,sa stranim episkopima i stranim bogoslužbenim jezikom,koja neće moći da im se suprostavi,jer bi između naroda i sveštenstva postojao veliki jaz,i jezički i interesni.
Uporedi ove 2 činjenice
-Nastojanje Turaka da ukinu nacionalne pravoslavne crkve,dovođenje stranaca-Grka na mesta episkopa,nametanje grčkog jezika za bogosluženje,ukidanje crkvenoslovenskog jezika
-Veliki broj pravoslavaca koji je napustio ovakvu "grčku" pravoslavnu crkvu čim se našao na teritoriji gde su došli u dodir sa Rimokatoličkom crkvom,jer ovakva pravoslavna crkva više nije bila njihova nego tuđinska
Prosta logika upućuje da je ovakva politika Otomanskog Carstva pogodovala slabljenju pravoslavlja a ne njegovom širenju,jer su Turci želeli da stvore jaz između grčkog sveštenstva i Carigradske Patrijaršije i naroda,i da obični ljudi počnu da doživljavaju pravoslavnu crkvu kao stranu.
Nakon toga sledila je ili islamizacija u Otomanskom Carstvu ili masovno katoličenje u Austriji,jer stranci-Grci na mestima episkopa nisu ni mogli a verovatno ni želeli da se ovome odupru,već su gledali da sačuvaju svoje privilegije.
Istorijske činjenice govore suprotno ovome što ti tvrdiš,da se pravoslavlje nije "širilo" već se naprotiv povlačilo i pred islamizacijom(u Otomanskom Carstvu) i pred Rimokatoličkom crkvom(u Austriji).
Cipure, s obzirom da ocigledno nisi dovoljno obrazovan po pitanju Otomanske unutrasnje politike, kao politickog konteksta u koji si (izgleda slucajno) smjestio ovu temu - da ukratko objasnim.
Naime, Otomansko carstvo je svjesno podvrgnulo vecinu pravoslavne crkvene infrastrukture na Balkanu - jednom centru u Carigradu, da bi tako lakse njime upravljali...
Vecina ljudi je zla
Što blebećeš čovječe?
Grci su znači širili katoličanstvo?
I đe su sad ti katolici koje su Grci napravili katolicima?
Što blebećeš, moraš nešto, makar to bile potpune nesuvislosti?
Aha pravoslavlje se povlačilo u Austriji! A u Latinskoj Americi?Istorijske činjenice govore suprotno ovome što ti tvrdiš,da se pravoslavlje nije "širilo" već se naprotiv povlačilo i pred islamizacijom(u Otomanskom Carstvu) i pred Rimokatoličkom crkvom(u Austriji).
Jel Austrija predmet ove teme?
Ovaj lik me neprestano kritikuje pa onda napiše ono što ja mogu da potpišem odmah, napisao čovjek rečenicu potpuno u skladu sa naslovom ove teme, a stalno me nešto kritikuje! :lolblue:
Potpisujem ovo dolje.
Gosn Bonja, ne foliraj se, fino pokupi sve ovo sa ove teme, dopuni malo, ne treba ti puno, objavi pod sličnim naslovom kako su Turci krvnički progonili katoličku crkvu, a daleko, daleko manje pravoslavnu i kad objaviš to proslavićeš se, postati poznat, te onda možeš javno da prosipaš svoje ljevičarstvo i svoje PzP teorije, jer ćeš biti poznata ličnost.
Nevjerovatno da jedan Ćipur, virtuelni istoričar-amater, daje ogromno znanje iz jedne oblasti, jednom dipl istoričaru kao što je gosn Bonja.
Svašta!!!
Last edited by Ćipur; 09-12-07 at 19:18.
Turci su pre svega želeli da dovođenjem Grka-poslušnika na mesta episkopa i gušenjem srpske i bugarske arhiepiskopije stvore uslove za islamizaciju.Hteli su da stvore odnarođeno pravoslavno sveštenstvo koje bi koristilo strani jezik u bogosluženju,i koje ne bi imalo dodir sa svojim vernicima.Tada bi pravoslavac suočen sa nametima koje mu određuje grčki episkop-stranac(veoma često sklon korupciji i zloupotrebama) radije prihvatao islam.
S druge strane,pomesne pravoslavne crkve Srba i Bugara su predstavljale trn u oku Turcima,jer su ove crkve veoma često umele da stanu na stranu naroda kada se digne na ustanak,dok su grčki episkopi bili lojalni Turskoj i nisu ih mnogo zanimala dešavanja u narodu,koji i nije bio njihov.
Tako Ćipur ovde,verovatno bez svesti šta to znači,postuje tekstove iz kojih proizilazi da je "Pećka Patrijaršija bila kompromitovana saradnjom sa Habzburškom Monarhijom",čime sebe demantuje.
Pravoslavlje se nije širilo među Srbima i Bugarima ukidanjem njihovih pravoslavnih pomesnih crkava,nego su se time stvarali uslovi za islamizaciju što se i desilo u Raškoj oblasti i u Bugarskoj.
Samo bez nervoze,Ćipure.Znam da ti je teško da se izboriš sa svojim kontradiktornostima,i da sam sebe demantuješ,ali se smiri malo.
Odnarođeni grčki episkopi-stranci su pre svega pozitivno uticali na širenje islama.Sve sam ti u predhodnim postovima lepo objasnio.
Eno,puna ih je Mađarska ima ih i u Hrvatskoj.
Na primer,u Ugarskoj su Srbi pravoslavci krajem 17 veka i u prvoj polovini 18 veka činili 37% u okolini Budima,a u južnim krajevima i više.Svi oni su pokatoličeni.
Da si zaista istoričar,makar i kvaziistoričar morao bi znati da je istorija Austrijskog Carstva neraskidivo povezana sa istorijom balkanskih naroda i Otomanskog Carstva.Granica između ove države se stalno menjala,a narod se selio iz jednog carstva u drugo i to je sve povezano.
To što ti pokušavaš da nešto tumačiš van istorijskog konteksta i da predstaviš onako kako tebi odgovara,to je ispod nivoa jednog petaka u osnovnoj školi
Čovek te kritikuje,jer ima profesionalne veze sa istorijom,i ne može da dozvoli da se ti sprdaš sa njegovom profesijom.
Kada ti ponestane "linkova","izvora" odmah sve okreneš na teren ličnih diskvalifikacija.
Čipure ne postoji "levičarska" ili "PzP"-istorija,nego je istorija nauka,sa kojom ti nemaš blage veze,uprkos gomili "linkova","izvora",džaba ti kvantitet kada ti je kvalitet nula.
Što se tiče težnje da se bude "poznat",šta bi sa onom tvojom umišljenom polemikom sa kolumnistom lista "Dan",kako se to razvija,kada će vaš TV-duel,da ne propustimo?
Ćipure,ne postoje "istoričari-amateri" nego samo ljudi koji su završili potrebnu školu,to su jedini istoričari na ovome svetu.Lekare-amatere,pravnike-amatere,nazivamo nadrilekarima,vračarama,nadripisarima,"drvenim advokatima",jednom rečju svi ti "amateri" su obični prevaranti.Isto ti je i sa istorijom,onaj ko nema školu,nije istoričar nego nadristoričar i prevarant.
Last edited by dusanp; 09-12-07 at 19:56.
Za šimune iz knjige Prezimena u Crnoj Gori
http://keep4u.ru/full/071209/897293a1165a40561a/jpg
Svakako nijesam diplomirani istoričar kao ti, ali SVAKU OBLAST O KOJOJ PIŠEM, O KOJOJ OTVORIM TEMU poznajem bolje nego ti.
To znaš i sam.
Zato prepiši sve ovo što sam na ovom topicu ostavio, dopuni malo objavi knjigu i proslavićeš se. Ne postoji nikave teoretske mogućnosti da iko može demantovati naslov ove teme.
Što ova jednostavna istina u naslovu ove teme je nepoznata našem pučanstvu, to nijesam ja kriv.
To su tvoje beyveyne teorije bez puno logike, svetosavska domundjavanja.
To nema nikakve veze sa ovom temom.
A u Latinskoj Americi, u Gvatemali, Kostariki, Kubi ...????Eno,puna ih je Mađarska ima ih i u Hrvatskoj.
Kakve to veze ima sa ovom temom????Na primer,u Ugarskoj su Srbi pravoslavci krajem 17 veka i u prvoj polovini 18 veka činili 37% u okolini Budima,a u južnim krajevima i više.Svi oni su pokatoličeni.
Ovo je tema o progonu katoličanstva na turskoj teritoriji.
Zašto spamuješ neprestano?
Dalje, osim Šimuna, par excelance katoličkog porijekla, imamo u Banjanima recimo Orbović još jedno par exelance prezime katoličkog porijekla. Ima sličnosti sa Mavro Orbin poznati katolički fratar pisac iz 17. vijeka. Što se mene tiče nemam nikakve dileme da je ogromni dio starosjedeoca u Banjanima, Nikšićima, Drobnjacima, Pivi bio katolički do dolaska Turaka. Gradnja nekoliko pravoslavnih manastira u tim krajevima u prvo doba turske vladavine, jasno govori o planskom širenju pravoslavlja sa namjerom da se potisne katoličanstvo u ovim crnogorskim plemenima. Naravno tu su Turci imali presudnu ulogu, jer su poubijali i proćerali katoličke fratre, a hrišćanima nije ništa ostalo, sem da pređu kod pravoslavnih popova.
Čak i da nije postojala svesna namera takva politika je de facto pogodovala islamizaciji.Lj
Otomanska politika se pre svega orijentisala na na uništenje nacionalnih institucija kod balkanskih naroda,pa i pomesnih pravoslavnih crkava.
Otomansko carstvo je de iure bilo teokratija,gde je sultan bio i verski i svetovni poglavar,a predstavnici pokorenih naroda su bile verske starešine kao i u svakoj teokratiji,a Turci su hteli da to budu Carigradski egzarsi a ne poglavari nacionalnih crkava.
Pa kako par excelance, kad ti ja evo provjerih da su od Vukovica sa Mratinja i Scepan Polja
A za Orbovice opet nijesi u pravu, oni su iz istog banjskog bratstva Tomasha (Bacovici, Tomashevici, Luchici (ne i Luchici iz Pive sa Goranskog), Muline), doselili iz Klenka, iz Srema i u Banjanima gdje su prvo naselili daju ime naselju Klenak i jedno vrijeme se prezivaju Klenchanin, pa se posle sele dalje po Banjanima u Podbozhur, Miljanice, Sominu... U Srem doselili sa Kosova, iz Banjske.![]()
Just to slip the skin...
Ne,to su proste istorijske činjenice.Svako normalan zna da je pravoslavlje u Otomanskom Carstvu potiskivano,navešću samo Kosovo i Rašku oblast,gde su pre turskih osvajanja isključivo živeli pravoslavci a nikakvi katolici,a sada pretežno muslimani.
Ili možda ti imaš neki "link" da su na KiM i u Raškoj oblasti živeli možda katolici?
Sve što sam napisao ima veze sa temom."Turska teritorija" se kroz vekove menjala,pa je obuhvatala i Ugarsku(Budimski ejalet) i veći deo sadašnje Hrvatske.
Sve su to novokomponovana predanja, u koja ja nista ne vjerujem.
Predanja izmisljana od Njegosa naovamo. Šimun nikada nije postojao nijedan pravoslavac koji se zove Šimun, tu je sve jasno, jasno da mu je predak bio katolik. Orbović takođe, nekakav čisti katolički korijen ovog prezimena, ko zna koliko je staro prezime.
Pa poznato i rašireno prezime Kilibarda, opet nekakav prastari katolički korijen, nikakve veze ni sa pravoslavljem a kamoli sa Srbima nema ni to prezime.
Potiskivano terorok lokalnih Turaka, a kao konačan rezultat teritorijalno se proširilo, jel tako?
Da naravno, do dolaska Turka živjelo je tamo puno katolika, puno, i u Raškoj oblasti i na Kosovu!navešću samo Kosovo i Rašku oblast,gde su pre turskih osvajanja isključivo živeli pravoslavci a nikakvi katolici,a sada pretežno muslimani.
Ili možda ti imaš neki "link" da su na KiM i u Raškoj oblasti živeli možda katolici?![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks