kako mi je simpaticno kad vidim da srbi zastupaju interese albanaca![]()
"Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"
Petre, Petre... Da li tako mozemo relativizovati i sve ostale podatke sa popisa ili samo ovaj? Mozes ti da naklapas do sjutra zasto su tih 60 i kusur procenata saopstili da je srpski njihov jezik - ali to ne moze izmijeniti cinjenicu da jesu. I do novog popisa - ti podaci su drzavni podaci. Do tada, slobodno se ti igraj spekulisanja.
To da nisu 2003 imali uvid u ono sto se desava krajem 2007 je hvale vrijedna opaska Petre i ne mogu a da se ne slozim s tobom i istovremeno aplaudiram tvojoj moci zapazanja i analitickim sposobnostima dedukcije.
Pa i nije bas Petre. Jer da jeste, mnogo bi se i tome pricalo. Ovako - institucije su samo obicna floskula kojom prazni nacionalni trudbenici zele predstaviti svoja pjenusava baljezganja - ozbiljnijim.
Ako si i sam rekao da su institucije kljucne, a ja uz to jos dodao da se slazem sa EU koja pominje korupciju, org. kriminal i nesposobnu drzavnu upravu - jedini nacin na koji ce ustavno regulisanje jezika doprinijeti rjesavanju tih gorucih problema - jeste konacno ogljivanje istine: da su problemi o kojima ti govoris bili vjestackog karaktera...
Vecina ljudi je zla
Last edited by Old Bone; 22-10-07 at 05:58.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Ja ne poznajem politicku situaciju na lokalnom nivou Podgorice, pa bih te zamlio da mi pojasnis kakva je ta direktna veza izmedju davanja autnomije Tuzima i gubitka vlasti u PG?
Inace iznenadjen sam da nisu dali autonomiju Tuzima i bas mi nije jasno zasto....mada stoji i rezon koji je gore dat:*pozitivna diskriminacija Albanaca svakako da, ali na nivou Republike, ali ne pruzati mogucnost za geografsku autonomijukoja ostvaruje 100% etnicki cistu Albancima naseljenu teritoriju*.....zato sto je to retrogradno i neevropski- jer je ne-gradjanski.....a ako su Albanci zaista okrenuti evropskim kriterijumima ( a jesu!) , oni ce prihvatiti suzivot u multetickim sredinama, koji ce podrazumijevati zivot sa pravim komsijskim odnosima sa Crnogorcima, Srbima, Englezima i Rusima....koji ce im uskoro bit geografske komsije! To i samo to je Evropa....a taj pristup koji bi se definisao kao *svaka ovca svome stadu* je relikt surove proslosti. U Danilovgradu i PG postoje albanske porodice koje zaista nisu izgubile svoju prepoznatljivost a 100% su inkorporisane I PRIZNATE kao dobri i posteni suradjani i komsije.....dakle moze taj suzivot-kao prava tolerancija na djelu-da se ostvari u CG.
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 22-10-07 at 06:18.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Okrenimo se, krenimo, pocnimo.... ko ljudi? ko da krene nedje? ne krecemo mi nidje no vlast i prijatelji krecu ako budu isli dje, nas ne pitaju nista niti se mi pitamo. NE ZANOSITE SE.
Preterana politizacija i inat vrha crkve prema drzavi u kojoj SPC djeluje-SAMOSTALNOJ CG, za posljedicu je konacno dobila i brisanje ekskluzivnog polozaja SPC iz Ustava....po principu reakcije na visegodisnju akciju.
Tekst u Ustavu o vjerskim zajednicama moglao je bit i kako je bilo u starom Ustavu (a i predlogu ovog Ustava), sa nabrajanjem 3 osnovne vjere, a moze i ovako....a oba rjesenja su *na fonu evropskog zakonodavstva*...ali ovakva regula ustavna je PREVAGNULA, po meni kao reakcija koje nebi bilo da je Mitropolija Crnogorska nastavila da prilagodjava svoj status kao autonomna mitropolija, Mitropolija u kojoj bi Patrijarh Srpski vrsio samo cin hijerotronisanje Mitropolita Crnogorskog ( jer dobro i kanonski je kad patrijarh hijerotronise mitropolita, a srpski patrijarh nam je sigurno blizi od bugarskog patrijarha...barem ogromnoj vecini vjernika!), a posle bi mitropolit i dvojica vladika te autonomne Mitropolije Crnogorske samostalo upravljali duhovnim zivotom u CG i o svemu drugome odlucivali potpuno autonomno.....dakle da se uradilo po obascu koji je ponudjen Makedonskoj crkvi, a da se istovremeno i dao fer predlog za regulisanje statusa i povratka CPC i njenih vjernika toj jedinstvenoj Mitropiliji Crnogorskoj , povatka na hriscanski i bratski nacin, bez pizme i podsjecanja na ono sto je bilo lose u proslosti (to bi sama drzava i te kako podrzala, JER OVAJ RASKOL JE DRZAVNI PROBLEM PRVORAZREDNI KOJI TREBA NEKAKO RJESAVATI!....I TO BRZO!)- da se o svemu ovome konktruktivno mislilo i na vrijeme pravilno reagovalo i nastavilo u tom pravcu (a bilo se sa tim pocelo!)-NEBI SADA MITROPLIT AMFILOHIJE IMAO RAZLOGA DA BUDE OVAKO OGORCEN! On ogorcen a crkveni rat se nastavlja!!!
Sve je ovo bilo predvidljivo za covjeka koji je zadrzao dozu objektivnosti, a koji poznaje balkansku politiku i njene principe.....ma nije samo ni balkansku, nego politiku uopste....a Mitropolitu Amfilohiju pameti i iskustva sigrno ne fali.
Na neki nacin zagrizenost i anticrnogorstvo Mitropolije Crnogorske daje zivot CPC, koja nema ni finansijski ni kadrovski potencijal (t.j. obrazovane popove i dovoljno monaha da odrze u napretku relativno brojne manastire koji sada u CG uspjesno zive i napreduju), niti ima dovoljno vjernika spremnih da zive punim zivotom jednog hriscanina (koji je skopcan sa stalnom samokontrolom, sa postovima od bar par nedjelja godisnje-najmanje!-i sa pricescivanjima i ispovijestima, sa poznavanjem vjere i upoznavanjem potomstva sa tom vjerom)...Bez uvrede-ima CPC vjernika i hriscana, ali ih ali nema dovoljno da bi u svakoj od crkava formirali molitvenu zajednicu, koja ce dostojno obiljeziti sve glavne hriscanske praznike, a ne samo Bozic, Uskrs i Petrovdan, koji ce osvetit koljivo za slavu, koji ce krstavat i forsirat na krstavanje svu onu nekrstenudjecu (i nekristene ljude!)..dake definisani pravoslavno-hriscanski zivot voditi.....a bez takvog nacina zivljenja vjernik je vise agnostik (sa onim poznatim*ima necega*) i stoik (ono:*izdrzacu vala...mogu ja trpjet bolje no iko*) nego pravi hriscanin. (Inace u Wikipediji na egleskom i pise da je hriscanstvo u CG vise stoicizam nego hriscanstvo....CUDNO DA TAKO PISE...nije mi padalo naum to, ali ima tu necega!). PREVAZILAZENJEM OVOGA CRKVENOG RASKOLA PREVAZILAZE SE ZA SVA VREMENA I LIKOVI KAO DOBRILO DEDEJIC I ONAKVI NEDOSTOJNI I UVEDLJIVI POSTUPCI, JER BI TAKVI EKSTREMISTI POSTALI RELIKT!!!
Nego ja pomjesah par tema, ali je ovaj bukvalno OGORCENI LAMENT Mitropolita ponukao me na ovu malu analizu stanja, pa posto je dat u ovome topiku-u njemu i ja komentarisem.
POzdrav,
Last edited by Old Bone; 22-10-07 at 07:29.
Ja ne poznajem politicku situaciju na lokalnom nivou Podgorice, pa bih te zamlio da mi pojasnis kakva je ta direktna veza izmedju davanja autnomije Tuzima i gubitka vlasti u PG?
Da ti onda odmah pojasnim!
Do sada je vladajuca strukrura dobijala vecinu mandata u opstini Podgorica zahvaljujuci glasovima iz Malesije!
Bez Tuzi, Dps i Sdp ne bi imali vlast u Podgorici a Mugosa ne bi vise imao mogucnost da uzima proviziju za svaki malo ozbiljniji posao u gradu!
Je li ti sada jasno:grin:
Libertas
Razlika izmedju gradske opstine i obicne opstine je u tome sto najznacajnije i najbitnije odluke za rad gradske opstine ne donosi ona sama vec glavni grad odnosno Podgorica.
Pitanje moze glasiti!
Zasto Danilovgrad nije gradska opstina Podgorice??
Zar nije i ovaj gradic dobio opstinu po nacionalnom kljucu!
Apsolutna vecina u gradu su Crnogorci!
Ili ima razlike izmedju Crnogoraca i Albanaca.
Kada je u pitanju Tuzi onda se govori o nacionalnom mkljucu a mkada su u pitanju gradici kao Danilovgrad onda nije u pitanju nacionalni kljuc!
Isto, naravno vazi i za Savnik, Pluzine, Andrijevicu!
Niko ne spori tim varosicama da imaju opstinu ali zasto to pravo nemaju Tuzi, Golubovci, Petnjica!
Ovdje, valjda si primjetio , rijec je o pravima ljudi da se samoorganizuju na nivou lokalne samouprave jer na to imaju pravo i potencijal koji je neophodan!
Hocu reci, ako smo gradjanska drzavas, onda valjda treba da budu jednaka prava za sve!
Meni je svejedno da li na odredjenom prostoru apsolutnu vecinu cine Crnogorci ,Srbi,Bosnjaci,Muslimani,Albanci,Hrvati...
Bitno je da li taj prostor ima realne mogucnosti da se organizuje na nivou lokalne samouprave i to je sve!
Libertas
sto se SPC buni sto je niko ne jebe 2%? dje je CPC u srbiju? sto se vi bunite sto tuzi nije opstina? sto srbija onda ne da kosovo kad su tako dobri??? mis'im stvarno...sa srecom novi ustav
History comes to life when you get involved and do it yourself.
Logika ti je savrsena. Glasaju DPS, a kad bi bio referendum za opstinu glasali bi protiv DPS misljenja da nije potrebna opstina? Savrseno si upoznat kao kad pises na primjer ovo:
Poredjujes krajnje razlicite stvari i jos usput vrlo stedljivo koristis istinu. Od 3 poslanika Albanskih partija jedan je rekao jasno i glasno da su svi normalni razumjeli. .....Ustav cu za razliku od nekih postovati Dinosa je bio opravdano odsutan i javno izjavio opet da svi cuju osim tebe da bi glasao za Ustav i da ce prisustvovati svecanom proglasenju.
Za Bardija ne znam, ali sumnjam da bi ikad izjavio da ce bojkotovati Ustav ili ga nece postovati. Po nekom starijem je i odlezao i nije tako izjavljivao, a ne da kaze za ovaj u cijoj je izradi ucestvovao, zato ipak malo postenije prenosi ili ne ubacuj ljudima rijeci i postupke koje nijesu njihovi.
NPR:Tuzi kao gradska opstina donose detaljni urbanisticki plan za to mjesto...Mugiju nesto ne odgovara!
Odbornici gradske opstine odrede koje ce biti komunalne takse za ulazak na pjacu...Mugi bi drugacije!!!
Tuzi odluce da vecina ulica u njihovom mjestu promjeni ime...Mugi se ne slaze!!!
Tuzi odluce da se njihov dio imovine koji sada koriste Plantaze naplacuje po trzisnim vrijednostima...Mugi bi ali i da on uzme pozamasni dio!!!
E, sad nakon svih tih odluka legalno izabrane vlasti u Tuzima, Podgorica kao glavni grad odluci da suspenduje odluke gradske skupstine jer su oni suprotni interesima glavnog grada!
I sve pada u vodu!
A ako bi bila opstina kao sto je Podgorica, onda Mugi ne bi imao nikakav uticaj upravo kao sto ni vlast u Tuzima ne bi imala uticaj na donosenje odluka u Podgorici!
Podgorica i Tuzi bi bili partneri a ne kao sada Podgorica prava vlast a Tuzi samo fingirana!
Nadam se da ti je sada sve jasno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Libertas
evo roka VATROMET U sred Podgorice...SRECNO NAM BILO![]()
Srecno!![]()
aj sa srecom. ima li dje da se skine text Ustava?
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
Sa srecom ...
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
Crna Gora za Vijek Vjekova neka nam je srecno.
Last edited by Montenegrino-CT; 22-10-07 at 19:40.
Ajde sa srecom once again.
drugi put pitamima li dje text Ustava?
Last edited by laciale; 22-10-07 at 20:38.
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
Imas na http://www.snp.cg.yu/strana.asp?kat=1&id=912 posljednje vazece nacrte.
A sibnucu link cim se postavi na sajt ili dodjem da elektronske forme
Vecina ljudi je zla
SRECNOOOOO! :twist:
Crnogorcima i Crnogorkama,
zelim da cestitam novi ustav Nezavisne Crne Gore!!!
"Ne tuguj nocas, gore glavu,sad kad smo jedno ja i ti,
obrisi s lica suzu plavu,CRNA GORO,ljubavi.
Jer tvoja brda i doline ne nijesu same ostale,
svi gorski vuci iz planine,ispod tvoje zastave.
I nemoj ne, tugovati,novo jutro ce svanuti,
novi dan u hiljadu boja,
CRNA GORO ljepoto moja!!! "
Cuje se pjesma dok se viore,
visoko na nebu zastave crvene.
Moze i jace nek cuje nebo,
VOLIM TE VOLIM ,
VOLIM MONTENEGROOOO!!!
E VIVA VERO MONTENEGRO!!!
Za pravdu,cast i slobodu CRNE GORE!!!
u potpisu: Montenegrina_4ever
~ Peace Love & Gucci ~
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks