Uhhh tamar sto ispisa
Jedno pojasnjenje odmah. GDP - (naski BDP) predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u jednoj nacionalnoj ekonomiji, bez obzira na vlasništvo. GDP (BDP) ukljucuje vrijednost produkcije stranih lica (i kompanija) u zemlji, a iskljucuje aktivnosti firmi u vlasnistvu domacih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak.

Ako to sve dijelis sa brojem stanovnika onda dobijas GDP per capita.
Inace GDP kao mjerilo ekonomije ne govori nista o kvalitetu zivota. I lijepo je vidjet ove stope rasta GDP-a. Ali se mora uzet u obzir inflacija, koja je u srbiji prije 2,34 godine bila dvocifrena ma i prosle cini mi se, a necu pominjat sto i CG i Srbija koriste formulu za racunanje koja nije po standardima Eurostata. (da pojasnim mjesecne inflacije treba da se mnoze medjusobno pa podijele sa 12 a ne da im se nadje prosta aritmeticka sredina kao sto rade kod nas pa ti zamazu oci.

E da i ako ides sa GPD i GDP per capita onda su skandinavske zemlje bolje od USA i Japana.
I poredjenjem prostim Japan je mnogo bolja ekonomija od USA srazmjerno broju stanovnika, resursa i svega ostalog.
Tako si recimo prije godinu dana imao situaciju da su prosjecne plate u Rumuniji i Bugarskoj bile manje od prosjecnih zarada u Srbiji i Crnoj Gori.
Deduktivnom metodom cemo zakljucit da su to siromasnije zemlje od CG i Srbije.
A realno, oni su u EU a mi nijesmo.

Statistika je fina za igranje. Ima jedna definicija statistike koj uvolim da koristim.
Profesor: Sto je statistika?
Student: Statistika je tacan zbir pogresnih brojeva.

Toliko o tome.

A izvor ti je CIA mislim... Statisticki zavod CG jos nije dao kalkulaciju GDP-a za 2006 a CIA ima neke projekcije koje znaju podosta da osciliraju...