Ja sam naveo notorne činjenice i opšta mesta-klasna borba,diktatura,jednopartijski sistem,kult ličnosti,prožimanje države i partije,progon političkih protivnika.Nije to uopšte "površno" već je to sve istina,to su bili osnovni postulati komunističkog društva.
To je bila suština uređenja.
Ne znam zašto jednu raspravu,prilično uopštenu,spuštaš na jednu ličnu ravan.Nisam ja prvi i jedini koji je izneo nešto negativno o komunizmu.
Komunistički manifest sam čitao,možeš ga preporučiti monitoru pošto on misli da je klasna borba "bla,bla,bla".
Komunizam nisu samo ideje i teorije iz Marksovih i Engelsovih dela,već i praksa takvih poredaka koji su realno postojali.U praksi komunističkih poredaka klasna borba je često podrazumevala i fizičko istrebljenje "klasnih neprijatelja" i ogromne represalije prema velikom delu stanovništva.
Komunističke države su odbacile podelu vlasti,višepartijski sistem,slobodu štampe i mišljenja,postojanje bilo kakve opozicije,sve to sa nesagledivim posledicama po te države.
To je praćeno ogromnim brojem žrtava,milioni ljudi su pogubljeni a desetine miliona ljudi su bili zatvarani i proganjani,u SSSR-u,Kini,SFRJ,Istočnoj Evropi.
Najtvrđi komunizam je zabeležen u Kambodži gde su Pol Pot i njegovi Crveni Kmeri izvršili genocid nad svojim narodom,i gde su za par godina svoje vladavine ubili oko 30% celokupne populacije.Takođe i u SSSR-u u vreme Staljinovih čistki koje su trajale od sredine 30-tih do njegove smrti 1953..Tu su dosledno i potpuno bez kompromisa primenjene marksističke dogme o klasnoj borbi gde je morao stradati veliki deo populacije.Tu se u njegovom izvornom i čistom obliku može videti šta je komunizam.

Reply With Quote
Bookmarks