Results 1 to 10 of 10

Thread: Euro model

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    34
    Thanked in
    27 Posts

Default Euro model

Ne viđeh niđe na forumu da se priča o takozvanom Euro modelu koji je predložio premijer Spajić. Pošto sam totalni laik za ekonomiju, volio bih da neko objasni suštinu tog programa i odakle će se isplaćivati tolike plate, naročito kad se uzme u obzir da je više od trećine zaposlenih u CG na državnim jaslama, što će reći "lezi lebu da te jedem" sa astronomskim platama za tehnološki višak koji čini 65% državnih firmi, ako uopšte i dolaze na posao.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    800
    Thanks Thanks Received 
    294
    Thanked in
    221 Posts

Ako se bude pitala Eu, a pitaće se mora doći do sistematizacije državnih organa. A to znaci da ce biti masovna otpuštanja. Vidiš i sam da nijednu firmu nisu otvorili, samo su se namještali izmedju sebe. Ne vidim nažalost da ce biti išta bolje za običan narod.

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,504
    Thanked in
    1,014 Posts

izjednacavanje neto i bruto tj. ukidanje doprinosa za fond pio.

povecanje zarade automatski znaci i povecanje iznosa koji zaposleni potrosi a na sve se placa 21% pdv pa ce prihodi od pdv-a porasti. takodje sam cuo pricu za povecanje ostalih poreza pa ce drzava prihodovati vise nego ranije.

uglavnom, od kad su ukinuti doprinosi za zdravstvo ne vide se nikakve promjene na gore pa da neko kaze kako je to bio los potez, nista strasno da probamo i sa ukidanjem ovih doprinosa.

ono sto bi trebalo da dozivi rast to su privatni fondovi u koje ce zaposleni uplacivati odredjene iznose na mjesecnom nivou u nekom strahu ili zelji za penzijom broj 2 (ako glavna penzija zakaze) ali ce neki od tih fondova jednostavno puci jer tako to funkcionise.

jednostavno smo potrosacko drustvo.

Thanks Thanks Given 
    1,255
    Thanks Thanks Received 
    1,750
    Thanked in
    953 Posts

Quote Originally Posted by Giile View Post
    Ako se bude pitala Eu, a pitaće se mora doći do sistematizacije državnih organa. A to znaci da ce biti masovna otpuštanja. Vidiš i sam da nijednu firmu nisu otvorili, samo su se namještali izmedju sebe. Ne vidim nažalost da ce biti išta bolje za običan narod.
    To slušamo već 20 godina.

Neće ni jedna vlast otpuštati iz javnog sektora niti je to lako izvesti a sumnjam da će EU to tražiti.

Thanks Thanks Given 
    6,615
    Thanks Thanks Received 
    6,217
    Thanked in
    3,626 Posts

Kad spomenete Euro model uvijek se sjetim KAP i kako trosi pola struje crnogorske da njega nema bilo bi struje ... pa Sozina tunel kako ce sa bude besplatan kad se isplati...
    I ovi isti zagovornici Sozine i Kapa sad imaju nesto protiv ovog euromodela....
    Vjerovali ili ne treba trotoar od danilovgrada do lazina

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,882
    Thanked in
    2,049 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    izjednacavanje neto i bruto tj. ukidanje doprinosa za fond pio.

povecanje zarade automatski znaci i povecanje iznosa koji zaposleni potrosi a na sve se placa 21% pdv pa ce prihodi od pdv-a porasti. takodje sam cuo pricu za povecanje ostalih poreza pa ce drzava prihodovati vise nego ranije.

uglavnom, od kad su ukinuti doprinosi za zdravstvo ne vide se nikakve promjene na gore pa da neko kaze kako je to bio los potez, nista strasno da probamo i sa ukidanjem ovih doprinosa.

ono sto bi trebalo da dozivi rast to su privatni fondovi u koje ce zaposleni uplacivati odredjene iznose na mjesecnom nivou u nekom strahu ili zelji za penzijom broj 2 (ako glavna penzija zakaze) ali ce neki od tih fondova jednostavno puci jer tako to funkcionise.

jednostavno smo potrosacko drustvo.
    Spajke očigledno ne plaća pretplatu za Chat GPT koji mu je pravio euro model. Ja pitah ovog mog plaćenog i on kaže:

Ako povećanje plata samo sebe finansira kroz veću potrošnju, onda smo upravo riješili ekonomiju kao nauku.
    Inflacija, uvoz, rast troškova, pad konkurentnosti, deficit i dug su valjda sitnice koje kvare prezentaciju.
    Perpetuum mobile ipak postoji — u fizici ga zabranjuju zakoni prirode, a kod nas tek treba da ga usvoji Skupština.

7. The Following 5 Users Say Thank You to remark For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    200
    Thanked in
    101 Posts

S obzirom na prosjecnu pamet nasih glasaca siguran sam da cemo odigrati all in. Izaci iz kazina i pobjeci odavde. Neko ce ipak morati da plati dug.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    97 Posts

Mene samo zanima što će biti sa Fondom Pio, penzijama i sl... Je li bilo rijeci o tome, kako će se odredjivati penzije?

Thanks Thanks Given 
    88
    Thanks Thanks Received 
    1,664
    Thanked in
    825 Posts

Mene zanima malo preduzeće 2 zaposlenih i gazda. Paušalac na 30,000€ ne ulazi u PDV
    Od 1 Januara 2027 ne može imat 3 zaposlena ako želi ostat paušalac
    Jer samo za plate bi mu trebalo 36,000€ i prelazi cifru za 6000€ odma.
    Da ne planiraju i paušalac podić na 50,000€?

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

Mislis li stvarno da su do tog dijela stigli?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)