Svi volimo ovaj period "to mi pripada"
nothing comes from violence and nothing ever could
Čovjek je zaista i bio dr, ali je trenutno popularan klovn
Tarikov kalkulator
https://euromodelcg.pages.dev
Sent from my iPhone using Tapatalk
Objavili i mi prije par dana, zaboravih šerovati - www.euromodel.me
Tu sam za sve sugestije/ispravke.
Porez na dohodak se ukida?
Po ovom kalkulatoru, ne pise da je ukinut, nego se cifra u minus.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Podsjećamo, Milorad Dakić je početkom godine objelodanio da porodici sa djecom koja ima namjeru da se naseli u Maloj Crnoj Gori poklanja 15.000 kvadrata svog imanja. Ubrzo je stigao odgovor šestočlane porodice Milankov iz Vojvodine, koja je izrazila želju da novi dom pronađe pod Durmitorom. Pripremala se i fešta. Sa razlogom – malo li je jednim potezom broj mještana Male Crne Gore povećati za čak 50 odsto?
Kako me ovo podsjeca kao prodaja EV vozila...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Pa po ovom kalkulatoru porez na dohodak je manji nego što je sad a fond PIO se ukida.
Genijalno.
Napomena da će u narednoj veziji biti i kalkulator za javni sektor đe će se obračunavati koeficijent radnog mjesta, radni staž...
E sad bi valjalo otvoriti privatni penzioni fond.. da je dps na vlast imali bi tri sigurno...
Da vjerujes nekoj kompaniji u CG da nece procerdat tvoje pare za 30 godina?
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Zar nije Atlas banka imala neki privatn penzioni fond?
Ako dodatno uvećaju OVK za 10% onda će prosječna za visoku stručnu spremu u aparatu biti dosta iznad 1400 eur.
Pa dobro nije strašno što, ovo se dešava u svim državama.
Vuković: Potrebno mi je još vremena da analiziram predloženi program povećanja plata - "Euro model"
Ministar finansija Novica Vuković saopštio je da mu je potrebno još vremena da analizira predloženi program povećanja plata - "Euro model", napominjući da će Ministarstvo finansija, u skladu sa procedurom, imati vrlo jasno izjašnjenje kroz cijeli proces.
Vuković u izjavi novinarima nije precizirao da li je na nedavno održavnoj elektronskoj sjednici Vlade glasao za predlog premijera Milojka Spajića, prema kojem bi minimalna zarada u Crnoj Gori za zaposlene na radnim mjestima sa osnovnim i nižim obrazovanjem porasla na hiljadu eura, sa srednjim na 1,25 hiljada eura, a sa visokim na 1,4 hiljade eura, prenosi Mediabiro.
"Moje kolege su jako brzo analizirale zakone. Izvinjavam se što će meni biti potrebno nekoliko dana. Kako to procedura nalaže, Ministarstvo finansija će, apsolutno u skladu sa procedurom, imati vrlo jasno izjašnjenje kroz cijeli proces", poručio je Vuković.
On je rekao da je najava Spajića jasna, a to je jačanje životnog standarda građana.
"Ono što je obaveza Ministarstva finansija i mene kao ministra, jeste da kroz fiskalnu strategiju jačamo standard građana, imamo stabilne javne finansije i obezbijedimo ambijent za nove investicije i ubrzanu EU agendu", naglasio je Vuković.
Iako je Vlada podržala predlog povećanja zarada, konačnu riječ o "Euro modelu" imaće Skupština Crne Gore.
Televizija Vijesti je 18. septembra objavila da Vuković nije glasao o predlogu premijera Milojka Spajića da se od januara naredne godine primjenjuje novi Vladin model povećanja zarada "Euro model".
Odluka o povećanju minimalnih zarada donijeta je na elektronskoj sjednici Vlade, preko aplikacije WhatsApp, na predlog Spajića, a među ministrima i članovima Vlade koji su se izjasnili nije bilo Vukovića.
Spajić je 17. novembra najavio da novi model podrazumijeva rast minimalne zarade za zaposlene na radnim mjestima sa osnovnim i nižim obrazovanjem sa 600 na 1.000 eura, za zaposlene na radnim mjestima sa srednjim obrazovanjem sa 600 na 1.250 eura, dok će minimalna zarada za radna mjesta sa visokim obrazovanjem iznositi 1.400 eura a sada je 800 eura.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Kako nadje Spajic vakcinu za nacionalizam...
E kako kukaju određeni poslodavci. A glasam za Spaku samo zbog ove kuknjave. Muzika veli za moje uši. A kako je to bilo osililo jado moj.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ko tebe zna Džaja
https://rtcg.me/vijesti/politika/vie...pstine-cg.html
Послато са 2510ERA8BG помоћу Тапатока
Nije ni čudo određenima da kukaju.
Platu ispod prosjeka ima 74 odsto zaposlenih: Podaci Poreske uprave o obračunatim i isplaćenim zaradama za decembar
Dakle ovo je mjesečno poslodavce u CG koštalo 32.272.000 eura. Od 1 januara ovo ih košta 49,551,000.Podaci ukazuju i da svaki četvrti zaposleni, 47,6 hiljada, radi za minimalnu ili nižu neto zaradu od tog iznosa od 600 eura, jer je decembarska platu do 5. februara obračunata i isplaćena za 191.639 zaposlenih, prema do tog dana podnijetim izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima (IOPPD obrazac).
Trošak zarada četvrtini privrede se podiže 53%. Sve da tu ima ultra mega giga bogatih firmi, očekujete li da će od svoje dobiti narednih godina da finansiraju ovaj skok troška zarada i zašto ne? Pričam iz ugla marketa u Spuž npr? Ovo su vam marketi, kladionice, butici, kafane. Svi imate nekoga da radi u tim djelatnostima, poneko i nekoga da ima biznis sa minimalnim zaradama.
ES1 i ES2 troškovi su se prevalili na građane cijenama i Euro model će bez ikakve razlike.
Kao što rekoh i prethodnih puta, srećno vam povećanje.
Sugerišem da ga uštedite, trebaće vam.
Niko ne spominje više Mladića i gorivo.![]()
Pošto si izbjegao ovaj prvi dio posta, računaćemo da mi je matematika dobra - pogubna po mala i srednja preduzeća.
Struka je rekla svoje. Mada premijeru nije odgvaralo što su rekli, pa je rekao da je analiza sramotna:
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...kao-i-sada-es2
Na mišljenje strane struke nije imao komentar. A i oni su rekli svoje:
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...d-evrope-sad-1
Najveće povećanje su dobile minimalci. ES1 je dominantno legalizovano ono što su već primali manje više na banku i u kovertu, @remark je o tome isto pisao.
Ostavio vam je @Gagarin link do kataloga cijena iz Volija 2020 godine. Krompir je bio 29 centi, danas je 80.
Nisam radio za minimalnu zaradu, pa moje povećanje zarade nije bilo procentualno kao njima.
Ali mi se za 100% povećao porez na nekretninu za 5 godina, rezervoar goriva me košta 117 eura a bio je 80, kućne potrebštine 40% su mi veće. Klimu su mi ugrađivali za 70 eura sad je ugrađuju za 150. Šišao sam se za 4 eura, sad za 8. Nekad si mogao da se oženiš za 40 eura po gostu, danas ispod 80 teško.
Nisam životno ugrožen, mogu da preživim i nešto uštedim. Kupovna moć mi je manja, ja se lako prilagodim,ne kukam, naučio sam bez luksuza.
E sad kad sam ti odgovorio na pitanja, oli mi reć odakle će 47.600 zaposlenih da se servisira? Od profita malih i srednjih preduzeća ili će da dignu cijene?
Kako će penzioner sa 500 eura da skrpi mjesec ako već znamo da stižu povećanja cijena?
Šteta što nije skapirao da banka i sad smije samo 1/3 zarade da mu uzima a ne 1/2. Nego dobro što da se radi. Brzo će januar.
Last edited by hercules; Today at 16:58.
Godine počinju januarom.
Znam da smo preživjeli nekako i bankrot države koji se desio posle es1 i es2 a koji su stručnjaci ođe predviđeli.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
There are currently 14 users browsing this thread. (2 members and 12 guests)
Bookmarks