Puna podrška za Njegoše.
Ali je onu žabu raskrebečenu od Ljalja, na slikama, zaista neugodno gledat
Поринут први Његош.Сад иде опремање и тестирања и на прољеће стиже у Бар.
Још увјек није јасно и видљиво који ће оружани системи бити уграђени и кад.
https://www.vijesti.me/v/826303?utm_..._share_counter
Црногорце је одржало црногорско срце.
Puna podrška za Njegoše.
Ali je onu žabu raskrebečenu od Ljalja, na slikama, zaista neugodno gledat
Kolika svita je prošetala da ćušne brodove u vodu jado moj. Jesu li imali još koga povest?
Trebali su vala i Kika povest, on je dobar sa vodom eno je bio promo članak u Vijesti.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Љаљо је једини вишка.
Крапо није, ни секретар му, посебно не војна лица, чак ни Војиновић (као представница парламентарне групе за сарадњу са Француском, иначе говори француски).
Али то је небитно.Љаљаше можда већ следеће године прекрије зелена трава политичког заборава, али бродови ће остати као нешто што је добро урађено.
Možda si u pravu, ja nisam lud za kupovinom brodica, a u novom nacinu ratovanja pokazuju se baš lošom investicijom, koliko se uloži a koliko dobije u odnosu na dronove.
Nego, zanima me tvoje mišljenje.
Da li smo mogli umjesto brodice potrošit u protivpožarnu avijaciju koju bi kalkulisali kao ulaganje u vojsku (prekomanduješ ih iz MUP-a) i to bude u okviru obaveznog % od GDP koju kao članica NATO moraš za vojsku trošit.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
И једно и друго нам треба, рекао бих по истом приоритету и обије ствари можемо приуштити.
Хрватска и Грчка противпожарну авијацију (као и својевремено ЈНА), држе у оквиру војног ваздухопловства, и новац издвојен за исту се рачуна у 3.5% БДП-а за одбрану.
-------
Иначе са шест година закашњења почео је да се гради стационарни радарски положај на Зековој Глави, гдје ће бити инсталиран радар који нам је донирао НАТО.
Рок завршетка - двије године.
Last edited by BAR; 12-09-26 at 16:13.
P305 Петар I Петровић
![]()
Отишао на опремање.
https://www.vijesti.me/amp/827375/pe...-polovinu-2027
За сад од наоружања само топ дуалне намјене од 40мм CTA.Феноменална ствар.
Додатно двије аутоматске станице од 12.7мм
Наравно радари и сонар, командни систем као и простор на броду дају могућност за далеко више, као што је противваздушни ракетни систем Симбад РС са ракетама Мистрал 3, или противподморничка торпеда MU90, нешто што се, по мени ,већ морало имати у основном пакету.
Даље се могу интегрисати противбродске ракете, чак може полагати и противбродске мине.
По мени би било добро радити са Французима око свега, нисам присталица да око наоружања излазимо из оквира НАТО савеза, иако у Израелу можемо и највјероватније хоћемо наћи одлична ријешња.
Vijesti
02.09.2026.
Vuksanović: SPEAR sistem konkretan primjer planske modernizacije VCG
Od prije dvije neđelje, ali nije postavljano.
U Danilovgrad su stigli Elbit Spear minobacači kalibra 120mm montirani na JLTV Oshkosh.
Nije navedena brojka, ali mi sa snimaka djeluje da se radi o 10-ak komada.
Facebook video
https://www.facebook.com/watch/?v=1740523683829571
![]()
Evropsko oruzje je preskupo a veliko je pitanje koliko se politickog uticaja kupuje kupovinom istog.
Cesto pominjana Poljska oprema se u Juznoj Koreji iako je Njemacka odmah prekoputa.
Kad se kupuje politicki uticaj kupuje se od Amerikanaca, kad se kupuje jeftino onda su to Juznokoreanci, Kinezi...pa i Turci.
Vidis li da ameri ispadaju iz igre
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Prije bih rekla da oni kreiraju igru, a Evropljani ka jez pred farove.
Што се морнарице тиче Европљани сваки мјесец по један велики или већи борбени брод испоруче.
Што се тиче морнаричких система предвиђених за приобаље и затворена мора, нема бољих од европских произвођача.
Рајнметал, Талес, Бае системс, Леонардо, Саб доживљавају ренесансу.
Од метка до ICBM-a, све се прави.
Дуго се није улагало у одбрану, и то има своје послиједице, али се стиже.
Њемачка намјенска је ту најдаље одмакла.
Sve je to tacno ali kada je italijanska mornarica trebala da ide na Bab el Mandeb ispalo je da fali, nema, ne moze. A posle prekida sa Rusijom taj Bab el Mandeb je uslov dostave arapske nafte.
Kad je Njemacka napravila ono grenadirsko oklopno vozilo, preskupo i ambiciozno - vise je bio pokvaren nego u funkciji. Kao i one nove puske koje su morale biti zamijenjene nekim novijim.
Evropa je ostala zakucana i na avionima IV generacije dok drugi rade avione V i VI generacije. Zato sto su evropske drzave rogovi u vreci i ne mogu nijedan bitni projekat da izguraju zajedno.
Poljska Rumunija, Norveska i ne samo oni sa evropskog kontinenta za mnoge bitne stvari opremaju se van Evrope. Jedno su laboratorijski uslovi, a drugo je realnost kad ti trebaju kolicina, cijena i ostalo.
Last edited by biljaneta; Today at 15:51.
Polinezija gospodo.
Све мане су наслијеђе наулагања, која се управо сада крупним корацима исправњају.Није лако ни јефтино, али кад имаш огроман економски потенцијал и огромно знање, резултати су неизбјежни.Наравно бирократија све кочи, успорава, али видимо на примјеру муниције како се ствари ријешавају.
Једина ствар коју европљани самостално не праве су авиони 5. генерације, али F35 je и европски авион.
Труп, крила и дјелови радара, можда и четвртина комоненети је пројектована и производи се у Европи.
А упитно је да ли уопште постоји други авион 5. генерације у свијету, лише потпуно америчког Ф22.
Ne koci birokratija nego visoka korupcija. Pa svaki proizvod namjerno overindzinirujes do neupotrebljivosti.
Veliki ekonomski potencijal koji sa pozicije politickog patuljka ne moze sebi da obezbijedi sigurnu dostavu energenata je dzin na staklenim nogama.
I kad je avion IV generacije u pitanju i to je razvuceno na nekoliko projekata skromne i preskupe proizvodnje i podrske.
Imaju sve, a nemaju nista. Sa druge strane Izrael, Turska, Juzna Koreja su istinski giganti sa kolicinama, cijenama, proizvodima. Naravno i Kina. Od Brazilaca smo i mi kupili avione, doduse civilne.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks