Cekamo Nedovicku i Carapica da nam sve lijepo objasne.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja čekam Borisa Mugošu, baš me zanima što će da kaže na ovo![]()
Ja kažem da je super da primamo veće zarade i treba. Ali već je prošla polovina septembara, taj januar nije daleko to je par mjeseci. Šta se čekalo, da se zamažu oči pred glasanje oko Mandića i naravno priprema za izbore?
Može li se to sprovesti na vrijeme?
Moj problem su privatnici sa sjevera, to su nerazivijene opstine.
A drugi problem je opet inflacija jer će ljudi dići cijene i to je činjenica jer kao što reče Spajić - potrošnja.
P.s. oko čega je bilo neslaganje, ne sjećam se
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Love, peace and respect.
U parlament kad zagrme DPS ekonomski magovi.
Pa onda Tarique i Vasilije zagme put njih nazad...
Bice sudar titana. Mladić ce past u zaborav brzo.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Бићемо можда и прва земља на свијету са већим примањима него БДП по тинтари становника.
Како, и ко ће то да плати?
Црногорце је одржало црногорско срце.
A da nas nije...Mickey prodao nekome ali krije...?
...
Lažojku je svejedno, on će ionako da požuri sa zaduživanjem da bi se ugradio tih svojih par miliona i onda trk preko granice kad više ne bude mogao da bude premijer.
Zvanična statistika je nekad govorila da čoek može da se hrani sa 2 eura dnevno, samo što to tada niko nije citirao što se tome nije sprdao. Zbog toga me ne zanima zvanična statistika iz glave Tarika i 40 praznoglavaca.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Promjene su najčešće teške.
Ovaj plan je veoma ambiciozan, ja vjerujem da je ostvarljiv ali je veoma rizičan.
Zaista hazarderski, ali vadićemo se kao što hazarderi i rade 🫣
A neko upumpavanje novca svakako mora biti, kako viđećemo...
Ali, je li nekima frka - bgmi jeste.
Love, peace and respect.
Ne glaskaju se ni sindikati ni privredna...
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Sidnikati će bit zadovoljni, privreda nezadovoljna. A vlada prilikom donošenja ovakvih odluka svakako ne šljivi ni jedne ni druge. Znači, sve standardno.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Razmišljam...
Sada je minimalna 600e, doprinosi su oko 80e na tu platu. Znaci to je 680e.
Privatnik ce istog tog radnika morati da plati 1250e dakle duplo veći trošak za zarade.
Dakle ako sam za 5 radnika imao obaveze 3000e sada cu imati 6000e.
Otkud mi dodatnih 3000e dobiti mjesečno?
Last edited by mneonly; Yesterday at 11:50.
Love, peace and respect.
Tom logikom onda je besmisleno i povećavanje, tj. presipanje iz šupljeg u prazno što ustvari i najbolje pumpa i objašnjava inflaciju.
Sent from my 17PM using Tapatalk
A sto cemo sa PIO?
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Evo ga
Ukidaju se doprinosi za PIO, veće stopa za porez na dobit, opštinama manje novca kojeg će zadržati država
Šta predviđa set zakona čije je predloge sinoć usvojila Vlada
Doprinosi za penzijsko osiguranje od januara će iznositi nula odsto, pa će se za taj iznos bruto zarade (sada 10 odsto) povećati neto iznos koji prima zaposleni. Ukida se srednja stopa poreza na dobit od 12 odsto, koja je važila na iznose od 100.000 do million i po, pa će se ti iznosi oporezovati po većoj stopi od 15 odsto.
Smanjuju se procenti koje su opštinama preusmjeravane od poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnosti i motorna vozila, i naknada od igara na sreću, pa će veći dio tih iznosa ostati u državnom budžetu.
Povećava se minimalna zarada, pa će za radna mjesta gdje je potrebna školska sprema niža od srednje škole iznositi 1.000 eura, sa srednjom školom (III I IV stepen) na 1.250 i sa visokim obrazovanjem (od VI stepena na više) na 1.400 eura.
Penzije će se usklađivati četiri puta godišnje sa rastom zarada i potrošačkih cijena.
To je navedeno u predlozima seta zakona koje je sinoć usvojila Vlada, u koje su "Vijesti" imale uvid.
U obrazloženjima se navodi da će državni budžet zbog ukidanja doprinosa penziono osiguranje biti u značajnom deficitu, ali očekuju da će taj novac biti nadoknađen uvećavanjem stope za porez na dobit, kroz zadržavanjem više novca u državnoj kasi od poreza na dohodak, nekretnine, motorna vozila, naknade za igre na sreću, koje su do sada išle opštinama u većem procentu.
Očekuju da će povećanje zarada uticati kroz formulu o usklađivanju i na rast penzija.
U Vladi se nadaju i da će povećanje zarada i penzija uticati na veću potrošnju građana, pa će država više novca prihodovati I kroz povećanje naplate poreza na potrošnju (PDV i akcize), kao i kroz rast ekonomije, pa će time u potpunosti biti naknađrn gubitak od ukidanja doprinosa za penzijsko osiguranje.
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...adrzati-drzava
Sent from my S25+ using Tapatalk
E po ovome vidite koliko ce ovo biti ozbiljno, glasali su preko whatsappa za ovo
Odluka o povećanju minimalnih zarada donijeta je na elektronskoj sjednici Vlade, preko aplikacije WhatsApp, na predlog Spajića, a među ministrima i članovima Vlade koji su se izjasnili nije bilo Vukovića
https://www.vijesti.me/tv/emisije/82...vecanja-zarada
Sent from my iPhone using Tapatalk
https://www.vijesti.me/tv/emisije/82...vecanja-zarada
Model nije podržao ministar finansija.
Само да су апотеке и дилери пуни робе па ћемо лако за све остало.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Da nece ko amandman da podnese da se ne povecavaju plate funkcionerima i poslanicima
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Brzo se oglasiše, sve je jasno...
Послато са 2510ERA8BG помоћу Тапатока
Meni nije jasno kako ce se punit fond PIO sad kad se ukine davanje za to. Drzava ce sipati pare u fond..ili kao sto je neko nedje davno rekao, bice privatni fondovi? Pa ako fond propane....fumare svi...
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Vele da će država uplaćivat sredstva u fond pio. Vele biće veća potrošnja pa samim tim više prihoda od poreza, plus manje će para da daju opštinama plus neke stope oporezovanja se povećavaju.
Ko planira da za 15-20 godina ima od čega da živi, bolje da počne sad da razmišlja kako da zaradi pare od kojih će živjet. Nešto ne mislim da će postojati državni fond iz kojih će se isplaćivati penzije.
Last edited by NHM; Yesterday at 12:57.
There are currently 14 users browsing this thread. (1 members and 13 guests)
Bookmarks