Nisam saglasan sa tobom. Iz vise razloga, mi prvo nemamo dovoljno ljudi da to sprovede, drugo za 10e kazne bas bi me bilo briga da nesto ispostujem, ako me uhvate ma telefon 2-3x mjesecno lagano cu odvojiti tih 30e i platiti i to ako me uhvate.
Kad je kazna 100-150eur jednom cu je platiti a nakon toga cu dobro razmisliti da li cu to vise da radim jer nemam svakog mjeseca da odvajam po npr 300e za kazne.
U krajnjem po meni je najbolje propisati proporcionalne kazne u odnosu na prihode, kao sto je vec u nekim zemljama, pa da svakoga isto "zaboli" bez obzira koliko prima jer ovako nekome je 300e dosta ali opet ne previse a nekome pola plate.
Sent from my SM-F976B using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
U drzavi gdje se ne zna ko pije, ko placa, te ko je koliko duzan poreskoj a ko nije?Da, sretno...
U sredjenim sistemima gdje ides u zatvor za utaju poreza te se barem za dobar dio stanovnistva zna kolika su im primanja, OK, mozda ima i smisla. U Ex Yu? Nemoj zezati molim te.![]()
To je bilo prije 12-15 godina, racunaj kao danas 30-40e. Dovoljno vecinu zaboli par puta mjesecno, a kad se jednom u par mjeseci zaboravis, ili nagazis zebru nije dranje kao 150-300.
Mnogo veca guzva u saobracaju nego sto je u PG, ali svaki dan su patrole kaznjavale i novine pisale o tome, rijesen problem.
Ovo zvuci poznato ali isti je princip - imali smo dobre kazne, i prekrsajne i krivicne, problem je jedino i uvjek bio u sprovodjenju zakona. Do prije par mjeseci nisam znao nikoga da je kaznjen za pojas i pjesacki.
Sent from my phone
Pa evo idemo ka EU valjda se i mi dovodimo u red. Polako ali ja mislim sigurno.A i 30-40e nije neki drajver da neko ne pravi prekrsaje masovnije, bar ispocetka dok se malo ne navikne narod i ne plati po koju kaznu. Ali treba i dosta policajaca da sprovode sve to.
Sent from my SM-F976B using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Daleko je do murava.
Kod nas su bizMismeni sami sebe osiguravali na minimalac, a ovamo imali jahte, bijesna kola, vile i sve ostalo. Kad bi njemu proporcionalno naplatio od prihoda ne bi se ovajdio.
A to kad se sredi sa prihodima bi valjalo da se upari sa vrijednošću vozila. Pa ako onaj u Ferrari prekorači treba da plati više od onoga sa golfom.
Svuđe na svijet narod se doveo u red novčanim kaznama. Neće ni CG bit izuzetak od tog pravila.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ja samo bunt i negodovanje zbog saobracajnih kazni vidim u tome sto i dalje imamo povlascene korisnike. Kad se taj jaz prevazidje onda dolazimo na stepen civilizacijske kulture ovako jos smo u limbu.
Web portal treba da postoji i nije protivzakonito da je svakome dostupna informacija jel kaznjen,ko je kaznjen,koje tablice...
Komunalna policija ne smije da kaznjava vozila MO ? Jel ih straaaaaa
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks