cuo sam u Pljevljima ima povoljan pelet.
Sramota….
Sent from my iPhone using Tapatalk
kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju...kakva bi tisina nastupila...
cuo sam u Pljevljima ima povoljan pelet.
Ja sam povremeno znao da ubacam, da digne temperaturu,al niti imam toliko otpada a i mrzi me da lomim i rezem, pa se na drva grijem. Uglavnom, u odnosu na ugalj, ovo kao da si ubacio list papira. Osjeca se drugaciji smrad dima negoli od drva, al zbog visoke temperature, pretpostavljam, nema puno istog. A ugalj ako neko nedje nalozi, cijeli grad smrdi. Kako god, dje je god gusto naseljeno, dim ubija, bilo koji.
baš ne bih poredio dim od peleta i dim od starog motornog ulja... Vidio sam neđe podatak da litar starog motornog ulja zagadi milion litara vode. A pelet?
No, da vidimo da li će se ikad tome stati na kraj...
(nečitko)
Iverica, nijesam.na ulje mislio.
Ulje je bas grdno, gledao sam te peci, to tako gust dim pravi da se odma spusta po.zemlji,.cim uz sulundara izadje
Mislim da je kod iverice problem lijepak unutra, nedje smo kao tinejdžeri koristili da zalozimo, plane kao papir
Sent from my CPH2747 using Tapatalk
pitao sam neđe ove EU experte koje je najzdravije grijanje, najekološkije... Iznenađenje - na struju! Kad padnu cijene još malo, prelazim i ja na toplotnu pumpu... Prije 5 god je to bilo 10k za jedan sprat
(nečitko)
Tesko da ce padati, ni opreme ni struje. Al ako.mozes sa panelima da kombinujes...
Komsija krenuo da radi panele al sa baterijama. 7-8 000 kostaju. Cedis ne da bez sa njihovih panela u mrezu. Cekam da vidim kolika ce mu potrosnja biti sa toplotnom i koliko zimi moze struje izvuci.
same toplotne pumpe padaju polako, tad su bile 10.000 sa ostatlkom instalacija, već sad su jeftinije za nekoliko hiljada, prošlo 5 godina...
E sad, sumnjam da solarni paneli zimi mogu da nešto mnogo struje proizvedu, ali eto, taman javi kad saznaš![]()
(nečitko)
Zimi proizvode manje, ali svakako proizvodnju predaješ u mrežu, tako da ćeš ljeti kad je potrošnja manja, proizvesti da imaš zimi da se griješ.
#fakenews
koliko ja znam, a nek me neko ispravi, odnos nije 1:1, odnosno ako predaš recimo 1KW mreži ljeti, to ne znači da zimi možeš da dobiješ nazad 1KW. Ili tačnije, EPCG ti mnogo skuplje naplaćuje struju koju ti oni prodaju, u odnosu na ono što ti oni plaćaju za proizvedeni KW.
Tako je makar na Zapadu, ne znam kako je kod nas
(nečitko)
#fakenews
Tesko da je isti odnos, jer ima gomila stavki u racun, koje se kad je obrnuta situacija ne uracunavaju u cijenu. Ne mogu ti placati gubitke na mrezi koja je njihova infrastruktura.
Meni ovi paneli preko Cedisa rade poso i za grijanje i za hladnjenje. Ni jedan racun preko 12e nije dosao. Milina.
Zimi se ponekad ukombinuje i sporet na drva, ali sve cesce klima i po koja grijalica i top.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Jasno to ali cijena nije ista. Bas sad zvah momka da pitam. U prosjeku otkupljuju kilovat po nekoj prosjecnoj cijeni 4.5centa, a mi placamo 11centi po kilovatu.
E vala posteno
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks