Page 852 of 852 FirstFirst ... 352752802842848849850851852
Results 21,276 to 21,295 of 21295

Thread: Saobracajne Kazne

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    uslovno zeleno je strelica i zove se uslovno jer oni koji nailaze s druge strane imaju prednost, trepćuće zeleno je isto kao i obično zeleno samo najvljuje da će brzo da ti se upali žuto, eto i to znaš sad
    Ja znam da se lagano zaustavljam i na to kako ga ti zoveš trepćuće, ali ti praviš frku gore što se neko na isto zaustavlja ka šta ako neki neiskusni se zakuca u ovu što se zaustavila.Zakuca se u mene i motor jednom koji ne gleda kud ide jer se lagano zaustavljam na to treptaj zeleno more bit da sam mu ja kriva.A ove priče oko toga kako su ljudi isprepadani od kazni pa voze ka po jajima ne piju vodu meni.Znači ubio bi neko čoeka samo da ga ko ne vidi.How Yes No.

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Quote Originally Posted by LuTheDuck View Post
    to stoji, ali ne mozes mi reci da niko sem mene nije uocio fenomen da vozis magistralom, ogranicenje je 70/80 i onda neko blicne da je policija i odjednom se nabadaju kocnice i svi "za svaki slucaj" voze tu oko 60 dok ne prodju policiju, i onda opet po ogranicenju

kad budemo ocekivali da nas vrebaju radari iz svake krivine, to vise nece biti voznja no mucenje jer se vecina boji svoje sjenke... i
    Naravno o tome sam pisala gore i meni je to agonija.Ono ka kurče se udare 100 na sat neko blenda a on mi mili 60 pa opet udari na 100.
    To govori o profilu takvih jaki su na gas dok im se murija ne pojavi.Toliko o junacima evo sad vidimo kako ti junaci i kad ne treba mile - i kad treba i ne treba.

3. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,212
    Thanks Thanks Received 
    3,254
    Thanked in
    1,580 Posts

e vala i mi se raspravljamo o bezbjednosti saobraćaja a tebi su dali vozačku
    She is only here to annoy herself!

5. The Following User Says Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

e vala i mi se raspravljamo o bezbjednosti saobraćaja a tebi su dali vozačku
    Ne, kupila sam je na tušku Pjacu.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

it's unfortunate.

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Inače sasvim je izvjesno da će ukinuti to trep zeleno neđe već jesu.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    7 Posts

Velika briga o malom gasu

Ne znam za vas, ali ja sam od stupanja novih saobraćajnih propisa na snagu počeo da gledam na vožnju potpuno drugim očima.
    Tačnije, počeo sam da gledam u brzinomjer.
    Mnogo.
    Jer ako je dozvoljeno 50, onda je 50. Ne 51. Ne 52. Nema više onog starog balkanskog „kilometar gore-dolje“. Taj jedan kilometar je, izgleda, postao granica između građanina i prekršioca.
    I ja to razumijem.
    Država želi da budemo bezbjedni.
    Toliko bezbjedni da sam počeo da se pitam da li je najveća opasnost na crnogorskim putevima zapravo brzina ili mogućnost da slučajno ne pogledam brzinomjer u pravom trenutku.
    Poslije stotinak kilometara magistrale razvijam sasvim novi oblik pažnje. Pratim put, znakove, ograničenja, brzinomjer, retrovizor i, naravno, onu patrolu koja možda postoji iza sljedeće krivine.
    U jednom trenutku shvatim da sam toliko zauzet sopstvenom bezbjednošću da više nisam sasvim siguran šta se događa oko mene.
    Ali dobro.
    Važno je da je kazna propisana.

Država misli na mene

To mi je zapravo najljepši dio nove filozofije.
    Država misli na mene.
    Misli na moje zdravlje, moju bezbjednost i na to da ne vozim prebrzo. A svoju brigu je spremna i finansijski da konkretizuje.
    Ako prekoračim brzinu do 10 kilometara na sat, mogu dobiti kaznu od 60 do 120 eura. To nije baš simboličan iznos za svakog građanina, bez obzira na to što prosječna plata statistički izgleda sasvim pristojno.
    Prosječna plata, međutim, nema kiriju, kredit, djecu, registraciju i gorivo.
    Prosječna plata je veoma srećan čovjek: postoji samo u tabeli i nikad ne dobija kaznu.
    Ja, nažalost, ne živim u tabeli.

Put za 50, kazna za 21. vijek

Najviše me fascinira kontrast između infrastrukture i kaznene politike.
    Na jednoj strani imamo puteve i signalizaciju o kojima građani svakodnevno raspravljaju. Na drugoj imamo kazne koje su izuzetno precizne.
    Put može biti star, signalizacija loše održavana, ograničenje diskutabilno, a saobraćaj gust.

Ali kazna?
    Kazna je moderna.
    Kazna zna tačno koliko vrijedi jedan kilometar na sat.

Tako mogu da putujem kroz zemlju u kojoj infrastruktura još čeka svoju punu transformaciju, ali me kaznena politika već dočekala potpuno spremna.
    Nismo još izgradili dovoljno puteva za Evropu, ali smo izgradili kazne za budućnost. Ne znam zašto, ali imam snažan utisak da bi mi prolazak kroz Ormuski moreuz bio bezbjedniji od puteva koje je drug Tito pravio za moskviče, lade, fiće...a koji su i danas ponos i dika Crne Gore.

Velika operacija spašavanja mog novčanika

Naravno, nije problem u tome što se kažnjava opasna vožnja.
    Tu nema dileme.
    Problem nastaje kada se sva saobraćajna filozofija počne svoditi na broj na radaru.
    Postoji ogromna razlika između čovjeka koji vozi kao da je magistrala trkačka staza i čovjeka koji na preglednoj dionici pređe ograničenje za nekoliko kilometara.
    Jedan ugrožava druge.
    Drugi krši propis.
    To nije nužno ista stvar.
    A ja bih volio da sistem tu razliku vidi.
    Volio bih i da se jednaka ozbiljnost pokaže prema stvarnom ugrožavanju života kao prema administrativnom prekoračenju koje se mjeri gotovo laboratorijskom preciznošću.
    Jer ako je osnovni cilj bezbjednost, želim da se osjećam bezbjednije na putu, a ne samo opreznije pred kaznom.
    To su dvije različite stvari.

Najsigurnija zemlja u Evropi

Ponekad zamišljam savršenu Crnu Goru.
    Svi putevi idealni.
    Svi znakovi jasni.
    Sva ograničenja logična.
    Saobraćaj tečan.
    Nema rupa, iznenadnih promjena ograničenja ni beskrajnih kolona.
    Svi vozači koncentrisani.
    Niko nikoga ne ugrožava.
    A onda se probudim.
    I shvatim da još nismo tamo.
    Ali nema veze.
    Jer smo već riješili ono najvažnije.
    Imamo kazne.
    I to ozbiljne.
    Ako jednog dana budemo imali dovoljno kamera, ograničenja i kazni, možda ćemo konačno proizvesti idealnog crnogorskog vozača.
    On neće juriti.
    Neće rizikovati.
    I neće skidati pogled sa brzinomjera.
    Možda neće primijetiti automobil koji mu dolazi iz suprotnog pravca.
    Ali će znati da je na 50.
    I to je, izgleda, najviši oblik bezbjednosti koji smo trenutno u stanju da zamislimo.
    I tako sam konačno shvatio

Država ne želi da ja vozim brzo.
    To je sasvim razumljivo.
    Ali izgleda da želi i nešto više: da svaki trenutak vožnje provedem u dubokoj svijesti o tome koliko brzo vozim.
    Da mi 49 bude zadovoljstvo.
    50 spokoj.
    51 egzistencijalna kriza.
    A 52 — finansijski krah koji zahtijeva hitno sazivanje sjednice porodičnog savjeta.

I zato sada, kada krenem na put, više ne razmišljam samo o tome kako da bezbjedno stignem.
    Razmišljam i kako da ne postanem dio statistike.
    Ne one koja govori o saobraćajnim nesrećama.
    One druge.
    One koja pokazuje koliko je građana uspješno naučeno da jedan kilometar na sat može imati vrlo konkretnu cijenu.
    Jer na kraju smo dobili čudesnu formulu:
    put može biti nesavršen, signalizacija zbunjujuća, infrastruktura nedovršena i saobraćaj zakrčen, ali građanin mora biti savršeno svjestan da ne smije preko 50.
    Više ne vozim da bih stigao.
    Vozim da bih ostao ispod granice.
    A ako pritom bezbjedno stignem, tim bolje.

10. The Following 2 Users Say Thank You to Homo habilis For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Kolika kuknjava od ljudi koji nikad nisu poštovali ograničenja da jeste bilo bi vam spontano ka što je spontano vezati pojas.

Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    19,426
    Thanks Thanks Received 
    9,059
    Thanked in
    4,419 Posts

Možda se i meni desilo,ali mnogi apostrofiraju da saobraćajnice iz doba socijalizma(fića,stojadina,moskviča,trabanta...) i danas drže ista ograničenja brzine,t.j. trebalo bi ih apdejtovati jer su kola danas pouzdanija,modernija...
    NE STOJI ta konstatacija.
    Put NK-Morinj ili ŠN-ŽB je moderan relativno skoro sagrađen,ima dosta trećih traka...ali, lupiću ofrlje, mislim da je prosječna brzina max 60km/h, možda i manje. Ne bi hilo teško nekom sa podacima da to i sračuna. Pa autoput je 100. E, tu dolazi struka do izražaja a ja ne bi da im se mEšam.
    Jednostavno, neko dobije dozvolu za kamenolom pored saobraćajnice sa tri trake i naravno ide znak max 20km/h, znak zona miniranja...i tako skoro kilometar

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,212
    Thanks Thanks Received 
    3,254
    Thanked in
    1,580 Posts

kako to funkcioniše u Češkoj i Slovačkoj, kroz naselja je ograničenje 50 i svi voze 55-60, na otvorenom je uglavnom 90 i svi voze oko 100 uključujući i autobuse, jedino teški kamioni i spec. vozila su sporiji, saobraćaj se kreće brzo, nema nervoznih, nema rizičnih preticanja, ljepota

ali mi po svemu volimo da smo veći katolici od pape
    She is only here to annoy herself!

14. The Following 2 Users Say Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Jedino si ti i takvi neurozan ima ljudi kojima je solidna vožnja po ograničenjima.Pa ti neurozni što ne umiju i nisu navikli da ih poštuju su još i prestravljeni od kazni pa ono što je sigurno sigurno spuste još 20 ispod i sad se ima kolona puževa.

Last edited by Bluemoon; Yesterday at 18:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    153
    Thanked in
    84 Posts

Ko je vozio vise od 2-3 godine kad uspori na 45 zna da odrzava brzinu plus minus bez gledanja na brzinomjer.

I neiskusni i iskusni vozac treba da drzi odstojanje, a ne da se lijepi za branik onoga ispred.

Ovo je paradoksalni narativ ođe. Ulice su kao pune nespretnih vozača, pa treba da se pravila i kazne opuste da bi se stvaralo manje problema ???
    - Ladan ko taština duša -

17. The Following User Says Thank You to simm For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Iskreno me zabolje za ove kuknjave likova koje deru a to su oni što sviraju kad ja recimo stanem nekome da se uključi.

Nek sad sviraju Q.

Thanks Thanks Given 
    2,975
    Thanks Thanks Received 
    3,610
    Thanked in
    1,625 Posts

Ne zuri ujutru, voz ce malo kasniti

Tu es mon hero.
    Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    87
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    811 Posts

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Quote Originally Posted by no-mercy View Post
    Ne zuri ujutru, voz ce malo kasniti

Tu es mon hero.
    S kim ti?

Vidi @no-mercy odma da ti sad iskreno rečen zabolje me za tvoje tri kazne za 20 dana da si vozio ka ja i prije ovih "represija" nijednu dobio ne bi.No ste druge smatrali idiotima kad nagszite na gas.Meni je bilo svejedno i da izginete usput samo mene da se prođete.

Ali si tu još i da pidjebavaš, jel.

Ili vozi auto propisno, ili se vozi autobusom ili vozom ono puca mi ona stvar i za tebe i tebi slične

Thanks Thanks Given 
    1,102
    Thanks Thanks Received 
    1,468
    Thanked in
    736 Posts

kako to funkcioniše u Češkoj i Slovačkoj, kroz naselja je ograničenje 50 i svi voze 55-60, na otvorenom je uglavnom 90 i svi voze oko 100 uključujući i autobuse, jedino teški kamioni i spec. vozila su sporiji, saobraćaj se kreće brzo, nema nervoznih, nema rizičnih preticanja, ljepota

ali mi po svemu volimo da smo veći katolici od pape
    Mi smo samo bolji vozaci nego Cesi i Slovaci, Njemci pogotovo, a o Svedjanima da ne pricamo. Oni kad vide ovu nasu divlju ljepotu i krivine oni se ukopaju. Realno, ko ovdje nauci da vozi moze da vozi bilo dje na svijetu bez problema. Ima nesto u ovom kamenu sto nas cini tako vrsnim vozacima. Kazu da kad nas vide u tim zemljama dje su ljudi mlaki u voznji da nam odmah daju mjesta profesionalnih vozaca bez da gledaju u zvanicne registracije. Prica kaze da se i Nurburgring trebao zvati Mala Crna Gora ali da ipak nije proslo na nacionalnoj osnovi iako smo veci katolici od pape.

Sent from my iPhone using Tapatalk

23. The Following User Says Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,710
    Thanks Thanks Received 
    6,898
    Thanked in
    4,134 Posts

Ovi sto su vozili kod nas 10-20-30 godina, cim vide autoputeve u EU, kruzne tokove…kao da su ovce umjesto vozaca.
    Prema tome, šta da ti kažem?

Thanks Thanks Given 
    1,102
    Thanks Thanks Received 
    1,468
    Thanked in
    736 Posts

Quote Originally Posted by TAKUMI View Post
    Ovi sto su vozili kod nas 10-20-30 godina, cim vide autoputeve u EU, kruzne tokove…kao da su ovce umjesto vozaca.
    Gledaj to obratno. Kao sto se metal kali tako se i vozaci kale na izazovima, a dje ce vecih izazova od prave voznje surferske, iznenadjenja, nepredvidjenih situacija, tu se pravi vozaci poznaju, dje je zeznuto a ne dje je mekano. Zato su nasi vozaci, ne vele dzaba za sebe "prekaljeni", nema labavo, nije njih zivot mazio kao ove mlakonje iz bijeloga svijeta sto imaju siroke kolovoze, nego na usko brale, kroz sikane, tu dje vozacko zapire poznanje, nema dalje. Zato smo mi najbolji vozaci na svijetu, nego nemamo para za Formulu 1 i to nas koci opasno.

Thanks Thanks Given 
    24,719
    Thanks Thanks Received 
    10,499
    Thanked in
    7,913 Posts

Quote Originally Posted by Shaneman View Post
    Gledaj to obratno. Kao sto se metal kali tako se i vozaci kale na izazovima, a dje ce vecih izazova od prave voznje surferske, iznenadjenja, nepredvidjenih situacija, tu se pravi vozaci poznaju, dje je zeznuto a ne dje je mekano. Zato su nasi vozaci, ne vele dzaba za sebe "prekaljeni", nema labavo, nije njih zivot mazio kao ove mlakonje iz bijeloga svijeta sto imaju siroke kolovoze, nego na usko brale, kroz sikane, tu dje vozacko zapire poznanje, nema dalje. Zato smo mi najbolji vozaci na svijetu, nego nemamo para za Formulu 1 i to nas koci opasno.

E baš me zanima koliko njih se procentualno.vozilo metro-om, autobusima,.vozovima kroz istu Evropu.

Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk

Page 852 of 852 FirstFirst ... 352752802842848849850851852

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)