A tek granica van graničnih prelaza ..
TT
To za hitno uvođenje viza je bio čist populizam.
Inače pojačana kontrola onih koji ulaze u državu daleko treba više da se stavi na akcenat.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
A tek granica van graničnih prelaza ..
TT
Kako imam utisak da je jednom dijelu javnosti žao sto je policija zavrsila zadatak... uzas
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Mislim da je Balijagic dosao do oruzja tako sto ga je nalazio u realno napustenim kucama u okolini Bijelog Polja. Vidis neko je to oruzje tu ostavio jer tipicna crnogorska nebriga.
Zivimo u najmilijoj nam drzavi koja se trudi da nas maltretira na svakom koraku, te prskalica na zadnji brisac, te papiri tokom zaposljavanja, a tek peripetije po domu zdravlja i bolnici. Najmilija drzava, a nekako vrlo neprijateljski orjentisana.
Ali zato neki stranci nekim tvojim sunarodnicima ubace neki euro u dzep i evo im i oruzje i municija. I sve to u istoj opstini dje je i Policijska akademija. Vjerovatno MuP i ANB nemaju dovoljno dousnika pa nisu znali sto se desava.
Sto se tice viza pa tvoja drzava je promovisala ovu zemlju kao nekakvu zeljeznicku stanicu narocito za one koji i ne znaju dje idu. Tvoja drzava iz nekog neobjasnjivog razloga privlaci lica sa potjernica. I nikom nista. Bitno je da euro ubace u dzuboks.
Last edited by biljaneta; Today at 08:29.
Tebe citiram, a generalno se odnosi na stanje. Ovo pričamo/pišemo poslije svake tragedije koja se desila u CG zadnjih godina. Nikad niko ništa uradio nije. Naše ljekarske komisije su užasne. Počni od ovih što dijele bolovanja, preko ovih što određuju invladinine, završi sa ovim što daju uvjerenja da si podoban za posjedovanje oružja.
Žao mi je zbog dobrih ljudi i doktora koji su dio tih komisija, ali to je na žalost činjenica. Preglasavanje, i ti meni učlni ja ću tebi i slično.
I sad poslije još jedne katastrofe u nizu gdje su 2 mlada života ugašena i jedan srednjovječan mušakarac takođe pokojni, najlakše je da budemo vojskovođe poslije bitke. Svi znamo kako bi i što radili ali niko to ne uradi. Psihologija to zove efekat posmatrača (bystander effect) ili difuzija odgovornosti.
I na žalost, CG boluje od toga i ne preuzimanja odgovornosti - pri tome ne mislim samo na policiju, nego na cjelokupna društvena događanja.
Na žalost, ova država mora da tuguje jednom godišnje. To nam je prosjek u zadnje vrijeme.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Samo da nema DPS, veliš li forume?
Kad su više izbori, ognjem sve gorelo!
Čudi me to od naše vlade. Ali dobro, djela govore više od riječi - kristalno jasno čija je procjena da su Glovo kuriri opasnost po državu, a da problem nije ulazak u Crnu Goru, bez ikakve provjere, PRAVAC sa ratnog područja - nije rizik da se provuče kakvih veterana iz Donbasa, to su sigurno uravnotežene i predvidljive osobe... Čisto za ne daj bože, nek ostane zapisano.
Izio nam je tu vuk magarca, vidim ja fino, što se samoga ulaska tiče.
Problem je što kad uđu - rade ko šta oće. Crnoj Gori je prihvatljivo da Turci, Rusi...bilo ko, uđe u državu, registrovan je na graničnom prelazu - i onda puf! Nema ga niđe. Iako je registracija boravka zakonska obaveza - toga se pridržavaju hoteli - ne postoji metod da nađeš đe su neki Ozgul, Evzan, Evgenii, Ngbangva. Znaju đe sam ja, znaju ko je u mom stanu, ali VEZE nemaju ko živi u tri hiljade stanova u City Kvartu. Na aerodromu NIKO ne pita nijednog od ovih interesantnih "koji ti je telefon druže? Daj ovamo mobilni, da se upiše IMEI/IMSI. Đe si mislio da zanoćiš?" Prvo to nismo utegli, a sve alatke su tu - da znamo đe su i što petljaju ti koji borave u državi. Nemamo nikakav mehanizam da češlja gotove baze podataka, i izdvaja npr. strane državljane - mlađe muškarce koji često ulaze / izlaze iz države, duže borave, ne putuju s porodicom, nemaju registrovan boravak + drugi faktori rizika - eto za početak da se zna đe su stranci u Crnoj Gori, i čime se bave.
Pa onda kad se izdvoje ti neki koji "obećavaju" - da se preko interpola pita Rusija, Turska, Izrael, i p. materina "znače li vam što ova imena? Jel vam poznat ko od ovih što ih je kod nas đavo donio? Treba li na koga da obratimo pažnju?" Trenutno mi ne znamo NIŠTA o ljudima koji žive oko nas.
Zanimalo me što ubi ljude ni krive ni dužne.
Mora da je bio neki ludak.
Ali i dalje mislim da ovo nije uradio bez nekog razloga.
Rusi iz ovih njihovih grupa ga ne znaju, pretpostavlja se da je došao zbog festivala i da se takao malo(vidi mu se po slici da je neki narkoman) a reče neko da je bio i na plaži đe se popilo...
She is only here to annoy herself!
Ako je meni jasno na šta je ovo odgovor, i o čemu se radi... Crnogorska nebriga je kriva za Balijagića? To znaš kroz poređenje sa državama u kojima se vodi računa o oružju, pa nema višestrukih ubistava?
Koja je poenta - država se ostrvila na mene i tebe za gluposti, a nekima evo svašta prolazi? Državna politika je pogrešna za 70% stvari? Opšta mjesta iz kataloga, uobičajena za 90% ljudi u 90% država.
Ako istovaraš neku random sičiju - dobar sam ja i za to, postavim se na macolu - samo mi se mora reć
Da nije MUP? Kakva crna ostavka, oni su ponosni na reakciju policije. Da pitaš ministra je li ponosan na ~12-13 mafijaških ubistava u njegovom mandatu, od čega je pola nerješeno - u prvoj rečenici bi se nalazio DPS, koji je izgradio takav sistem, šta će sad siroma' ministar. Tu je pravo potpitanje "je li DPS kupio taj helihopter iz kojega ugledaste Rusa?"
Zna policija "zašto" i kako - slika Rusa je skrinšot sa video nadzora strelišta, vidi se i datum; dakle, postoje snimci, na snimcima čitav slijed događaja, pa eto da ako nam saopšte suštinu.
Nije sigurno uradio bez jednog ili više razloga. E sad, normalnom čoeku je svejedno, čuo te razloge na crnogorskom ili na kineskom jeziku, isto bi imali smisla i logike. Ništa nije izgubljeno ovakvim epilogom...jedino bi eto malo veća satisfakcija bila da nije Rus pošao pod svojim uslovima, no da ga je stigao metak iz kakvog službenog oružja.
Po meni jos jedan propust je staviti ovako mlade momke na ovim pozicijama ma koliko profesionalni bili...
Tek si poceo da zivis, jedva da imas mogucnost za par godina obicnog radnog iskustva a ne sa naoruzanjem i potencijalno ovakvim problemima...
Streljana je zakazala svakako, dje su ostali radnici i sta se jos izdesavalo?
Ovaj je monstrum bio ali da je strozija provjera bila mozda ne bi doslo do ovoga.
Nisam za to da se ukine svaka streljana i da se svima sve oduzme, jesam da se oduzme svo nelegalno ali se moram sloziti da se i pored svih ovih ubistava realno u praksi apsolutno nista nije promijenilo.Mozda jeste koje slovo u zakonu ali u realnosti nije nista i zakon se ne sprovodi.
A sto se tice nasih psiho testova i psihologa-psihijatara, to je tek smijesna stvar...pa polovina ljudi nije zdrava za upravljanje vozilom ili za rad na visini ili slicno a ne za posjedovanje oruzja
Last edited by Laz; Today at 11:18.
Ovaj forum je trebalo zakljucati par dana...
cisto da se ispravim, mislim da je zakazalo kompletno rukovodstvo streljane a ne na momke sto izginuse ni krivi ni duzniOriginally Posted by Laz
Last edited by hercules; Today at 12:06. Reason: quote fix
E da i sinoc u Budvi policija sprijecila samoubistvo
opet kazem ne krivim momke nego sistemOriginally Posted by NSX
bzv udji na preko veze.me ili zaposli.me pa pogledaj koliko radnog iskustva traze da bi se zaposlio kao obicni vozac, magcioner, konobar, sobarica itd
Last edited by hercules; Today at 12:06. Reason: quote fix
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika...-tom-porodicom
Šta se desilo?
Ja ne znam jesam li dobro shvatio da na to streliste može bilo ko da dodje i da plati da puca?
Znaci njegovo je samo da plati i daju mu oružje i municiju jel?
Je li to normalno idje u svijetu? Znam da se nedje pisalo na forumu(a to je neko i pomenuo juče mislim) vezano za metkove,da mogu i da ih kući odnesu(krišom ili kako god)
Ni da su devedesete kad je svako imao pištolj sa sobom…
Bravo... i zakon jos jedan pripremljen za ovakve ... bravo sad sudstvo da primijeni samo
Kod mene postoje i ovakvi zakoni:
Ako ste osoba koja je osuđena za teško krivično djelo koje uključuje nasilje, vatreno oružje, droge ili nasilje u porodici, ne smijete posjedovati vatreno oružje ili municiju. Osim toga, ako ste osoba koja podliježe zabrani prilaska ili zaštitnoj naredbi od ekstremnog rizika, zabranjeno vam je rukovanje oružjem ili posjedovanje municije. Dakle, ako se ne smatrate "određenom osobom", dozvoljeno vam je posjedovanje vatrenog oružja.
Suprotno tome, ako se smatrate određenom osobom i utvrdi se da posjedujete vatreno oružje, suočit ćete se s optužbom drugog stepena, koja optuženog podvrgava kazni zatvora od pet do deset godina. Osim toga, ako bude osuđen, sudija mora izreći kaznu zatvora i minimalnu kaznu zatvora od pet godina.
A da dobijes dozvolu, ide background check.
Last edited by avet; Today at 13:29.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Zanimljive predmete su mu našli.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Član 47 zakona o oružju:
Član 118 stav 2 razvodnjava pričuOružje se može davati na poslugu strancu na civilnom strelištu, kao i za učešće na sportskom takmičenju, ako stranac posjeduje odobrenje za nošenje tog oružja u skladu sa propisima države u kojoj ima prebivalište.
Zakonom nije predviđena obaveza niti postupak dokazivanja statusa aktivnog sportskog strijelca. Član 5 propisuje dokumenta kojima se to dokazuje, ali za potrebe nabavke i držanja sportskog oružja. Obzirom da sam samoki ekspert pravnih nauka, ne mogu da tvrdim da li to može shodno da tangira i član 188, ili je pak sportski strijelac onaj ko izjavi da je sportski strijelac.Oružje na civilnom strelištu može koristiti samo fizičko lice koje u skladu sa ovim zakonom ima oružni list za držanje oružja, oružni list za nošenje oružja, odnosno oružni list za držanje i nošenje sportskog oružja, kao i fizičko lice koje je u skladu sa posebnim zakonom ovlašćeno da u vršenju svojih poslova drži i nosi oružje.Izuzetno od stava 1 ovog člana, pod nadzorom stručnog lica iz člana 116 stav 1 tačka 4 ovog zakona oružje na civilnom strelištu može koristiti fizičko lice koje se aktivno bavi sportskim streljaštvom, kao i fizičko lice koje se bavi rekreativnim gađanjem.
Zakon, čini mi se, nije ni utanačio šta znači "nadzor stručnog lica" - da li to znači instruktor čije su obje ruke na 20cm od tvoje podlaktice, da te munjevito spriječi da uperiš cijev u nebezbjednom pravcu; ili pak znači da sjedi u kućici iznad stanica za gađanje, i baci pogled povremeno, između listanja Instagram Reel-ova. U oba slučaja instruktor nadzire.
Ono što znam zasigurno - praksa na strelištu je bila relaksirana, donekle. Na prvoj mojoj posjeti su oružni list doživjeli kao da znam šta radim, pa mogu samostalno da idem na poziciju. Ljudi su redovno vodili cure na pucanje da ih impresioniraju, nema kome od nas nije izašao identičan Instagram reel žene sa gađanja. Niko glave nije okretao na to - svaka rutina otupi oprez, ne radim ni ja moj posao kao prvi dan. Ali opet mi je čudno kako su nekakvom random Rusu dali pištolj u ruke, volio bih znat što se desilo.
Pazi, moš ti proć psihologa i psihijatra - ako si rizičan, ostalo je nešto zapisano iz toga rizika - policija ima evidenciju prekršaja, prijava, dojava...i ne stide se da bilo šta od toga upotrijebe kao osnov za odbijanje odobrenja za nabavku, ili osnov za oduzimanje oružja...
Uglavnom, treba neđe napraviti statistiku - u Crnoj Gori ima oko 70.000 legalnih vlasnika oružja - izvući koji procenat od tih ljudi je uradio bilo šta nezakonito s tim oružjem; od ukupnog broja ubistava i ranjavanja vatrenim oružjem - izvući procenat kada je upotrijebljeno legalno oružje; što da ne - i da uporedimo sa brojem poginulih u saobraćaju, brojem života izgubljenih zbog pušenja, čega li - dako se prebace neđe drugo da spašavaju ljude i državu.
There are currently 18 users browsing this thread. (3 members and 15 guests)
Bookmarks