Krastavac onaj![]()
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
@extravaganca ajd pogodi?
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Krastavac onaj![]()
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Šaljem ujaku kako omladina uživa po plaži, a on mi šalje fotku s natpisom "Kod mene nije tako romantično - samo ogrebotine i paorski znoj". E rado bih se mjenjala.
Ima li kraja ovom poznom ljetu...
Dim sum.
https://myimgs.org/
myimgs places-to-eat-near-me
Kako da očuvate paradajz, neprskan, čak i na ovakvu sezonu đe sve izgore živo
1. Podignite super jak rasad. Znači- kad ga rasadite, dajte mu svake nedelje po mrvu slavola u korijen, kad dostigne 4 stalna para listova (8 grana) dodajte mu preko lista malo slavola i mrvu bora (B). Zato što se bor skoro potpuno iz površine zemlje izgubio, a najbitniji je elemnt za razvoj, rast, cvjetanje, i plodonošenje biljke.
2. Posadite ga super duboko kad sadite, i ostavite ispod njega hrane koja će se spuštat u dubinu, pa će idući za njom i biljka spuštat korijen u dubinu... I maksimalno jačat. Ja obično iskopam rupe 30x40 (40 u dubinu), uspem u niih kofu stajnjaka ovčjeg i promiješam sa zemljom, ostavim da zri nekih petnaestak dana. Kad sadim, skinem sve donje listove sa biljke, da bih je posadio u dubinu što više, a ispod nje stavim šaku glistenjaka i plantela organika (jer ima kalcijuma, koji kod mene baš zemlji fali, naročito paradajzu)
3. Prva zalivanja uvijek idu sa slavolom (organsko đubrivo-bakterije koje hrane i podržavaju biljku u korijenu, nije ni skupo). Od toga krene kako treba, i poslije će je teško išta zaustavit. Nakon što se zalije prvi put- prilikom sadnje, biljka se zasušuje do maksimuma- od toga će krenut korijen u dubinu. Nakon toga redovna zalivanja.
4. Ostavlja se na dva stabla (indeterminantan, zaperci se zakidaju a ostavi se samo onaj ispod prve cvjetne grane). Međutim, kad ne prskate i ne hranite paradajz hemijom, on će odozdo krenut da odumire od bolesti i insekata, i to vrlo brzo. I životni vijek će mu bit katastrofa kratak. Npr, ove godine, zbilja ekstremne vrućine i uslovi, ali bukvalno većina ljudi koje znam da gaji svoj paradajz nije uspjela da ga održi. Takva godina, ekstremna, nisu im izdržale biljke.
Pa baš zbog toga, sve zaperke iznad četvrte cvjetne grane ostavim- kako biljka bude sušila odozdo, oni će na vršnim etažama davat dovoljno zelene mase da održi zdravlje i fotosintezu. Bukvalno to mi ga je sačuvalo.
5. Svake nedelje po jednom slavol+mlijeko folijarno, da ga osvježim, ozdravim, poćeram u zelenu masu i cvjetanje, malo zaštitim od bolesti, a malo i pomognem kalcijumu...
I to je to. Ovaj je visine preko 3 metra, pun je cvijeta i dalje, zanosi samo tako, trenutno na njemu ima po struku bar po 2 kila ploda, i kontam da će održat neđe do novembra.
I to u godini kad baš i nisam imao prilike da mu se 100% posvetim.
Uglavnom, sva poenta je bila u jakom rasadu i jačanju korijena biljke već u sadnji. Poslije je sve lakše.
p.s.
malo je ipak i do Ljubavi
p.p.s.
i naravno, ne zalivajte ga stalno i pomalo, no rijetko i mnogo, od toga će i biljka, i plod, i ukus, bit mnogo bolji.
Last edited by Buva+gacce; Today at 14:59.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Hm, i što veliš- gledaš slike paradajza od danas, kako buja i uživa i ide na trpezu samo tako, i tvrdiš kako su gluposti i kako ne može paradajz sad, od plamenjače? Zanimljivo. svega mi
Ae još malo da utvrdiš koje su gluposti
myimgs
myimgs
myimgs
myimgs.org image uploader
Animated gif hosting - myimgs.org www.gasstations-nearme.com
png to jpg - myimgs.org https://gasstations-nearme.com/
myimgs
.......................................
........
MYIMGS.ORG
myimgs.org
My IMGs
myimgs
myimgs.org
I tako, ima ga kolko oćeš. I nikad oprskan hemijom nije
I nije tu ništa teško, traži samo malo posvećenosti, i malo razumijevanja.
Što se tiče plamenjače, eo free gift za tebe, može ti valjat- spore joj klijaju i širi se i opasna je dok noćne temperature ne pređu 25C, onda blokira, i nema je. Tako da ti je na ovu vrućinu potpuno bezopasna, što bi ti svaki vinogradar sa dva zrna iskustva otprilike znao rećA, ako te što muči, gledaj na pepelnicu ili neku od truleži, i naročito grinju. Nije ni ovo teško, lako se pročita kad te interesuje
Btw, ovakav paradajz nećeš nać da kupiš, baš zato ga i gajim![]()
Mislim znam za ono što si pokazivao gore ali ako ima još.Skupljam sjemena bolan.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks