Page 83 of 84 FirstFirst ... 3373798081828384 LastLast
Results 2,051 to 2,075 of 2078

Thread: [STANOVANJE] Stambene zgrade i njihovo održavanje

Thanks Thanks Given 
    1,726
    Thanks Thanks Received 
    2,761
    Thanked in
    1,259 Posts

Veća kontrola upravnika i trošenja novca stanara: Ministarstvo sprema novi zakon za upravljanje stambenim zgradama

Biće preispitano da li će naknada od 20 centi po kvadratu koju stanari plaćaju za održavanje od 2016. ostati imajući u vidu, kako kažu u ministarstvu, značajan rast cijena roba, usluga i troškova izvođenja građevinskih radova

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...benim-zgradama

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,560
    Thanked in
    2,688 Posts

Evo da budem kao Jovana Jeremić.
    Ja već sada plaćam za moj stančić od 200 kvadrata malo preko 40e mjesečno.

Đe ću više

Living on the EDGE side

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    20 Posts

Jel upisivao neko u katastar pravo nedjeljive svojine na katastarskoj parceli na kojoj je zgrada?
    Kako to ide zna li ko?

Sent from my SM-A566B using Tapatalk
    No Signature

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

U garaži u zgradi na Starom aerodromu na plafonu iznad garažnog mjesta kapa neka voda ponekad par kapi ponekad se na podu garaže stvori bara od kapanja, obraćao sam se par puta upravniku (agencija) , od upravnika dobijam paušalne odgovore, da se javim agenciji koja održava zgradu, e sad ako je neko imao slično iskustvo molio bih da mi da neki savjet u vezi rješenja ove situacije.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,041
    Thanks Thanks Received 
    1,391
    Thanked in
    834 Posts

Po logici stvari bi to trebao on da uradi
    Ti mozes da ih sam kontaktiras
    Ako se niko ne oglasi onda lijepo ih prijavis agenciji za stanovanje

Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    3,583
    Thanks Thanks Received 
    5,977
    Thanked in
    2,880 Posts

Quote Originally Posted by achillescg View Post
    U garaži u zgradi na Starom aerodromu na plafonu iznad garažnog mjesta kapa neka voda ponekad par kapi ponekad se na podu garaže stvori bara od kapanja, obraćao sam se par puta upravniku (agencija) , od upravnika dobijam paušalne odgovore, da se javim agenciji koja održava zgradu, e sad ako je neko imao slično iskustvo molio bih da mi da neki savjet u vezi rješenja ove situacije.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Slupstina atanara zgrade i garaze su odvojene. Za tvoj problem osgovorna je skupstina stanara zgrade. Upravnik garaze neka im se obrati a onda ti preko advokata ih napomenu da im je obaveza da saniraju.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    1,726
    Thanks Thanks Received 
    2,761
    Thanked in
    1,259 Posts

Vlasnik ne može zabraniti ulazak u stan radi hitne sanacije, komunalna inspekcija dužna da reaguje

https://www.cdm.me/drustvo/vlasnik-n...na-da-reaguje/

Thanks Thanks Given 
    5,139
    Thanks Thanks Received 
    9,271
    Thanked in
    4,489 Posts

Logicno, cus neces, a sto velis to
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    19,351
    Thanks Thanks Received 
    9,019
    Thanked in
    4,403 Posts

Quote Originally Posted by retype_htc View Post
    Vlasnik ne može zabraniti ulazak u stan radi hitne sanacije, komunalna inspekcija dužna da reaguje

https://www.cdm.me/drustvo/vlasnik-n...na-da-reaguje/

Samo na papiru. Na kraju max. domet je da zalijepe na vrata nelakvo rješenje/upozorenje da su dužni i onda idu nalevo krug. Usmeno su mi rekli da samo vazrogasci smiju da uđu na silu i to ukoliko procijene da su životi ugroženi u stanu. Ako neće vlasnik da te pusti možeš se na glavu poperit-džaba

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,100
    Thanks Thanks Received 
    1,465
    Thanked in
    733 Posts

Zasto mu ne zvizne i tuzbu za naknadu stete kad je vec vjestaka ukljucio, u konkretnom slucaju kako je navedeno u tekstu.

Thanks Thanks Given 
    19,351
    Thanks Thanks Received 
    9,019
    Thanked in
    4,403 Posts

E privatna tužba, to već uvjek može samo da se ne lipše do zelene trave, sve dok ne zaključiš da se nemaš od čega naplatit ili da se stan vodi na pok.osobu a na sve to dodati da ima smisla naplatiti nastalu štetu samo ako se uzrok štete otklonio a on se uglavnom otklanja ulaskom u tuđi stan. Vrzino kolo. Znam iz ličnog iskustva. Moja taktika je bila kao onog patka iz crtanog "Brzi Gonzales': Ako ih ne možeš pobjediti ti im se pridruži,ali to mi je uspjelo jer je moja situacija bila specifična

Thanks Thanks Given 
    1,100
    Thanks Thanks Received 
    1,465
    Thanked in
    733 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    E privatna tužba, to već uvjek može samo da se ne lipše do zelene trave, sve dok ne zaključiš da se nemaš od čega naplatit ili da se stan vodi na pok.osobu a na sve to dodati da ima smisla naplatiti nastalu štetu samo ako se uzrok štete otklonio a on se uglavnom otklanja ulaskom u tuđi stan. Vrzino kolo. Znam iz ličnog iskustva. Moja taktika je bila kao onog patka iz crtanog "Brzi Gonzales': Ako ih ne možeš pobjediti ti im se pridruži,ali to mi je uspjelo jer je moja situacija bila specifična

Ada mora neko imati pravo nad tim stanom pa makar i iza pok osobe. Ako nema nikoga da se pojavljuje onda je zicer da se uleti i da se zivi u njemu dovijeka.

Thanks Thanks Given 
    19,351
    Thanks Thanks Received 
    9,019
    Thanked in
    4,403 Posts

Quote Originally Posted by Shaneman View Post
    Ada mora neko imati pravo nad tim stanom pa makar i iza pok osobe. Ako nema nikoga da se pojavljuje onda je zicer da se uleti i da se zivi u njemu dovijeka.

U mom slučaju je bila sama starija osoba u tom stanu iznad, blago neuračunljiva, a stan se vodio na pok.joj majku. Niko od ostale joj porodice se nije obrtao na nju. Ona preko dopuštenja da mi majstori otklone kvar u njenom stanu izboksovala da je 2-3 puta nedeljno posjetim, sjedim s njom, pričamo,duvanimo...a što bi realno bilo i normalno da živimo u nekom normalnom vremenu.Ja izboksovao da majstori otklone kvar (mislim da nije bilo ni 70€ sve ukupno).
    Inače sam bio sam krenuo onako kako je po zakonu, nakon početne molbe da mi dozvoli da o svom trošku otklonim kvar u njenom kupatilu(da ne rečem đonom),onda krenuo zakonskim putem i procedurama i krajnji epilog, t.j. kako u tekstu piše reakcija komun. inspekcije se završila pečatiranim papirom zalijepljenim na njenim vratima nakon njenog odgovora istoj toj inspekciji da neće nikog puštati.

Last edited by joni; 12-07-26 at 11:34.

Thanks Thanks Given 
    1,100
    Thanks Thanks Received 
    1,465
    Thanked in
    733 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    U mom slučaju je bila sama starija osoba u tom stanu iznad, blago neuračunljiva, a stan se vodio na pok.joj majku. Niko od ostale joj porodice se nije obrtao na nju. Ona preko dopuštenja da mi majstori otklone kvar u njenom stanu izboksovala da je 2-3 puta nedeljno posjetim, sjedim s njom, pričamo,duvanimo...a što bi realno bilo i normalno da živimo u nekom normalnom vremenu.
    Inače sam bio sam krenuo onako kako je po zakonu, nakon početne molbe da mi dozvoli da 8 svom trošku otklonim kvar u jjenom kupatilu(da ne rečem đonom) i krajni epilog, t.j. kako u tekstu piše reakcija komun. inspekcije se završila pečatiranim papirom na njenim vratima nakon njenog odgovora istoj toj inspekciji da neće nikog puštati.

A inspekcije su naravno posebna prica, dje ne mora ne mora. Komplikacija je svakako ali treba gaziti

Thanks Thanks Given 
    19,351
    Thanks Thanks Received 
    9,019
    Thanked in
    4,403 Posts

Quote Originally Posted by Shaneman View Post
    A inspekcije su naravno posebna prica, dje ne mora ne mora. Komplikacija je svakako ali treba gaziti

Tu je "gaženje" bilo uzaludno(s pravne strane) i nekorektno(žena 70+ zaboravljena i od familije i društva), a komplikacije nije bilo samo iz razloga što nisam gadljiv i imam jak želudac, jer jedino ja tu mogu da uđem, pośedim po sata, izduvanim dva cigara, pretvorim se u psihologa...nema žene koja tu može navirit preko praga a kamoli ući i sjesti, osim možda neka starija koja radi kao čistačica u KBC.

16. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,583
    Thanks Thanks Received 
    5,977
    Thanked in
    2,880 Posts

Stanari će plaćati najmanje 30 centi po kvadratu: Veće naknade, profesionalni upravnici i stroža naplata dugova - CdM

Nacrt zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada predviđa da vrijednost boda za održavanje ne može biti manja od 0,30 eura po kvadratnom metru, dok bi upravniku pripadalo najmanje 15 odsto, a predsjedniku skupštine najmanje pet odsto ukupne mjesečne naknade. Ako stanar ne plaća održavanje duže od tri mjeseca, upravnik bi morao da pokrene postupak izvršenja. Predviđene su i šire inspekcijske kontrole, obavezni zajednički računi i profesionalizacija upravljanja zgradama, predviđeno je novim Vladinim dokumentom.

Stanare u Crnoj Gori, ukoliko Nacrt zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada bude usvojen u predloženom obliku, očekuju nova pravila kada je riječ o održavanju zgrada, plaćanju zajedničkih troškova, izboru upravnika i kontroli trošenja novca.

Novi propis, kako se navodi u obrazloženju, trebalo bi da objedini pravila koja su sada raspoređena u više propisa.

„Osnovni cilj zakona jeste očuvanje i unapređenje postojećeg stambenog fonda, imajući u vidu njegovu ekonomsku vrijednost“, navodi se u obrazloženju Nacrta.

Vlada kao ciljeve novog zakona navodi i unapređenje stambenog fonda, održavanje zajedničkih djelova stambenih zgrada i povećanje stambene kulture, ali i osiguranje kvalitetnog upravljanja i održavanja stambenih zgrada. Među novinama je i uvođenje instituta profesionalizacije upravnika i omogućavanje elektronske komunikacije.

Minimalna cijena održavanja – 30 centi po kvadratu

Jedna od najvažnijih promjena odnosi se na iznos koji će etažni vlasnici izdvajati za održavanje.

Kako se navodi u Nacrtu, naknada se utvrđuje u iznosu od jednog boda po kvadratnom metru neto stambene ili poslovne površine, dok se za posebni nestambeni prostor obračunava 0,5 boda po kvadratu.

Vrijednost boda ne može biti manja od 0,30 eura, a konačnu vrijednost utvrđuje skupština etažnih vlasnika.

U obrazloženju se objašnjava zbog čega se predlaže povećanje.

„Vrijednost boda od 0,20 €/m˛, koja nije mijenjana od 2016. godine, više ne obezbjeđuje dovoljan nivo sredstava za redovno i investiciono održavanje zajedničkih djelova stambenih zgrada“, piše u dokumentu.

Dodaje se da su u međuvremenu povećani troškovi rada, građevinskog materijala, energenata i usluga.

Za zgradu od 1.000 kvadrata, prema primjeru iz obrazloženja, povećanje vrijednosti boda sa 0,20 na 0,30 eura značilo bi povećanje ukupnog mjesečnog izdvajanja sa 200 na 300 eura.

Kod zgrade sa 20 stanova prosječne površine 50 kvadrata, mjesečno izdvajanje po stanu povećalo bi se sa 10 na 15 eura.

Propisane su i minimalne naknade za upravljanje zgradom.

Predsjednik skupštine etažnih vlasnika imao bi pravo na mjesečnu naknadu koja ne može biti manja od pet odsto visine ukupne mjesečne naknade za održavanje te stambene zgrade.

Upravniku bi pripadala naknada koja ne može biti manja od 15 odsto visine ukupne mjesečne naknade za održavanje te stambene zgrade.

To znači da bi, prema predloženim minimalnim iznosima, 20 odsto ukupno prikupljenog novca bilo izdvojeno za naknade upravniku i predsjedniku skupštine, dok bi 80 odsto ostajalo za održavanje i druge propisane potrebe.

Upravo taj efekat predlagač pokazuje na primjeru zgrade od 1.000 kvadrata, navodeći da bi od 300 eura mjesečno prikupljenih po vrijednosti boda od 0,30 eura, za upravnika išlo 45 eura, predsjednika skupštine 15 eura, a za neposredno održavanje ostajalo 240 eura.

Propisano je da stambena zgrada mora imati poseban zajednički račun.

„Stambena zgrada je dužna da ima otvoren zajednički račun u banci registrovanoj na teritoriji Crne Gore, preko kojeg se vrše uplate i isplate za potrebe održavanja stambene zgrade“, piše u članu 48.

Upravnik bi bio dužan da vodi evidenciju uplata i isplata, dok bi etažni vlasnici imali pravo da budu upoznati sa stanjem i promjenama na računu.

Predviđa se i detaljnije godišnje finansijsko izvještavanje.

Izvještaj bi, između ostalog, sadržao podatke o „prihodima, izvršenim radovima, cijenama radova i stanju na računu, kao i dokaze o utrošenim sredstvima sa zajedničkog računa stambene zgrade“.

Za neplatiše su predložena jasnija pravila.

Naknada za održavanje plaćala bi se do kraja mjeseca za tekući mjesec, a zbirni račun imao bi svojstvo izvršne isprave.

„Ako etažni vlasnik ne plaća naknadu za održavanja duže od tri mjeseca, upravnik je dužan da pokrene postupak izvršenja u roku od osam dana od dana isteka navedenog roka“, propisano je u Nacrtu.

Za angažovanje pravnog zastupnika upravnik bi morao da dobije saglasnost skupštine. Ako to ne uradi, upravnik snosi troškove angažovanja pravnog zastupnika za pokretanje postupka izvršenja.

Posebno je značajno što Nacrt predviđa da je sticalac prava svojine, odnosno korisnik posebnog dijela čiji je vlasnik preminuo, odgovoran i za dug koji je prethodni vlasnik imao prema stambenoj zgradi.

Nove odredbe predviđaju i pojačan inspekcijski nadzor.

Inspekcijski nadzor u okviru nadležnosti Ministarstva obavljao bi inspektor za stanovanje, dok bi u okviru lokalne uprave kontrolu vršio komunalni inspektor.

“Inspektor za stanovanje mogao bi od banke kod koje se nalazi zajednički račun zgrade da traži podatke o računu, uključujući: stanje sredstava na određeni dan, promet po računu za period koji je predmet inspekcijskog nadzora, kao i izvode sa računa i drugu dokumentaciju koja se odnosi na raspolaganje novcem zgrade”, navodi se u dokumntu.

Inspektor bi, dodaje se, mogao da izda prekršajni nalog, podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, pa čak i krivičnu prijavu kada za to postoje zakonski uslovi.

Nacrtom se predviđa profesionalizacija ove funkcije, a upravnici bi imali niz precizno propisanih obaveza.

Između ostalog, upravnik bi morao da vodi finansijsku evidenciju, priprema godišnje izvještaje i postupa prema neplatišama.

Inspekcija bi mogla da naredi upravniku da pokrene izvršni postupak ako etažni vlasnik nije platio održavanje duže od tri mjeseca, kao i da sačini godišnji izvještaj ako to nije učinio u propisanom roku.

Vlada u obrazloženju navodi da sadašnji sistem nije dao očekivane rezultate.

„Nedovoljno efikasna inspekcijska kontrola, nedovoljna informisanost građana o pravima i obavezama, kao i čest nedostatak kvoruma na sjednicama skupštine etažnih vlasnika su među problemima koji su identifikovani u dosadašnjoj primjeni propisa”, naglašeno je u dokumentu.

Zbog toga se novim zakonom predviđa i mogućnost elektronske komunikacije i učešća na sjednicama skupštine, što bi trebalo da olakša donošenje odluka u zgradama.

Konačni cilj, kako se navodi u obrazloženju, jeste kvalitetnije održavanje stambenih zgrada, profesionalnije upravljanje, očuvanje njihove bezbjednosti, funkcionalnosti i dugoročne vrijednosti.

Novi zakon bi, prema predloženom rješenju, stupio na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, ali bi njegova primjena počela 12 mjeseci nakon stupanja na snagu, čime bi bio ostavljen period za usklađivanje sa novim pravilima.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    49
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    24 Posts

Sta radi predsjednik za svojih 5% uplata mjesecno?

Thanks Thanks Given 
    1,439
    Thanks Thanks Received 
    1,186
    Thanked in
    683 Posts

Ako je ulaz sa malim brojem stanova... za bešenje da kupi kanapče

Thanks Thanks Given 
    1,266
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    560 Posts

To mu je minimalac a moze i vise.

Thanks Thanks Given 
    49
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    24 Posts

Sta radi predsjednik na mjesecnom nivou da bi primao nadoknadu i koja je njegova odgovornost?

5% je masu kad ne radis nista, a svakog mjeseca primas…

Thanks Thanks Given 
    1,439
    Thanks Thanks Received 
    1,186
    Thanked in
    683 Posts

Zakon o upravljanju i održavanju stambenih zgrada mogao bi građanima donijeti veće mjesečne troškove

Naši dosadašnji stanari i upravnici koji nisu profesionalci više to neće moći da obavljaju. Moraće da prođu određenu proceduru koja se odnosi na polaganje nekih stručnih ispita. Takođe je polaganje depozita u visini od 5.000 eura
    Imate slučaje da firma koja se bavi održavanjem ima tri, dva, pet zaposlenih, a održava 500 ulaza. Kako održava 500 ulaza sa dva zaposlena? Niko se nije bavio tim
    Last edited by coldplay; 14-08-26 at 16:08.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    40 Posts

Nadam se da se ovo na upravnika odnosi samo na upranike iz agencija, a ne na upravnika koji je etazni vlasnik, jer bi bilo zanimljivo da etazni vlasnik ulaze depozit od 5000 eur, sto niko u ulazu nece da se bavi time ahhahah
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    510
    Thanks Thanks Received 
    366
    Thanked in
    233 Posts

Quote Originally Posted by Gorostas View Post
    Nadam se da se ovo na upravnika odnosi samo na upranike iz agencija, a ne na upravnika koji je etazni vlasnik, jer bi bilo zanimljivo da etazni vlasnik ulaze depozit od 5000 eur, sto niko u ulazu nece da se bavi time ahhahah

U prevodu, upravnici iz ulaza, sto sami rade i vode evidenciju, ovim zakonom vise to nece raditi, jer niko nece dati 5000e depozita itd.. Sve ce preci kod agencija koje se bave sa ovim.

Thanks Thanks Given 
    5,139
    Thanks Thanks Received 
    9,271
    Thanked in
    4,489 Posts

Default [STANOVANJE] Stambene zgrade i njihovo održavanje

tako sto su im zaposleni (sve nk) na socijali, invalidi i ostalim sranjima i nece, a i ne mogu da se osiguraju
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    49
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    24 Posts

Ovaj zakon je katastrofalan.
    Umjesto da se stanari na koje se pravo vlasnistva prenosi brinu o svojoj zgradi ovaj zakon to zabranjuje i daje pravo upravlja ja privatnim firmama koji ce na osnovu fiktivnih racuna koje stampaju svakog mjeseca da uzimaju novac od stanara a zgrade da ostaju zapustene i gradovi ce nam izgledati uzasno!
    Sramno koliko je nepoznavanje materije od strane sluzbenika koji pisu zakone…

Da li znate da privatna firma koja nam odrzava ulaz svakog mjeseca fakturise 35 € elektro radova a ne zamijene jednu sijalicu! Svakog mjeseca popravljaju vrata, a nisu ih jednom pipnuli, cijenu ciscenja i administraciie sami sebi odredjuju.

Zbog ovakvih zakona vlasnici stanova vise ne ucestvuju u skupstinama stanova jer nemaju poentu!

Page 83 of 84 FirstFirst ... 3373798081828384 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)