E koliko se ovo vrtjelo na tv i slusalo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jel se sjeća neko ovih tanjira?Kako li su dospjeli u yu.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Ovo ti je radio Zaječar i Tuzla kao adaptacija (čitaj kopija) zapadnih motiva.
Vidi žiga na poleđini pa provjeri ko je radio![]()
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Čitava istočna Evropa (Poljaci, Čehoslovaci, Mađari..) su nekad radili slične stvari.
Ideja je bila sa se običnom radniku pruže osnovne pogodnosti buržuja, da se ne tom putine iskvari i ako može edukuje.
Dakle 60tuh godina sa pojavom srednje klase domaćinstva teže da pomažu dobar ukus (paradoksalno iz današnje perspektive). Zato se ovo držalo više kao slika jer su neki imali rupice nasebi da se zakače ili u kredenac.
Još jedan paradoks je da se ovo. Smatralo vrhunskim poklonom za svadbu![]()
Living on the EDGE side
Haha zanimljiva priča.
Mi dok nismo prešli za veliki što da jedemo sa njima imali smo mali sto sa malim stolicama nismo ove tanjire gledali no neke metalne duboke ka u vojsci.A roditelji ka buržuji
2 slična, samo druga tematika, protekla kod babe s mamine stranevazda nam je trip bio za raspuste kad smo kod njih, pravi se svako jutro jaja na različite načine, i pogađamo koja je slika kome i kad se pojede vidimo ko je bio u pravu a ko ne
bila je i jedna viljuška, specifična baš, onako kraljevska, e vazda smo se oko nje komatili
![]()
Dim sum.
Onda si ti oba generacija koja je najviše voljela bananu koja ima naljepnicu na sebi.
Living on the EDGE side
Meni su ovi bili grozni ali prežaliti ne mogu boga pitaj gdje to sad imali smo neke dječje sa motivima nekog dječaka ili djevojčice.Inače kod tatinih na selu su bili na zidovima oni kao tepisi za zidove kako se to zovejedan sa motivom pauna pored fontane a drugi sa motivom srne u šumi.Ja sam znala da izmišljam toliko priča gledajući satima u ovaj sa paunom o raznim kraljevima i čemu sve ne da mi dođe da ga maznem i dalje stoji tamo.Mislim to je bila spavaća soba đe sam ja bila kad odemo tamo.Koliko sam priča samo isfantazirala gledajući jedan tepih na zid teško mogu zamisliti da bi danas djeci to bila zabava.
![]()
Bili su i limeni sa tako tim motivima, dječak/djevojčicai nekadašnji Matalac, sve nekakve male šerpice u ljetnjoj kužini, pa kad dođemo za ljetnji raspust kobajagi kuvamo: voda, zemlja, bele rade, kadifice (baba nas je vazda grdila što joj ih đavolišemo), glicinija, ili se penjemo na drvo trešnje/višnje pa rukama pravimo sok i dodajemo šećer i ponosni što smo ga sami sebi spravili
Pa juri kokoške po bašti, hrani piliće, izjutra uleći da uzmeš prvi jaja, penjali se na kotobanju na placu da uzmemo kukuruza i damo prasićima
I ostalo mi je - pokolj kokošaka, skrate je za glavu pa ono tijelo nastavi da skače po bašti maltene... sve mi je ka maloj izgledalo nekako veliko i dugačko i široko
A ostao je i 29ti novembar u naselje hahaha toga skvičanja, šurenja, mirisa, pa mirisa danima...auh, kao mala sam sebi govorila e, ako ćeš im ikad crijeva čistiti, neće me niko natjerati pa ha! Ma mi nije smetalo da posle jedem![]()
Last edited by tigrovo_oko; Today at 12:12.
Dim sum.
Kobajagi kuvate? E bogme sam ja kuvala isprave a kafe svima njima ko god dođe pa imam i traume kad se žale kakva je ovo bez onog sloja gore ova tanka malo više šećera jesam reka gorču sa vrh kašike.A najgore mi je bilo bidone sa vodom da sekam kad su kosidbe.
Ahahahaa ka pepeljuga.
Last edited by Bluemoon; Today at 12:15.
Pa taj mlađi uzrast nismo, bez kafe što veliš. Sendviči, maze, popara, jaja, pođi u trgovinu, ali kuvanje nekog jela od a do š sami nismo![]()
Dim sum.
A na selu samo kad odem kao pomoćni kuvar hahah nisu to složena jela nije se imalo nešto ni hrane.Paziš na onu štonobi se reklo seljačku čorbu.Oguliš krtolu ide polusušeno meso.Paziš na to probavaš kušaš.E pitu baba nije dala nikome to je majstorski radila.Majka već nije dala da joj se priđe kuhinji tako da sam jedva čekala same kad nas ostavi nema šta nismo pravili od pomfrita preko makarona prženica tajno.Nego moram priznati sad kad razmislim pošto sam pola djetinjstva bila na selu godišnje pola u Beograd, selo mi je ipak ostalo u ljepšoj memoriji.A tada sam se toliko divila Beogradu kao vau sad iz ove perspektive nope.Kad vidiš čemu si se divio glupim bilbordima.
Evo nađoh ove iz Poljske.
Pa ovo je @Bugi prije socijalizma.Kod nas toga sigurno nije bilo u ovu godinu.
1930.
Ovo su porculanski tanjiri.
Naši su pravljeni od keramike. Dosta slično, ali porculan je teži za izraditi.
Living on the EDGE side
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks