Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 26 to 50 of 63

Thread: Tradicija u nasim zivotima?

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Da ne otvaram temu, ova je slicna i posluzice. btw divan post

Quote Originally Posted by Bona Fide View Post
    ja bih napravio razliku izmedju pojmova tradicija i tradicionalizam.

tradiciju predstavljaju vrijednosti koje odredjeno drustvo predaje pokoljenjima koja dolaze. nakupljeno ljudsko iskustvo i mudrost se tradicionalnim putem ostavljaju u nasljedje. tradicija je dinamicna, dakle ona zivi i razvija se, i sklona je transofrmacijama, odnosno mijenjanju kroz bogacenje.

tradicionalizam je privrzenost pukim obicajima, ornamentima, simbolima, konzervativizmu. on je statican, odnosno okamenjen, i cesto predstavlja blokadu za istinske vrijednosti i sirinu.

tradicija u crnoj gori bi mozda bila - gostoprimstvo, njegovanje moralnih vrijednosti (cojstva i junastva), hrabrost u teskim situacijama, itd - izrazeno u kulturnim dostignucima i zivotnom stilu.

tradicionaizam u crnoj gori predstavljaju kruti obicaji, nepovjerenje prema svemu novom i drugacijem, samozaljubljenost, nametanje sopstvene tradicije kao superiorne, itd.

Trazeci neki citat naleceh na nekoliko drugih, pa da podijelim. Prvo ovaj originalni koji sam trazio.

Tradition - peer pressure from dead people.

Tradition is not the worship of ashes, but the preservation of fire.

Blindly following ancient customs and traditions does not mean that the dead are alive, but that the living are dead.

neka ide i ova iz igrice:

Tradition is the corpse of wisdom.

Imate li koju na ovo reci?
    Last edited by nicky; Yesterday at 13:35.

2. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Iz tradicije uzeti ono najbolje i spojiti sa onim najboljim iz svih tradicija diljem planete.We come One.

To je sve što mislim na temu.

Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Ima jos jedna, zaboravih

Tradition means giving votes to the most obscure of all calsses, our ancestors. It is the democracy of the dead.

Thanks Thanks Given 
    1,471
    Thanks Thanks Received 
    5,839
    Thanked in
    2,755 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Ne pridajem poseban značaj nametnutim vrijednostima. Živim u skladu sa svojim idejama, željama i mogućnostima.
    Lol, 2010. Vidi malog starwalkra
    The more things change, the more they stay the same.

6. The Following User Says Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Hahaha. Mali princ

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Sad se postavlja pitanje što je u stvari tradicija?

Ako su to ovi običaji tipa oko svadbi i saučešća no way.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Ovaj post sto sam citirao od Bona Fide mi se svidja kako je to opisao. Iz glave na prvu bih rekao: vrijednosti i obicaji koji su imali i imaju najduze trajanje u nekoj kulturi. moguce da je suplja definicija ali to je moj trenutni maksimum

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Iskreno nisam obratila pažnju na njegovo viđenje no meni se čini da je ođe i model ponašanja nekog stvar "tradicije".Recimo evo konkretno primjer mog druga nedavno majka mu je završila na operaciji pakao je prolazio i sve na kraju prošlo kako treba no nije mogao odmoriti od poziva tolikih sa svih strana familije.Ođe je ta tradicija da ti se ne zamjeri ko ako ne pozoveš ispade da te uvo boli a ne da oćeš ljude na mir da ostaviš.Ako mu nešto trebao sam bi zvao.

I sad ja kažem njemu aj ti lijepo grupu viber im otvori napiši sve u kratkim crtama i reci da ideš da odmoriš.Veli ja bi no neki s nekima je zbore.Nego, jel i naša tradicija to da mi se ne zamjeri što ko puna laži i licemjerja?

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Ne znam da li je to nasa tradicija. Moguce i da jeste.. Izmedju ostalog sam probudio ovu temu jer ne znam tacno sto da mislim. Ne volim nesto moderno doba i njegove tekovine a ni klasicnu tradiciju. Vise sam za tradicionalne vrijednosti na moderan nacin, ako to uopste moze.
    Npr kad sam bio dijete ako bi nedje krecali da idemo i dodje neko od gostiju, nenajavljen je li, moji bi ostali. Ja to danas ne radim. Kad idem nedje zovnem, najavim se, to volim i kod mene da je tako. Postovanje je prije na taj nacin pokazivano, dok ja smatram da je postovanje danas da se najavim. Jer neko mozda lezi sa zenom, ili zavrsava nesto za posao ili kosi ili stogod. Smatram ako je iskreno i iz ljubavi, da se nadje nacin. Desilo mi se nekoliko puta da ne odem na pokajanje dje sam bas imao obavezu, jer nisam vidio i cuo. I bezveze mi bude, i pored toga sto mozda zapalim svijecu i pomolim se za tu osobu. Ne znam, neki obicaji imaju tezinu kod mene neki ne.

12. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Kad pišeš sad to ja sam onda hard kor postala naročito što se rodbine tiče.Niti idem i kod koga pa isto očekujem recipročno da ispoštuju me u tom smislu.

Svelo mi se na to da mi dođe drug ili kuma na piće a kuma često zna i da prespava.Baš na mali krug sam svela broj ljudi u životu taj balast a samo što ti je neko rod i to sam prekinula ili tačnije prekinula tu tradiciju koju moji i dan danas "njeguju".Samo se natovare mojoj majki na vrat ali ne mogu da joj se mješam samo neću da nastavljam.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Ne forsiram nista, prosto volim vecinu rodbine. Ajmo, sigurno ima neko ko je totalna kontra ili jos gori/bolji od tebe i mene jedino tako mogu vidjet dje sam

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Ma pričam za sebe.Dobar loš ne znači mi ništa a i rodbinu ne biraš.Jes nekako bezveze recimo sa nekim sa kim si kao dijete gotovo imao strašne uspomene da se udaljite no ja to gledam ka prirodan proces.

A i isuviše sam nemarna za održavanje bilo kakvih odnosa.Svelo se ako se vidimo ako ne da amo zdravo.Za tradiciju crna ovca.Kažem samo par ljudi na prstima jedne ruke u pola dana pola noći da nazovem ja njih ili oni mene a i da toga nema snašla bi se.

Thanks Thanks Given 
    2,267
    Thanks Thanks Received 
    3,043
    Thanked in
    1,278 Posts

Treba tradiciju postovati. Cijena koja se plati jer insistirate na svojim slobodama i individualnosti je prevelika. Upravo ta cijena je ono sto vas na kraju i omete u postizanju “cilja”. Elem, tradicija je nekolicinu njih upropastila ali daleko vise je spasila onih koji bi bez nje propali. Tako da opusteno i postujte obicaje ne kosta vas nista na kraju. Rijeci “cilj” i “kraj” su kljucne.
    γνῶθι σαὐτόν

17. The Following 2 Users Say Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Trebalo ne trebalo, nisam iz te storije pa nek košta koliko god da košta.Više bi me koštalo da idem protiv sopstvene prirode.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Treba tradiciju postovati. Cijena koja se plati jer insistirate na svojim slobodama i individualnosti je prevelika. Upravo ta cijena je ono sto vas na kraju i omete u postizanju “cilja”. Elem, tradicija je nekolicinu njih upropastila ali daleko vise je spasila onih koji bi bez nje propali. Tako da opusteno i postujte obicaje ne kosta vas nista na kraju. Rijeci “cilj” i “kraj” su kljucne.
    Da znas da mi je proslo kroz glavu kako na neki nacin tradicija 'cuva' narod. U smislu, izmedju ostalog, implicitne hijerarhije tj da sabira i da bi se rasprasili bez nje po mnostvu izbora. I nekad sam radikalan u pogledu koliko je crkva u pravu za mnoge stvari, nego nije tema. Praksa neumorno to svakodnevno svjedoci.

Ovdje pricamo o nasoj tradiciji, ima tradicija koje su daleko bilo. Pogotovo za zene.

Thanks Thanks Given 
    655
    Thanks Thanks Received 
    1,280
    Thanked in
    936 Posts

Prvo recite koja tradicija? Pricamo li o obicajnoj tradiciji ili kulturnom nasledju katolicke crkve, islama, pravoslavne 1, pravoslavne 2?... Da ne idem sire U sustini jedino sto "funkcionise" kod nas je ta obicajna da se tacnije izrazim "plemenska" tradicija koja nas u isto vrijeme "cuva" u mikrokosmosu te sputava u sirem opusu. Tzv efekat tegle kiśelog kupusa
    Last edited by zubizaretta; Yesterday at 21:29.

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Quote Originally Posted by nicky View Post
    Da znas da mi je proslo kroz glavu kako na neki nacin tradicija 'cuva' narod. U smislu, izmedju ostalog, implicitne hijerarhije tj da sabira i da bi se rasprasili bez nje po mnostvu izbora. I nekad sam radikalan u pogledu koliko je crkva u pravu za mnoge stvari, nego nije tema. Praksa neumorno to svakodnevno svjedoci.

Ovdje pricamo o nasoj tradiciji, ima tradicija koje su daleko bilo. Pogotovo za zene.
    Čuva narod a ubija pojedinca koji ne može biti dio bilo kakvog "čopora" jel to?Pošto sam se ja nagledala a i osjetila na sopstvdnoj koži kako to "izgleda".

Evo sad sam se još i iznervirala pa da rečem **** tradition.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

E ne moze i pare i jare (da stisnes i prnes).
    Obicajna. Mada i ona je proizvod ovih navedenih velikim dijelom.
    Jesu li oni izuzeci koji se odvaze da iskoce iz tog mikro kosmosa od kakve vajde

Thanks Thanks Given 
    655
    Thanks Thanks Received 
    1,280
    Thanked in
    936 Posts

Od vajde plemenu ne. Cak su i prijetnja jer pleme ne voli talasanja

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Što bi Krleža reka u gomili smrdi, ali je toplo.
    Niko se ne "odvaži" no mu toliko po prirodi bazdi u čopor da bi od čoporativnig bazda krepa i ubio Čovjeka u sebi.

I koji Q će mu život onda kad sam sa sobom ne bi mogao ostati od svog bazda đe "glumio" nešto što nije.Nisu svi isti na toleranciju na bazd čovječanstva a kamoli jedne mikrozajednice.

Last edited by Bluemoon; Yesterday at 21:39.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Podsjetiste me na dio knjige

„Mislim da mi cijenimo vrline tog pruskog stava“, rekao je Bohr. „Ali mi više volimo da pojedincu damo prostora — njegovim snovima i planovima — nego što to dopušta pruski princip. Želimo da budemo dio zajednice slobodnih ljudi, od kojih svaki u potpunosti priznaje prava svih drugih. Sloboda i individualna nezavisnost važnije su nam od snage koja proizlazi iz spoljašnje discipline.
    Veoma je neobično, zar ne, što naše predstave o dobrom životu tako često oblikuju istorijski uzori koji su preživjeli samo u mitovima ili legendama, a ipak i dalje imaju takvu moć nad nama.
    Prus, rekao bih, oblikuje sebe prema liku teutonskog viteza, koji se zakleo na monaške zavjete siromaštva, čednosti i poslušnosti i koji je, s mačem u ruci, širio hrišćansko svjetlo.
    Mi u Danskoj, naprotiv, više volimo junake islandskih saga — pjesnika Egila, sina Skallagrima, koji je već sa tri godine prkosio ocu, sam uzeo konja i pošao za njim na njegovom dugom putovanju; ili mudrog Njala, koji je bio upućeniji u zakon nego bilo koji drugi čovjek na ostrvu i čiji su savjet tražili u svim sporovima.
    Ti ljudi, ili njihovi preci, otišli su na Island zato što nisu željeli da se pokore volji moćnih norveških kraljeva. Odbijali su da služe gospodarima koji su ih mogli poslati u rat koji je pripadao kralju, a ne njima samima.“

Thanks Thanks Given 
    24,524
    Thanks Thanks Received 
    10,304
    Thanked in
    7,757 Posts

Za mene su to sve budalaštine realno kad odem recimo u jednu Šumu.Mogu samo Prirodi da se divim a ovi idiotluci od umišljenje nekakve vrijednosti Čovjeka kroz nekakve idiotluke izmišljenje su mi jadne.Jednostavno svoju dušu ne želim da glibam svim tim gadostima.

Thanks Thanks Given 
    636
    Thanks Thanks Received 
    1,680
    Thanked in
    1,061 Posts

Ovo prica ljutnja iz tebe Pa covjek je kroz tu istu prirodu i nedace stvarao iskustvo generacijama i to nam predao u nekom obliku, na neki nacin karakteristican za ovo podneblje. Opusti se

28. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,396
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    3,475 Posts

Bogu hvala na jugoslavenskim komunistima, barem za zar i feredžu.

Kampanja protiv njihovog nošenja počela je u ljeto 1947, a već 1950. zabrana je unesena u zakon. I to je bila jedna od onih rijetkih historijskih tačaka kada je kod nas jedna država brutalno presjekla nešto što je društvo samo očigledno bilo preslabo da presiječe. Nakon stoljeća u kojima je bosanska muslimanska žena bila sklanjana iza zidova kuće, mušebaka i feredže, od nje se konačno počelo očekivati da bude pismena, učenica, radnica, liječnica, profesorica, službenica, političarka. Jedno javno ljudsko biće, a ne nečije vlasništvo, imovina i čednost na dvije noge. Naravno da jedan zakon nije emancipovao naše žene preko noći, ali je razbio višestoljetnu logiku poretka u kojem je čestita žena bila ona koju društvo što manje vidi, čuje i poznaje.

Zato mi je potpuno svejedno što ovi nam današnji islamisti o tome svemu govore kao o nasilju nad, kao, bošnjačkom tradicijom, dostojanstvom i uvođenjem žena u haram. Njima je haman gotovo svaki korak žene izvan kontrole patrijarhalne religijske zajednice neka vrsta tragedije. Feredžu stalno gledaju na crno-bijelim fotografijama i tu samo vide nekakvo dostojanstvo, vjeru i izgubljenu autentičnost. Nipošto ženu koja nije završila školu, nije imala vlastiti prihod, nije birala vlastiti život i kojoj je čitav svijet često završavao na kućnom pragu. Posebno je žalosno kada taj izgubljeni im ideal danas još uvijek oplakuju ljudi obrazovani u sekularnim školama, zaposleni u modernim institucijama, liječeni modernom medicinom i priključeni na internet. Uzeli su sve što je modernizacija donijela, a onda iz sigurnosti jednog modernog života oni glume nostalgiju za društvom iz kojeg su njihove vlastite majke i nane jedva izašle.

Ne dugujemo mi prošlosti poslušnost. Ako je nešto bilo ponižavajuće, ograničavajuće i štetno, nije postalo plemenito zato što je trajalo dugo, niti je postalo naše toliko da ga moramo braniti do kraja vremena. Zar i feredža neka ostanu na fotografijama, u muzejima i knjigama, kao podsjetnik koliko smo danas daleko stigli, a neka ne služi kao kostim za neku buduću reislamizaciju Bosne. A ko u emancipaciji bosanske žene vidi kulturnu katastrofu, neka barem prestane vrijeđati inteligenciju pričom o njenoj slobodi. Takvoj glavi nije žao feredže. Žao joj je vremena u kojem je žena bila dobra onoliko koliko je bila tiha, pokrivena, poslušna i udaljena od svijeta. Zato im stare fotografije izgledaju kao nekakav izgubljeni džennet. Nama izgledaju kao jasno upozorenje koliko se lako zatvor može proglasiti tradicijom kada ključeve drži neko drugi.
    D.Omerbegovic

Svako vrijeme ima svoju tradiciju...cak je i mi nesvjesno stvaramo...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,396
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    3,475 Posts

Dalje tradicionalna crnogorska baba je bila sva u crnom ,sa maramom preko glave... danasnja baba ima silikone

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)