Legalno je, sto ne bi bilo
Prije neki dan mi je drug pokazao ovaj portal, i onda sam vidio da preko njega možete da kliknete na bilo koju parcelu u državi, isto tako objekat, zgradu i sl. i da jednim klikom vidite vlasnike imanja, detalje o tipu zemljišta, suvlasnike i sl.
Kada kliknete na vlasnika, možete da vidite sve ostale objekte/parcele koje osoba ima u vlasništvu, i to je potpuno otvoreno.
Da li je ovaj način dijeljenja privatnih informacija legalan?
Otvorio sam temu iz radoznalosti jer nisam siguran da je ok da su svi naši podaci ovako javni, ukoliko tema o ovome već postoji, izvinjavam se, nije namjerno, i nemam nikakve veza sa pomenutim sajtom.
Legalno je, sto ne bi bilo
Kako je legalno da neko moze da pretrazuje na klik moje nekretnine??
Ako odes u katastar i nekim cudom "natutas" na moju nekretninu (uz pomoc geoportala), i dalje neces vidjeti maticni broj na osnovu kojega bi mogao da vidis moje ostale nekretnine u cijeloj drzavi... a ovo neka samo da ti otkrije koje su no it ih na klik pokaze na mapi??
Ovo je klasicna povreda prava na privatnost...
i onaj ekatastar sa korisnik/korisnik kontrolom pristupa je isto to, ovo je samo podignuto na znatno veci nivo
da ne pominjemo koliko ti je ovako lakse da npr podgjes do svoje zgrade i "prelistas" ko su vlasnici... ako miksas geoportal i katastar ima tu posla
p.s. koliko vidim request-i se potpuno otvoreni za citanje tako da lagano moze da se procita maticni broj, samo da ga nadjes u moru koda - a to je i povreda GDPR-a
jer ja imam 2 IDja za sebe i dva imena prikazuje (2 opstine, jedno je ime i prezime, drugo je sa imenom oca) - znaci pretraga se vrsi po tacno jednoj stvari koja je univerzalna i nepromjenjiva - jmbg.
Ne mozes da vidis neciji JMBG, cak se i ulogovah tj registrovah da provjerim da l mogu to da rade registrovani korisnici kao sto kazu - ne mogu. (mozda ima neki drugi tip korisnika za koji ne znam)
Katastar ima svoj API, oni samo opale query za sve parcee u X katastarskoj opstini i traze po imenu i prezimenu (list nepokretnosti). Tako da ne rade nista ilegalno, te su informacije svima dostupne samo sto ih ekatastar ne prezentuje valjano. Npr ja sam gledao sta djed ima na svoje ime, ako ga nadjes u PG pokazuje samo svojine u PG al ne i u ostale opstine (a znam da ima nesto u Savniku). Ovo ti je slicno companywall-u, boniteti.me itd, dje ti je puno lakse da dodjes do vlasnika firmi itd u poredjenju sa direktnim upitom na crps
Ja napisah da meni pokazuje imanje u 2 opstine...
kad se pogleda u pozadini response od katastra - 2 razlicita ID-ja su od "ownera", 2 razlicita "owner name"-a... znaci da nedje neko tu razlucuje JMBG.. nema vremena da snimam saobracaj i citam i requeste, ali ocigledno je da se nedje provlaci JMBG
ali ono sto je najbitnije - katastar ne nudi javn da ti saznas dje su sve moje nekretnine samo zato sto mi znas broj parcele ili LN za jednu od njih...
Bukvalno, odaberi fancy zgradu u PG i gledas imovinu "glavasima" - sve, svaka opstina, svaka parcela... to ne moze i ne smije biti legalno
cak ni eKatastar ne bi moze biti legalan jer i tako moze da udje bilo ko i pretrazuje bilo koga/sta po broju parcele ili LN... servis, ako postoji, bi morao da ima neko digitalno logovanje npr preko licne karte i ogranicenje sta mozes da trazis ali to je posebna tema
odje je sve na izvolte
Dobro tu si u pravu, moj argument je jedino za JMBG, ne mogu da ga znaju niti imaju pristup tome (ako imaju, onda jeste povreda privatnosti al ne vidim dokaz), mislim da samo provrte sve kroz katastar i traze ime (jer je prezime ime oca ime dovoljno unikatan format da rijetko kad pogrijese).
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks