Results 1 to 7 of 7

Thread: Sajt "emapa.me"

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    49
    Thanked in
    42 Posts

Default Sajt "emapa.me"

Prije neki dan mi je drug pokazao ovaj portal, i onda sam vidio da preko njega možete da kliknete na bilo koju parcelu u državi, isto tako objekat, zgradu i sl. i da jednim klikom vidite vlasnike imanja, detalje o tipu zemljišta, suvlasnike i sl.

Kada kliknete na vlasnika, možete da vidite sve ostale objekte/parcele koje osoba ima u vlasništvu, i to je potpuno otvoreno.

Da li je ovaj način dijeljenja privatnih informacija legalan?

Otvorio sam temu iz radoznalosti jer nisam siguran da je ok da su svi naši podaci ovako javni, ukoliko tema o ovome već postoji, izvinjavam se, nije namjerno, i nemam nikakve veza sa pomenutim sajtom.

Thanks Thanks Given 
    508
    Thanks Thanks Received 
    2,072
    Thanked in
    1,177 Posts

Legalno je, sto ne bi bilo

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    1,688
    Thanked in
    1,122 Posts

Kako je legalno da neko moze da pretrazuje na klik moje nekretnine??
    Ako odes u katastar i nekim cudom "natutas" na moju nekretninu (uz pomoc geoportala), i dalje neces vidjeti maticni broj na osnovu kojega bi mogao da vidis moje ostale nekretnine u cijeloj drzavi... a ovo neka samo da ti otkrije koje su no it ih na klik pokaze na mapi??

Ovo je klasicna povreda prava na privatnost...

i onaj ekatastar sa korisnik/korisnik kontrolom pristupa je isto to, ovo je samo podignuto na znatno veci nivo

da ne pominjemo koliko ti je ovako lakse da npr podgjes do svoje zgrade i "prelistas" ko su vlasnici... ako miksas geoportal i katastar ima tu posla

p.s. koliko vidim request-i se potpuno otvoreni za citanje tako da lagano moze da se procita maticni broj, samo da ga nadjes u moru koda - a to je i povreda GDPR-a
    jer ja imam 2 IDja za sebe i dva imena prikazuje (2 opstine, jedno je ime i prezime, drugo je sa imenom oca) - znaci pretraga se vrsi po tacno jednoj stvari koja je univerzalna i nepromjenjiva - jmbg.
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    508
    Thanks Thanks Received 
    2,072
    Thanked in
    1,177 Posts

Ne mozes da vidis neciji JMBG, cak se i ulogovah tj registrovah da provjerim da l mogu to da rade registrovani korisnici kao sto kazu - ne mogu. (mozda ima neki drugi tip korisnika za koji ne znam)

Katastar ima svoj API, oni samo opale query za sve parcee u X katastarskoj opstini i traze po imenu i prezimenu (list nepokretnosti). Tako da ne rade nista ilegalno, te su informacije svima dostupne samo sto ih ekatastar ne prezentuje valjano. Npr ja sam gledao sta djed ima na svoje ime, ako ga nadjes u PG pokazuje samo svojine u PG al ne i u ostale opstine (a znam da ima nesto u Savniku). Ovo ti je slicno companywall-u, boniteti.me itd, dje ti je puno lakse da dodjes do vlasnika firmi itd u poredjenju sa direktnim upitom na crps

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    49
    Thanked in
    42 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Ne mozes da vidis neciji JMBG, cak se i ulogovah tj registrovah da provjerim da l mogu to da rade registrovani korisnici kao sto kazu - ne mogu. (mozda ima neki drugi tip korisnika za koji ne znam)

Katastar ima svoj API, oni samo opale query za sve parcee u X katastarskoj opstini i traze po imenu i prezimenu (list nepokretnosti). Tako da ne rade nista ilegalno, te su informacije svima dostupne samo sto ih ekatastar ne prezentuje valjano. Npr ja sam gledao sta djed ima na svoje ime, ako ga nadjes u PG pokazuje samo svojine u PG al ne i u ostale opstine (a znam da ima nesto u Savniku). Ovo ti je slicno companywall-u, boniteti.me itd, dje ti je puno lakse da dodjes do vlasnika firmi itd u poredjenju sa direktnim upitom na crps
    Nama pokazuje i imanje na sjeveru, kad gledamo info o kuci u Podgorici.

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    1,688
    Thanked in
    1,122 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post

Ja napisah da meni pokazuje imanje u 2 opstine...
    kad se pogleda u pozadini response od katastra - 2 razlicita ID-ja su od "ownera", 2 razlicita "owner name"-a... znaci da nedje neko tu razlucuje JMBG.. nema vremena da snimam saobracaj i citam i requeste, ali ocigledno je da se nedje provlaci JMBG

ali ono sto je najbitnije - katastar ne nudi javn da ti saznas dje su sve moje nekretnine samo zato sto mi znas broj parcele ili LN za jednu od njih...

Bukvalno, odaberi fancy zgradu u PG i gledas imovinu "glavasima" - sve, svaka opstina, svaka parcela... to ne moze i ne smije biti legalno

cak ni eKatastar ne bi moze biti legalan jer i tako moze da udje bilo ko i pretrazuje bilo koga/sta po broju parcele ili LN... servis, ako postoji, bi morao da ima neko digitalno logovanje npr preko licne karte i ogranicenje sta mozes da trazis ali to je posebna tema

odje je sve na izvolte
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    508
    Thanks Thanks Received 
    2,072
    Thanked in
    1,177 Posts

Dobro tu si u pravu, moj argument je jedino za JMBG, ne mogu da ga znaju niti imaju pristup tome (ako imaju, onda jeste povreda privatnosti al ne vidim dokaz), mislim da samo provrte sve kroz katastar i traze ime (jer je prezime ime oca ime dovoljno unikatan format da rijetko kad pogrijese).

8. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)