Originally Posted by
To Madeira
Sve ovo usljed toga što se Engleska vrlo svjesno povukla i pustila sredinu Argentini, ali nisam vidio da se pominje momenat kad je Scaloni okrenuo utakmicu na glavu - uvođenjem Nica Gonzaleza umjesto Paredesa. Do sad je Gonzalez ulazio ili umjesto lijevog beka ili nekog od ofanzivnijih veznih igrača, ovđe je uveden umjesto zadnjeg veznog i Argentina je odjednom dobila i drugo krilo, a Messi se pomjerio u sredinu. Messi ga je prozvao jedno tri puta u roku od pet minuta i napravili su im ozbiljne probleme po desnoj strani Engleske. U tom smislu, ulazak Konse da ode na tu stranu i suzbije direktnu novonastalu prijetnju ima itekako smisla.
Problem je što je makao Gordona, valjda jednog od tri lika na terenu koji može da istrči kontru poslije 90 minuta i koji je na svakoj utakmici nokaut faze uradio nešto dobro i pravio problem svakoj odbrani. Je li mogao nekog drugog tj. je li bio momenat da se uklone Kane ili Bellingham, i ubači Rashford jer ako je bilo situacije za njega, to je bilo sinoć kad Argentina ide naprijed i ostavlja prostore i prostore pozadi, a oba štopera imaju žute kartone? Bilo kakav izlazni ventil, ma makar i Kanea da je ostavio na centru da primi loptu i uradi sam nešto.
Prvi gol Engleska prima poslije prekida, povučeni i previše umorni da izađu na brzo odigran korner. Bellingham, Anderson ili ko je već trebao, kasni da izleti na Enza. Na kraju, nije ni Messi loše branjen kod drugog gola. Otvorio mu se prostor poslije stative Mac Allistera (sam kao duh između koliko igrača u koliko situacija tokom cijelog drugog poluvremena?), ali i Spence i O'Reilly su tu da ga zaustave i ne daju mu da ode na lijevu nogu i u sredinu. To je Messi, valjda najveći ljevak od svih ljevaka koji su ikad lijevali, a sad ga imaš umornog i starog i usporenog i naravno da ćeš ga usmjeriti na desnu nogu - ali Messi ostaje Messi, čak i u 40. godini i na slabijoj nozi.
Na kraju, mrtvi Dan Burn postaje simbol Engleske i Tuchelovog prvenstva. Tvrdoglavi Tuchel, sa odabirom igrača koji je nesumnjivo težak i nezahvalan posao, ali njegov koji je stvarno odisao "ja sam najpametniji" metodom odabira, ne samo zbog ostavljanja kući Palmera i Trenta Alexander-Arnolda, nego i drugih igrača koji su sigurno imali mjesta (Wharton, Hall, Maguire, Gibbs-White ovako iz glave), on je poveo Burna i sad će da pokaže zašto ga je i poveo. Samo što Burn nije bio ni blizu Messijevog centaršuta, a nije bio ni blizu Lautara, a nije ni niko od ostalih 19 štopera. Braniš se, a loše se braniš, zašto se onda braniš? Imaš i druge opcije, a ne koristiš ih, dok vidiš da Argentina upire i upire jer su sve izmjene ispucali i sad je momenat da se to kazni... Obično branim trenera ili makar pokušavam da razumijem logiku, ali ovđe nema odbrane i nema opravdanja.
Bookmarks