I ja to pomislih ali ajde rekoh da ne pitam![]()
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Moji su jos mali, na crne jade ih naceram da ponesto procitaju, ali bio sam jos mladji kad sam poceo citati ozbiljnije stivo.
Tu es mon hero.
Tu es mon héro!
Ja nešto polazim od sebe i moje braće njih čitanje i književnost je zanimala đavo popio a ja sam relativno rano uživala u tome i čitala mimo lektire još kad se zakačim za nekog pisca određenog.Pa mi je situacija da njega baš zanima sam je uzeo člansku u biblioteku uzima što njemu prija nju zanima u tom reonu - ništa.
Vodim se filosofijom @Caesar ništa lično neka sami vide i koliko i što će a put će pronaći ne bi ništa da namećem.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Prijetnje, ucjene, podmetanja … su legitimna sredstva da izazoves strah i paniku kod njih i da sigurnu luku nadju u knjizi.Salim se malo ali to ne pomaze, probao. Ni straha ni panike. Al ima veccneko vrijeme kako su porasli pa shvataju da se nesto ocekuje od njih osim da sjede u bulje u telefon pa nije vise prijatna atmosfera u mom prisustvu, a ne zivimo u zamku pa da odu u istocno krilo i onda posledicno uzimaju knjigu u ruke.
![]()
γνῶθι σαὐτόν
E kad bi mi tako neko knjigu "nametao" omrzla bi je.
No dobro.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Ne namecem nista ali zivot namece da imas neku viziju odnosno plan ili makar smjer. I ja lijepo pitam jel planirate mjesec dana da kucate u tel ili ima jos nesto. Posto nemaju dodjemo “spontano” do knjiga, a imaju opciju i sredjivanja drva, da plaste, krtine da poravnaju itd. Razmisljanja i svoja uvjerenja ne namecem niti pominjem ni kad me pitaju ali ostalo je my way or highway. A ne znam toga kome su se knjige omrznule jer je morao da cita no je nastavio jos vise da cita. Al evo vidjecemo, nije recept za srecu ali se svako citanjem moze izbjeci u zivotu tzv hard landing.
γνῶθι σαὐτόν
Kontam te nego kažem opet polazim od sebe kao male i vodim se time jer ja sam bukvalno uzimala knjige tipa Hemingveja iz biblioteke jer mi se tražilo nešto takvo i to u osnovnoj.Gutala sam knjige, uživala u njima bio je moj otvor u neke druge svjetove.U istim uslovima su njih dvojica odrasli moj jedan brat je tek za vrijeme studija izrazio interesovanje za Hesea i to je sve od njega čitao.Ovog drugog je samo umjetnost zanimala.I nije isto neki fizički rad jer smo svo troje znali na selu da radimo i da se vrši izbor nečega što ako ćemo pravo utiče na misaone procese pa i same da kažem duše što će da se ureže.Ja sam imala prezir u dijelu đe ti škola nameće izbor lektire daleko mi je više prijala Luča Mikrokozma no toliko furani Gorski Vijenac.I to važi samo za ljude kojima su knjige uživanje a ne must do.Meni da si donio Alhemičara kojeg nesam neđe prešla kao smejuriju nakon Bulgakova rekla bi da si mi smiješan.Voli ona da jaše konje, sa drugaricama u neke njihove grupe, džudo i šta već a da joj ja uđem sa knjigom u sobu i velim e evo ti moj izbor gledala bi me da nisam baš u vinklo.
Može bit da ja griješim samo eto moje viđenje i zašto je takvo.
Last edited by Bluemoon; Today at 12:23.
Zašto ja više volim pdf knjige od fizičkih knjiga, jer mogu razne citate da higlight-ujem i da ih sačuvam kao sastavni dio tog .pdf fajla, da bi kasnije mogao da se podsjetim.
Evo listne nekih citata koje sam podvukao dok sam čitao knjigu Alhemičar, i neki moj komentar na njih:
Ovo opisuje stvari u životu koje u skoro svakom slučaju dolaze sa lošim stranama. Ništa nije perfektno, tablete koje nas liječe dolaze sa nus pojavama, brak dolazi sa problemima. I čovjek ne bi smio biti idealista da prihvata samo idealne vrijednosti, već mora biti spreman na kompromis i na trgovinu:
Čovjek koji luta bez cilja je depresivan:
Kad si dijete, nemaš skoro nikakvo znanje ali makar su ti sve stvari jednostavne i znaš što voliš i čemu stremiš. Ali kako čovjek stari tako se stvari komplikuju i on postane prljaviji i promijeni mu se perspektiva i postane sklon nečistim silama koje utiču na njega, pa ga duhovno korumpiraju, zbog čega i dodatno izgubi sposobnost da sanja i juri snove:
Ovo pokazuje kako ne razmišljanje o porazu, ili negativnom ishodu čovjeku zapravo daje psihološku prednost i samopouzdanje koje mu je neophodno da bi zapravo i ostvario pobjedu i pozitivan ishod. A crv sumnje može vremenom da te totalno psihološki sroza i potpuno naruši tvoje samopouzdanje i da negativno utiče na tvoje donošenje odluka. Mada čovjek svakako treba da planira i te negativne ishode kako bi bio spreman da se susretne sa njima, ali ako ga oni mentalno iscrupljuju onda je on gubitnik.
Bukvalno lekcija o zahvalnosti, ako ne primjećuješ sve blagodati kojima si okružen onda ti je sve dosadno, svaki dan ti postaje isti bez ikakve razlike, jer sve uzimaš zdravo za gotovo i ne primjećuješ vrijednosti kojima si okružen.
Objasnio neke osnovne stvari iz oblasti finansija i trading-a.
Bogati ljudi se ne brinu za gubitak od npr. 100 hiljada eura jer je to njima kao prosječnom čovjeku da izgubi 1 euro. Zbog toga svaki pametan trogvac ili investitor će ti reći da se ne vodiš primjerom drugih investitora, jer ti ne znaš njegovu pozadinu, nego uvijek treba da radiš kako ti misliš i kako tebi odgovara, i što je tebi razumno.
Kako stara Kineska poslovica kaže, nahrani siromašnog čovjeka ribom i on će ti biti zahvalan za taj dan, nauči ga da lovi ribu i biće ti zahvalan čitav život.
Znači znanje i iskustvo je ono što se stvarno vrednuje i što čovjek nikad ne zaboravi, kao kad nauči da vozi kola, to ostane u njemu čitav život i to ga čini dodatno snalažljivim:
Ovo mi je isto interesantno, jer ima smisla. Ako voliš neku osobu a ona nije kraj tebe već kraj druge osobe, onda si ludak. To jedino ima smisla ako ti je ta osoba član porodice ili tvoje dijete pa si srećan za njega/nju gdje god da se nalazi, jer je to tvoja krv i genetika što se može tumačiti kao neka vrsta "posjeda". Jedino što bi mi imalo smisla da bezuslovno voliš a da nemaš "posjed" tome je sami Bog.
Kad te drugi podcjenjuju i smatraju budalom, to je zapravo dobro za tebe. Ali alhemičar misli da te najveće vrijednosti koje posjeduješ su ljudima nestvarne i njihovim mehanizmima ljubomore, da oni automatski pomisle da lažeš i počnu te smatrati budalom. Isto, ne treba da te emocionalno pogađe, kada pokažeš drugima neke svoje vrijednosti a oni počnu da te dižu na sprdnju.
Ovo je tip teme o kojoj filozofi metafizike glavoboljaju, znači slobodna volja, determinizam, filozofija vremena itd. A Koeljo daje svoj pečat tvrdeći da ako je budućnost čovjeku razoktrivena onda je to iz razloga da bi ona bila promijenjena. A shodno tome, ako nemaš svijest o budućnosti onda nemaš ni način da je promijeniš.
Ovo je moj omiljeni citat iz čitave knjige, i mogao bih navesti bezbroj primjera koji ovo potvrđuju:
Lako je čašćavati tuđim parama, ili parama koje još nisu došli u naš posjed, jer nemaš osjećaj da ćeš nešto izgubiti. Ali ako je ulog krvavo zarađen onda si spremniji i da ga krvavo braniš:
Nakon ovog momenta Santiago kroz čitavo putešestvije prati predznake koji bi trebali da ga dovedu do ispunjenja njegove životne legende, a koji mu se dešavaju kroz razne situacije, on to tumačenje predznaka naziva "Jezik svijeta":
Duša zemlje:
Koeljo svodi sve stvari što postoje u vremenskoj ravni na dvije isključive kategorije, one koje se ponavljaju i one koje se ne ponavljaju:
Donošenje velikih odluka i ostvarenja velikih ciljeva uvijek podrazumijeva određenu vrstu žrtve:
![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks