Od marta 2024. je na snazi nova Uredba (EU) 2024/573 koja je značajno pooštrila kontrolu gasova. Carina (posebno hrvatska na izlazu iz EU) sada traži da se svako vozilo koje sadrži freon tretira kao "oprema koja sadrži fluorisane gasove", što zahteva registraciju u F-gas portalu i specifične TARIC kodove.
Evo način kako zaobići pražnjenja i bacanje para na potvrde:
U Njemačkoj/EU izvoznoj deklaraciji (EX1) treba u "Unterlagen" da stoji kôd Y160 (prazan sistem) i nema cimanja na granici. Sa ovim TARIC kôdom, kada se skenira EX-1 na izlazu, nema alarma i piči se dalje.
Hvala što ste došli na moj TED talk protiv gatekeepinga
Sent from my OP13 using Tapatalk
Last edited by guvarana; 20-04-26 at 20:08.
Stay salty.
Evo moje izvozne od prije par mjeseci
E sada…
Šta sve to znači…
![]()
I eto, svaki dan naučimo nešto novo![]()
Šta bi uzeli za 20k € keša ili preko banke nebitno?
Porodično auto 4 vrata, motor sa 4 cilindra benzin dizel nebitno.
Da ima snage da povuče 4 osobe na malo dalji put (tu do 1500km).
I uslov da nije starije od 2021/22 god.
Još ako bi moglo da je km ispod 100k km.
Male šanse da se nađe nešto il da se povećava budžet?
Jedino što mi iskoči od ovoga što sam tražio:
Škoda Oktavia 1,5 TSI 110kW - 2022 god 65k km - 18k€
Renault Megane 1,5 dci 85kW - 2022 god 97k km - 13,8k€
Mazda CX3 2,0 benz 89kW - 2022 god 78k km - 18,5k€
Kia Ceed 1,5 benz 118kW - 2023 god 30k km - 19,5k€
Chery Tiggo 1,5 MPI 70kW - 2024 god 8k km - 15k€
Dacia Duster 1,5 dci 85kW 4×4 2023 god 44k km 19,8k€
Mnogo veći izbor ti je da uvezeš iz npr. Njemačke, nego da kupuješ ovdje. I jeftinije.
Stay salty.
Ja kad sam vidio trziste polovnih kod nas i kakvog bi potencijalno macka u vreci kupio za blizu 20k... dodao sam jos 10-20% i kupio novo iz salona.
Nase trziste polovnih auta je zastidje, tranje se neke prodaju ka' da su prekljuce iz salona izasle a njima se ne zna sto je originalno a da ne pricam za kilometrazu i sl.
Kapiram ljude koji uzimaju starija polovna auta jer toliko mogu da se pruze... Ali kupovat' polovno auto za 20k kad se solidno novo moze uzet' za te pare vec teze kapiram.
Konkretno da napisem da sam uzeo Skodu Kamiq, automatic, 1.5 benzin, 150 konja.. Zavisno od opreme moze i za 21k da se nosi za salona.
A ima slicnih auta koje smatram da su solidna kupovina, pogotovo za te novce i s' obzirom na trziste nasih polovnjaka i sto se za te pare nudi.
--------------------------
Do Not Disturb.
Zašto teže kapiraš? Nov Kamiq ne može ni u ludilu da se poredi sa polovnjakom od 20-25K i 5-6 godina.
U ekono klasi plaćaš miris najlona i najveći početni pad vrijednosti ide direktno na tvoja leđa, neko za isti novac svjesno bira automobil više klase koji je nov koštao preko 50-60k eura i koji nudi neuporedivo viši nivo otprilike svega. Kupovina ozbiljnog auta koji je već imao najveći pad cijene je itekako opravdana i logična kupovina za svakoga ko pored prostog prevoza od A do B cijeni cijeni i par drugih stvari.
Stay salty.
Kamiq je obicna kanta.
Isto kao ford puma.
Vozio sam po nedelju dana oba kao rent a car.
Dat 20k za ta auta je grijeh. Ko ima mogucnost da se pruzi jos 10k, moze uzet ozbiljno auto.
Naravno i 20k su ozbiljne pare, prije korone si mogao odlicno auto da uzmes za te pare, a sad basic kante, cijene su se duplirale za 6-7 godina, a kvalitet gori.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
The 1 je avion inace za pare koje traze za njega. Ne zezaj.
Računam da ide 18.000
https://autodiler.link/1xpsmP7zqumzQvDy
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Skoda Karoq 4x4 2.0 tdi DSG Selection Plus
30k auto top
Poslato sa DNY-NX9 pomoću Tapatoka
I tako se lako sa 20k dodje do 30k a onda ako imas toliko moze se jos 5k za bolju opremu pa onda jos 3k i eto jos ozbiljnije auto i tu smo na 40k+ da imas neko solidno auto koje ce te slusat "valjda" dok je u garanciju (5godina).
Ja ne mogu nac polovno auto tu od 20k do 30k a da je bas dobro, da je ono sto mi se svidja, mala kilometraza...
A novo ne mogu nac ispod 44k opet da mi se svidja i da je ono sto zelim.
Pad vrijednosti kod kupovine novog auta ide svakako, bez obzira na klasu. Ali to nije poenta.
Ja samo uporedjujem sa polovnjacima koji su jako blizu po cijeni i koje po meni ne vrijede nikako toliko. Pa jbt. golf 7-ica stara deceniju je preko 10k, ima ih i za 15k. Golf 8-ica stara tih 5-6 godina koje pominjes je 20k i preko. Jel' to ta "visa klasa" koja nudi "visi nivo otprilike svega"?
Ne znam, sto se mene tice neka svak' kupuje ono sto mu odgovara... Ja prvi nisam ni razmisljao o novom autu dok nisam vidio cijene polovnih vozila kod nas.. Nije da cijene novih nisu skocile ali su cijene polovnih % skocile znatno vise pa se ta granica koja je prije bila velika sad (po)dosta smanjila ako mene pitas. Ali eto...
Do Not Disturb.
Necu ulazit' u to jel' Kamiq kanta ili ne jer nema potrebe. Ja sam (pre)zadovoljan i meni zadovoljava sve potrebe.
Ali na 20k napisat' "dodas jos 10k i uzmes ozbiljno auto"... nisam od tebe ocekivao. Pricamo od 50% vise novca. Sa takvom logikom se i do 100k moze doc' i uzet' "avion".
I ne znam tacno sto je "ozbiljno auto" jer ako pricamo o novim ne znam sto mozes uzet' za 30k a da spada u ove "vise" kategorije koje izgleda svaki drugi forumas vozi.
Do Not Disturb.
Za 30000 nema novo a ozbiljno.
Prema tome, šta da ti kažem?
ozbiljno je kad možeš da se ....iš Š njim
There are currently 2 users browsing this thread. (1 members and 1 guests)
Bookmarks