Sve je duplo skuplje pa sto ne i ram? Prica ide od servera pa do ruda, tj sirovina iz planete nam a vjerovatno je istina u ekonomiji
Evo kanim se već neko vrijeme da pokrenem topic pitanja koje svi uzimamo zdravo za gotovo jer je nametnuto. Da li je poskupljenje rama vještački izazavano?? Osnova razmišljanja se sastoji u tome da se za servere ne koristi ovaj klasičan ram koji se stavlja u klasične računare....ako je tako čemu onda poskupljenje?
Sve je duplo skuplje pa sto ne i ram? Prica ide od servera pa do ruda, tj sirovina iz planete nam a vjerovatno je istina u ekonomiji
Nije vjestacki. Znalo se to jos prosle godine. Sve velike tehnoloske kompanije su ulozile u AI. A za dobre AI modele treba RAM. Dosta RAMa. Cjelokupne godisnje proizvodnje su raspordate bile u decembru.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Sa ovim se onemogućavaju ljudi da imaju svoje kompjutere, sve ode u cloud.
SSD koji sam platio 108e u januaru je sad skoro 300e, memorijske kartice, ram, sve postaje teško za nabaviti.
Ai...
Nekad gpu,pa hdd,sad ram,a bez procesora nema svrhe uzimati ram
Sent from my iPhone using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Sve je skočilo što ima memoriju u sebi, prvo RAM, pa onda SSD, sada ide poskupljenje Microsd kartica...
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Pozajmio sam davne 2000g 4500DM to je bilo tada nekih 290grama zlata, sad to zlato tj 290grama je skoro 34000€....
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Dosta je tu faktora, prvenstveno je pocela da skace cijena ECC memorije za servere jos u julu/avgustu prosle god, onda smo imali Sam Altmana koji je napravio onaj "deal" da uzme 40% tadasnje proizvodnje DRAM wafera za OpenAI, malo panic buy od ostalih ovo ono i desi se sta se desi, Hynix je takodje izasao iz consumer proizvodnje RAM-a i tjt, nije prvi put svakako i kroz par godina ce se i to stabilizovati i vratiti u normalu, a ako pukne AI bubble (sto nije nemoguce) onda ce to bit znatno brze i gore...
ma shvatam ja da se prije svega prelazi na ddr5, ali ispada da još mogu da žive kompovi sa ddr3 i za neku svakodenvnu upotrebu da budu solidni (bez igranja), ali opet nije mi jasno kako neka od tih divljih kineskih fabrika ne mrdne pogone i krene da prodaje ddr4 - gledah kineze, ne isplati se kupovati od njih ram - kad dodaš porez i carinu...ispada da se ne isplati
shvatam da su se svi okrenuli onome što donosi pare...ali je time ostavljen ogromni tržišni udio koji niko ne pokriva....
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks