Kako sam napravio od stana "pametni dom"?
Od mogucnosti su podizanje - spustanje roletni, sklopke na razvodnu tablu i prekidaci za svijetla, ventilatore u kupatila, senzori za dim, senzor za otvorena - zatvorena vrata, svijetla, pametne uticnice.
Ono sto nemam, a volio bih je solarna energija, pa da sistem sam prebaci iz jednog sistema napajanja u drugi, senzor za psa oko vrata i otvaranje klapne kad joj se priblizi, senzor za sanduce u postu.
Projekat je poceo pametnim prekidacima - sklopkom za bojler koje mogu da se montiraju na din sinu. Ja sam ih montirao ispod poklopca bojlera. Desavalo se cesto da izgube signal, pa se morao otvarati poklopac, resetovati, ponovo spajati na mrezu, podesavati opet vrijeme, pa svadjanjem sa zenom i pronalaziti pravi odgovor zasto se ciganisem zbog per eura vise za struju. Bojler od 65l je zamjenjen novim od 93l sa ugradjenom wifi funkcijom, tako da se sad mozemo okupati po 2puta dnevno bez problema. Djeci i dalje stariji bojler, al planiram ugradnju istog.
Signal je poboljsan instalacijom mesh uredjaja. 3 deco od tp linka, jedan u dnevnu sobu, drugi u moj ofis, treci u djeciju sobu, svi povezani lan kablom.
Trenutno na njih 50 aktivnih uredjaja. Jos toliko neaktivnih.
Prilikom prebacanja pametne sklopke sa mjeracem potrosnje iz kucista bojlera, na din sinu razvodne table, pri ukljucivanju, stalno je ispadala fidova sklopka. Razlog je bio sto ne moze da ide nula na sabirnicu, vec mora na fidovu sklopku.
Sad jedan novi bojler pali i gasi preko svoje aplikacije, a drugi preko pametne sklopke. Plan je da se kupi i zamjeni stari bojler za djecije kupatilo istim novim od 93l na wifi.
Na din sinu je instalirana i po jedna pametna sklopka za klimu uredjaj. Mjeri napon, struju, faktor snage, moze da se nasteluje da alarmira ili okoda na razne parametre.
6 unutrasnjih klima jedinica je instaliran modul za wifi. Integrisano iz daikin onecta aplikaciju u google home.
Pametni podizaci roletni. Postoje dva nacina za instalaciju.
Prvi je pametni modul koji se instalira u doznu. Prednost - ne treba nego iskustvo i prepravki, mada sam nekolko komada izgorio jer sam pogresno spojio zice, a i nekoliko puta me treslo jer sam tako zice. Nije bilo diranja faze i nule, inace pataj, kaput.
Povremeno je dolazilo do nekih konflikata izmedju fizickog prekidaca na taster i modula.
Ovo je radilo par mjeseci dok nisam odlucio da ih zamjenim ljepsim - da maknem ruzne mehanicke i ugradim staklene sa pozadinskim osvijetljenjem.
Da bi ovi radili, potrebna je nula. Nule nema za mehanicki prekidac, pa nema potrebe da se stavlja cetvorozilni kabal. Postoji jedna zica za fazu, i po jedna za roletnu gore, odnosno dolje.
Tamo dje sam imao svijetlo na balkonu, iskoristio sam zicu i prespojio iz dozne. Naravno, sada nemam svijetlo na balkonu, koje nikad i nisam koristio.
Tamo gdje nisam imao nista osim prekidaca za roletnu, samo mogao da stemujem zid. Lagano rezanje kanala ostrim sarafcigerom, rucno, jer je kabal 1-2cm ispod zida. Stavljanje cetvorozilnog kabla, pokrivanje hobi kitom do 50mm, susenje, ispuna glet masom, smirglanje, ponovo ispuna pa ponovo smirglanje. Naravno boja kojom je krecen stan prije tri godine vise nije ista.
Pametni prekidaci za svijetla, ventilator, bojler.
Mogu da rade bez nule tako sto ce se na sijalicu staviti kondezator. Ako se ne stavi, dodje do brljavljenja. Kondezator se moze staviti samo na prvu sijalicu ako ima vise od jednog prekidaca. Prekidac sa 1 i sa 4 modula je iste velicine.
Tamo dje sam imao 3 i vise prekidaca, moram sam da izvlazim doznu, stavljam novu, i popunjavam supljinu.
Za prekidace u kupatila, iskoristio sam nulu od indikatora lampice. Za sad imam problem sto kabal za bojler u kupatilo ne ide preko pametnog prekidaca vec je direktno spojen iz razloga sto zbog islada fidova sklopka. Za sad ne znam razlog.
Takodje imam problema da spojim pametni prekidac za svijetla u hodnik. Ovo je razloga povezivanja dva i vise prekidaca za isto svijetlo, na jednu i na drugu stranu hodnika- naizmjenicni/unalrsni sistem povezivanja.
Postoje razne opcije kako da radi sistem, a to je osnovno da se roletne spustaju, podizu u zadato vrijeme, po napustanju i prilasku lokacije objekta, vremenskim uslovima, izlasku, zalasku sunca.
Kao u hotele, senzor za vrata moze da iskljuci pametni prekidac, odnosno klimu, detektor za dim moze da iskljuci struju za grejnu plocu.
Od aplikacija se koristi smarthom, tuya, a postoji integracija u google home, alexa samsung smartthings. Za sad pokusavam da nastelujem da sve radi, od UI najbolja je samsungova smartthings jer moze da se importuje slika stana.
Preko aplikacije shortcuts na ios, kreira se ikona na ekranu za najcesce komande, a moze da se i implementira jedna komanda u action dugme iphona.
Takodje radi preko siri na telefonu i na homepodu. Na engleskom jeziku naravno.
Osim podizaca roletni, pametnih prekidaca, tu je i detektor za dim, sensori za vrata, rgb pametne ugradne sijalice, a planiram i koji kameru da stavim, senzor za poplavu, automatsko zatvaranje ventila za vodu, pametnu bravu za ulazna vrata.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bravo!
Ovo si sam radio,ili...?
...
E svaka ti čast!
A koliko otprilike košta ovo zadovoljstvo...?
Naravno,računajući koliko bi ti majstori uzeli za ruke.
...
Zavisno od stana. Ja imam 11 roletni, kad sam uselio i visio da je na svaku roletnu orekidac koji mora da se drzi pritisnut da bi otvorio roletnu, svaki dan bi mi trebalo samo 15minuta da podignem i spustim roletne, odmah sam ih zamjenio onim sto ostanu u zadatoj poziciji.
modul je po 15e. Prekidac za svijetlo isto toliko. Senzori za temperaturu po 7-8e, za vrata isto toliko. Rbg svijetlo je 4kom 20e, moduli za klime 2 po 50e zidne i 4 po 30e parapetne. Prekidac na din sinu po 20e, uticnice po 10e...
Jedan elektromotor za roletne crkao prije par mjeseci, 30e
Za ruke, nisam pitao pretpostavljam da bi izaslo podosta.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Gdje se kupuju motori za roletne?
Last edited by branko.kotor; Today at 15:19.
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Treba. Pokusah da napravim na pc, ali nisam uspio otvorit adresu nakon instalacije, mada se nisam nesto ni trudio. Mozda kupim njihov server ili RP
Ako ih mijenjas, zavisi koje kacenje statora za kutiju imas. Meni je jedan crkao, pa sam uzeo i zamjenio ovaj prvi, vbh. Imam tu jos jedan rezervni. Jednom sam se o jadu zabavio kad sam ga dekalibrisao. Morao sam zvat njihove inzinjere da mi pomognu da kalibrisem.
Nisam jos uvjek sve integrisao iz jedne u drugu aplikaciji, imam jos posla, da istemujem tri zida, pa kad zavrsim sve, onda cu vidjet sto je najbolje i sto mi najvise odgovara.
Sent from my 24115RA8EG using Tapatalk
Last edited by branko.kotor; Today at 18:13.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks