A sta spada u zanat
I do sada je bila obaveza prijave zanatstva, samo što se sada tu ugrađuje komora.
Imala je država oduvijek uvid, mislim na one koji su se prijavili![]()
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
A sta spada u zanat
Last edited by Markys; 30-05-26 at 05:05.
Da li vlasnici DOO placate ovo?
https://komora.me/saopstenja/odluka-...a-pkcg-za-2025
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
da, zajedno sa doprinosima, oduvijek
nothing comes from violence and nothing ever could
Na jednom je nalogu za prenos uz doprinose ili ide posebno na racun komore?
800 neto plata, 130 doprinosi i koliko dodje za komoru?
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
0.27% na bruto zaradu 915.53
- 520-939100-43 Hipotekarna banka AD Podgorica;
- 510-22572-30 Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica;
- 535-3096-06 Prva banka Crne Gore AD Podgorica;
- 540-4715-65 Erste banka AD Podgorica i
- 565-9371-07 Lovćen banka AD Podgorica.
Last edited by Markys; 30-05-26 at 06:09.
Mnim e bi bolje bilo da država plaća nešto privatnicima što uopšte i pokušavaju da posluju uz ovoliko birokratije.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ima li ko ovde, par nas da se skupi da napravi neki 'program' (web aplikacija) da nam radi kao računovođa?
Što bi npr. mali preduzetnici/doo plaćali mjesečno računovođe, ako možemo uz pomoć AI-a da sve ''isprogramiramo'', da mu rečemo tačno šta kako, đe, i samo da nam na kraj svakoj mjeseca sve izračuna šta sve treba kome da platimo, završni računi, obračun i slično.
Dajte ljudi da se skupimo svako ko zna kako sve ide, od A do Š i da to odradimo.
Evo ja npr. plaćam godišnje +1K, a da ni malte ne nemam prometa samo za ''računovodstvo'' koji im je posao da svaki mjesec prepišu par istih brojeva i ništa više - a vjerujem da nisam ni jedini.
Ne igraj se sa tim stvarima prijatelju, nisu kazne sitne ni za male preduzetnike/doo ako se ne plati porez kako treba i kad treba. Dokumentacija o tome nije tolko javno dostupna da mozes da se oslonis na bilo koji AI model da ce to odradjivati kako treba, a sa obzirom da nam se i zakoni tumace ofrlje nece to nikad ni biti moguce, bolje plati i ne sjekiraj se
Pa valjda postoje zakoni šta se tačno i kako obračunava, kome se koliko plaća, i slično. Što bi nešto izmišljali ako je već napisano? Ja neću da me neko pravi budalom za pare, koje realno i nisu male kad se pogleda na kraj godine, a plus svake godine bi samo još više para ni za šta.
To da informacija i nije toliko dostupna - djelimično se i ne slažem, jer kao što sam rekao valjda postoje zakoni? Kada izađe neki novi zakon, svi računovođe sve pročitaju da bi skontali kako i šta dalje, kako raditi novi proračun, ili ako ima nešto novo oko dokumentacije. Ne izmišljaju oni ništa već se samo prilagođavaju novom 'sistemu'.
Najljakše je što kažeš bolje plati pa se ne sjekiraj, ali ja sam za to da se malo svi trgnemo pa da svako koliko može uštedi.
Ili evo sva priča oko digitalizacije... EU... a još nam treba računovođa za vlasnike malih firmi/preduzetnika/freelancer-a? Evo pogledaj neke članice EU-a gdje malte ne biraš đe ti je najjeftinije i najjednostavnije za korišćenje online platforma za knjigovodstvo (fazon desetak eura mjesečno). Sistem automatski povlači podatke sa računa firme, i tačno ti kaže koliko treba da platiš poreze, doprinose, a generalno platiš par stotina nekoj računovođi da ti samo odradi završni račun.
Znači još jednom, ne izmišljamo ništa novo, samo nam treba nekolicina nas ko se razumije sve od A do Š oko računovodstva, da se skupimo i isprogramiramo AI da nam sve to radi. Može čak da nam napravi i program, ili da svako host-uje tu ''platformu'' sam za sebe na svom kompu. Znači ne da se dopisujemo svi svako malo sa AI, nego da malte ne dodajemo račune, izvode, i slično, i da nam sistem to sve izračuna i kaže uplati XYZ iznos ovim žiro računima, podnesi XYZ dokument tu i tu, pošalji tu i tu potvrdu Poreskoj, zatraži XYZ dokument od ABC preduzeća za račun #123...
Tehnični gledano, valjda je u cilju poreskoj i državi da olakša privrednim licima poslovanje, da bi mogli da zarađuju od poreza? Ne ''krademo'' njima posao, nego računovođe ostavljamo bez vođenje firmi, već nam samo rade završne račune.
Pripisacu ovo tvom neznanju prije nego tome da ne postujes tudji rad, a bavis se biznisom.
vidji neka ti AI ispuni uslove za racunovodstvo pa se javi.
Ja samo tražim softver ili platforma koja će da radi posao vođenje knjigovodstva. Valjda je cilj ići ka digitalizaciji? Eto prilike da neka računovodstvena agencija posveti više vremena o pravljenju prve digitalne platforme za vođenje knjigovodstva/plata, po pristupačnim cijenama. Neka naprave sistem da valja, i njihov posao bude da sve to održavaju, zakone, obračun i slično.
Pitanje je samo vrijeme kada će neko ovako nešto napraviti i kod nas, jer slična rješenja već postoje u neke članice EU, USA... A pritom sve banke kod nas podržavaju PSD2 što automatski tehnički bi ovo sve moglo da se odradi.
I da, bavim se biznisom, i svako ko se bavi biznisom vani zna da je ovo kod nas pljačka za računovodstvo. Pitaj strance što žive i borave kod nas, i složiće se (pogotovo ove iz razvijenije države).
Ne moras ti da brines sa kakvim sredstvima rade racunovodje, a ti, sve i da ga imas, koristit ga ne mozes.
Mozda vise nema puno agencija s obzirom na nove zakonske uslove, ali sam sigurna da ces naci nekog cija cijena ce ti odgovarati.
I dobronamjeran savjet, ne podcjenjuj tudji rad. Ali nikad. Koja god djelatnost da je u pitanju.
Last edited by goozica; 01-06-26 at 13:53.
Vidis kako si brzo promijenio pojam iz racunovodstva u knjigovodstvo, tebi racunovodja kod nas uglavnom radi oboje, a nisu to sinonimi nego razlicite stvari. Nije nemoguce napraviti ovo sto trazis, al nije uopste lako, a pritom je veliki znak pitanja na isplativosti. Svakako, ti to ne mozes automatizovati jer IRMS nema API, samim tim sve forme i dalje moras rucno ispuniti.
Pa eto prostora za projekat. Nema ni svaka poreska vani otvoreni API nego to bude zatvoreni/odobreni API, odabrani softver/platforma - slično kao i sa fiskalizacijom kod nas.
Mene u svemu ovom jedino zanima trošak. Zašto bi plaćali +1-2K€ za malu firmu/preduzetnik/freelancer kada bi mogli sve to imati polu-automatizovano i za recimo 500€ godišnje (trošak za knjigovodstvo i na kraj godine proračun sve full).
Dobar računovodstveni program košta ozbiljne pare. I stalno se mora dorađivati, naročito u CG gdje se premijer probudi i sine mu ideja da koriguje zarade izmjenom poreza jednom mjesečno otprilike.
A osim loklanih momenata, ima i međunarodnih računovodstvenih standarda koji se svake godine dorađuju.
Prije će AI zamijeniti programere nego računovođe.
I jako bitna stavka - poreski inspektor sjutra neće da priča sa AI, nego sa osobom koja se potpisala iza bilansa. Valjalo bi da osoba razumije bilanse i što je gdje proknjižila.
A loigično je da AI ne može u Spuž.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Nece AI i knjigovodja u spuz nego direktor…
AI da tumači zakone u CG
Ni onaj što ga je napisao ne zna šta je htio da kaže
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks