Uzeste mi koleginicu![]()
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Uzeste mi koleginicu![]()
Odavno su ti, i slični, sistemi, standard u svijetu. Čedo prati trendove, bar što se termotehnike tiče.
#fakenews
Pade mi na pamet da castim suprugu i kumu sa vikend odmoro u Movenpicku striktno radi njihovog "Chocolate" sata ali vidjevsi cijene odustajem... Frapiran sam...
Bio sam u Movenpick hotelima u vise navrata sirom EU i bukvalno ama bas nigdje nisu bile ovakve cijene vec skoro pa svugdje za 40%-50% nize.
Haha ja i da me neko časti ne bih otišla nije moj kap of tea.
Ali za goste tog tipa koji su obično i dubokog džepa super.Meni je ođe suštinski najbolji momenat što se rasterećuje električna mreža pa obična raja ne ostaje po primorju bez struje barem iz tog razloga.Moguće da oni imaju i agregate.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 27-05-26 at 18:00.
Nađoh na koji misliš i isti im je u projekte Briv Construction.UNESCO je te projekte odobrio tako da..mnogo strožija procedura.Za ovaj hotel u Perast je više nego očigledno.
Okey jes velika je investicija taj sistem ali reko suština rasterećenje el mreže a njima se ista svakako isplati kroz neke godine.
Briv je vlasnik hotela u risnu
Sent from my iPhone using Tapatalk
Okey nego gledala sam kome su radili projekte.
https://briv.me/index.php/projects
....
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Čitav Portonovi je urađen tako. Projektovali Italijani. Radili su prethodno analizu isplativosti i tada nije bilo finannsijski isplativo u odnosu na standardi sistem koji koristi vazduh.
Efikasnost jeste bolja ,ali je cijena opreme bila puno veća najviše zbog slane vode i radova ispod mora, pa iako se koristi cijele godine neće im se isplatiti jako dugo, Zaboravio sam broj ali je bilo više od 10 godina.
Na kraju su ipak odlučili da rade tako iz vizuelnih razloga. Sva oprema je sakrivena u ogromnoj tehničkoj prostoriji blizu mora....koju kao posjetioci ne primjećujete. Kod klasičnog sistema se završi sa ogromnom količinom opreme na krovovima.
Ne može to ni da se ugradi bilo gdje i bilo kako. Za Boku postoji podaci o temperaturi morske vode tokom godine na različitim dubinama. Voda se uzima sa 7-8 metara dubine, mada mislim da je bilo bolje bar sa 10 zbog budućih klimatskih promjena. Postoji i propis koliko smije da se promjeni temperatura vode koja se vraća u more.
Inače taj sistem voda/voda je apsolutno isplativ u Podgorici koja se nalazi na jezeru. Slatka je voda pa je oprema jeftinija. Ima više objekata koji su tako rađeni, zadnji za koji znam da je sigurno tako rađen je nova zgrada preko puta Atlas Capital. Ona sa fasadom od platna, finansirali Italijani, tu je neko Ministarstvo.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Ahahahha car ti bi trebalo češće da pišeš na druge teme.
@high hvala ba ovako iscrpnom postu nisam znala ovo za 8m ako su ze zajebali jer klimatske promjene da taj momenat..i ovo za PG i jezero voda/voda.
Sad si me baš zainteresovao zanimljiva tema u svakom slučaju.
Last edited by Bluemoon; 29-05-26 at 21:46.
https://www.instagram.com/reel/DZAhe...x3OXM2Znh2Ng==
Kako ga ufati na foru.
Bice haos kad krene ovaj djaolji samit
https://www.rtvbudva.me/drustvo/zbog...6AJfg&sfnsn=mo
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Ako ima organozacije, vjerovatno ce policija od Meljina preusmjeravat preko NK da se ide, i sa Pg strane isto.
Ja cu parkirat auto te 2 dana.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)
Bookmarks