@Raulio jesi pročitao "Misterije" od Hamsuna?
Ne mogu da vjerujem da mi je promakla planiram da je uzmem na sajmu.Opisi su tipa da je monolog glavnog lika i seciranje duše kao i spoj Ničea i Dostojevskog.
Ali nasmijah se kad ovo pročitah ovi književni kritičari su plač
"U romanu imamo sliku mladog Hamsuna. Roman je po izlasku ocijenjen nizom negativnih kritika, posebno u Norveškoj i Danskoj. Hamsun je bio ogorčen, u želji da na komadiće istrga svaku recenziju, ali najviše ga je potresla kritika u novinama “Verdens Gang”, u kojoj su “Misterije” opisane kao roman o mentalno poremećenom i abnormalnom junaku „koji posjeduje zapanjujuću sličnost sa samim autorom”."
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Nisam čitao, da sam ovo ranije pročitao možda bih i uzeo na sajam. Mada naći ću je u biblioteci pretpostavljam.
Čitam sad Orlanda od V. Vulf i kad se zanemare komentari modernih kritičara i moderne analize društveno odgovorne i angažovane misli, knjiga je odlična satira, u isto vrijeme i jedan dokument o vremenu tj. istoriji ali izuzetnog humora. Plač. Bukvalno. Liči dosta na L. Sterna a i pominje ga V. V. između ostalih u predgovoru kao inspiraciju.
Sent from my 2409BRN2CY using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
https://forum.cdm.me/showthread.php?p=6264910
Pročitao sam ovaj post prije desetak dana i uzeh da čitam Preko rijeke i u šumu od E. H. Možda nije tako snažna antiratna knjiga ali odiše potmulim bolom i razočaranjem u rat, briše tvrdu granicu između pobjednika i poraženih, a na meti su posebno generali poput Montgomerija, Patona, pa i Ajzenhauera (u smislu neshvatanja vojnika bez aktivnog učešća u borbi).
Sent from my 2409BRN2CY using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
@Raulio
Hvala ti na ivici sam suza vjeruj mi.
Last edited by Bluemoon; 28-05-26 at 19:52.
A da..Za kim Zvona Zvone i ona Marija sa Englezom u pećini.
"Marija, Marija.Posle, priljubljeni, a no ona hladnoća napolju, u dugoj toplini..."
Last edited by Bluemoon; 28-05-26 at 20:06.
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
She is only here to annoy herself!
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks