Page 20 of 21 FirstFirst ... 10161718192021 LastLast
Results 476 to 500 of 502

Thread: EPCG solar gradnja

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by isnogood View Post
    Jel vam urađen presjek na 01/04? Mene po aplikaciji dodatno ućeraše u pretplatu. Zar ne treba narodu da uplaćuju na tekući račun koji im je dostavljen....

Sent from my 2510ERA8BG using Tapatalk
    I mene interesuje, ovdje nešto nijesmo ažurni. Da li neko zna ima li neka fb ili viber grupa ili ako nema bilo bi dobro pored ovog foruma napraviti neku vajber grupu gdje bi lakše kominicirali i obavještavali jedni druge ili se informisali o tako nekim stvarima vezanim za solar.

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,058
    Thanks Thanks Received 
    892
    Thanked in
    469 Posts

Ja dobih danas mejl od njih. Prosle godine zaradismo 201eur nego ima nekog starog duga, pa su oni ove pare odbili od toga, tako da nije bilo uplate na racun

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    2,098
    Thanks Thanks Received 
    3,726
    Thanked in
    1,566 Posts

130e kod mene. 7kw podgorica

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

Thanks Thanks Given 
    428
    Thanks Thanks Received 
    435
    Thanked in
    248 Posts

Provjerite na ugovor br žiro računa na koji treba da vam se uplati višak....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by isnogood View Post
    Provjerite na ugovor br žiro računa na koji treba da vam se uplati višak....

Da li je bila isplata, meni je a kao i što si ti napisao prije na aplikaciji EPCG račun u preplati za taj iznos koji su trebali da mi isplate.

Thanks Thanks Given 
    428
    Thanks Thanks Received 
    435
    Thanked in
    248 Posts

Quote Originally Posted by acmilanpg View Post
    Da li je bila isplata, meni je a kao i što si ti napisao prije na aplikaciji EPCG račun u preplati za taj iznos koji su trebali da mi isplate.
    Nije bila

Thanks Thanks Given 
    2,876
    Thanks Thanks Received 
    3,475
    Thanked in
    1,558 Posts

Dodje na mail i nama za kucu, 196e, 10kw

Tu es mon hero.
    Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,933
    Thanked in
    1,052 Posts

10 kw
    Podgorica
    120 m2 grijanje klimom 24/7
    Prosle godine slicno (239€)

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,933
    Thanked in
    1,052 Posts

Ispravka 7kw po Solaru

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,573
    Thanked in
    782 Posts

Može li meni neko kao laiku da kaže:

Imam na jednu lokaciju kuću sa 90m˛ ploče. Bukvalo prazna ne koristi se, ispod imam objekat koji koristim kao vikendicu. Bukvalno za godinu ne potrošimo ni 30€ za struju.
    E sad koliko bi koštalo da dam keša da uradim ove solarne panele da proizvodim struju i da mi dođe besplatno korišćenje struje tamo.
    Ne na mjesečnom nivou nego da platim sve da je oprema moja.

Koliko kw bi moglo tu da se stavi, i koliko to ukupno košta?

Thanks Thanks Given 
    18,930
    Thanks Thanks Received 
    8,827
    Thanked in
    4,280 Posts

Nisam siguran da postavljaju na ravne ploče(treba konstrukcija za to) a iako postavljaš buše ti ploču da bi se ankerisala konstrukcija(da ne bi odlećela s prvim vjetrom) pa ta ploča onda postaje sito za vodu.

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Nisam siguran da postavljaju na ravne ploče(treba konstrukcija za to) a iako postavljaš buše ti ploču da bi se ankerisala konstrukcija(da ne bi odlećela s prvim vjetrom) pa ta ploča onda postaje sito za vodu.

Ne mislim da se ne buši ploča već se na ravno instaliraju uz pomoć tegova. Mislim da su na zgradi RTCG-a isto tako radili

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,058
    Thanks Thanks Received 
    892
    Thanked in
    469 Posts

A i ne bi trebalo da je komplikacija napravit metalnu konsteukciju, pa poslje ankerisane djelove ljepo zakarat i zastiti.

Ja razmisljam pores kuce da dignem konsteukciju za panele, drugu opciju nemam svakako

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    18,930
    Thanks Thanks Received 
    8,827
    Thanked in
    4,280 Posts

Quote Originally Posted by acmilanpg View Post
    Ne mislim da se ne buši ploča već se na ravno instaliraju uz pomoć tegova. Mislim da su na zgradi RTCG-a isto tako radili
    Aha, tegovi koji pritiskaju horizontalni dio konstrukcije. Može vjer. i tako, jer ja ne bih bušio ploču na tvoje mjesto, ali ti tegovi treba baš da nalegnu idealno na ploču i preko konstrukcije, da nema nimalo vibracija (ako ima onda bi se i zvuk prenosio preko ploče u kuću) kad dune sjever/jugo.

Last edited by joni; 25-04-26 at 12:38.

15. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,913
    Thanks Thanks Received 
    8,334
    Thanked in
    4,091 Posts

Tako je. Ja sam na ravnu ploču instalirao solarni panel za toplu vodu. Nešto sam to na brzinu i rješenje je bilo to da blok opeku napunim betonom, a u beton brezon i konstrukciju pričvrstio na te brezone. Stoji to ali kad je jak vjetar čuju se vibracije pomjeranje, nekad pomislim da će ga ponijeti vjetar

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Click image for larger version. 

Name:	Screenshot_20260501_212036_iSolarCloud.jpg 
Views:	52 
Size:	9.6 KB 
ID:	180423
    10 kw sistem
    Primijetio sam da imam greske u istoriji kvarova najvise u jutarnjim satima u svicanje system fault reset traje oko 5 min ,nekad i po danu ispadaju greske grid overvoltage powergrid i jos neke koje traju po par sekundi nekad i minuta,jel ima ovog kod vas?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Name:	Screenshot_20260501_233614_iSolarCloud.jpg 
Views:	56 
Size:	10.0 KB 
ID:	180426Click image for larger version. 

Name:	Screenshot_20260501_233539_iSolarCloud(1).jpg 
Views:	51 
Size:	10.5 KB 
ID:	180427Podgorica 10 kw za april, isto kao i kod Saše u svicanje system fault a dešava se nekad i u toku dana. U tom slučaju sistem padne na 5min ali da bi se vratio na max proizvodnju za taj period dana potrebno je nekad i sat vremena i tu bude veći gubitak do 5kw.

Thanks Thanks Given 
    428
    Thanks Thanks Received 
    435
    Thanked in
    248 Posts

Izgleda da Sungrow inverteru ne pogoduje naše podneblje... Česti su reseti. Pisao sam ranije o greškama koje se javljaju ujutro. Greške 48/49/50 nisu tolko opasne, al bil valjalo da se ne javljaju bi. Sve ostale greške a pogotovu koje u nazivu imaju OVER ili HiGH obavezno prijavljivati i tražiti otkrivanje uzroka

Last edited by isnogood; 02-05-26 at 12:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Name:	Screenshot_20260504_222443_iSolarCloud.jpg 
Views:	38 
Size:	10.0 KB 
ID:	180437

Da li se vama dešavala ovakva situacija da je na mrežu poslato vise nego sto je proizvedeno
    Grid 83,10 (predato u mrežu) + load 12,4 (utrošeno tokom dana) = 95,5.
    Production 75,70 ( proizvedeno) + purchase 4,8 (preuzeto sa mreže) = 80,50
    15kw razlike
    Last edited by acmilanpg; 04-05-26 at 21:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kod mene nije nikad u ove 5 mjeseci od ugradnje, ovo je neka greska u obracunu, mene je uvjek kada kupljenu preuzetu sa mreze(purchase) oduzmes od ukupne potrosnje (load ) i dobijes ono sto si povukao sa panela saberes sa predatom(feed) dobijes ukupnu proizvedenu(production)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by SAŠA View Post
    kod mene nije nikad u ove 5 mjeseci od ugradnje, ovo je neka greska u obracunu, mene je uvjek kada kupljenu preuzetu sa mreze(purchase) oduzmes od ukupne potrosnje (load ) i dobijes ono sto si povukao sa panela saberes sa predatom(feed) dobijes ukupnu proizvedenu(production)
    Meni se za ovih pola godine kod dva dana javlja razlika.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Name:	Screenshot_20260601_100556_iSolarCloud.jpg 
Views:	49 
Size:	9.9 KB 
ID:	180495

Name:	Screenshot_20260601_100617_iSolarCloud.jpg 
Views:	45 
Size:	10.9 KB 
ID:	180496

Podgorica 10 kw za maj

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Name:	Screenshot_20260603_184909_iSolarCloud.jpg 
Views:	53 
Size:	10.1 KB 
ID:	180497
    Cetinje 10kw maj

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pozdrav svima.
    1. aprila startovala je sa radom moja solarna elektrana snage 6KW "pojacana" a to je 16 panela. Posto imam nepovoljan polozaj krova istok-zapad paneli su podijeljeni po 8. na svaku stranu. Centrala radi punom snagom od 11h do 14 .30h kada istocna strana pada u sjenu i onda se proizvodnja opada isti slucaj je i u rano jutro kada je zapadna strana u sjeni, dakle puna proizvodnja je u pomenutom vremenskom rasponu kada se sunce nalazi u zenitu. Primjecujem da kako se Ljeto primiče puna proizvodnja pocinje ranije, vjerovatno zbog polozaja sunca na nebu.
    Tu je jos jedan manji problem sa dimnjakom koji baca sjenu na jedan panel u vremenu oko 10h do 10. 30h pa citav "string" radi na 20%. Nisam u komentarima pronasao da se neko bavio time, a vjerujem da dosta ljudi ima taj problem. Dovoljno je da jedan panel bude u sjenki necega, dimnjak, krosnja drveta ili nesto trece i da zbog toga radi snagom od 20% i citav niz panela koji su redno povezani proizvode po 20%. Za to ima resenje tzv "solarni modulator napona" jedan mali uredjaj velicine kutije cigareta koji se instalira na "pogodjeni panel". Pogodjeni panel ce proizvoditi 20% ali ostali u stringu ce raditi 100% Uredjaj kosta oko 50 eura i lako se instalira imaj tutorijali na YT.
    Ovi nasi "strucnjaci" iz Solar Granje pojma nemaju sta je "modulator napona" kada sam ih zvao da pitam imaju li to.
    Sve u svemu zadovoljan sam. Centrala mi nabere preko 1 kw mjesecno, sto je za sad ok ali mi ne ostaje puno i "energetskom depozitu" za zimu, sto mi je vazno.
    Pa sam zelio da pitam da li je neko od forumaša trazio od Solar Gradnje da mu dodaju naknadno jos koji panel. Na zapadnoj strani imam mjesta za jos dva panela i to bi mi pravilo raziliku kada mi istocna strana padne u sjenku, (proizvodilo bi vise)
    Dosta sam citao o ovoj tematici ali kada mi je stigao racun za struju prvi od kako sam u statusu "kupac-prouzvodjac" dosta toga mi je nejasno.
    Prvo, kada je nama "kupcima- proizvodjacima " tzv jeftina struja ili struja nize tarife? kada je trosimo i kada je proizvodimo.
    Drugo, koliko odstupa prikazano na racunu od onoga sto mi vidimo na aplikaicji ?
    Trece da li oni EPCG oduzimaju naama neke proizvedene kilovate, posto po mojoj racunici ukrali su mi 300 kv VT i 100kw NT...
    Ali ne bih da se zalim dok ne procitam iskustva ovde.
    Hvala jos jednom..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dekix View Post
    Pozdrav svima.
    1. aprila startovala je sa radom moja solarna elektrana snage 6KW "pojacana" a to je 16 panela. Posto imam nepovoljan polozaj krova istok-zapad paneli su podijeljeni po 8. na svaku stranu. Centrala radi punom snagom od 11h do 14 .30h kada istocna strana pada u sjenu i onda se proizvodnja opada isti slucaj je i u rano jutro kada je zapadna strana u sjeni, dakle puna proizvodnja je u pomenutom vremenskom rasponu kada se sunce nalazi u zenitu. Primjecujem da kako se Ljeto primiče puna proizvodnja pocinje ranije, vjerovatno zbog polozaja sunca na nebu.
    Tu je jos jedan manji problem sa dimnjakom koji baca sjenu na jedan panel u vremenu oko 10h do 10. 30h pa citav "string" radi na 20%. Nisam u komentarima pronasao da se neko bavio time, a vjerujem da dosta ljudi ima taj problem. Dovoljno je da jedan panel bude u sjenki necega, dimnjak, krosnja drveta ili nesto trece i da zbog toga radi snagom od 20% i citav niz panela koji su redno povezani proizvode po 20%. Za to ima resenje tzv "solarni modulator napona" jedan mali uredjaj velicine kutije cigareta koji se instalira na "pogodjeni panel". Pogodjeni panel ce proizvoditi 20% ali ostali u stringu ce raditi 100% Uredjaj kosta oko 50 eura i lako se instalira imaj tutorijali na YT.
    Ovi nasi "strucnjaci" iz Solar Granje pojma nemaju sta je "modulator napona" kada sam ih zvao da pitam imaju li to.
    Sve u svemu zadovoljan sam. Centrala mi nabere preko 1 kw mjesecno, sto je za sad ok ali mi ne ostaje puno i "energetskom depozitu" za zimu, sto mi je vazno.
    Pa sam zelio da pitam da li je neko od forumaša trazio od Solar Gradnje da mu dodaju naknadno jos koji panel. Na zapadnoj strani imam mjesta za jos dva panela i to bi mi pravilo raziliku kada mi istocna strana padne u sjenku, (proizvodilo bi vise)
    Dosta sam citao o ovoj tematici ali kada mi je stigao racun za struju prvi od kako sam u statusu "kupac-prouzvodjac" dosta toga mi je nejasno.
    Prvo, kada je nama "kupcima- proizvodjacima " tzv jeftina struja ili struja nize tarife? kada je trosimo i kada je proizvodimo.
    Drugo, koliko odstupa prikazano na racunu od onoga sto mi vidimo na aplikaicji ?
    Trece da li oni EPCG oduzimaju naama neke proizvedene kilovate, posto po mojoj racunici ukrali su mi 300 kv VT i 100kw NT...
    Ali ne bih da se zalim dok ne procitam iskustva ovde.
    Hvala jos jednom..
    Ne znam previše možda i griješim pa neka me neko ispravi. Trebalo bi da je kod novih brojila NT od 23h do 07h ujutru osim nedelje gdje je 24h, a proizvodnja jeftine struje je nedeljom i u jutarnjim satima koliko može proizvesti od izlaska sunca do 07h, đe bi po meni bolje bilo da uopšte nemamo to razdvajanje već da nam se obračunava po jednoj tarifi i sigurno bi bili većinom u depozitu.
    Meni se račun u odnosu na aplikaciju i ne poklapa baš, na računu mi bude više potrošeno 10-20kw i manje proizvedeno 10-20kw što je neđe neslaganje do 40kw na moju štetu, ali opet ne znam koliko je aplikacija relevantna a račun nijesam upoređivao sa smart metrom.
    Za modulatore sam i ja istraživao ali ne znam koliko je isplativo, sada kada bi ih recimo postavio na neki niz od 4 panela to bude oko 200e a sigurno bi se u toku dana i sjenka prebacila na drugi niz pa bi i za njih morao ugrađivati tako da ne znam baš.
    Last edited by acmilanpg; 11-06-26 at 07:05.

Page 20 of 21 FirstFirst ... 10161718192021 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)