kazem, jednak je potpis
Šta ima isto? Telekomova usluga nema dodira sa ovim.
Telekom pruža uslugu udaljenih kvalifikovanih potpisa. To nije ovo. Takođe, ne pričam o uslugama, govorim o zakonskoj validnosti potpisa. Bez vremenskog pečata ne postoji mogućnost dokazivanja kada je potpis nastao, osim ukoliko nemaš izvještaj kvalifikovane validacije.
kazem, jednak je potpis
nothing comes from violence and nothing ever could
Naravno da možeš.
Da zaključimo ovu temu - jedino zakonski ispravni dokazivi potpis je potpis koji ima kvalifikovani vremenski pečat izdat od strane kvalifikovanog pružaoca usluge u CG. Ima još X stvari vezanih za validnost digitalnog potpisa, nego da ne širim priču. Koga interesuje neka pita.
Evo jedan fun fact - poreska ne koristi kvalifikovane vremenske pečate priznate u CG, ili makar nije koristila u trenutku kad sam gledao. Mislim da takva potpisana dokumenta ne bi prošla na sudu kao validna.
Za potrebe poreske dovoljan je taj sto imaju
nothing comes from violence and nothing ever could
Za potrebe zakona - nije. Poreska, tj oni banjalučani rade iz neznanja.
Sami zakon definiše da su EU tijela od povjerenja prihvaćena tek datumom ulaska u EU, a dodatno je pitanje da li je kvalifikovan pružaoc usluge.
I onda jedna ugovorna strana kaže da nije potpisala i odete na sud.
E sad zamislite razgovor sa sudijom i pojašnjavanje što je kvalifikovani potpis i je li potpisano validno ili ne.
Last edited by hercules; 08-05-26 at 12:57.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Zato postoji kvalifikovana validacija
Nije uputno da li je strana potpisala ili nije, upitno je kada je potpisala. Kvalifikovano potpis je neopozoviv. Takođe je veliko pitanje do kada je taj potpis validan, jer i tu ima priča.
Otišao sam previše u off za ovu temu, izvinjam se
Last edited by siux; 08-05-26 at 11:58.
Treba nam nova tema oko Kvalifikovanih sertifikata / ePotpisa ili da dodamo u naslov ove teme
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Sale; 08-05-26 at 13:37.
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
U kini pecat licni,potpis i otisak prsta za zakljucenje ugovora
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kod nas firme i dalje moraju da imaju pecat. XXI vijek
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Deleted.
Last edited by NHM; 14-05-26 at 20:58.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Last edited by Winamp; 15-05-26 at 20:15.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks