Moras promijeniti region . Instaliraj vpn pa ili otvori novi nalog na npr USA jer je tamo 20$ i ispada ti oko 17e mjesecno
Ili na postojeci gmail promojeni payment adress i podatke, takodje uz VPN i radice ti
Evo jedno od upustava . Na tursku ne moze vise sa nasim karticama
Sent from my iPhone using Tapatalk
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Zanimljiv podcast na temu.
https://www.audible.com/podcast/Post..._RT0c2ltwwV4jZ
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
AI skeptici bi trebalo da čitaju tekstove Gerija Markusa (Gary Marcus), on je lider AI skeptika. Mada, postoje AI optimisti profiteri, kao i AI pesimisti profiteri. Izaberite jednu opciju. Tačno je da je mnogo overhype-a oko AI ali ipak ima mjesta i za dobre stvari. Kao što špric može biti smrtonosan u rukama narkomana, medicinski upotrijebljen donosi zdravlje. Recimo, moj minorni i nevrijedan pomena uradak možda može nekome dati ideju za neku inovaciju. Iako ne znam baš najbolje ruski jezik, skinuo sam transkript filma i preko AI MiniMax ga preveo na crnogorski jezik u srt fajlu. Nije baš idealan prevod ali je 95% ok, samo neke idiome ne prevodi dobro, ali se može zaključiti iz konteksta.. Sve u svemu, zabavio sam se, odgledao opet film koji me je već jednom oduševio na TV, a riječ je o kafikijanskoj tematici kasnosovjetske ere (1988). Visoke preporuke za gleddanje ovog remek-djela. Mislim da će se koleginici Bluemoon, ako bude odgledala film, posebno dopasti scene iz muzeja![]()
Be yourself; everyone else is already taken.
Sovjeti, apsurd, mrak što da ne.
Nego nešto razmišljam sad kad si pomenuo o filmu Solaris od Tarkovskog i onom oceanu sa sosptvenom "inteligencijom" bojim se da je AI na globalnom nivou postao DEPO informacija koje je sakupio od korisnika bit će tu manipulacije u fulu.Eto preporuka za tebe ako nisi odgledao Solaris.
Solaris je stvarno kultna stvar i lektira za svakoga ko voli ozbiljniji SF. Odlična ti je ova paralela između onog živog okeana i današnjeg AI-ja kao depoa pokradenih informacija. Ozbiljna tema za razmišljanje, a s obzirom na to kako ga analiziraš, vidi se da imaš oko za te detalje. Film stvarno traži posvećenu publiku i ne leži svakome.Kad povučeš crtu, ima dosta sličnosti između Solarisa i filma Gorod Zero, iako su žanrovski različiti. Oba vrte priču oko izolacije i sistema gdje normalna logika više ne vrijedi. U Gradu Zero imamo onaj kafkijanski, provincijski apsurd kasnog SSSR-a, dok Solaris ide u kosmičku izolaciju i kopa po ljudskoj psihi. Likovi u oba filma zapravo su zarobljeni u nečemu što ne mogu do kraja da kontrolišu niti da shvate. Inače, postoji i ona američka verzija Solarisa sa Klunijem, ali je to daleko ispod sovjetskog originala. Holivud je, standardno, sveo sve na ljubavnu dramu i vizualni spektakl, dok je Tarkovski spakovao čistu filozofiju.
Last edited by Bozowsky; 14-05-26 at 11:21.
Lem nije bio zadovoljan ekranizacijom romana čak i verzije Tarkovskog.Sviđa mi se kako si sve primjetio posebno ovo za kafkijanski momenat u Grad Zero.
Holivusku verziju Solarisa nisam gledala iskreno nemam ni želju.
Last edited by Bluemoon; 14-05-26 at 11:38.
U pravu si, Lem je javno prigovarao Tarkovskom da nije snimio Solaris, nego Zločin i kaznu. Ali realno, pisci su ultra rijetko zadovoljni ekranizacijama svojih knjiga.
Mislim da je stvar u tome što su književnost i film dvije potpuno različite umjetnosti i ne treba ih direktno upoređivati. Knjiga je tu samo kao literarni predložak, dok režiser pravi svoju autorsku viziju. Ono što drži kompletnu dramaturšku strukturu, od Ilijade do Jamesa Bonda, uvijek je unutrašnji ljudski konflikt. Savremenim rječnikom rečeno, bez kognitivne disonance u likovima nema ni dobre priče, bio to film ili knjiga. Tarkovski je u Solarisu samo stavio fokus na taj unutrašnji mrak i moralne dileme, što se Lemu kao piscu tvrdog SF-a nije svidjelo, ali je filmu dalo tu kultnu dubinu.
Ne samo da nije zadovoljan bio nego ga je nazvao i idiotom, sujeta.
Bacih pogled na muziku u filmu zanimljivo provlači se i od Artemyeva koji je nedavno napustio ovu planetu numera za Stalkera i Solaris.To me oduševilo eto nisam znala samo mi je bila slobodna asocijacija.Negdje ga porede i sa sovjetskim trumanovim šouom.A to ide onda i put Platona.
Možda je AI ona najgora koncetracija trumanovog šoua koji ne zarobljava čovjeka materijalno nego i na finijim nivoima.
Hvala na trudu sve me ovo baš zainteresovalo obavezno ću pogledati.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks